Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan
 Share

Recommended Posts

Raggmunk med fläsk till middag idag, känner mig dock smått frustrerad när jag läser det finstilta på fläsket (Scan) och att det varit i Polen för styckning och paketering.

 

Säkert jättebra beroende på hur en räknar men det klingar inte riktigt rätt för mig personligen.

 

Småskaligt och personliga kontakter är nog mer min melodi framöver.


410BDFFE-05C9-4DCF-90A3-DC9A341F9AFE.jpeg.5838de92f6a2c6df15293718ce3e4b30.jpeg


Hemrörda lingon och en veteöl att skölja ner med.

Link to comment
Share on other sites

On 2022-02-18 at 18:51, Ampalang said:

Raggmunk med fläsk till middag idag, känner mig dock smått frustrerad när jag läser det finstilta på fläsket (Scan) och att det varit i Polen för styckning och paketering.

Jag har också sett på deras bacon och det fick mig att sluta köpa det och hitta annan bacon som är svensk hela vägen. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Ampalang said:

Hur gör ni andra för att hålla verktygen i trim?

Slipar på våtstenar, också en lång och ganska flack inlärningskurva. Kommit till punkten att knivarna behöver tunnas ut, inte helt enkelt för hand.  
 

Nu minns jag inte namnet på den men jag är med i en knivslipningsgrupp på Facebook och där har jag blivit väldigt ödmjuk inför att det finns olika sätt att få en kniv skarp och helt klart att det är en konst i sig att anpassa vinkeln efter stålets hårdhet och bladets tjocklek. Sedan kombinerar du detta med eget tycke och smak samt efter hur och till vad du använder kniven och hur ofta du vill/är beredd att underhålla och slipa den. Dock rätt kul att pilla med ibland! Funderar nu på att köpa en stenhållare att ha i diskhon 🙂

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Ampalang said:

Slö söndag, passar på att ge knivarna en omgång innan solen tittar fram ordentligt.

 

 

Hur gör ni andra för att hålla verktygen i trim?


Jag kör också våtstenar. Gick en kurs för några år sedan. Kör mest japanska kolstålsknivar. Men har några rostfria också. 

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Terminator said:

Var gick du kursen och blev du nöjd?


Det finns en japansk knivbutik på Odenplan. Vi bokade med jobbet.  Det var bara en kväll. Men lärorikt. Nu kan jag slipa helt ok i vilket fall. Sist blev de så vassa att jag nästan blev av med fingrarna. 😀 Det var värt det helt enkelt. Och roligt. 

 

https://japaneseknifecompany.se/japanskaknivar/utbildning/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
2 hours ago, P-pan said:

Årets första fika ute på altanen...

Så blir det när du spisar (vax) inomhus mest hela tiden……ju!:winking:

I Roslagen har jag/vi både fikat och tagit någon öl utomhus med början för några veckor sedan. Bermudas och solglasögon hela veckorna, visst ja, du jobbar…..:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Lite sent men här kommer påskalammet.

 

6918388A-8540-42D6-AE87-56BF8F97FA7A.thumb.jpeg.c22760b12915249b76646842909bd196.jpeg

 

Lammstek med rödlöksmarmelad, grön grillad sparris, potatis rostad i ugn,  lätt tilltryckt i sitt skal, rönnbärsgele, ättiksgurka.

Vin, en Pinot Noir något tunn i relation till maten.

Fick sitta i splendid isolation för att inte smitta med en besvärlig förkylning. Pandemin är trots allt inte över.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...