Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


Recommended Posts

  • Replies 206
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ett kärt ämne och en kul tråd. Mat berör och är viktigt, kan vara helt rätt men också gå helt fel (diagnoser). Historien med industrialisering, halvfabrikat och prispress (kvalitets-begreppet har mer

Fisk är stapelvara hos oss, minst 3 gånger i veckan. Vi är också bortskämda med ett rökeri i grannbyn. Förra veckan gjorde jag en pastasås på kallrökt lax. Ikväll blev det potatiskaka men kallrökt lax

Och Bourgogne till det förstås. 

Posted Images

18 hours ago, Daniel said:

Spenat är jättegott!  💚

Ett litet spenattips...

 

Ett par gånger om året gör jag spenattörningar som jag fryser i kuber. Ett par tärningar blandar jag sedan i valfri pasta (för två personer) och toppar med stekta baconbitar, champignoner, räkor, parmesanost, rostade och hackade hasselnötter eller vad man nu föredrar. Jag gillar dom med mycket vitlök. Man kan ju också blanda in citron, lite buljong, peppar och/eller chili efter behag. 
 

2D80B4C8-560D-47F2-A4AC-4179D9040FD0.jpeg
 

Gör så här:

 

  • Skaffa babyspenat så att du kan fylla en 3-litersgryta. Det krävs ett par stora påsar eller mer.
  • Kok upp med några matskedar rapsolja som är rätt så smakrik
  • När spenaten krympt ihop lite häller du på ett par dl vatten och lika mycket vitt vin.
  • Låt koka 5 minuter
  • Kör allt i en matberedare så att det blir en soppa av allt. 
  • Hacka en schalottenlök och 5-6 stora vitlöksklyftor (eller mer eller något annat du vill ha i), lite salt och kör runt lite igen med matberedaren.
  • Kok och reducera på mellanhög värme tills du får en rätt tjock gröt. Det skall fortfarande gå att hälla den.
  • Häll upp i frysklappen du använder till vanliga istärningar och ställ i frysen.

Sist fick jag ca 15-16 tärningar. Det enda som påverkas om du får fler eller mindre är styrkan; hur många du sedan behöver till pastan. Ibland blir det kanon andra gånger ännu bättre...

Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Bebop said:

Ett litet spenattips...

 

Ett par gånger om året gör jag spenattörningar som jag fryser i kuber. Ett par tärningar blandar jag sedan i valfri pasta (för två personer) och toppar med stekta baconbitar, champignoner, räkor, parmesanost, rostade och hackade hasselnötter eller vad man nu föredrar. Jag gillar dom med mycket vitlök. Man kan ju också blanda in citron, lite buljong, peppar och/eller chili efter behag. 
 

2D80B4C8-560D-47F2-A4AC-4179D9040FD0.jpeg
 

Gör så här:

 

  • Skaffa babyspenat så att du kan fylla en 3-litersgryta. Det krävs ett par stora påsar eller mer.
  • Kok upp med några matskedar rapsolja som är rätt så smakrik
  • När spenaten krympt ihop lite häller du på ett par dl vatten och lika mycket vitt vin.
  • Låt koka 5 minuter
  • Kör allt i en matberedare så att det blir en soppa av allt. 
  • Hacka en schalottenlök och 5-6 stora vitlöksklyftor (eller mer eller något annat du vill ha i), lite salt och kör runt lite igen med matberedaren.
  • Kok på mellanhög värme så att du får en rätt tjock gröt. Det skall fortfarande gå att hälla den.
  • Häll upp i frysklappen du använder till vanliga istärningar och ställ i frysen.

Sist fick jag ca 15-16 tärningar. Det enda som påverkas om du får fler eller mindre är styrkan; hur många du sedan behöver till pastan. Ibland blir det kanon andra gånger ännu bättre...

Bra tips. Kör ofta just pasta och spenat. Bra kombination. 

Link to post
Share on other sites
On 2020-11-15 at 10:58, Apexorca said:

Det var nog 10-15 år sedan jag gjorde en Saltimbocca.

Jag blev inspirerad av @Apexorca. Jag har aldrig lagat saltimbocca och jag är inte ens säker på att jag ätit det. I avsaknad av majsmjöl hemma så ersatte jag polentat med en liten potatiskaka där jag blandade en halv riven lök, 3 vitlöksklyftor och 1 dl riven parmesan, salt och peppar. Det blev jättegott. Snabbt enkelt och välsmakande. Nästa gång blir det ännu bättre och mer tilltalande för ögat; inte så brunt. Lite polenta hade sett trevligare ut än den halvbrända potatiskakan.

 

78326240-0244-4335-A0D6-2468234FAB5E.jpeg

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

 

Vi äter mycket lax. Vi har ett antal favoritrecept vi trimmat och som vi snurrar runt på vår meny hela tiden.

Testade ett nytt recept med lax och den italienska drycken Vermouth i såsen. 

Sås, mycket sås. 4dl Vermouth, 5 dl Creme Fraiche, 3 dl dill, 2 grönsaksbuljongtärningar.

 

 

 

IMG_0164-2.jpg.95596aa796d30a6d5e7feaab414b83df.jpg

 

 

Laxsidan görs nästan klar i ugnen. Sedan på med såsen och klicka på mild Gorgonzola och salta. 

 

 

IMG_0165-2.jpg.b789e3234ee9d38a97e257c010fc125e.jpg'

 

Puttra lite till i ugnen. 

 

Ris till det med världens bästa soja. Soja är kul. Finns så många olika sorter. Vi just nu vi är inne på denna som är grym att ha i det mesta när man vill ha lite umpf i smaken och sälta. Man kan blaska på lite överallt med den. Just denna flaska med för oss ovanligt utländska på etiketten har vi nu. 

 

IMG_0173-2.jpg.a6a8941e51405231525a0d66732dcf20.jpg

 

Till detta en passande Chablis från ett av mina favorithus i Chablis.  Några av de bästa vitvinupplevelser mat med jag haft kommer från Billaud-Simon viner. De har en otroligt hög nivå. Bland de bästa i hela Chablis.

Detta är en av deras viner med Chablis läge, om än extremt fint sådan, som jag tycker mäter sig väl med många Premier Cru lägen. Några år på nacken gör detta vin stort. Denna flaska skulle tåla många år till i källaren.

Till och med etiketten passar såsen... rent estetiskt.

 

IMG_0170-2.jpg.782d144480b0d8a94488101d9e7f9de1.jpg

 

Tyckte att det såsen skulle få bättre balans med lite mer syra i sig så testade lite limpeppar över maten på talriken och det gillade jag bättre. 

Som tur var gick vår ugn sönder för någon vecka sedan. Köpte en ugn med ånga. Håller på att lära mig den. Det går dessutom fortare. Fantastiskt bra. Allt får bättre konsistens. Hela laxen blir lika saftig, mjuk och fin. 

Grönsakerna får bra smak och spänst.

 

 

IMG_0169-2.jpg.fa7580fed2009fdbdef7e37cdc2ede69.jpg

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Mat efter säsong brukar det vara här och nu tänkte jag pusha lite för en sådan rätt.

 

P1010220s.JPG.35508ee036c7d38be104b57c4b4f3f8b.JPG

 

Julkorv med rotmos. Det tar en stund att koka men med en god julkorv i det här fallet från Rybergs slakteri i Uddevalla och hemkokt rotmos blir det en väldigt välsmakande anrättning åtminstone enligt min smak.

 

Ännu mer klassiskt blir det med kokt fläsklägg men det får bli en annan gång.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...