Apexorca Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 1 hour ago, bigblue said: Följer med stor nyfikenhet era intryck av Pierre Gimonnet 2008. Jag har delat in min vinkällare på ett lite annorlunda vis - allt är fördelat efter när jag tror att de kommer in i sitt optimala "drickfönster". Så det finns en hylla för 2021, en för 2022 etc. Den första av mina P.G. 2008 ligger just nu för inmundigande 2023. Att besluta sig för hur man skall organisera sina viner kan förmodligen ha lika många aspekter som musiksamlingens struktur. Eller fler. @bigblue Det är ett riktigt smart sätt att organisera vinerna. Du missar man inga flaskors förmodat bästa tid. Jag sorterar efter röt, vitt, eller bubbel, land, distrikt, vingård, vinmodell och år. Det är inte lika tydligt när det skall drickas så man får håla tunga rätt i min. Som du gör @bigblue är det mycket liten risk att man missar något. Hur man organisera hänger också ihop med hur vinkällarens hyllor och ytor ser ut. Du har ju fördelen att göra nästan hur du vill. Jag köpte lite flaskor av William Fèvre på en provning hos dem i Chablis för några år sedan. Bla CHABLIS GRAND CRU BOUGROS "CÔTE BOUGUEROTS" DOMAINE och CHABLIS GRAND CRU BOUGROS DOMAINE båda från 2015. Den årgången på dessa modeller hade blivit utnämnd till bland de bästa de året i Bourgogne. Dessa flaskor har en lång lagringsduglighet och är rena stölden att dricka för tidigt. Minst 5 år innan de börjar vakna och sedan kan de säkert ligga 20 år till. Men vem orkar vänta på det??? I Chablis är man extremt trogen vinets växtplats och man har mer än de flesta områden i världen försökt hålla mot för den alltför mycket ekade trenden av viner. De tycker man förlorar vinets karaktär och växtplatsens karaktär. Det sägs att när Robert Parker kommer in i Bourgogne tar första bästa vin-bonde honom på flaket och kör honom från området vänligt men bestämt. Chablis-bönder vill inte gå på trender utan stå för vad Chablis är. I Chablis ekar således inte alla utan kör bara på ståltank för att inte ge något extra som förvirrar hur druvorna smakar från växtplatsen, men om det ekas så är det mer traditionellt med mildare inslag av eken. Båda sätten har mycket bra odlare och de fyller lite olika funktion. Jag älskar Chablis och gillar båda vinifikations-metoderna. William Fevre är en odlare som kommit starkt senaste åren och de har stora delar av området i Grand Cru som ofta kallas BOUGROS. Det har visart sig ett det fins en smal remsa ipå detta område där det lutar minst 30grader och med tunt jordtäcke. Vattnet rinner undan. Här får vinstockar och druvor kämpa lite extra för att suga vatten ur det karja och luckra djupare jordlagret i Kimmeridgejordens uråldriga mineralrika sediment från Paris Bassängen dager. Denna del kallas "CÔTE BOUGUEROTS". Jag köpte några flaskor från samma årgång från båda. Kunda vara kul att se om man kan känna skillnaden efter några års lagring. Allt är alltså lika men bara några 10 tals meter skilljer växtplatseran åt. "CÔTE BOUGUEROTS" Min erfarenhet av viner säger mig att ju kämpigare det är för vinstockar och druvor att få vatten, problem med frost och att vinbönderna får anstränga sig bara för att få stockarna att inte dö, då blir det bra viner, de bästa. Har alla inblandade det för lätt blir det enkla platta viner... ofta i vart fall. Tänkte i kväll öppna en CHABLIS GRAND CRU BOUGROS "CÔTE BOUGUEROTS" DOMAINE för att se var den befinner sig. På sikt kommer jag så klart testa dem tillsammans. Jag höjer gomseglet lite först med en av deras utmärkta PETIT CHABLIS från 2018. bigblue, byZan, triomio and 4 others 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigblue Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 Ikväll är det "premiär" för Vilmart Grand Cellier som vi köpte på plats för 3,5 år sedan. Jag dricker den i stor vinkupa för att ge den så mycket kontakt med syre som möjligt. Den har inte nått hela sin potential, men sannerligen börjat glänta på dörren till de underbara mognadstonerna som jag uppskattar. Här samsas äppeltoner och kalksten med rostade nötter och lite honung. Lasse, byZan, triomio and 3 others 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 43 minutes ago, bigblue said: Ikväll är det "premiär" för Vilmart Grand Cellier som vi köpte på plats för 3,5 år sedan. Jag dricker den i stor vinkupa för att ge den så mycket kontakt med syre som möjligt. Den har inte nått hela sin potential, men sannerligen börjat glänta på dörren till de underbara mognadstonerna som jag uppskattar. Här samsas äppeltoner och kalksten med rostade nötter och lite honung. Är den lika god som flaskan är snygg blir det toppen. Gillar det bruna i glaset och den sobra etiketten. MEN... kommer det passa till Mello finalen? bigblue and Daniel 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 Till kvällens biff, längesedan jag drack Rioja. bigblue, Daniel and P-pan 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigblue Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 2 hours ago, Apexorca said: Är den lika god som flaskan är snygg blir det toppen. Gillar det bruna i glaset och den sobra etiketten. MEN... kommer det passa till Mello finalen? Självklart är den det. Men jag ville inte chansa. Så det blev en förrätt bestående av grillad halloumi (eller hallååååmi, som den heter på göteborgska) på en bädd av marche-sallad, pressad citron, salt och olivolja. Och sist men inte minst en handfull rostade pinjenötter. En underbar kombination som verkligen lyfter fram smakerna i Vilmart champagnen. P-pan, Apexorca, VoicesInMyHead and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YYZ Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 19 hours ago, Apexorca said: Vilket gradantal bör det vara i utrymmet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 51 minutes ago, YYZ said: Vilket gradantal bör det vara i utrymmet? 10-12 grader tror jag är ett bra intervall. Mörkt och hög fuktighet är nog också bra att ha i "garderoben"... Daniel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 1 hour ago, YYZ said: Vilket gradantal bör det vara i utrymmet? Skall man lagra så flaskorna utvecklas bra får man ha lite kontroll på miljön. Jag har runt 10-12 grader. Men man kan ha varmare. Vet inte var gränsen går när det blir för varm för lagring, men inte varmare än 16-17 grader någon längre tid skulle jag gissa. Högre temp ger snabbar utveckling i flaskan, men lite mindre komplexitet. Magnumflaskor åldras bättre men långsammare. Halvflaskor åldras fortare men mindre komplexitet. Det har med mängden luft relativt mängden vin i flaskan. Helt enkelt hur mycket det oxiderar. Bra med jämn temperatur ur ett årsperspektiv och gärna inte under 60-65% relativ luftfuktighet. Så på vintern får man fukta luften. Mörkt är bra. Inga vibrationer är bra. Liggande flaskor så korken är blöt måste det vara. triomio and YYZ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigblue Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 49 minutes ago, P-pan said: 10-12 grader tror jag är ett bra intervall. Mörkt och hög fuktighet är nog också bra att ha i "garderoben"... Ja, kan du skapa de förhållandena så är det helt optimalt. Men det är få förunnat (inklusive mig själv). Jag har 14 grader i källaren och låter fuktigheten ligga kring 65 %. På vintern får jag sätta igång luftfuktaren - och på sommaren är det avfuktaren som jobbar. Då vi också har "vanliga prylar" i källaren vill jag inte att det ska bli för kalt och "muggigt", så inte över 70% fuktighet eller under 12 grader. triomio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 58 minutes ago, P-pan said: 10-12 grader tror jag är ett bra intervall. Mörkt och hög fuktighet är nog också bra att ha i "garderoben"... Från egna källaren under lyssningsrummet? Apexorca and P-pan 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 1 hour ago, figge said: Från egna källaren under lyssningsrummet? Det tror jag inte, för mycket vibrationer 1 hour ago, Apexorca said: Skall man lagra så flaskorna utvecklas bra får man ha lite kontroll på miljön. Jag har runt 10-12 grader. Men man kan ha varmare. Vet inte var gränsen går när det blir för varm för lagring, men inte varmare än 16-17 grader någon längre tid skulle jag gissa. Högre temp ger snabbar utveckling i flaskan, men lite mindre komplexitet. Magnumflaskor åldras bättre men långsammare. Halvflaskor åldras fortare men mindre komplexitet. Det har med mängden luft relativt mängden vin i flaskan. Helt enkelt hur mycket det oxiderar. Bra med jämn temperatur ur ett årsperspektiv och gärna inte under 60-65% relativ luftfuktighet. Så på vintern får man fukta luften. Mörkt är bra. Inga vibrationer är bra. Liggande flaskor så korken är blöt måste det vara. Detta är väl ganska så precist som man bör ha det Själv är jag glad för att jag tog i lite mer än tänkt när jag byggde vinkällaren för ca 10 år sedan. Det håller 10.5-11.0gr året om och luftfuktigheten ligger på ca 65% i snitt (uppskattade siffror). Endast vid längre elavbrott dessa siffror förändras i övrigt är det ganska så konstant. Läste om hur @bigblue och även @Apexorca gjorde för att ha koll och för att optimera för bästa smakupplevelserna samt på vad man har, dit har inte jag kommit även om jag använder mig av Vivino-appen. Den används mest till lagerstatus och vad dryckerna passar till i matväg. /byZan triomio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 1 hour ago, figge said: Från egna källaren under lyssningsrummet? Du, det där ska du inte skoja för mycket om. Jag hade rätt långtgående planer på ett utrymme under plattan men det stöp på för höga x-tra kostnader. Dränering + pump och dessutom kallrasrisken i lyssningsrummet blev lite för mycket. Nu skulle ju inte det utrymmet blivit lika stort som på bilden ovan utan var mer tänkt i stil med... bigblue, byZan, Daniel and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 33 minutes ago, P-pan said: Du, det där ska du inte skoja för mycket om. Jag hade rätt långtgående planer på ett utrymme under plattan men det stöp på för höga x-tra kostnader. Dränering + pump och dessutom kallrasrisken i lyssningsrummet blev lite för mycket. Nu skulle ju inte det utrymmet blivit lika stort som på bilden ovan utan var mer tänkt i stil med... Coolt. P-pan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigblue Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Även om det är meditativt att gå ner och botanisera i källaren så finns det ju tillfällen när man vill kolla läget på distans. Jag har därför köpt en liten klimatdetektor som går på wifi i vårt larm-kluster. https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/larm-sakerhet/larmsystem/verisure-klimatdetektor-p52002?gclid=CjwKCAiAhbeCBhBcEiwAkv2cY2hyTlE0-N5RGwbpzK6eJQ1bx3gHWTYV7BoQOKcZPJqVllHZZ9dKDxoC38sQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Det är en lite "puck" som jag placerat mellan några av vinflaskorna. Här får jag kontinuerlig uppdatering om temp och fuktighet - så att man kan sova gott om natten 😇. YYZ, figge, JWE and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Fasen om man inte skulle börja skissa på lite på andra lösningar inom området vinförvaring. Det finns ju hur mycket inspiration som helst på nätet, upptäckte jag nu när jag har kollat runt lite bigblue 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigblue Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 21 minutes ago, P-pan said: Fasen om man inte skulle börja skissa på lite på andra lösningar inom området vinförvaring. Det finns ju hur mycket inspiration som helst på nätet, upptäckte jag nu när jag har kollat runt lite Det låter väldigt spännande att få följa med på. Och jag antar att du din vana trogen kommer testa minst 41 olika vinkällare innan du hittar det optimala upplägget. Lasse, JWE, Apexorca and 2 others 1 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 2 minutes ago, bigblue said: Det låter väldigt spännande att få följa med på. Och jag antar att du din vana trogen kommer testa minst 41 olika vinkällare innan du hittar det optimala upplägget. Det bästa är att man kanske får vara smakråd när dryckerna ska få facit på utvecklingen /byZan bigblue 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
triomio Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 Nu börjar diskussionerna i tråden bli högintressanta För oss som inte har möjligheten till vinkällare kan då en bra vinkyl vara ett alternativ, månne? Alltså, finns det vinkylar som även kan reglera luftfuktigheten? Jag har ingen koll alls känns det som. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 14 minutes ago, triomio said: Nu börjar diskussionerna i tråden bli högintressanta För oss som inte har möjligheten till vinkällare kan då en bra vinkyl vara ett alternativ, månne? Alltså, finns det vinkylar som även kan reglera luftfuktigheten? Jag har ingen koll alls känns det som. Ja det finns bra som kan reglera klimatet med temp och luftfuktighet bra. Vibrationer kan vara ett problem men de bra vinlagringskylarna har koll på det också. Många enklare vinkylar skall bara användas för de viner som skall drickas i närtid. Här står lite bra saker. Vinlagring triomio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 44 minutes ago, bigblue said: Det låter väldigt spännande att få följa med på. Och jag antar att du din vana trogen kommer testa minst 41 olika vinkällare innan du hittar det optimala upplägget. Hur många pavor med bubbel måste man slå i sig innan man hittar den optimala ? Klart jag kommer att utvärdera minsta lilla vinkork som ska få tillträde i en eventuellt framtida vinkyl. Lite övning på området vinkällare har jag ju sedan tidigare så framtiden får utvisa om/när/hur det kan komma att bli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasse Posted March 15, 2021 Share Posted March 15, 2021 I helgen provade vi lite Prosecco, det blir inte mkt bättre än så här. Världsklass helt enkelt. Jeio Prosecco Superiore Brut (nr 72985) 139:- Bisol 1542 Crede Brut (nr 77455) 179:- Jeio Prosecco Rose’ Brut (50659) 149:- Provandet skedde bart men vi drack dem till middagen och matiga japanska pannkakor, fantastiskt gott. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Till kvällens förrätt och huvudrätt. bigblue and byZan 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
triomio Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Till fredagens snacks dricker vi en grön traktor Apexorca, Lasse, bigblue and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 19 minutes ago, triomio said: ... en grön traktor Då har ni ju i alla fall något att dra ur korken med. Skål och trevlig helg så länge. triomio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 23 minutes ago, triomio said: Till fredagens snacks dricker vi en grön traktor APERITIF FISK FÅGEL SKALDJUR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigblue Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 1 minute ago, figge said: APERITIF FISK FÅGEL SKALDJUR E det helgens rebus? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 5 minutes ago, figge said: APERITIF FISK FÅGEL SKALDJUR Var det bubbel redan till lunch kanske ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 2 minutes ago, P-pan said: Var det bubbel redan till lunch kanske ? Nej bara öl och en liten grappa. JWE 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hifi_Perrra Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Sortera viner hehe... Jag dricker ur dom istället... Har en hel samling här hemma med urdruckna flaskor Ibland blir det pant, men för det mesta sorterar jag dom i grön eller vit binge... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 3 hours ago, figge said: Till kvällens förrätt och huvudrätt. Kul Båda svingoda. Del Bosco har jag ett gäng från 2010. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.