Jump to content

Dryckestråden


JWE

Recommended Posts

För egen del tycker jag det är roligt att få tips och kul att hör om hur viner som tas upp här smakar. Gärna lite information också.

 

Därför skriver jag lite om det jag dricker, vad jag vet och vad jag tycker.

Jag vet att bla  @byZan@Audionet @bigblue druckit Person och tyckte om det. Så kanske fler gör det?

 

Skumpa är ofta gott utan pompa och ståt. Kanske godare så... Bara rätt upp och ner,. Något lätt att tugga på med sälta är bra. I dag en Person från byn Vertus i hjärtat Côte de Blancs med några svenska lökchips från Estrella innan maten. Daft Punkt Homework och sedan The Great Ray Charles till det. Perfekt. 

 

Detta är Person Millesime från toppen året i Champagne. År 2002. Den är kalas nu ca 20 år från att dessa Chardonnay-druvor mognat där och blivit must. Coolt. Härlig djupt gyllene gul ton. Smakar som den ser ut. Fortfarande rätt pigga bubblor. Luktar moget rött äpple. Stor smak, mängder av honung, knäckig och lite nogat, varm ananas, bokna röda äpplen, man kan känna smaken av röda äpplens skal också, torr. Visst bett i syran fortfarande, men inte så många år kvar på toppen tror jag. De kan gå fort utför så de jag har kvar får nog gå i år.  Flaskvariationen i detta skeda kan variera men denna var riktigt bra. Så som man hoppas att de skall bli när man lagrar dem och de smakar på en nivå som vida överstiger det när den köptes som ung. Det är ju kul i sig och en rolig sak med vin. De lever och utvecklas. 

 

 

1512114864_IMG_09522.jpg.ffc6c396758973ee7f895f7b84a6e74d.jpg

 

IMG_0955.jpg.b1580478c2554e31d15469e478b5104f.jpg

 

Person har funnits ibland som tillfälligt sortiment på Systembolaget. Annars är det fantastiskt trevligt att åka ner och hämta hem själv...

Dominique Person är en mycket dedikerad, trevlig och gästvänlig man och man kan bo i hans fantastiska gård på Le Clos des Belvals. Skall man till Champagne kan det vara ett trevligt ställe att bo på.

Drack denna årgång runt 2011 på rekommendation av  Julie Valade som har en mycket bra Champagnebar/butik som heter Au36 nära Epernay och blev då förtjusta både i Julie och Person.  Har varit där ett otal gånger sedan dess.

Köpte dessa flaskor jag har nu på plats hos Person 2014. 

Har man mycket deg över kan man ju köpa hans Superskumpan Clos des Belvals som går loss på runt 7000kr och med höga betyg.  Nivån på denna odlare är hög, men inte högst. Jag har aldrig druckit denna men det vore kul. 

Millesime 2002 kostade då,  på plats i Champagne,  som en vanlig "enkel" skumpa på systembolaget. 

 

På plats i Champagne, lite erfarenhet av skumpa och tips, så går det faktiskt att fynda ordentligt om man besöker odlare. 

 

Skulle jag köpa Millesime från Person nu skulle jag gå på 2008 eller 2012 (om de släppts) eftersom de åren troligen är lika bra årgångar i Champagne. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag minns Person som igår @Apexorca, verkligen en god champagne som tillsammans med god ost gjorde avtryck. Tyvärr fann jag inte rätt årgång när jag skulle köpa den själv.

Jag längtar tills pandemin är över för då blir det en resa till Champagne med siktet inställt på att få med ett antal flaskor hem. Jag har faktiskt varit påväg ett antal ggr dit men det har alltid kommit något annat emellan.

 

Med tanke på den touren vi gjorde till er i Gbg så är den också en resa jag skulle vilja göra om och även vilja bjuda tillbaka med god musik och dryck, hoppas att något blir av snart. Kommer heller aldrig glömma den ölen @bigblue bjöd på, så god!

 

/byZan

Edited by byZan
stavfel fixat
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

Med tanke på den touren vi gjorde till er i Gbg så är den också en resa jag skulle vilja göra om och även vilja bjuda tillbaka med god musik och dryck, hoppas att något blir av snart. Kommer heller aldrig glömma den ölen @bigblue bjöd på, så god!

 

/byZan

 

Tack @byZan, när det bjuds på tillfälle kommer jag gärna på besök. Och det finns några trapist-öl kvar i källaren som jag gärna tar med mig 😋 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, JWE said:

Precis! Gästerna måste få smaka på findrycken! :thumbsup:

 

Äh vadå, jag får ju inte ta hem några gäster.

Det har dom ju sagt på nyheterna.

Och alla som ska leverera "tweaket" verkar ha tappat fjärrkontrollen till "volymen".

 

Fast vi skulle ju kunna kolla lite med Sputnik-bulvanen i Roslagen :Idea:

Link to comment
Share on other sites

Fredagsmys!

 

Diebolt Vallois Fleur de Passion 2005. En Blanc de Blancs

 

Från riktigt fina lägen och gamla stockar 40-60år gamla, plockas dessa Chardonnay-druvor. Det är i en av de bästa byarna och lägena i hela Champagne. Vissa kallar detta de bästa odlingslägena för Chardonnay i hela världen. Inga andra platser kan skapa så komplexa smaker från Chardonnay. Byn är en av de ursprungliga 5 byarna i Champagne med högst högsta status, Grand-Cru. Av politiska och marknadsmässiga själ har antal Grand-cru byar ökat... Detta är i hjärtat av Côte des Blancs och byn heter Cramant. Icke att förväxla med franskans ord för bubbligt vitt vin som är Crémant. (Jag blandar jämt ihop det :rollingeyes:).  

Att denna familj, med farsan Jacques Diebolt i spetsen som vinmakare, skapar grymt bra viner i den högsta klassen. Jag har träffat dem flera gånger och hela familjen är jättetrevliga. Isabelle håller i provningar och hon är ett karismatiskt energiknippe. Ffa deras Fleur de Passion är något alldeles extra varför jag samlat på mig det av olika årgångar varje gång jag varit där. Med min smak så är vinerna från Cramant mycket lagringsdugliga och karaktären ändras mycket och positivt med tiden. I början är de lite slutna, mineralrika och mycket citrus och gröna äpplen. För mycket för många, men med åren... jösses vad till och med enkla viner från detta område utvecklas bra. Det tar tid innan den typiskt viktiga friska piggheten i mineraliteten och syran tynar bort. Till och med dåliga år hänger med länge. Med åren ökas det på med smaker av kola, nougat, knäck, honung. Vita blommor i doften. Äppelsmaken blir rödare med åren och frukterna i övrigt mer tropiska. En ton av vispad grädda finns ofta också. 

 

Fleur de Passion lagras på ekfat och bara de årgångsviner som utvecklas bra används till detta annars blandas de över till andra viner. Malolaktisk jäsning och extrema höga kvalitetskrav på hela lagringsprocessen.  

 

IMG_1004.jpg.19823f1bf9e7248f6e2d3d6b2c6cbcca.jpg

 

Blomman på etiketten är gjord av en konstnär som Diebolt låtit använda till vissa etiketter men det har visst varit lite kontroverser kring namnet och blomman ang upphov andra tillverkare osv.

 

IMG_1005.jpg.86afe50ef7d9c781aa8328d410dcd5ff.jpg

 

 2005 var inget toppenår i Champagne, men denna flaska var på topp nu. Allt som jag gillar i skumpa finns här: Mineralitet, syra och med bla de varma tonerna tropisk gul frukt, nougat, knäck, gräddkola.

Vissa andra lyckades också detta år. Ett bra exempel är Taittinger Comtes de Champagne 2005 som är grymt god. Också den en Blanc de Bancs (Bara Chardonnay) SÅ KLART!

Skål!

 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Apexorca said:

 

En av de hus jag gillar mycket. Har varit där på provning. Har samma vin och årgång på lagring. Den är riktigt bra.  

Drack den för ca ett år sedan. Hur är den nu?

Väldigt frisk, gröna äpplen, lite citrus. Fina bubblor. Passade väldigt bra till tonfisken med haricot vertes och ostronskivlingen.

Synd att jag inte har några fler i källaren.

Får göra ett nytt inköp.

Link to comment
Share on other sites

Följer med stor nyfikenhet era intryck av Pierre Gimonnet 2008.

Jag har delat in min vinkällare på ett lite annorlunda vis - allt är fördelat efter när jag tror att de kommer in i sitt optimala "drickfönster". 

Så det finns en hylla för 2021, en för 2022 etc. Den första av mina P.G. 2008 ligger just nu för inmundigande 2023.  :NailBiting:

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, bigblue said:

Följer med stor nyfikenhet era intryck av Pierre Gimonnet 2008.

Jag har delat in min vinkällare på ett lite annorlunda vis - allt är fördelat efter när jag tror att de kommer in i sitt optimala "drickfönster". 

Så det finns en hylla för 2021, en för 2022 etc. Den första av mina P.G. 2008 ligger just nu för inmundigande 2023.  :NailBiting:

Kan du vänta?🤔

Link to comment
Share on other sites

För min smak mår även Champagne-husens NV-utgåvor bra av några år i källaren innan de öppnas. 3-5 år brukar vara en bra horisont att sikta på. 

I går hämtade jag ut en beställning som alla fått etiketten: Öppnas 2024 😅.

 

@figge det här med att vänta är inte lätt. Dels för att man är nyfiken - men också för att man inte vill "skjuta över målet" och stå med ett gäng flaskor som passerat zenith. 

I ett försöka att avhjälpa det senare så brukar jag köpa en låda (6st) + 1 flaska. Denna förlöpare får ge en fingervisning om fördelningen i källaren. Ska den första öppnas om 3 år, 4 år eller kanske 5 år....

Vanligt vis lägger jag sedan ut dem 2 + 2 + 2 under en treårs period. När det sedan äntligen är dags att öppna den första flaskan så görs ny avstämning. 

Är det hög tid att njuta av resten så flyttar alla in på "årets hyllor". Och om jag bedömer att det fortfarande finns mer potential att hämta, så skjuter jag fram de resterande flaskor något år eller två. 

 

Ett annat "trick" som jag brukar använda mig av är att dricka halva flaskan, korka igen och sedan ställa in den i kylen. 

Om resterande del smakar bättre dag 2 så är det en indikation för mig att den kommer utvecklas genom lagring under 2-3 år.

Skulle man dessutom ha lyckats spara en slatt till dag 3, och den upplevs som ännu bättre än dag 1 och 2, då ligger lagringspotentialen på kanske 4-5 år. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...