Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan
 Share

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
1 hour ago, P-pan said:

Alla tillbehör räknas... så även i köket.

 

Kniv_628.JPG

 

Kniv_629.JPG

 

 

Ett jättestort tack till @Daniel för hjälp med att välja i denna djungel... :6:

 


Ni kommer att bli supernöjda. 🥒

Link to comment
Share on other sites

Upp till bevis... :think:

 

20220514_180033.jpg

 

 

20220514_180325.jpg

 

Jag har lite svårt att hitta rätta superlativen här men ett är säkert...

 

... jag har nog aldrig ägt en kökskniv värd namnet.

Makalöst lättarbetat och uttrycket - 

Som att skära i smör - har fått en helt ny innebörd 😏

Hi-fi till trots men det här är nog årets bästa investering hittills 😎

Link to comment
Share on other sites

En annan grej när det gäller knivar tillverkade av kolstål...

 

Att de "rostar" snabbt är fasen ingen underdrift.

Jösses... skölj och torka mucho pronto kan man lugnt säga.

Link to comment
Share on other sites

För et stund sedan hörde @figge av sig från sin episka resa i alperna. De hade provat en Riesling från 1971, och den gick att köpa med sig i små eleganta presentförpackningar på 20 cl. Han undrade om han skulle köpa med en till mig. Och eftersom Figge tyckte det var en fantastisk vinupplevelse så kändes det som en självklarhet. Figge har ju bra koll på köket och allt därtill. 

 

image.thumb.jpeg.7a6159c54e384dc293068c827f4fcfb0.jpeg

 

Smaken var precis som Figge sa, något annorlunda och väldigt spännande. Den första noten var lite som en bra sherry, lite nötig, lagrad med tydlig fatkaraktär, men den avslutades inte smakmässigt så, utan var frisk, ren och honungslen på slutet, som en mustig riesling. Mycket kul!

 

Tack för upplevelsen Figge!

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-05-14 at 18:17, P-pan said:

Upp till bevis... :think:

 

20220514_180033.jpg

 

 

20220514_180325.jpg

 

Jag har lite svårt att hitta rätta superlativen här men ett är säkert...

 

... jag har nog aldrig ägt en kökskniv värd namnet.

Makalöst lättarbetat och uttrycket - 

Som att skära i smör - har fått en helt ny innebörd 😏

Hi-fi till trots men det här är nog årets bästa investering hittills 😎

Härligt med snobb-knivar (sagt med hjärtat)...men det kommer till slut ner till slipning och underhåll! :) Ingen kniv är för evigt skarp...och ingen hifianläggning är underhållande utan ny mjukvara, nya musikaliska insikter.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Engelholm Audio said:

Härligt med snobb-knivar (sagt med hjärtat)...men det kommer till slut ner till slipning och underhåll! :) Ingen kniv är för evigt skarp...och ingen hifianläggning är underhållande utan ny mjukvara, nya musikaliska insikter.

 

Precis så. Jag har haft mina kolstål i många år. Inte en rostfläck och vassa som tusan, slipar på sten 1 - 2 ggr/år och med ett keramiskt bryne, eller ett utslitet diamantstål resten av tiden. 

Link to comment
Share on other sites

Sommar på Västkusten. Gjorde storrengörning av grillen i helgen och funktionstest. Allt är som det skall. Bara att grilla på.

 

 

image.jpeg.85490c26381a4f8b434cbb2f1e48bcc9.jpeg

 

Kött i form av entrecote och oxfilet + grönmögelsås + rotfrukter i ugnen + kryddor... glömde ju svampen... så på med den.

 

image.jpeg.26c201cb8c6702b839745adf3383bec9.jpeg

 

Till detta ett nyköpt Brunello di Montalcino med en ok årgång 2016.  Borde mognat lite nu. Var tvungen att prova en flaska för att se hur den utvecklats. Bra kombination med maten, men den kommer vinna på ett antal år i källaren. Nu ung, lite kantig, mer fruktsyrlig mot vad den kommer bli, men man känner vad som lurar bakom hörnet.  Inte den tyngsta Brunello jag druckit och det uppskattar jag. Jag tror den kommer bli bra. Gissar på att det kommer visa sig mer fullt ut först om 5-10 år. 

 

image.jpeg.127cbee671c39e3bf001982a1a5fadef.jpeg

 

Slarvade lite med de sista slattarna...

 

image.jpeg.d30b1f1642f9ed280f613a19d1759518.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Nice. Själv laddar jag inför München, vatten och bröd. Sen blir det sparris, flytande bröd och gris som lagats länge. 

 

Man längtar lite nu, det var länge sedan.

 

DSC_7258.thumb.JPG.f5dbda5edac386c395e4f496512d8e34.JPG

 

Björn in action 2019!

 

DSC_7238.thumb.JPG.730cdf7d72f3126ad4d32503a69c979d.JPG

 

Två glada (Slags?)kämpar lyssnar på Daft Punk kanske?

 

DSC_7241.thumb.JPG.c7be281c1d487adb5a4d614888312987.JPG

 

På den här nätta stereon.

 

 

DSC_7245.thumb.JPG.84f71678ae27a9178e628574bf62bf54.JPG

 

Här är ju jag med fint sällskap. (Hur kunde de släppa in mig där?)

 

Sorry för off topic! Lovar bifoga lite matbilder i nästa reportage.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det enkla är det goda. En lunch i veckan på landet, mellan arbetet med att restaurera ett gammalt lusthus som tyvärr i brist av tid fått förfalla.

 

IMG_3430.jpeg.d429bf68f5d579df477099b3ecf6a35d.jpeg

 

En portion med matjessill med gräddfil, gräslök, ägg och skinnpotatis. Till detta, med hänsyn till arbete med vassa verktyg och farliga maskiner, ett glas rent brunnsvatten ur den egna brunnen. Utan klortillsats, men en liten järnförstärkning, kallt och gott.

Det sägs att inte bara maten som smakar utan också miljön den serveras i. Här en av de första dagarna jag kunnat sitta ute på altanen och kunna njuta solen, svag vind och utsikten. 

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Maten och utsikten ser båda smakfulla och ut:sunglasses:

Akta fingrarna och använd skyddsglasögon, har själv missat båda råden ett antal ggr - det är svårt att lära ”gamla" hundar att sitta!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, byZan said:

Maten och utsikten ser båda smakfulla och ut:sunglasses:

Akta fingrarna och använd skyddsglasögon, har själv missat båda råden ett antal ggr - det är svårt att lära ”gamla" hundar att sitta!

 

/byZan

Tack! Håller helt med om skyddsglasögonen, men som gammal audiofil även hörselskydden. Jobbar en del med tryckluftsverktyg i form av dyckert- och spikpistoler, otroligt tidsbesparande, men som ger otroligt höga ljudnivåer och högfrektventa. Inte minst om man blåser rent med tryckluft, farligt för hörseln.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Viltsäsongen i köket är näst intill över nu för oss. Under sommaren brukar det bli helt andra smaker. Men en härlig grillad hjortytterfile med hasselbackspotatis, ungnsbakad sötpotatis med chimichurri på lime fick vi till som säsongspremiär i vårt utekök igår.

 

DSC_0466~2.JPG

Link to comment
Share on other sites

Vardagsmat i all enkelhet...

 

DSC_0471~2.JPG

 

Ugnsbakad laxfilé gratinerad med Västerbottenost, avocadomix i gräddfil med egentorkad röd jalapeño (utan frö), vitlök och färsk dragon och basilika och till det smakrik  kryddkokt jasminris som går att göra på många sätt. Igår gjorde jag följande.

  • 6 torkade nejlikor, 2 tsk grovkrossade korianderfrön, 1 lagerblad, 1/2 tsk torkad röd jalapeño samt 10 kardemummakapslar (eller ca 20 kardemummafrön) i en gryta med 1 msk neutral matolja.
  • Rör om värm upp på mellanvärme i ca 5 minuter så att aromerna frigörs (får inte brännas/rostas.
  • Häll i riset och blanda runt ordentligt ett par minuter
  • Häll på vatten och koka på vanligt sätt
  • Plocka bort nejlikorna, kardemummakapslarna och lagerbladet som nu ligger överst.
  • Du har nu fått ett ris med fin aromatisk smak. Det går att blanda med helt andra smaker också förstås.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...