Jump to content

Marten gasar på.


Apexorca

Recommended Posts

Snyggt reportage som vanligt Apex, och ett jätte grattis till Marten för dom fina framgångarna👍👍👍

Riktigt häftigt att ni visar vad svensk hifi kan prestera😊

 

En nyfiken fråga. 
Hur monteras bafflarna på lådorna här? Lim? Skruv? Hemligt☺️?

image.jpeg.03c3f3d7da0355806f07b8b32600a1ea.jpeg

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, thli72 said:

Brutalt massa filterkomponenter, dyra sådana också. . . Detta är ändå en ganska "liten" modell man undrar ju hur mycket filterkomponenter som sitter i de största modellerna som har klart fler drivers..

 

Ja de skall vara absoluta toppklass på komponenterna sa Leif.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Double A said:

Snyggt reportage som vanligt Apex,

En nyfiken fråga. 
Hur monteras bafflarna på lådorna här? Lim? Skruv? Hemligt☺️?

image.jpeg.03c3f3d7da0355806f07b8b32600a1ea.jpeg

 

Tack! Det var ett tag sedan nu. Hoppas det kan bli lite mer framöver om Pandemin lugnar sig. 

Jag vet inte hur de monterar bafflarna.

Link to comment
Share on other sites

Antar att det går att ta av hela baffeln annars blir det PROBLEM att få ut ett av filtren vid behov.

 

Bara jag som tycker kablarna ser onödigt långa ut? Måste vara lite bök att "trycka in" alla kablar när baffeln monteras.

Link to comment
Share on other sites

Skulle dock vara kul att höra ett par Morten, har ärligt talat haft lite fördomar att dom är lite analytiska o bara passar "rätt musik" 

 

Har dock aldrig blivit av, skulle aldrig våga gå in till Morten i Gbg men nu finns dom på Hembioconsult så kanske blir en lyssning.

Diamond Ed. verkar kul men ett REJÄLT påslag där.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, octavia rs said:

Testet är uppe på Stereophiles hemsida nu.

Från testet:

”I haven't mentioned dynamics. I kept being tempted to play music loud, though this meant that the huge bass drum hit 12 minutes before the end of Part Two of Gerontius scared the heck out of my cats, who were dozing on top of the speakers.”

 

Vem kattsiken tillåter sina katter att sitta på hemlånade högtalare för att 300tkr?! :) 

 

Läser också att diskanten upplevdes som för mycket framåt tillsammans med Pass Labs försteg. När väl recensenten plockar bort försteget och använder MSB dacen som försteg blir det plötsligt för varmt... att det aldrig kan bli perfekt bara!

 

Fin recension och fina högtalare. 
 

Tack snälla för de fina bilderna och det lilla repotaget @Apexorca

Link to comment
Share on other sites

  • Apexorca changed the title to Marten gasar på.
On 2021-05-18 at 21:02, Apexorca said:

 

Ja, men det är samma karaktär. Grym ordning och reda. Nästan in adsurdum för oss vanliga HiFi-nerdar. De äldre MSB stegen är lite flirtigare i ljudet med mer värme i ljudet, dessa har värme, men är mer "neutrala" men med ett uns värme om jag kan vara så precis. Det är ju en otrolig kontroll både i slutstegen och dessa båda märken på högtalare. Marten har ju ett mycket bättre rum än det jag hörde Magico i så det är svårt att jämföra, men visst låter de båda sjukt bra. 

Nu är ju inte mitt ljudideal helt i mitten av skalan och på denna nivå system kan jag personligen byta lite upplösning och kontroll mot schwung och jävlar anamma. Men det är inte riktigt det dessa system handlar om. Det är musikreproduktion utan att bjuda på något eget. Så som det konstruerats att göra. Bara servera det som finns i signalen. Sedan är ju smaken som baken och det måsta man veta i denna hobby där just olika smaken är mer påtagligt än i andra sammanhang tycker jag.  

Jag kan ju säga det att jag aldrig hört så mycket av det som finns på inspelningarna som hos Marten i deras rum. Det är verkligen en speciell upplevelse som är svår för mig att jämföra med något annat. Rummet, systemet och allt annat är på en nivå som man sällan får uppleva, där allt är extremt. Jag tror man måste vänja sig lite vid det pga att i alla fall jag är inte van vid det. Det påverkar hur du kan ta till dig musiken. "Stackars" Leif har ju vant sig vid denna nivå så han har nog svårt att lyssna på andra system, som han säkert upplever som grötiga och murriga i relation med hans egna.

 

 

 

 

Jag pratade med Leif lite om musikupplevelsen i deras stora rum. Det är ju ett rum som för oss vanliga HiFi-entusiaster är ovant att lyssna i eftersom rummet inte "ger något" till systemet. Jag är van vid att de flesta rum jag lyssnar i har lite eget liv och ger systemet en viss karaktär. När man lyssanr på HiFi-system så är det ju allt man hör. Systemet, strömmen, och rummet. Allt detta är ju den musikupplevelse jag får. Martens stora rum ger minimalt med egen signatur till systemet. Det är ovant för många. Så också får mig även om jag varit där rätt mycket.

Skall man utveckla högtalare och vill veta vad i högtalarkonstruktionen som gör vad är det så klart viktigt att det är så.

 

 

Leif tyckte att jag skulle lyssna på samma stora Coltrane i deras rum som är trimmat som ett rätt bra vanligt vardagsrum är.  Så att jag känner igen mig. Det var ju där jag hörde Parker Trio och fick svår gåshud över hela kroppen. 

Jag gillade värmen och fysiken i musikåtergivningen i detta rum.

 

Sagt och gjort. Leif och Jörgen konkade över MSB-slutsteg, och högtalare och hela rasket ut i detta rum. Så jag fick ju åka dit igen... (Ingat jag var speciellt bedrövad över). 

 

_49U8099.jpg.f95ffb34e4ecd933aff508efadad4d75.jpg

 

Jag har aldrig hört stora Coltrane i rum som är "vanliga".  Så övningen var ju riktigt nyttig och nödvändig om jag skall kunna beskriva hur det låter och kunna svara @octavia rs på hans kommentar "De är ju inte första gången du lyssnar på de stegen @Apexorca jag misstänker att du gillar dem bättre med Marten?"

Jag svarade inte särskilt tydligt.

 

Nu vet jag bättre och kan svara...

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

När Leif bad mig ta med "lite rullband" blev jag inte mindre sugen på denna övning. 

De hade rullat fram Lyrek Frida, som jag påstår att jag känner till mycket väl. 

 

_49U8105.jpg.a9680db132069e86a8f1db461b89a459.jpg

 

 

Den fick spela några Analogue Productions/Acoustic Sounds fina Masterband och lite andra album på R2R. 

Michael Jackson-Thriller, Sade-Diamond Life, Kraftwerk-The Man Machine, Cannonball Adderly-Somethin' Else, Shelby Lynne-Just A Little Lovin. Alla i extremt bra versioner.

 

 

_49U8112.jpg.b8407286d9c3b7605fd42067da34ee7a.jpg

 

 

OM man nu jämför dessa båda rum så är karaktären på det mindre rummet lite mer som i ett bra vardagsrum. Så som jag känner igen musiklyssning från bra rum.

 

Sweet spot var trimmat och kompletterat med några vingar.

 

_49U8100.jpg.670f28131db11e10142f16459b2fa4a0.jpg

 

När albumet Somethin' Else drog igång hände något. Bröderna stelnade till, tappade talförmågan, fick något glasartat i blicken och Jörgen drog sig, inspirerad av Kraftwerks allbum vi precis spelat, robot-likt mot sweet spot. Strax efter kommer Leif. 

 

_49U8109.jpg.e1d40027cf8a8cfff5215bb967ae8ebf.jpg

 

_49U8101.jpg.5f000516c5e09ba8efa5bb8623248402.jpg

 

Det syntes att det var något som grep tag i dem. De har ju hört säkert tusentals timmar på denna högtalare, men något var nytt i upplevelsen. Jag kan ju inte veta vad de upplevde men det såg ut som de var imponerade av vad denna Coltrane kunde prestera. Det var säkert inte lika lätt att bocka av alla de goda egenskaperna som i det stora rummet,  men det var en musikupplevelse av sällan skådat slag. Jag har sett tillverkare tala gott om sina högtalare eller produkter förut, men det här var något annat. De var innerligt tagna av denna musikupplevelse på djupet. 

Detta album som Jörgen och Leif har som en av deras favoriter hade de aldrig upplevt på detta fantastiska vis. 

Vi var inte åskådare till musiken, vi var mitt i den.

 

Jörgen försöker sätta ord på det...

 

_49U8110.jpg.65bd639f4ab013a5cb547b6ba220bf2b.jpg

 

 

 

... Jag kan bara hålla med. :grinsmilingeyes:

Detta är troligen bland de bäst återgivna musik via Hifi som jag hört eller kanske till och med den bästa. Jag har några jag samlat på genom åren och vissa har varit i München.  Kaiser, Verity Audio, Wilsson, Sonus faber, mfl , Men detta slår nog allt jag hört i München. Vän av ordning kan tycka att jag skall förklara att rummen i München inte är lika bra som Martens "lilla rum", men jag ser nu bara till den rena upplevelsen och då räknas ju rummet in i det.

 

Detta system i detta rum hade det bästa av både HiFi-hjärna och hjärta i perfekt kombination. Jag väljer ofta hjärtat för hjärnan när jag lyssnar men här var allt på plats. På riktigt.

 

Jag älskar den alldeles för ovanliga dynamiken, trycket och fysiken i mellanbasen som slår dig i bröstbenet.

Det finns här. Botten är varm djup kraftull och definierad som jag kanske aldrig hört, detta med en hel del krydda av upplösning, klang och värme i en balans som jag nog aldrig hört. 

Jag kunde verkligen inte hitta något som inte överträffade det jag gillar med att lyssna på musik. Det är sant och ingen skitsnack.

 

Så klart kan inte alla älska samma typ av återgivning och som Leif är inne på så kanske inte högtalarens alla parametrar visar sig i rätt proportioner. Kanske inte heller för att höra allt som händer i en mångmiljonshögtalares återgivning, men musikupplevelsen var för mig var något unikt.

 

Jag får tack för att jag fick vara med om detta och särskilt i så nära anslutning till förra gången. Det var verkligen lätt att uppleva skillnaderna, 

För mig har det flytta gränsen för den bästa ljudåtergivning jag hört och det kommer tillhöra en av mina viktigaste hifi-upplevelser hittills. 

 

_49U8106.jpg.0af304ae574e7947678249de407faee3.jpg

 

_49U8107.jpg.8d3bf7a060d690167bd43bb112a9a807.jpg

 

 

 

_49U8111.jpg.b02dd8c12960c41df7c461fc12925e12.jpg

 

Så slutsatsen blir att denna Coltrane och Parker trio faktiskt har samma typ av sound i detta rum. Men Coltrane är bara såååå mycket mer av allt bra. 

@octavia rs Med min smak är upplevelsen med Marten Coltrane bättre med MSB monoblocken än vad Magico lät i demorummet de spalade i nere i München. Marten spelade ut mer var varmare med mer kropp än Magico. Det var ett tag sedan jag lyssnade på den demon med Magico i München, men jag har ett hyggligt tydligt minne av  upplevelsen där.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tack @Apexorca för fina bilder och dina intryck vid lyssningen, bra jobbat:sunglasses:

 

Är detta rummet ”nybyggt” eller? Kommer faktiskt inte ihåg hur ”nya” stället såg ut, det var några år sedan jag var där och nu blev man ju mer än sugen på att ta sig ner till Gbg.

 

Ser att det är både vingar och crystal bakom elektroniken, kaka på kaka eller fyller det någon funktion? Bara nyfiken!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Apexorca said:

När albumet Somethin' Else drog igång hände något. Bröderna stelnade till, tappade talförmågan, fick något glasartat i blicken och Jörgen drog sig, inspirerad av Kraftwerks allbum vi precis spelat, robot-likt mot sweet spot. Strax efter kommer Leif. 

 

Vi är ju några st som har just denna inspelning på band och varje person jag spelat upp den för reagerar på liknande sätt. Oavsett om man gillar jazz eller inte.

Jag tycker albumet är magiskt bra musikmässigt - när man dessutom får chans att lyssna på en så fantastiskt bra version.... Det svänger helt enkelt:77:

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, AlfaGTV said:

Återigen, stort Tack! för dina superfina reportage Apex! Jag kan föreställa mig upplevelsen genom dina ord och bilder och det är oerhört värdefullt! :)

 

Tack. Jag försöker gör upplevelsen begriplig. Men det är svårt. Kul att du får en känsla av hur det lät. 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, byZan said:

Tack @Apexorca för fina bilder och dina intryck vid lyssningen, bra jobbat:sunglasses:

 

Är detta rummet ”nybyggt” eller? Kommer faktiskt inte ihåg hur ”nya” stället såg ut, det var några år sedan jag var där och nu blev man ju mer än sugen på att ta sig ner till Gbg.

 

Ser att det är både vingar och crystal bakom elektroniken, kaka på kaka eller fyller det någon funktion? Bara nyfiken!

 

/byZan

 

Det är rummet i hallen med öppen planlösning in i köket mm. 

 

Akustikbehandlingen kompenserar för det i övrigt rätt kala rummet. 

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Apexorca said:

Det är rummer i hallen med öppenplanlösniong in i köket mm. 

Jag kunde ana det:thumbsup: Satt och lyssnade där senast (Quintet om jag minns rätt) och tyckte att det fungerade ganska bra utan stötre akustikfix, fick iaf känslan för klang etc.

 

Men det är inte typ ett typiskt vardagsrum, jo kanske ändå eftersom öppen planlösning kanske är vanligast idag, iaf i modernare bostäder?

Men jag vet att ”stora" högtalare fungerar i mindre rum men dock med lite öppet här och där.

Hade varit roligt att ha fått lyssna på den uppställningen, hade ju kunnat spela det nämnda bandet här hemma som referens och snabbt tagit mig ner för att höra det där om ljudminnet blir kvar efter några timmars transport.

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

Nu blir man ännu mer sugen på en resa västvart!:tongue: 

Hoppas att det kan bli av under hösten!

Finns nu ett antal system som lockar, kanske inte minst Martens som alltid levererat ljud i världsklass.

Senaste demon hos Marcus gav mersmak med Martens hgtl  dock med annan elektronik.  MSB är alltid intressant.och välbekant. Det soundet gillar jag, även om det runnit en del vatten under broarna sedan sist jag hörde deras tidigare slutsteg på Sthlms-mässan spelandes i ett mindre rum för många år sedan. 

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, Apexorca said:

Men Coltrane är bara såååå mycket mer av allt bra. 

@octavia rs Med min smak är upplevelsen med Marten Coltrane bättre med MSB monoblocken än vad Magico lät i demorummet de spalade i nere i München.

 

Tack för att du delar med dig av detta :)

 

Jag var själv hos Marten 2014 under Arken mässan och lyssnade i deras "stora" rum på Coltrane Supreme och Analog Domain slutsteg det lät mycket bra , kan vara nått av det bästa jag hört vilket många fler i rummet tyckte när vi samlat oss lite efter upplevelsen (jag skriver upplevelsen för de var ett helt annat sättet som de förmedlade musiken på än vad jag upplevt innan).

 

Finns säkert de som kan fylla i mer vad som användes i det rummet.

 

DSC00427.thumb.JPG.a7997ca075cde07e36d8a21672efabb3.JPG

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, octavia rs said:

 

Tack för att du delar med dig av detta :)

 

Jag var själv hos Marten 2014 under Arken mässan och lyssnade i deras "stora" rum på Coltrane (vet inte exakt hur den skiljer sig mot dagens modell) och Analog Domain slutsteg det lät mycket bra redan då, kan vara nått av det bästa jag hört vilket många fler i rummet tyckte när vi samlat oss lite efter upplevelsen (jag skriver upplevelsen för de var nått helt annat sättet de de förmedlade musiken på än vad jag upplevt innan).

 

Finns säkert de som kan fylla i mer vad som användes i det rummet.

 

DSC00427.thumb.JPG.a7997ca075cde07e36d8a21672efabb3.JPG

 

På bilden du visar @octavia rs, så är det den största modellen som heter Coltrane Supreme. Den är uppbyggd av olika lådor som moduler.

Deras stora rum som de har i dag är mycket större än det stora rummet de hade 2014.  Jag tror också det gått ännu längre i akustikregleringen nu.

 

Det går att läsa mer om detta här Spion hos Marten - Jag

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...