Jump to content

En historia om 12st ljudanläggningar.


parsifal

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
On 2023-01-22 at 22:18, ulfsan said:

Oavsett dessa olika högtalare…

Lavardinen har "bara" varit en central punkt i Snell och nuvarande Sonus Faber anläggningen. Det står under varje bild vilket förstärkeri som användts.

On 2023-01-22 at 22:18, ulfsan said:

Jag älskar min Lavardin ❤️!  

Amen to that brother! Jag tycker också att det är en nästintill perfekt enhet. Det är produkter som en kan leva med i resten av sitt liv till "instegspris". En begagnad Lavardin IS av den gamle versionen går för så lite som 8000kr vilket jag anser vara ett kap. ISx varianten som jag har tycker jag dessutom är väldigt stilren. Jag funderar på att uppgradera min med riaakortet för att få ner antalet enheter - har du provat det? 

 

Jag har ofta funderat på vad jag hade rekommenderat till den som vill ta första steget och prova få bättre ljud därhemma och en Lavardin med någon instegsstativare kommer en långt med! Det är det här med uppkopplingsbarhet bara - ett par aktiva högtalare eller ett par passiva med en bluesoud powernode är kanske att föredra i det syftet. Så att det lätt går att koppla upp mot TV eller dylikt.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har stött på patrull här hemma och skulle behöva få lite stöttande ord...

 

I mina ögon så hade stereon nu nått en perfekt balans där allt var tillräckligt bra i alla hänseenden. Men allt gott är kort tydligen... Min ifi-streamer har lagt av efter att jag har försökt att fabriksåterställa den(den var buggig förut).  Nu lyser den bara rött och när jag försöker nå den i appen så kraschar appen bara. Jag har provat att återställa allt/ radera och installera om men till ingen nytta.

 

Min DAC, en ifi Neo idsd är bluetooth kompatibel så jag tänkte att jag skulle kunna spela via den sålänge. Det första jag la märke till är att ljudkvaliten via bluetooth är avsevärt sämre, nästan olidligt sämre när en är van vid något annat. För att göra saken värre så funkar inte den uppkopplingen önskvärt alls längre. Ljudet "hackar" titt som tätt och bryts, inget kul alls.

 

Jag har dessutom ingen skivspelare eller riaa så det ända som hörs här i stugan är grannens byggarbete.

 

/ Sadman

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, AlfaGTV said:

 

Va tråkigt... Jag har tyvärr inga råd eller lösningar att erbjuda så här på rak arm... Om inte du är sugen att slänga dig i bilen på en "liten tripp" då? Ingen Raspberry Pi som ligger o skräpar eller så?

 

Tack snälla. Jag behövde bara lite medkänsla!

 

Jag tror att vi är minst 10timmar ifrån varandra, det är för mycket för mig. Om det inte var så att du menade att jag skulle slänga mig i bilen och sätta på stereon för att få en liten musiktripp.

 

Jag har ingen Pi men möjligtvis en Chromecast - ska gräva imorgon.

 

Har skickat iväg några mail också till olika ställen och får se vad de svarar nästa vecka - om de kan ta emot sakerna fastän att de är begagnade.

 

Jag hade lätt kunnat impulsköpa något nu men det är inte riktigt någon produkt som verkligen skriker mitt namn… vill gärna försöka ha lite is - kanske är det bara någon easyfix på mina saker.

 

Det ligger ute några Lumin D2 som jag hade en sådär upplevelse med, Bluesound node 2i och någon Arcam streamer som jag inte har koll på.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte vilka källor du föredrar, men det finns ju mycket att välja bland idag. Om det är en för- eller nackdel är väl inte helt klarlagt! ;) Men om du gillar Spotify är inte lösningen likadan som om du föredrar filer från NAS t.ex.

 

Hoppas det går att få fart på pryttlarna såklart, för de passar ju uppenbarligen dina önskemål.

För mig är det tydligt att Lumïn och Auralic spelar i en egen division när det gäller kombo appstyrning och ljudkvalitet, även jag själv kraftigt föredrar Auralics app Lightning DS.

När det gäller användarupplevelse så är inte Bluesound och Sonos nödvändigtvis sämre, men de når inte riktigt ljudkvaliteten.

Sen finns såklart Roon (om man gillar lokala filer eller Qobuz eller Tidal, eller någon kombination av dessa) och sopar banan med övriga när det gäller gränssnittet (IMO). Dessutom har du ett otroligt stöd för de flesta streamingapparater som kan nås via Roon. Dyrt, och omfattande, ja, men överlägset.

Sen finns en massa riktigt välljudande lösningar som inte riktigt når användarupplevelsen av olika skäl, som t.ex. Squeeze eller någon av de UPnP-appar som erbjuder rätt torftiga användarupplevelser. 

Många varianter finns det, helt klart...

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, parsifal said:

Amen to that brother! Jag tycker också att det är en nästintill perfekt enhet. Det är produkter som en kan leva med i resten av sitt liv till "instegspris". En begagnad Lavardin IS av den gamle versionen går för så lite som 8000kr vilket jag anser vara ett kap. ISx varianten som jag har tycker jag dessutom är väldigt stilren. Jag funderar på att uppgradera min med riaakortet för att få ner antalet enheter - har du provat det? 


Min Lavardin är en IT från ca 2000, då köpt beg . Hade dessförinnan först en ny IS och därefter en beg IS Ref. Ingen av dessa tror jag har möjlighet till instickskort, så det har jag inte provat… Har en yttre RIAA i form av EAR 834P och de fungerar fint ihop.  Annars - efter ganska jobbig flytt till seniorboende - hade det varit skönt med mindre antal enheter. Jag får nog sälja av någon av mina strömförbättrare…?
Jag upplever också att det är svårt att få streamingkedjan att fungera stabilt och enkelt - nu efter flytten. Ny router tillhörande det supersnabba fibernätverket (f d Bredbandsbolaget 1000/1000) vill inte jobba riktigt problemfritt med min RoonRock, kontakten förloras när man gör längre uppehåll. Får försöka jobba mig fram till en bra lösning så att inte RoonRock behöver sättas av/på eller USB-kabeln tas ur/sättas i för att få kontakt och ljud.

Hoppas du kommer fram till någon bra och enkel lösning hos dig! Det gäller att orka komma igen när man ibland har fått ge upp på grund av obegripliga fel …

 

/ Ulf

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, AlfaGTV said:

Sen finns en massa riktigt välljudande lösningar som inte riktigt når användarupplevelsen

Det var min upplevelse av Lumin för några år sedan… inte att den var dålig men att jag hade högre förväntningar. Appen var seg fastän att jag hade en ny iPad och det buggade och stängde ner ibland. Detta har såklart blivit bättre för alla märken men det förvånar mig ändå att det verkar vara så svårt.

 

Jag har aldrig varit med om något som varit så ”buggigt” som att streama musik. No pun intended. Snålas de på mjukvaruutvecklare? 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, parsifal said:

Lumin för några år sedan… inte att den var dålig men att jag hade högre förväntningar. Appen var seg fastän att jag hade en ny iPad och det buggade

Det låter för mig som ett fel som vare sig kan tillskrivas Lumïn, iPaden eller appen. Jag hade börjat bakifrån med inkommande nät och routern. Lumïn kräver ju nätverksanslutning med ethernet-kabel och den är förmodligen OK. iPaden kräver wifi som är OK. Båda kommer ju från routern. Jag hade vid något tillfälle lite problem med pixlad bildkvalitet på TV'n. Jag tog ut alla ethernet-kablar och spryade både de och anslutningar med elektronik och blåste dem rena med "lutfsprayburk". Därefter har de funkat.

 

Jag har nu haft Lumïn med deras app i snart 3 år. Det har ännu inte falerat en endaste gång och svarstiden är omgående, i samma stund jag väljer att spela ett album eller låt... alltid oavsett om det ät streaming eller spelning av rippade album från min NAS eller högupplösta filer i både pcm och dsd.

 

Har du kollat https://www.bredbandskollen.se/ ? Där får du ett kvitto på hur det ser ut. Genom att fylla i vad du har för nätvetk och hastighet får du också en utvärdering. Själv har jag fiber och hastigheten 100/100 och får följande resultat och omdöme.

 

Screenshot_20230205-194754_Chrome~2.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr @Bebop det var inte en dålig uppkoppling som var orsaken utan jag kan med 95% säkerhet säga att det var något med appen eller enheten. Jag har och hade 100/100 fiber här då. 
 

Jag kan mycket väl ha haft en defekt enhet här då jag handlat den begagnat. Min upplevelse av gränssnittet som var då lämnade också mer att önska. Jag har sett senare bilder från hur det ser ut hos dig i appen och det ser väldigt bra ut.

 

Link to comment
Share on other sites

De flesta gillar väl en saga med ett lyckligt slut…

 

Jag har fått fantastisk fin och snabb respons av Transient Design som är distributör av Ifi audio i Sverige och kan redan imorgon lämna in min enhet hos Studio Koncept i Lund.

 

Där får jag även möjlighet till att låna hem en enhet medan min är på Service.

 

Mest troligt är att jag klickat på något under en uppdatering och att då min enhet blivit ”korrupt”.

 

oerhört skön känsla!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

När stereon fortfarande inte är lagad så får en gå och lyssna på musik live istället.

 

Idag var jag och såg Svaneborg Kardyb, på deras första Sverigespelning i Malmö. Det var förtrollande bra.

 

24C4613B-602B-4B3E-93A4-6826B1A32128.jpeg.dc2a0d528399b1ad8467cf885753c198.jpeg

 

De har två Sverigespelningar till i vår som jag verkligen kan rekommendera er att gå på om ni skulle få chansen:

69BAF6A4-441F-4106-A15F-767E8855842B.thumb.jpeg.71263010fdae44e11c9998e4773c6434.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Skäms nästan över att skriva detta men… det här med att koppla tvn till anläggningen - hur gör man?

 

Jag har en skärm från Samsung - i den kan jag välja ljudutgång till något som heter ”bluetoothhögtalare” min DAC har bluetooth och i min värld borde det vara en easy match. Men… fastän att dacen är inställd i bluetoothläge så dyker den aldrig upp i TV:n som ett alternativ. Vad är det jag missar? Finns det något annat sätt utan ”sladdar” eller en hemmabioreceiver?@Ivery @AlfaGTV

Link to comment
Share on other sites

För egen del tycker jag det verkar fungera stabilt med optisk överföring till en ev. DAC/ljudlimpa?

Men det borde väl gå att koppla till DAC via Blåtand? Se till att din DAC har den ingången vald och att inte ngn annan enhet har snott den, typ din telefon/padda etc.

Om den är tillgänglig borde det synas på nån "blink-sekvens" eller så också, och då dyka upp på "skärmen" som du uttrycker det? (Jag bara utgår ifrån att din "skärm" är en TV med mottagare, nätverk, ljud och sånt?)

 

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, AlfaGTV said:

Men det borde väl gå att koppla till DAC via Blåtand? Se till att din DAC har den ingången vald och att inte ngn annan enhet har snott den, typ din telefon/padda etc

Det hade med detta att göra - enl. instruktionsmanualen skulle min DAC automatiskt gå in i parkopplingsläge om ingen enhet var ansluten, det gjorde den inte så fick göra en handpåläggning.

 

Ljudet är tyvärr uruselt via bluetooth… försökte spela via Bluetooth när min streamer var på lagning men det var så dåligt att jag lät bli. Tror nästan att det är något fel där med då det ofta ”brusar/sprakar/hackar” lite. Förutom det så är volymen otroligt låg - har höjjt till max på både tv och DAC men måste ändå skruva förstärkaren till helt orimliga nivåer, blir orolig för vad som skulle kunna hända om den helt plötsligt skulle gå över till en annan källa eller normalt läge.  

 

Ska se om jag köper en optisk kabel och testar. Det hör till saken att vi inte ägt en TV på 10 år och nu har vi skaffat oss en ”skärm” som inte har en stationär plats utan som plockas fram vid behov… detta i sin tur leder till att så få kabelanslutningar som möjligt är önskvärt.

 

Tack för snabb serviceinsats som vanligt! 

Link to comment
Share on other sites

Jag har i dagarna avslutat mitt konto hos Quboz och är åter hos Spotify igen.

 

Det finns två anledningar till detta - den ena är att Quboz inte täcker in den musik jag lyssnar på. Mer ofta än sällan på senare tid så antingen finns inte artisten jag vill lyssna på eller så saknas det viktiga album i artistens bibliotek. 
 

Den andre anledningen har att göra med min streaminglösning - min streamer har inte ”Quboz-play” så jag måste använda mig av appen mconnect för att kunna spela musik från Quboz. Detta lämnar en del att önska när det kommer till användarvänlighet. Dessutom händer det ofta att appen byter spår ca 15 sekunder innan låtarna är färdiga… mycket märkligt.

 

Hittills så har allt med Spotify fungerat helt sömlöst och integrerat … ljudet är möjligen något mikrosnäpp ner men inget som inte en kan vänja sig vid, det andra väger upp. Min anläggning är i dagsläge kanske mer skräddarsydd för Spotify än en mer ”highend” lösning. Nu kan dessutom damen enkelt spela musik med Spotify-play. Win-win.

 

image.png.9fc4a4d819f27c706a9dfed633ba841f.png

Link to comment
Share on other sites

On 2023-04-07 at 15:31, parsifal said:

kan få låttexterna rullande till varje sång

Bra funktion.

Jag blir lite fundersam med textning i vissa sammanhang nuförtiden. Råkar för jämnan ut för en AI som tolkar ljuden till ord i realtid.

:blackeye:

 

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, calle_jr said:

blir lite fundersam med textning i vissa sammanhang nuförtiden. Råkar för jämnan ut för en AI som tolkar ljuden till ord i realtid.

Jag kommer att tänka på Youtube och deras realtidstextning som är rent ut sagt värdelös. Där blir vartannat ord fel. Förstår inte varför de inte tar bort funktionen tills den utvecklats färdigt.

Link to comment
Share on other sites


En rödhårig Grace Slick.



 

On 2023-04-09 at 15:01, parsifal said:

Förstår inte varför de inte tar bort funktionen tills den utvecklats färdigt.

Om ovanstående talades på engelska skulle en AI kunna översätta till ”smart kunglighet med rött huvud”.

Det blir väldigt svårt att ersätta en utbildad textare om man vill ha kvalitet.

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

 

Äh, det är ju "the white whabbit himself"! Påskharen har ju godisägg vet du välan!

 

Det är Påskharen som filmar fattar du väl. Vi får uppleva vad påskharen ser POV.

 

Min familj har så länge jag kan minnas sett Alice i Underlandet på påsken… så jag förknippar därför låten med påsken.

 

Hade jag varit bättre bildad så hade jag säkert kunnat dra paralleller mellan Jesudöd & uppståndelse och Alice i Underlandet.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

För er som gillar Country/ Bluegrass och bor i södra delarna av landet så skulle jag rekommendera att hålla koll på konsertlokalen Vega i Köpenhamn.

 

De har under den senaste tiden haft artister som Tyler Childers och Billy Strings - nu nästa helg är det Zach Bryans tur och senare i år spelar Luke Combs där. Detta är artister som i staterna drar ”arenor” men eftersom fansen inte är lika många i Europa så får man en mer intim upplevelse på Vega… bättre enligt mina preferenser.

 

image.jpeg.90e79b59a1144bd9f299419c0d0b8eaf.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...