Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan
 Share

Recommended Posts

10 hours ago, Apexorca said:

En stor besvikelse ffa med tanke på att det är fortsatt grilltider under den oändliga semestern och härliga sommaren som är framför oss.

Åhh tvi sjutton. Lider med dig. :(

 

10 hours ago, Apexorca said:

et jag märkte var vikten av att att ha kvar nog med olja/såser i wok-pannan för var ny del som skulle wo

Håller med. Jag kanske sparkar in öppna dörrar, men sesamolja är grymt bra i wok. Doft och smak i helt egen liga...och det finns även en del spännande smak-kombinationer utanför wok'andet med denna olja jag kan rekommendera.
Denna kör jag (utan att ha gjort några vidare undersökningar/tester)
:Handla Sesamolja, 150 ml från Blue dragon online på Mathem
 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Engelholm Audio said:

Åhh tvi sjutton. Lider med dig. :(

 

Håller med. Jag kanske sparkar in öppna dörrar, men sesamolja är grymt bra i wok. Doft och smak i helt egen liga...och det finns även en del spännande smak-kombinationer utanför wok'andet med denna olja jag kan rekommendera.
Denna kör jag (utan att ha gjort några vidare undersökningar/tester)
:Handla Sesamolja, 150 ml från Blue dragon online på Mathem
 

 

 Den skall jag kika efter.

Jag hade en som jag ej kommer ihåg namnet på + en svart söt soja som var grym i + lite annat.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Engelholm Audio said:

Åhh tvi sjutton. Lider med dig. :(

 

Håller med. Jag kanske sparkar in öppna dörrar, men sesamolja är grymt bra i wok. Doft och smak i helt egen liga...och det finns även en del spännande smak-kombinationer utanför wok'andet med denna olja jag kan rekommendera.
Denna kör jag (utan att ha gjort några vidare undersökningar/tester)
:Handla Sesamolja, 150 ml från Blue dragon online på Mathem
 

Köp inte den här, smakar ingenting.

Sesamolja

Skulle kunna vara Coop Blåvit.😂

 

Edited by figge
Tillägg
Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Apexorca said:

 Den skall jag kika efter.

+ kyckling, vitlök, soya, cachewnötter och blandade (krispiga) grönsaker. Ris eller nudlar till detta.

 

Tajming är nyckeln till perfektion. :D Men det är bara att köra på, träna och tune'a.

Link to comment
Share on other sites

On 2022-06-29 at 12:41, figge said:

Köp inte den här, smakar ingenting.

Sesamolja

Skulle kunna vara Coop Blåvit.😂

 

Tror denna är gjord på ej rostade sesamfrön, till skillnad mot de flesta andra, och då betydligt mer finstämd/mildare i smaken och passar till annat där de andra oljorna tar lätt över.

Med vänlig hälsning,

Link to comment
Share on other sites

För ett par veckor sedan "slängde" jag ihop en paella. Det blev så lyckat att jag upprepade "bedriften". Beslutet underlättades av att jag blev erbjuden 2 kg färska havskräftor från Sveriges framsida som jag kokt in idag.

 

Mycket gott igen och ett blommigt, mustigt och smakrikt vitt vin till är perfekt. 

 

 

DSC_0508~2.JPG

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Bebop said:

För ett par veckor sedan "slängde" jag ihop en paella. Det blev så lyckat att jag upprepade "bedriften". Beslutet underlättades av att jag blev erbjuden 2 kg färska havskräftor från Sveriges framsida som jag kokt in idag.

 

Mycket gott igen och ett blommigt, mustigt och smakrikt vitt vin till är perfekt. 

 

 

DSC_0508~2.JPG

Havskräfter är nog det bästa jag vet! Färska från västkusten (Bua?) dock med en välkyld Mersault till….

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, figge said:

Tufft vinval

Jag tycker att en paella med mycket smaker gifter sig bättre med smakrika, blommiga och kraftfullare vita viner än med lättare viner. En Pinot Gris är också gott till. Beror ju lite på vilka ingredienser man har i. Många tycks föredra rosé men för mig är det inget matvin direkt även om det var det vi drack förra gången. Det var inget som direkt lyfte smakerna.

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Josaa said:

Färska från västkusten (Bua?)

Jag vet bara att de kommer från Västkusten av en fiskare som var här i hamnen och hämtade en fiskebåt han köpt. Med sig hade han 10 kg färska havskräftor som vi delade på fem, alltså 2 kg per man. Efter en natts vila i sitt spad (vatten, salt, dill och en skvätt porter) är det dags för infrysning.


72D42EB4-CD7F-4345-AFA3-6C1F9C9279EA.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bebop said:

Jag vet bara att de kommer från Västkusten av en fiskare som var här i hamnen och hämtade en fiskebåt han köpt. Med sig hade han 10 kg färska havskräftor som vi delade på fem, alltså 2 kg per man. Efter en natts vila i sitt spad (vatten, salt, dill och en skvätt porter) är det dags för infrysning.


72D42EB4-CD7F-4345-AFA3-6C1F9C9279EA.jpeg

 

Har aldrig testad med glass till men det kanske är gott…

Link to comment
Share on other sites

Den här fick jag av ena sonen sommar sommarpresent🙂

Användes av mig idag för första gången och frugan som är känslig för hur rött köttet ska vara för att hon ska äta sa att det blev perfekt👍
B3BEA584-892B-4288-997F-937466DB32F7.thumb.jpeg.1802296cb4c67eea339b39cf0e676f87.jpeg

Så frugan kan varmt rekommendera denna😉 Jag tyckte själv att den var riktigt smidig/bra och slapp en kabel😉

På bilden visar den inomhus temperaturen alldeles nyss, puh😅

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, byZan said:

Den här fick jag av ena sonen sommar sommarpresent🙂

Användes av mig idag för första gången och frugan som är känslig för hur rött köttet ska vara för att hon ska äta sa att det blev perfekt👍
B3BEA584-892B-4288-997F-937466DB32F7.thumb.jpeg.1802296cb4c67eea339b39cf0e676f87.jpeg

Så frugan kan varmt rekommendera denna😉 Jag tyckte själv att den var riktigt smidig/bra och slapp en kabel😉

På bilden visar den inomhus temperaturen alldeles nyss, puh😅

 

/byZan 

Tur att det inte var innertemperaturen på köttet.🫣

Även om jag föredrar rött före överstekt.

Link to comment
Share on other sites

On 2022-07-02 at 20:40, byZan said:

Den här fick jag av ena sonen sommar sommarpresent🙂

Användes av mig idag för första gången och frugan som är känslig för hur rött köttet ska vara för att hon ska äta sa att det blev perfekt👍
B3BEA584-892B-4288-997F-937466DB32F7.thumb.jpeg.1802296cb4c67eea339b39cf0e676f87.jpeg

Så frugan kan varmt rekommendera denna😉 Jag tyckte själv att den var riktigt smidig/bra och slapp en kabel😉

På bilden visar den inomhus temperaturen alldeles nyss, puh😅

 

/byZan 

Jag har samma modell (fast röd). Väldigt snabb och (därmed) riktigt praktisk. Ingejören i mig uppskattar test/mät-protokollet som verifierar kallibreringen på typ tiondelens grad! :D

Jag använder den för att kolla rätt temp på ädlare nötkött, fläsk/kyckling för att va säker, samt olja när jag "tränade upp mig" i att frittera i olja, i kastrull, på (induktions-) spisen.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Inspirerad av Tareq Taylors matlagning: Hemrimmad laxfilé stekt 1 minut per sida med turkisk yoghurt där jag kramar ur saften ur några finrivna rödbetor. 1-2-3-marinerad salladslök samt mos med nypotatis, morötter och rotselleri plus lite mjölk/grädde och vitvinsvinäger. Till detta en lätt och fruktig Beaujolais.

 

 

DSC_0515~2.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Höstkänsla och andra smaker från köket. Igår fick vi till en fantastiskt god fisksoppa för två med många fina smaker. Ett smakrikt torrt vitt vin tycker vi passar.

 

DSC_0647~2.JPG

 

Lax,  hälleflundra och räkor med tärnade 2 fasta potatisar, 1 morot, 1 röd paprika, 1 msk tomatpure, 1 gullök, 2 vitlökar samt 1 fänkål kryddad med ett  pkt saffran, 1/2 msk krossade fänkålsfrön, 2 stjärnanisar, en bunt timjankvistar (i snöre), 2 lagerblad och en piri piri. Värm och rör om på medelvärme i rikligt med olivolja i ca 10 minuter så att smakerna dras ur.

 

Därefter koks/småputtrar allt i 2 dl torrt vitvin och en halvliter vattnet i 30 minuter. Fisken läggs i sista fem minutrarna samtidigt som grytan tas från spisen. Räkorna läggs samtidigt med serveringen. Serverad med hemslagen ajoli, hackad persilja och vitlöksbröd (en baguette som skärs upp i skåror som fylls med en blandning med smör och vitlök och in i ugnen i 250 grader i ca 5-6 minuter. Ajolin är gjord på ett ägg, 1,5 msk dijonsenap, en riven vitlöksklyfta, salt och ca 1/2 msk vinäger. Allt körs med en mixerstav samtidigt som jag droppar i ca 1 dl neutral olja och lika mycket rapsolja tills det blir "lagom" tjockt.

 

Smaka av soppan innan du lägger i fisken och komplettera eventuellt med t ex salt, peppar, cayennepeppar och/eller pressad apelsin  innan du lägger i fisken.

 

Supergott!

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Det är ett tag sedan jag skrev i den här tråden men det beror inte på att jag slutat äta. :sunglasses:

 

Igår gjorde jag en rätt som jag tycker det kan vara läge att göra reklam för - Laxpudding.

 

P1020438s.JPG.a6ac013f9cac9bdec76eb3fd86eb5b1d.JPG

 

Inte så snygg uppläggning men smakade gott gjorde det.

 

P1020439s.JPG.2adde81e7ad7896b55e66f333c719d7e.JPG

 

Jag använde skivad rökt lax och det fungerar fint.

 

https://www.ica.se/recept/klassisk-laxpudding-634042/

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...