Jump to content

Dryckestråden


JWE

Recommended Posts

Jag kör inte med ipa och sånt. Blir oftast besviken. Arboga original är mitt öl. Det är fortfarande en favorit. Fungerar otroligt bra till stark mat. Krusovice är min andra favorit. Så nu har jag två olika sorters hifibränsle att kånka hem från bolaget. Breznak är den tredje favoriten. Men eftersom den bara finns som 33 cl är det inte lika tungt..😉👍

Link to comment
Share on other sites

Här på Västkusten har det tutat i ordentligt ordentligt, både vad gäller snö och blåst.

Som tur var kompenserades ovädret av att två efterlängtade lådor ankom Bolaget. 

2016 är en episk årgång för den som gillar viner från Brunello di Montacino. 

Planen är nu att dessa åker ner i källaren och ser dagens ljus först 2026.

 

 

 

 

 

IMG_5058.jpeg

Link to comment
Share on other sites

IMG_3846-2.jpg.51e454341149818892de8ce28d418a57.jpg

 

Emmanuel har en bakgrund inom geofysik. Geofysiken har långa cykler. Emmanuel kom att dra slutsatsen att vinodling och vinmakeri kan representera dessa långa cykler i något han kan göra själv. Efter att praktiserat på vingården i 2 år fick han chansen att köpa vingården 2016. Årgången 2017 är hans första egna vin. Han har en biodynamisk vinodling. 

Jag har haft några flaskor av vinet i källaren ett par år och tänkte att i kväll blir det till att prova. 

Chenin Blanc är druvan och han har sin gård i den vidsträckta Loardalen vid byn Puy Notre Dame i Samumur-regionen. Till de mer spektakulära smaker/dofter vi kan hitta i detta vin hör vått ylle. Visst blir ni sugna.

Det finns en del annat också så klart och det gör detta vin riktigt bra. Det är ett mycket smakrikt vin som får en nödvändig pigghet av syrlighet och minraltoner mitt i tropisk frukt, honung, smör och annat. Vinet har en lite oljig känsla i munnen Söt och surt brukar bli gott ihop, så också i detta vin. För att träffa mitt sweet spot vad gäller viner är det lite mer åt det tunga hållet jämfört pigga spänstiga Chablis som är mitt vitvinsnav. Anitya (betyder obeständighet) är riktigt gott och lagringsdugligt. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det har släppts en hel del spännande på bolagets TS nu på sistone.

Eftersom det handlar om mindre partier så blir det många gånger köra kors och tvärs i stan för att få  fatt på det man söker. 

 

Gosset Grande Reserve Brut är en mycket potent standardchampagne från områdets äldsta vinhus. 

Lika stor andel Chardonnay som Pinot Noir samsas med 10 % Pinot Meunier. 

Resultatet är en lättillgänglig cuvée som ståtar med gula äpplen, en viss "gräddighet" och en gnutta jordgubbe. 

Utmärkt att avnjutas till detta nyår - men själv lägger jag undan dem i 3 år för att få önskade mognadstoner. 

 

gosset.jpg.265c5212979b7f763c74dbc2a1253222.jpg

 

Och för den som är förtjust i Riesling i allmänhet och "släpp" från Rheingau i synnerhet finns nu ett parti från Leitz - en personlig favorit. Johannes håller till i byn Rüdesheim och just detta vin heter kort och gott: Leitz Berg Schlossberg Ehrenfels Weingut Leitz, 2019.

 

leizt.thumb.jpg.2fc0c6575d3b85e5b69cae78cd181b50.jpg

 

Berg Schlossberg är Johannes brantaste vinfält med en lutning på 58 grader!!! Skörd sker för hand där teamen är försedda med klätterselar som kopplats till vajrar som löper parallellt med rankorna. 

 

taeser-lagen.jpg.9e335e3fe38141a51911bf17a7706d14.jpg

 

Här på bilden ser man fälten till vänster om borgruinen Ehrenfels. Jag besökte Josef för några år sedan och hade nöjet att avnjuta just detta vin tillsammans med honom, bland dessa magnifika fält.  

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
12 hours ago, bfjohansson said:

Från fruns födelseår. Det är vid dessa tillfällen man önskade att hon var född '82 eller '85 😉

20211224_215951.jpg

 

Hahaha. För då blir vinet billigare eller? Eller att vinet är dåligt...?

Jag kände ju din fru innan du gjorde det... tror jag. Hon har alltid sett ut som om hon är född '85.

Så skyll på det. 

"Nu skall vi fira din födelsedag älskling, så jag har fixat ett vin från det året.  Så öppnar du '85a"

Borde ge bra möjligheter att uppgradera hifi efter det tror jag. 

Link to comment
Share on other sites

När man pratar om The Great Migration är det många som förknippar det med den mäktiga vandring som gnuerna påbörjar i Serengeti.

Här ska de ta sig väldiga sträckor samtidigt som faror lurar bakom varje buske och i varje flod. 

 

123-safari-great-migration.thumb.jpg.36b941b9014f01b0dc0e11db7d57df0e.jpg

 

Men detta är ingenting jämfört med det som sker i en källare på Västkusten, vid första nymånen på det nya året. 

Då ska mängder med flaskor (ok, inte lika många som gnuerna) skifta bostad och hoppa ett år framåt i lagringshierarkin. 

Här inventeras beståndet för att se hur många som överlevt årets lystna blickar och törstande strupar.

 

IMG_5212.thumb.jpg.5f176407993d8059dca488eff855b550.jpg

 

 

Anledningen till denna årliga rockad är ett resultat av att jag lagt upp min vinkällare på ett något annorlunda sätt. Jag fördelar mina flaskor årsvis baserat på när jag tänker mig att de når sina glansdagar. En låda på 6 flaskor brukar vanligtvis delas upp på 2 per år och att de första når "konsumtion" om 3-5 år. Är det champagne kan det bli längre. Lite bökigare - men jag tycker det är kul att hantera, drömma och lagerföra allt gott som komma skall. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...