Jump to content

Dryckestråden


JWE

Recommended Posts

2 hours ago, plind said:

Skulle det bli kallt o torrt kanske en luftfuktare behövs i utrymmet där vinet förvaras.

Det tror jag är mindre risk. Vi pratar om relativ luftfuktighet och den stiger när temperaturen går ner. Om man sätter på värme så torkar luften och blir torrare. Om det är riktigt kallt ute behöver värma mer för att behålla, säg 23 grader i vardagsrummet och då kan man hamna ner emot 20-30% vilket bland annat märks på t ex trägolv som krymper i sidled. Men om de har ett mål att ligga kring 15 grader i källaren antar jag att du inte behöver påföra så mycket värme och därmed behålla ett RH lite högre.

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Apexorca said:

Har man inta så långsiktiga planer för lagringen spelar det mindre roll med hur de lagras men om man vill ha dem några år för att de skall utvecklas så spelar det roll och inte alltid så lite.

Det är ungefär så jag ser på saken. Det är också skillnad på om man är samlare och säljer/köper/byter viner emellan sig. Då vill ju alla inblandade vara säkra på att vinerna har hanterats professionellt och maximalt. Det är en helt annan sport som jag har noll intresse av. Det finns också en snobbism inom vin, anser jag, som vill göra det lite märkvärdiga än vad det är även när det gäller ”middle of the road”-viner om allt från lagring, glas och passande maträtter. Man får försöka sovra lite för allt är inte humbug. Framför allt vilka smaker som gifter sig bra med vin och omvänt, när ett sötare vin är bättre än ett torrt o.l. Ett bra vin kan ju förstöras genom ”fel” mat typ en curryindränkt tallrik. Dricktemperatur är ett annat exempel. En italiensk kollega berättade för mig en gång att vin skall drickas strax under rumstemperatur. I de italienska stenhusen med luckor för fönstren hade man ofta en temperatur kring 18-20 grader vilket innebär en dricktemperatur på 16-18 men det är alldeles för låg temperatur där man har 22-23 grader som normal rumstemperatur. Andra menar att så är det inte alls. Det finns olika läger även inom detta.

 

Jag gillar olika typer av viner men har en extra kärlek för röda Bordeau och Bourgogne men köper även drickfärdiga viner från Italien, Spanien, Portugal och USA. När det gäller vita viner så har jag en mer blandad palett och köper i stort sett enbart drickfärdiga viner som jag förvarar i vinkylen inomhus. 
 

Vartannat år brukar vi åka ner till Luxemburg och/eller Belgien och fylla bilen med köpvärda viner typ yngre årgångar Bordeau som bedöms utvecklas bra inom ett par år. Jag har nära vänner från min yrkesverksamma period där nere som jag brukar fråga. Jag har också min kontakt med Chateau de Haux, som jag nämnt tidigare. De ger ut en skrift varje år med tips och råd, och det finns mycket att googla kring köpvärda yngre viner som vinner på lagring. Systembolaget i Kristianstad har en uppskattad vinkväll varje år (eller hade… det var ett tag sen jag var där) där de informerar och föreläser med inbjudna specialister. Det finns vinklubbar osv.  Nya släpp av Bordeau brukar jag ge 75-100:- för i Luxemburg. De kan kosta flera hundra efter några år. Frågan är bara att plocka ut vilka. Där förlitar jag mig på de kontakter jag har. Det har fungerat utmärkt i många år.

 

Det finns olika sätt och nivåer att förhålla sig till viner. Jag ligger väl någonstans i mittfåran av det sämsta och bästa vilket känns helt ok för mig. 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-11-06 at 07:48, Bebop said:

mörklägga totalt men det känns omotiverat.

Fru Bebop har tänkt till. Inköp av två tyger varav det ena är ett mörkläggningstyg som hon sytt ihop till ett tyg och avslutat ner- och upptill runt en rundstav. Upptill dessutom tre "knapphål" för krokupphängning enligt bild.

 

DSC_0261~2.JPG

 

... simsalabim så har  hon fixat ljusinsläpp. Luftcirkulationen hindras inte då varje hyllplan har en luftspalt både mot vägg och i mitten på hyllplanen.

 

DSC_0260~2.JPG

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, figge said:

Ser ut att vara ett tryggt val, hur länge kan du vänta?😎

Gäller att ha något annat under tiden.😉

 

De får väl ligga till sig 4-5år tänkte jag. Den lite enklare från 2019 släpptes i det tillfälliga sortimentet i fredags och ska vara ett rejält fynd för pengarna.

Kan nog drickas redan nu och jag kanske testar en nu och jämför med hur den är om några år. 

 

https://vinbanken.se/2021/11/10/nyheter-systembolaget-roda-viner-12-nov/

Link to comment
Share on other sites

Vi inleder fredagen med en stor champagne från en liten odlare - Etienne Lefevere.

Familjen håller till mitt i Verzy som är en av de 17 byar (av 320) som fått den högsta klassningen: Grand Cru.

Detta är en NV Champagne (årgångslös) där 3-5 år i källaren brukar göra susen - så också här. 

Flaskan inhandlades på plats för 4,5 år sedan för 178 kr och idag så skulle jag smakmässigt värdera den till 400-500 kr. 

Nu samsas pigga syror och fin mousse med mogna röda äpplen, saftiga gråpäron.

Som så många gånger tidigare är tid en otroligt lönsam investering för den som vill höja smaknivån på sina viner. 

 

2125496872_IMG_5041copy.thumb.jpg.21d22157b22efcc62bc4eb0ac6ddfab2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Drack Pol Roger i går. En från 2012 och en från 2002. 

(Ursäkta bildkvaliteten... iPhone i mörker)

IMG_3806-2.jpg.0dbf3d37829cc3a9ba91e1d5eb7fe7b4.jpg

IMG_3807-2.jpg.cdbf0da252c91eca0000f77d27c1627c.jpg

 

Båda fantastiskt goda. Man känner igen husstilen. 

 

Sir Winston Churchill är en stor härlig Champagne. De säljer årgång 2013 på systemet nu. 12'an är god men kan nog ha 5-7 år till i källaren för att utvecklas än mer.

BDB 2002 är enorm. Klarar ett antal år till , men varför vänta när den är så bra nu. Den har fortfarande pigga bubblor och bra mousse, spänst och fruktsyra, tropiska frukter av den varmare tonen kvar samtidigt som det smakar knäck, honung, nyvispad grädde. Denna årgång med bra kvalitetschampagner tycker jag har det bästa med Champagne när de åldrats bra och många är superbra nu. En fröjd för gommen. 

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Daniel said:


Jag tycker nog ska man ju bara köra. Förgylla en trist söndag. Men jag sparar nog den till ett roligt tifälle 😀

 

Om du inte väntar tills jag kommer nästa gång så är en trist söndag en toppendag för skumpa. 

Inte så sällan är Champagne bäst när det inte är fest eller särskilt speciella tillfällen. BDB Champagne rätt upp och ner med en pizza på en tisdag har jag grymt fina upplevelser med. 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Apexorca said:

 

Om du inte väntar tills jag kommer nästa gång så är en trist söndag en toppendag för skumpa. 

Inte så sällan är Champagne bäst när det inte är fest eller särskilt speciella tillfällen. BDB Champagne rätt upp och ner med en pizza på en tisdag har jag grymt fina upplevelser med. 

 

Precis så. På nyår kan man dricka vodka till löjromen och ostronen. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...