Jump to content

Dryckestråden


JWE

Recommended Posts

1 hour ago, bigblue said:

Följer med stor nyfikenhet era intryck av Pierre Gimonnet 2008.

Jag har delat in min vinkällare på ett lite annorlunda vis - allt är fördelat efter när jag tror att de kommer in i sitt optimala "drickfönster". 

Så det finns en hylla för 2021, en för 2022 etc. Den första av mina P.G. 2008 ligger just nu för inmundigande 2023.  :NailBiting:

 

Att besluta sig för hur man skall organisera sina viner kan förmodligen ha lika många aspekter som musiksamlingens struktur. Eller fler.

@bigblue Det är ett riktigt smart sätt att organisera vinerna. Du missar man inga flaskors förmodat bästa tid.

Jag sorterar efter röt, vitt, eller bubbel, land, distrikt, vingård, vinmodell och år.  Det är inte lika tydligt när det skall drickas så man får håla tunga rätt i min. Som du gör @bigblue är det mycket liten risk att man missar något. Hur man organisera hänger också ihop med hur vinkällarens hyllor och ytor ser ut. Du har ju fördelen att göra nästan hur du vill. 

 

Jag köpte lite flaskor av William Fèvre på en provning hos dem i Chablis för några år sedan.  Bla CHABLIS GRAND CRU BOUGROS "CÔTE BOUGUEROTS" DOMAINE och CHABLIS GRAND CRU BOUGROS DOMAINE båda från 2015. Den årgången på dessa modeller hade blivit utnämnd till bland de bästa de året i Bourgogne. Dessa flaskor har en lång lagringsduglighet och är rena stölden att dricka för tidigt. Minst 5 år innan de börjar vakna och sedan kan de säkert ligga 20 år till. Men vem orkar vänta på det???

I Chablis är man extremt trogen vinets växtplats och man har mer än de flesta områden i världen försökt hålla mot för den alltför mycket ekade trenden av viner. De tycker man förlorar vinets karaktär och växtplatsens karaktär. Det sägs att när Robert Parker kommer in i Bourgogne tar första bästa vin-bonde honom på flaket och kör honom från området vänligt men bestämt. Chablis-bönder vill inte gå på trender utan stå för vad Chablis är.  

 

I Chablis ekar således inte alla utan kör bara på ståltank för att inte ge något extra som förvirrar hur druvorna smakar från växtplatsen, men om det ekas så är det mer traditionellt med mildare inslag av eken. Båda sätten har mycket bra odlare och de fyller lite olika funktion. Jag älskar Chablis och gillar båda vinifikations-metoderna. 

 

William Fevre är en odlare som kommit starkt senaste åren och de har stora delar av området i Grand Cru som ofta kallas BOUGROS.

Det har visart sig ett det fins en smal remsa ipå detta område där det lutar minst 30grader och med tunt jordtäcke. Vattnet rinner undan. Här får vinstockar och druvor kämpa lite extra för att suga vatten ur det karja och luckra djupare jordlagret i Kimmeridgejordens uråldriga mineralrika sediment från Paris Bassängen dager.

Denna del kallas "CÔTE BOUGUEROTS".  Jag köpte några flaskor från samma årgång från båda. Kunda vara kul att se om man kan känna skillnaden efter några års lagring. Allt är alltså lika men bara några 10 tals meter skilljer växtplatseran åt. "CÔTE BOUGUEROTS"

Min erfarenhet av viner säger mig att ju kämpigare det är för vinstockar och druvor att få vatten, problem med frost och att vinbönderna får anstränga sig bara för att få stockarna att inte dö, då blir det bra viner, de bästa. Har alla inblandade det för lätt blir det enkla platta viner... ofta i vart fall. 

 

IMG_1078-2.jpg.c6e8e321c86beeb04fd7a6d84afe9017.jpg

 

 

 

Tänkte i kväll öppna en CHABLIS GRAND CRU BOUGROS "CÔTE BOUGUEROTS" DOMAINE för att se var den befinner sig. På sikt kommer jag så klart testa dem tillsammans.

IMG_1076-2.jpg.12ee8b592cc2aed8c2b4146f7aa3824a.jpg

 

 

Jag höjer gomseglet lite först med en av deras utmärkta PETIT CHABLIS från 2018. 

 

 

IMG_1077-2.jpg.b5aed570367c2b15976dcb5a2ee80404.jpg

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ikväll är det "premiär" för Vilmart Grand Cellier som vi köpte på plats för 3,5 år sedan. 

Jag dricker den i stor vinkupa för att ge den så mycket kontakt med syre som möjligt. 

Den har inte nått hela sin potential, men sannerligen börjat glänta på dörren till de underbara mognadstonerna som jag uppskattar. 

Här samsas äppeltoner och kalksten med rostade nötter och lite honung. 

 

vilmart.thumb.jpg.a5016553edc6e077d03b3f9cbf030fd7.jpg

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, bigblue said:

Ikväll är det "premiär" för Vilmart Grand Cellier som vi köpte på plats för 3,5 år sedan. 

Jag dricker den i stor vinkupa för att ge den så mycket kontakt med syre som möjligt. 

Den har inte nått hela sin potential, men sannerligen börjat glänta på dörren till de underbara mognadstonerna som jag uppskattar. 

Här samsas äppeltoner och kalksten med rostade nötter och lite honung. 

 

vilmart.thumb.jpg.a5016553edc6e077d03b3f9cbf030fd7.jpg

 

Är den lika god som flaskan är snygg blir det toppen. Gillar det bruna i glaset och den sobra etiketten. 

MEN... kommer det passa till Mello finalen? :winking:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Apexorca said:

 

Är den lika god som flaskan är snygg blir det toppen. Gillar det bruna i glaset och den sobra etiketten. 

MEN... kommer det passa till Mello finalen? :winking:

 

Självklart är den det. Men jag ville inte chansa. Så det blev en förrätt bestående av grillad halloumi (eller hallååååmi, som den heter på göteborgska) på en bädd av marche-sallad, pressad citron, salt och olivolja. Och sist men inte minst en handfull rostade pinjenötter. En underbar kombination som verkligen lyfter fram smakerna i Vilmart champagnen. 

 

 

1695878814_forratt.thumb.jpg.334662cc0f437f19e11fd82389465934.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, YYZ said:

 

Vilket gradantal bör det vara i utrymmet?

 

Skall man lagra så flaskorna utvecklas bra får man ha lite kontroll på miljön.

Jag har runt 10-12 grader. Men man kan ha varmare. Vet inte var gränsen går när det blir för varm för lagring, men inte varmare än 16-17  grader någon längre tid skulle jag gissa. Högre temp ger snabbar utveckling i flaskan, men lite mindre komplexitet. Magnumflaskor åldras bättre men långsammare. Halvflaskor åldras fortare men mindre komplexitet. Det har med mängden luft relativt mängden vin i flaskan. Helt enkelt hur mycket det oxiderar.  

Bra med jämn temperatur ur ett årsperspektiv och gärna inte under 60-65% relativ luftfuktighet. Så på vintern får man fukta luften. Mörkt är bra. Inga vibrationer är bra. 

Liggande flaskor så korken är blöt måste det vara. 

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, P-pan said:

 

10-12 grader tror jag är ett bra intervall.

Mörkt och hög fuktighet är nog också bra att ha i "garderoben"...

 

Champagne .jpg

 

Ja, kan du skapa de förhållandena så är det helt optimalt. Men det är få förunnat (inklusive mig själv). Jag har 14 grader i källaren och låter fuktigheten ligga kring 65 %. På vintern får jag sätta igång luftfuktaren - och på sommaren är det avfuktaren som jobbar.

Då vi också har "vanliga prylar" i källaren vill jag inte att det ska bli för kalt och "muggigt", så inte över 70% fuktighet eller under 12 grader. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, figge said:

Från egna källaren under lyssningsrummet?

Det tror jag inte, för mycket vibrationer:winking:

1 hour ago, Apexorca said:

Skall man lagra så flaskorna utvecklas bra får man ha lite kontroll på miljön.

Jag har runt 10-12 grader. Men man kan ha varmare. Vet inte var gränsen går när det blir för varm för lagring, men inte varmare än 16-17  grader någon längre tid skulle jag gissa. Högre temp ger snabbar utveckling i flaskan, men lite mindre komplexitet. Magnumflaskor åldras bättre men långsammare. Halvflaskor åldras fortare men mindre komplexitet. Det har med mängden luft relativt mängden vin i flaskan. Helt enkelt hur mycket det oxiderar.  

Bra med jämn temperatur ur ett årsperspektiv och gärna inte under 60-65% relativ luftfuktighet. Så på vintern får man fukta luften. Mörkt är bra. Inga vibrationer är bra. 

Liggande flaskor så korken är blöt måste det vara. 

Detta är väl ganska så precist som man bör ha det:thumbsup:

Själv är jag glad för att jag tog i lite mer än tänkt när jag byggde vinkällaren för ca 10 år sedan. Det håller 10.5-11.0gr året om och luftfuktigheten ligger på ca 65% i snitt (uppskattade siffror). Endast vid längre elavbrott dessa siffror förändras i övrigt är det ganska så konstant.

Läste om hur @bigblue och även @Apexorca gjorde för att ha koll och för att optimera för bästa smakupplevelserna samt på vad man har, dit har inte jag kommit även om jag använder mig av Vivino-appen. Den används mest till lagerstatus och vad dryckerna passar till i matväg.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, figge said:

Från egna källaren under lyssningsrummet?

 

Du, det där ska du inte skoja för mycket om.

Jag hade rätt långtgående planer på ett utrymme under plattan men det stöp på för höga x-tra kostnader.

Dränering + pump och dessutom kallrasrisken i lyssningsrummet blev lite för mycket.

Nu skulle ju inte det utrymmet blivit lika stort som på bilden ovan utan var mer tänkt i stil med...

 

VinoFinoBasement2.JPG

 

 

VinoFinoBasement.JPG

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, P-pan said:

 

Du, det där ska du inte skoja för mycket om.

Jag hade rätt långtgående planer på ett utrymme under plattan men det stöp på för höga x-tra kostnader.

Dränering + pump och dessutom kallrasrisken i lyssningsrummet blev lite för mycket.

Nu skulle ju inte det utrymmet blivit lika stort som på bilden ovan utan var mer tänkt i stil med...

 

VinoFinoBasement2.JPG

 

 

VinoFinoBasement.JPG

 

Coolt. 

Link to comment
Share on other sites

Även om det är meditativt att gå ner och botanisera i källaren så finns det ju tillfällen när man vill kolla läget på distans. 

Jag har därför köpt en liten klimatdetektor som går på wifi i vårt larm-kluster.

https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/larm-sakerhet/larmsystem/verisure-klimatdetektor-p52002?gclid=CjwKCAiAhbeCBhBcEiwAkv2cY2hyTlE0-N5RGwbpzK6eJQ1bx3gHWTYV7BoQOKcZPJqVllHZZ9dKDxoC38sQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Det är en lite "puck" som jag placerat mellan några av vinflaskorna. 

Här får jag kontinuerlig uppdatering om temp och fuktighet - så att man kan sova gott om natten 😇.

205702740_vinkallare.thumb.jpg.56b7bb31be84eb04ee633f1ced9117a0.jpg

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, P-pan said:

Fasen om man inte skulle börja skissa på lite på andra lösningar inom området vinförvaring.

Det finns ju hur mycket inspiration som helst på nätet, upptäckte jag nu när jag har kollat runt lite :sunglasses:

 

 

Det låter väldigt spännande att få följa med på. Och jag antar att du din vana trogen kommer testa minst 41 olika vinkällare innan du hittar det optimala upplägget. :grin:

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, bigblue said:

Det låter väldigt spännande att få följa med på. Och jag antar att du din vana trogen kommer testa minst 41 olika vinkällare innan du hittar det optimala upplägget. :grin:

Det bästa är att man kanske får vara smakråd när dryckerna ska få facit på utvecklingen:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Nu börjar diskussionerna i tråden bli högintressanta :grin:

För oss som inte har möjligheten till vinkällare kan då en bra vinkyl vara ett alternativ, månne?

Alltså, finns det vinkylar som även kan reglera luftfuktigheten? Jag har ingen koll alls känns det som.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, triomio said:

Nu börjar diskussionerna i tråden bli högintressanta :grin:

För oss som inte har möjligheten till vinkällare kan då en bra vinkyl vara ett alternativ, månne?

Alltså, finns det vinkylar som även kan reglera luftfuktigheten? Jag har ingen koll alls känns det som.

 

Ja det finns bra som kan reglera klimatet med temp och luftfuktighet bra. Vibrationer kan vara ett problem men de bra vinlagringskylarna har koll på det också. 

Många enklare vinkylar skall bara användas för de viner som skall drickas i närtid. 

 

 

Här står lite bra saker.

 

Vinlagring

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, bigblue said:

Det låter väldigt spännande att få följa med på. Och jag antar att du din vana trogen kommer testa minst 41 olika vinkällare innan du hittar det optimala upplägget. :grin:

 

Hur många pavor med bubbel måste man slå i sig innan man hittar den optimala :monocle: ?

Klart jag kommer att utvärdera minsta lilla vinkork som ska få tillträde i en eventuellt framtida vinkyl.

Lite övning på området vinkällare har jag ju sedan tidigare så framtiden får utvisa om/när/hur det kan komma att bli.

Link to comment
Share on other sites

I helgen provade vi lite Prosecco, det blir inte mkt bättre än så här. Världsklass helt enkelt.

 

834B672C-260A-4391-B973-46CC73333A6D.jpeg.10a05cbeaa0526dcc46cc33b566a1a06.jpeg
 

Jeio Prosecco Superiore Brut (nr 72985) 139:-

Bisol 1542 Crede Brut (nr 77455) 179:-

Jeio Prosecco Rose’ Brut (50659) 149:-

 

Provandet skedde bart men vi drack dem till middagen och matiga japanska pannkakor, fantastiskt gott.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...