Jump to content

Dryckestråden


JWE

Recommended Posts

Hej,

 

Jag kom på en riktigt intressant kall dryck nu som jag förvarar i kylen, typ is-te.

 

Man fyller upp en flaska med kallt friskt kranvatten. Sen tar man en påse Ginger-te eller någon annan sort man gillar.

Efter det doppar man te-påsen tillräckligt många gånger i flaskan tills att vattnet får färg.

Sen häller man i mald kanel, mald kardemumma och lite strösocker och vänder flaskan några gånger.

Efter det är det bara att ställa flaskan i kylen och vänta ca: 1 vecka.

 

Detta blev hur bra som helst! Vet inte om just denna variant redan existerar... Men...

 

Ruggigt gott resultat och verkligen enkelt att göra.

 

Nu är det dags att göra detta med ett gäng petflaskor som jag har sparat.

 

Är lite förvånad över hur bra det blev.

 

Testa gärna ni också.

 

Mvh Per

Link to comment
Share on other sites

Det finns många goda viner och olika druvor/producenter passar olika tillfällen. Jag gillar dock vitt vin lite mer än rött.

 

Vill slå ett slag för tysk Riesling som jag tycker underskattas mycket bland många. Det är ofta mycket bra viner. 

Riesling från Tyskland kan var underbara. Gillar också de mindre alkoholstarka tex detta Moselvin som har bara 9% alkohol dracks till musik efter maten i lördags.

Ett mycket smakrikt fruktigt lite sötare vin med bra syra. Saliven sprutar bara jag tänker på det. Grymt gott.

 

IMG_3626.thumb.JPG.3705369143b75e5f5a77b4dc09608b43.JPG

 

Odlaren Keller har också en Kabinett från Rheinhessen som liknar detta lite och den är lite mer stram. Den drack jag i går!

 

1554342827_Skrmavbild2021-11-03kl_08_55_57.png.b201633e4ed326e945ca40550cdf3892.png

Till thaimat är det magiskt och till en hel del annat eller för sig själva. :grinsmilingeyes:

 

Snacket om att rött skall vara til kött och vitt till fisk tycker jag är en alldeles för grov indelning. Det går ofta att blanda vilt. Särskilt kan många vita viner funka till det vi ofta tror att det bara skall vara rött till. Lite svårare med en Barolo till räkor...:winking:

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vad har ni för erfarenheter och tankar kring Special Club?

Själv anser jag nog det är bland det mer spännande inslagen i systembolagets sortiment.

 

65E48583-474B-4EB0-9D2E-0DE88D5F5D62.jpeg.3baa79274dfa1d15c5a209b3722737cc.jpeg

 

År 1971 slog sig ett 30-tal små odlare samman i en förening – ”Club des Viticulteurs de Champagne” (övers. Champagnes Vinodlarförening) för att se hur man skulle kunna, likt David och Goliat, utmana de större husen genom att visa upp de små odlarnas individualitet.

Man bestämde sig för att sätta kvalitetskraven högt, minst 3 års lagring i flaska, bara de bästa årgångarna skulle duga, champagnerna skulle vara årgångsbetecknade, bara innehålla druvor från de egna odlingarna och utgöra det bästa som varje odlare kunde prestera och för att utmärka sig ytterligare skulle vinet buteljeras i en gammaldags flaska.

För att garantera att kvalitén hålls på en extrem nivå tillsattes en jury av oenologer som skulle prova vinet två gånger – först när cuvéen har blandats, men inte tappats på flaska för den andra jäsningen, och dels efter minst 3 års lagring på flaska.

 

Under senare delen av 70-talet och 80-talet började det bli en officiell hemlighet bland kännare att man kunde hitta fantastisk kvalitet och individualitet genom att leta efter ”Special Club” som vinerna kallades.

År 1999 bestämde sig medlemmarna att ta ett steg ytterligare för att lyfta fram de små odlarnas kvalitet i bruset av de stora husens massiva reklamkampanjer. Man bytte namn till ”Club Trésors de Champagne” – fritt översatt Föreningen Skatter i Champagne och antog en ny etik- och kvalitetsdeklaration för föreningens medlemmar. Föreningens vinodlingskommitté har tagit hjälp av specialister för att göra en lista med krav som alla medlemmar har åtagit sig att tillämpa och respektera.

Kommittén har ett eget inspektionsprogram där de kontrollerar efterlevnaden och utfärdar påpekanden om det behövs.
 

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Ampalang said:

Vad har ni för erfarenheter och tankar kring Special Club?

Själv anser jag nog det är bland det mer spännande inslagen i systembolagets sortiment.

 

Det är nog en bra ide de har med sina Special Club viner. Jag gör tummen upp för dem.

Jag har druckit många olika Special Club både köpta på systembolaget och på plats i Champagne. Jag har gillat de flesta bra och tycker att det är en kvalitetsstämpel. Har lagrat några tex från Paul Bara, Jose Michel & Fils och Pierre Gimmonet & Fils och de har blivit mycket goda och det är ju en kvalitetsegenskap.  Pris prestanda är mycket bra på Special Club. Det är faktiskt Special Club som fått mig att intressera mig för vissa hus lite extra. 

Link to comment
Share on other sites

Många fina tips i denna tråd som också inspirerat mig att göra något åt mitt vinförråd som lagras i en vinkyl (halvhöjd) i köket för "vardagskonsumtion" sas. Resten av vinförrådet av lagrade viner har jag förvarat i lådor i min lilla "bodega" på tomten. Nu är det slut med det.

 

DSC_0251~2.JPG

 

Jag tänkte att den här väggen kan jag använda till något roligare.

 

DSC_0247~2.JPG

 

Det blev att ta fram papper och penna och sedan en tur till bygghandlaren i måndags och sätta igång.

 

DSC_0248.JPG

 

DSC_0249.JPG

 

DSC_0250.JPG

 

Idag inviger vi det hela med att spela triomusik av Beethoven i bodegans lilla anläggning som låter alldeles utmärkt här ute. Vi kommer också premiärdricka en Chateau L'Argenteyr från 2016 och se vad som döljer sig i denna.

 

DSC_0253~2.JPG

 

DSC_0252~2.JPG

 

DSC_0256~2.JPG

 

Temperatur kan jag hålla rätt så stabil här ute kring 16 grader. RH mellan 55% och 65%. Enligt en sommelier jag pratade med i Frankrike i somras är det ok och mindre känsligt i takt med att allt fler går ifrån äkta kork. 

 

DSC_0257.JPG

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, bigblue said:

Kan du hålla det under 16 grader också under sommarmånaderna?

Det är lite knepigare, men jag har isolerat rätt så bra och det är bara ett lite fönster mot öst så det håller sig rätt svalt och halvskumt även under sommaren om jag håller dörren stängd. Det brukar pendla mellan 18-20 och säkert någon grad till under de ”värsta” sommardagarna. Jag kan ju sätta in en luftkylare och mörklägga totalt men det känns omotiverat. Jag har inga professionella ambitioner. Innan jag isolerade för 3 år sedan förvarade jag lådorna inomhus. Då var det för kallt på vintern och för varmt under sommaren i boden. Nu är det ändå rätt så OK året runt. 
 

Skillnaden mellan att förvara i perfekt miljö typ 12-16 grader och RH 60% mot vad jag kan uppnå här ligger inom acceptansens ramar för de viner jag hanterar. När jag pratar och läser om vad expertis säger så är bilden inte entydig. När jag lägger ihop råden så hamnar rekommendationerna på mellan 8-18 grader och 60-80% i allt från halv- till totalmörker. På övre skalan utvecklas vinet ”för snabbt” och i den lägre skalan långsammare.  Det kan jag leva med. Jag är ingen samlare. 
 

Vin är lite som med hifi omgärdad av kompromisser. Jag får hitta sin egen njutningszon som känns rimlig för just mig och sätta ner foten där. 

Link to comment
Share on other sites

Visst är det så att "kompromisserna" härskar också i dessa domäner :-)

Hade gärna haft en vinförvaring likt din där man också kan umgås och beskåda de framtida njutningarna. 

Men hos oss är källaren det enda förvaringsalternativet.

Fördelen är att det är vibrationsfritt och kolmörkt.  

Utmaningen ligger att hålla temp och Rh inom mina önskade ramar (14-16 C, 60-70 % Rh).

Det innebär AC samt avfuktare på sommarmånaderna. Och tillskott av värme samt fuktmaskin på vintrarna. 

Dessutom har jag en större bordsfläkt som går 24/7 och ser till att allt (luften) mixas till belåtenhet.

 

Link to comment
Share on other sites

Min vinkyl kom till i stugan för att jag hade i princip ingen plats i huset att förvara vin en längre tid och en mindre vinkyl hade jag inte heller plats för i köket. Så det blev en vinkällare efter lite funderande och genom tips och råd och eget antagande,  jättenöjd blev resultatet. Men en garanti för att vinet inte kan ta skada finns inte trots ca 11gr, mörkt och en bra luftfuktighet, två ggr under de år jag haft vinkylen har vinet skadats, inget att gråta över då det oftast finns fler flaskor att ta av. 

Jag vet inte hur länge ett lagringsbart vin kan ligga i typ rumstemperatur innan det blir dåligt, skiljer sig säkert på rött, vitt och bubbel? Men om man inte har för avsikt att samla så tror jag att typ @Bebop’s nya installation duger väl så bra.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

 

On 2021-11-03 at 10:48, Ampalang said:

Vad har ni för erfarenheter och tankar kring Special Club?

Själv anser jag nog det är bland det mer spännande inslagen i systembolagets sortiment.

Håller med om att det är ett välkommet inslag på Bolaget och ett bra komplement till de stora, trygga husen där man "vet vad man får". 

Här är det en större spridning och mer personlighet - vilket man får förhålla sig till. 

Jag köper regelbundet flaskor från detta segment när det är "goda år" som 2008, 2012 och 2015. 

Men då de är relativt små odlare, är de också mer utsatta under år när naturen varit tuffare. De har helt enkelt inte lika många vingårdslägen att välja mellan. 

Dessa år brukar jag fokusera på hus som har fler ytor att välja mellan för att hitta den önskade mixen.  

Link to comment
Share on other sites

Från vårt statliga företag.

Vad är rätt temperatur för lagring av vin?

Den idealiska lagringstemperaturen ligger kring tolv grader – då utvecklas vinet i lagom takt. Även temperaturer mellan 8 och 15 grader är okej. Viktigast är att vinet inte utsätts för stora temperaturvariationer.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, bigblue said:

Känns tryggt att någon kliver in och berättar hur det ligger till, om man är osäker :-). 

Visst var det Staten som också uppmanade oss att äta 6-8 skivor bröd om dagen....

 

 

Lite svenskt lagom.

 

Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, bigblue said:

 

Visst var det Staten som också uppmanade oss att äta 6-8 skivor bröd om dagen....

 

 

 

Kuriosa: Hörde att det faktiskt inte var staten eller livsmedelsverket som började uppmanade till detta. De var faktiskt branschen själv men, det gjordes så snyggt att det blev en sanning... men bara skitsnack alltså. 

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Apexorca said:

 

Kuriosa: Hörde att det faktiskt inte var staten eller livsmedelsverket som började uppmanade till detta. De var faktiskt branschen själv men, det gjordes så snyggt att det blev en sanning... men bara skitsnack alltså. 

Tur att det inte var 6-8 vinare om dagen.🍷

Link to comment
Share on other sites

Man kan så klart vara olika noga med hur man har sina viner. Har man inta så långsiktiga planer för lagringen spelar det mindre roll med hur de lagras men om man vill ha dem några år för att de skall utvecklas så spelar det roll och inte alltid så lite. Fler flaskor går över gränsen och blir dåliga om inte klimatet är ok. Det är lite ett procentspel. Hur mycket vill du att dit vin skall utvecklas, är skall du dricka det och hur stor chans vill du att flaska inte skall gått över gränsen och blivit skadad. Ju längre tid man lagrar desto fler flaskor tar skada. Så var det för mig som bara hade vinet i en matkällare och det pendlade mellan 9-18 grader under året och på vintern går ju den relativ luftfuktigheten ner mycket. ofta under 30%. 

Av de vin som blir dåliga är jag rätt säker på att den relativa luftfuktigheten spelar en stor roll. LÅT DEN INTE GÅ NER FÅR LÅGT UNDER LÄNGRE TID. Då kommer till slut vinet i kontakt med luft utanför flaskan vi den torra korken och vinet oxiderar och skadas. Visst finns det en lite ökande andel vin med skruvkork och korkar av något gummi även på bra viner, men inte på de bästa. 

Jag har lite flaskor som utvecklas mycket positivt med åren och det känns då som barnarov att öppna dem då de inte är i närheten av de skall smaka. Jag skulle aldrig våga chansa med luftfuktigheten.

 

Jag blev en gång bjuden på en Deutz Champagne av en snäll kompis. Den smakade som en Prosecco. Jag trodde han försökte lura mig på något vis. Den visade sig ha legat 2-3 år i vardagsrummet. Ljust, temp från rumstemperatur till sommarvarmt, mkt torrt på vintern. Det fanns inget kvar i den Champagnen jag kände igen. Det var bara det att miljön var helt för för denna lagringstid. En Deutz, som båller mycket hög kvalitet, tål en del stryk ett tag och smakar fortsatt bra, men denna misshandel tål inga vin. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag provar nu att lagra mitt vin i husets källare. För närvarande är det ca.15 grader och en fuktighet på 60-65%.

Har haft en avfuktare stående i källaren sedan jag flyttade in i juli. Det var runt 75-80% fukt i början.

Vi får väl se hur det blir till vintern, jag kanske kan stänga av avfuktaren då. Nu är den inställd på att sluta jobba när 60-65% uppnåtts.

Räknar med att tempen kommer gå ner till runt 12 i vinter. Det finns ett fåtal element i källaren som ev. kan aktiveras om det blir för kallt.

Skulle det bli kallt o torrt kanske en luftfuktare behövs i utrymmet där vinet förvaras. En hink med vatten på golvet kanske kan hjälpa lite?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...