Jump to content

Dryckestråden


JWE
 Share

Recommended Posts

5 minutes ago, Apexorca said:

 

Kul

Båda svin goda. Del Bosco har jag ett gäng från 2010.  :grinsmilingeyes:

Synd att du bor så långt bort... eller tur beroende på från vems sida man ser det :D

Link to comment
Share on other sites

Musik med frugan och lite snacks passar bra med en...

 

 

Härlig årgång. Förhållandevis prisvärd skumpa. Fortfarande riktigt pigg, mineralrik och syrlig. Grand cru. Blanc de Blans, 100% Chardonnay från Chouilly, mogen karaktär. Gräddig, gulfuktig mot persika, äpplig, men den är inte bland de stora makalösa skumporna. Men det räcker mycket gott som den är - Mycket god och som sagt bra för priset. 

 

IMG_1114.thumb.JPG.17166817527d70ffebc63fb1d49b9b24.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ett gott val kan jag tänka mig. Gigondas är ett vinområde som ligger mig varmt om hjärtat.

Om man gillar CNdP men ibland upplever dem som lite högljudda och burdusa, då är Gigondas det perfekta valet. 

Dessutom är byn Gigondas en riktig pärla. Nästa gång det bjuds på tillfälle kan jag rekommendera restaurangen L'Oustalet mitt på torget. 

Här kan du också sova över i underbart vackra, rustika rum. Eller varför inte botanisera i deras vinkällare - Nez. 

Nu håller vi tummarna för att vi snart få ut och resa igen....

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, bigblue said:

Ett gott val kan jag tänka mig. Gigondas är ett vinområde som ligger mig varmt om hjärtat.

Om man gillar CNdP men ibland upplever dem som lite högljudda och burdusa, då är Gigondas det perfekta valet. 

Dessutom är byn Gigondas en riktig pärla. Nästa gång det bjuds på tillfälle kan jag rekommendera restaurangen L'Oustalet mitt på torget. 

Här kan du också sova över i underbart vackra, rustika rum. Eller varför inte botanisera i deras vinkällare - Nez. 

Nu håller vi tummarna för att vi snart få ut och resa igen....

 

 

Imponerande vinlista.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, bigblue said:

Om man gillar CNdP men ibland upplever dem som lite högljudda och burdusa, då är Gigondas det perfekta valet. 

Intressant för ibland kan jag tycka att de är lite för mycket av något jag inte kan specificera och då dök Gigodas upp vilket jag tyckte verka vara intressant och kanske en utmanare!?

Har du mer info om denna vinproducent och smakråd så tar jag tacksamt emot det @bigblue?

 

När det gäller mina favoriter idag så kommer nog de fem första platserna att vara franska viner och inkluderar vi champagne så är det säkert de tjugo första platserna, jag börjar känna mig som en fransos. Ta detta med en nypa salt för jag har andra favoriter från andra länder, men sedan ett par år sedan så är det mycket franskt i vinkällaren. Inköpspriser för egen del tror jag är till 80% mellan 100-279kr och sedan 5-10% under hundralappen och 10-15% över 280kr?!

 

Vin (nya för mig) för lagring köper jag oftast på rekommendationer där jag vet/litar på vem som rekommenderar via tal eller skrift. Köper ofta två flaskor vid ett första köp, en för att korka upp ganska omgående och den andra för lagring som kan drickas långt senare med hänsyn till rekommenderade lagringstider. 

 

Champagne köps det däremot en kartong (6st) av, de går åt som smör i solsken (1-3 flaskor per månad) och ges också ofta bort som present, ofta till de som inte har funnit denna dryck som den bästa av dem alla:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Champagne köps det däremot en kartong (6st) av, de går åt som smör i solsken (1-3 flaskor per månad) och ges också ofta bort som present, ofta till de som inte har funnit denna dryck som den bästa av dem alla:winking:

 

Det får väl nästan likställas med välgörenhet, att du tar hand om dessa förvillade själar och leder dem in i bubblets förtrollande värld 😋

 

När det gäller viner från apellationen Gigondas så finns det en hel del att upptäcka, också på Systembolaget. Och eftersom "lillasyster" inte är lika känd som Chateauneuf-de-Pape är priserna ofta något lägre. En producent som jag tycker håller genomgående hög kvalitet är Domaine du Pesquier för 189 kr och Domaine Santa Duc som kostar en hundring till. Jag låter gärna dessa få vila i källaren ett par år för att balansera sig. 

 

10 minuter söder om Gigondas ligger byn Vacqueyras. Stilen är den samma som hos grannbyn i norr men här behöver man inte ladda på med minst 80% grenache för att hålla sig innanför apellationens ramar. I Vacqueyras kan man gå ner till 50 %. Det gör att jag upplever dem som ännu mer tillgängliga utan lagring. 

Ett exempel är t ex Le Grand Cartulair från tillverkaren Bonpas. Men som det ser ut finns bara 1 flaska kvar på Bolaget - i Skellefteå. 

Så vida du inte har vägarna förbi norrut så vill jag föreslå tillverkaren Montirius och kanske deras Le Clos Vacqueyras.

 

Generellt för viner i dessa områden (CNdP, Gigondas, Vacqueyras) är att man i slutet av klunken ofta kan känna en liten "puff" av den vilda naturen i området. Det är detta som man kallar för "Garrigues" och som kan bjuda på timjan, rosmarin och lavendel. Här kan det också dyka upp inslag av lakritsrot.

 

Avslutningsvis vill jag även slå ett slag för CNdP vita viner, ett släkte som ofta blir bortglömt. Men gillar du maffiga, rika vita viner så är de definitivt värda en klunk. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det känns som om det blir några testobjekt och några för lagring.

 

Tack för all info:sunglasses:

 

10 hours ago, bigblue said:

Nu håller vi tummarna för att vi snart få ut och resa igen...

Jag har varit påväg otaliga gånger och främst då till Champagne för att försöka hitta några godbitar och få se området, men jag får avvakta tills det blir gör bart på ett säkert sätt med tanke på pandemin.

 

Återigen ett stort tack för att du delar med dig:thumbsup:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, bigblue said:

 

Avslutningsvis vill jag även slå ett slag för CNdP vita viner, ett släkte som ofta blir bortglömt. Men gillar du maffiga, rika vita viner så är de definitivt värda en klunk. 

 

Jag skriver under på det. 

1 hour ago, bigblue said:

Det får väl nästan likställas med välgörenhet, att du tar hand om dessa förvillade själar och leder dem in i bubblets förtrollande värld 😋.

@byZanBarmhärtigt. Det är roligt att sprida upplevelsen av Champagne. När fastnade du för Champagne @byZan?

 

Champagne har en alldeles särskild känsla kring hela drycken. Bortsätt från att det är det vin som har störst komplexitet med smakämnen av alla viner, är det unika bubblor och även färg och ljud med det frasande bubblorna etc ger helheten. Vissa menar att det finns ingen annan plats på jorden där Chardonnaydruvan kan utvecklas bättre. Det är säkert tillspetsat men det ligger i den häraden. Det är ett helt paket av upplevelser som triggar vällusten med att öppna en flaska, hälla upp, höra ljuden, se livet i glaset med de pigga bubblorna, dofta, smaka och uppfyllas av drycken.

Visst har de varit duktiga att vårda Champagne som varumärke men det är också en världsunik dryck som inte har någon riktig konkurrent. Jag har smakat några olika bubbel för många hundralappar som kan närma sig, men så häller man up en "enkel" Champagne för 170kr och känner en större dryck. Jag har varit med och sett när detta gått upp för vänner och bekanta för första gången... när det händer. Alla kanske inte triggas av denna dryck, men för de som hittar rätt i upplevelsen blir tillfället speciellt och ett intresse och något som blir unikt.

Det finns Champagne och så finns det andra drycker.  

Visst vinvärlden är fylld av fina områden, odlare och flaskor och det är som alltid tycke och smak, men få områden har en så unik särställning som Champagne. 

Gillar man Champagne är chansen ganska stor att man kan gilla Chablis och viner från Loire som tex Sancerre. 

 

Själv gick detta upp för mig under en vinprovning för många år sedan där vi testade olika Champagner och annat bubbligt vin. 

Det var en Bollinger Grand Annee som fullkomligt golvade mig. Jag har aldrig tidigare fått en så stor upplevelse av ett vin. Det var en enormt stor smak från höger till vänster på paletten. Äpplen i ena ändan och nougat och kola i andra ändan. När drycken var slut i glaset luktade det gott ur det lång tid efter. Jag vägrade lämna ifrån mig glaset nämligen...  Den egenskapen har bara riktigt fin Champagne har jag märkt. Ingen aning om varför dock. 

Bollinger Grand Annee är fortfarande en av mina favoriter. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, byZan said:

Jag har varit påväg otaliga gånger och främst då till Champagne för att försöka hitta några godbitar och få se området, men jag får avvakta tills det blir gör bart på ett säkert sätt med tanke på pandemin.

/byZan

 

Jag har varit i Champagne ett otaligt antal gånger... det är roligare... :grin: 

De ä' bare åk...

Du kan nog åka till hösten @byZan. Åk några veckor efter skörden så de hinner med dig. Jag hoppas kunna åka då. 

 

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Apexorca said:

@byZanBarmhärtigt. Det är roligt att sprida upplevelsen av Champagne. När fastnade du för Champagne @byZan?

Tidigt faktiskt men tyckte då att det var för dyrt och det fanns så mycket annat som måste prioriteras under tidig ålder. Men visst det blev några flaskor om året trots det - hellre en god Champagne vid ett fåtal tillfällen än bälga andra alkoholhaltiga drycker i tid och otid. Men jag är inte på något vis kunnig när det gäller vin/öl utan räknar mig som glad en amatör som är lite nyfiken på olika smakupplevelser.

Sedan tog det ordentlig fart efter att du ”lurade" mig att testa Champagne med tilltugg vilket var iofs var riktigt trevligt och inspirerande, så du är boven i dramat tillsammans med @bigblue, ni har gjort min plånbok tunnare:winking:

 

/byZan

 

 

Edited by byZan
Fixade till texten
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, byZan said:

Det känns som om det blir några testobjekt och några för lagring.

 

Tack för all info:sunglasses:

 

Jag har varit påväg otaliga gånger och främst då till Champagne för att försöka hitta några godbitar och få se området, men jag får avvakta tills det blir gör bart på ett säkert sätt med tanke på pandemin.

 

Återigen ett stort tack för att du delar med dig:thumbsup:

 

/byZan

Den här brukar leverera.

Domaine Montirius Garrigues, 2019

Eller en här.

Domaine Montirius Le Clos, 2018

 

Link to comment
Share on other sites

Hahahahahaha @bigblue. Gött, men sugrör ur flaskan är bara jobbigt. Det gjorde vi för några år sedan. Nu kör vi Bag in Box och dricker ur Bag in Box-kranen istället? Då kan man ligga ner och dricka vilket brukar vara skönt efter första boxen.

Det är nästa steg för finsmakare och man sparar in på sugrören. :zany:

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Vet inte om nån redan har skrivit det... Men Magnus Uggla har sin Fredagsdrink på sin Instagram som han delar med sig av varje Fredag som han har gjort i runt 4 år eller något sådant i ett antal klipp. Flera mysiga drinkar som han slukar snabbt :D Så kolla där om ni vill ha senaste drink tipsen! :) 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Ampalang said:

Ni får gärna tipsa om alkoholfria alternativ med lite bättre kvalitet. 

 

Jag måste erkänna att ett glas med 3 isbitar och 3 skivor mkt tunt skurna citronskivor som man långsamt och försiktigt häller en kylskåpskall Coka-Cola över kan var himmelskt gott. Jag ha bättrat mig till att förfalla till detta max 2 ggr per månad, under studietiden blev det kanske 2-3 ggr per vecka. Ush! inte bra.

 

Vad är kvalitet? För mig är det kvalitet. :grinsmilingeyes:

 

Annars finns en del äppeldrycker/äpple cider som jag kan uppskatta. Tex Da Vinci från Kiviks är torr och god tycker jag. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag och hustrun har äntligen börjat dricka vin lite mer regelbundet igen vilket visar att det även kommer goda, bokstavligen, saker ur en pandemi. När jag nu noterat att fru Terminator har fastnat för sauvignon blanc-viner från Nya Zeeland så blev jag sugen på att helt enkelt utforska det segmentet lite ytterligare som ett kul projekt. Har ni druckit några favoriter därifrån som ni vill tipsa om?  

Link to comment
Share on other sites

Sådana uppdrag är alltid kul att ta sig an.

Jag är själv väldigt förtjust i att "dricka igenom" ett område för att förstå variationerna och förhoppningvis plocks ut en favorit eller två.

Dock är just S.B. från Nya Zeeland något av en "vit" fläck på kartan. Bäst hittills har nog varit Saint Clair Pioneer Block 3.

Själva är vi inne i ett annat Sauvignon Blanc område och "rotar" - Sancerre. 

Har nu testat alla Sancerre under 300 kr som fått 4.0 eller mer på Vivino. Det är 3 i det ordinarie sortimentet och 10 i B.S. 

Ska bli spännande att höra vad ni kommer fram till.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...