Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


Recommended Posts

  • Replies 206
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ett kärt ämne och en kul tråd. Mat berör och är viktigt, kan vara helt rätt men också gå helt fel (diagnoser). Historien med industrialisering, halvfabrikat och prispress (kvalitets-begreppet har mer

Fisk är stapelvara hos oss, minst 3 gånger i veckan. Vi är också bortskämda med ett rökeri i grannbyn. Förra veckan gjorde jag en pastasås på kallrökt lax. Ikväll blev det potatiskaka men kallrökt lax

Och Bourgogne till det förstås. 

Posted Images

 

Det blev faktiskt repris idag men med en variant med blomkål, champinjoner, kronärtskockor, chili och citronsalt;

 

!cid_978B8E3C-9483-4A35-9C9E-EA287290297A.jpg

 

!cid_86D63ABF-E092-45E4-B16E-43DBC3950DF6.jpg

 

 

 

Det är perfekt med en "god ale" till detta. Detta är en bärnstensvariant, men den ljusa är också högfermenterad på belgiskt recept, mindre söt och kanske bäst av dem alla. Jag har och har haft en rad favoritöl (återkommer), men har intalat mig att de är insmickrande. La Goudale är sublimt förförisk.

 

!cid_6D08B910-F78C-4F17-A068-862956BA3CC3.jpg

Link to post
Share on other sites

Jag tycker att det är roligt med matlagning och roligast är det att få till det med ingredienser som finns hemma och är i säsong. Jag använder nästan aldrig recept och brukar säga att min matlagning har rötter i 1800-talet. :1952293183_slightlysmilingface:

 

Grunderna som jag har lärt mig hemma är till stor del sprungna ur min mormors kokkonst och hon föddes 1899. Jag vet hur man gör det mesta från grunden och hur man ska hantera råvarorna som jag använder. Att det är viktigt att ta tillvara allt är något jag fått med mig så här slängs inget i onödan! Det är en principsak tycker jag och  särskilt svårt har jag för att slänga kött men det måste man trots allt göra någon gång då och då. Principen att använda allt ger i alla fall upphov till konsten att laga mat av rester och det ska bli gott annars är det inte lönt.

 

Här är gårdagens lunch som delvis är ett resultat av mat som behövde tas tillvara.

 

P1010124s.JPG.49528104c8e2acc82372bf054011e59b.JPG

 

 

Det hade blivit över en mindre mängd potatis av 2 sorter så det fick bli något som passade med båda typerna (mandel och snöboll) så ur frysen hämtades lunchlåda med kyckling i sås och till det grönsaker. Det tog högst en kvart att få ihop det och kycklingen visade sig vara ben som kokats och köttet har plockats loss och sås tillretts av buljongen. Den var mustig och innehöll en hel del grädde och kryddningen var ovanligt lyckad. Att koka kött med ben i är lite bortglömt men man slipper torrt kött och buljongen är en fantastisk grund för sås och soppa. Dessutom behöver man inte stå och passa maten som vid stekning.

 

Link to post
Share on other sites

Dagens lunch är värd att nämna också. Tillagad från grunden den här gången.

 

P1010125s.JPG.116b8aa387c2de749cde6602efcac879.JPG

 

Mandelpotatis är en av favoriterna.

 

Strömming med potatismos har jag fått många gånger under uppväxten och tycker att det är gott. Grunderna finns kvar men numera är det lite annorlunda från förr. Jag har förflyttat mig till västkusten och här finns ingen strömming utan det är "sillflundra" som jag har gjort. I Bohuslän äts ofta fisk med lingonsylt till och just till strömming/sill tycker jag att det passar utmärkt och har anammat den varianten. Fisken är stekt som enkla fileer istället för hopvikta som vi brukade göra med strömming och de är vända i rågmjöl och lite saltade och pepprade. Stekt i smör/rapsolja. Som grönsak tycker jag bäst om gröna ärtor men en grönsallad fungerar också utmärkt.

 

P1010126s.JPG.df8f5708ab730771749342340506d971.JPG

 

Potatismos på mandelpotatis ger ordentligt med smak och fin konsistens och med "lagom" stekt fisk blir det hela faktiskt en riktig delikatess.

 

P1010128s.JPG.cd8b0ef0bcde2be6c531e68257fee8e0.JPG

 

 

Link to post
Share on other sites

Idag:

 

P1010130s.JPG.56922d40b39b0561ec47188dcb6c018e.JPG

 

Snöbollspotatis som mår bäst av att ångkokas. Före er som inte provat en ångkokningsinsats - gör det!

 

I rätten ingår:

 

P1010134s.JPG.9bf638bc8dff33ef130bf6580ce50e28.JPG

 

Idag är det tisdag och då är det inte så svårt att gissa? Det blev en "svensk klassiker i världsklass".

 

P1010135s.JPG.cd2d78c58af9dabf9562b7c928ab0026.JPG

 

Fläsk med löksås serverad med grönsaker och den mest lämpliga potatisen för rätten. Snöbollspotatis är mycket mjölig och för att slippa en blöt massa i  botten på kastrullen ångkokas den och då får man en härligt mjölig men ändå ganska fast konsistens som passar perfekt till maträtter med mycket sås. Om man inte har snöbollspotatis kan man prova pressad mandel eller king edward.

 

Snöbollspotatis var den mest populära potatisen i Värmland under min uppväxt där så det är den potatisen som smakar "mest rätt" för mig och sedan jag kom på att jag kan köpa den från "potatisbilarna" har det blivit standard under vinterhalvåret. Jag brukar köpa mandelpotatis (en annan favorit) från bilarna också eftersom den inte är i standardsortimentet längs västkusten.

 

Jag har hört mer än en "kändiskock" nämna fläsk med löksås som favoriträtt och det är i all sin enkelhet faktiskt ytterst välsmakande och det är inga konstigheter att tillaga heller. Jag gör förstås sås på stekskyn och tillsätter bara grädde och lite soja för färgen. Ibland duttar jag i lite kalvbuljong för att få fylligare smak och kryddor är salt, vit-/svart-peppar, en aning kryddpeppar och en aning socker. Det är inte fel med lite muskot eller timjan om man vill variera. 

 

En bild till:

 

P1010137s.JPG.13d48044f10dc7f2a6a2b02fd4ffcca8.JPG

 

Bilderna blev inte perfekta men det är för sent att göra något åt det, fotoobjektet har försvunnit...

 

Link to post
Share on other sites

Ett kärt ämne och en kul tråd. Mat berör och är viktigt, kan vara helt rätt men också gå helt fel (diagnoser). Historien med industrialisering, halvfabrikat och prispress (kvalitets-begreppet har mer eller mindre tappats bort - men viss renässans kan skönjas).

 

Mitt matintresse kickades nog igång i och med att dottern föddes. "Vad man stoppar i sig (och henne)" blev aktuellt på ett annat sätt.

 

Jag lockas av nästan alla sorters mat, rustik husman till lång-grillat, storbulk/12 portioners till millimeter-upplagda portioner.

 

110315413_3136860003034800_2921388999107750266_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=-t7yKDozwSwAX80dlE3&_nc_ht=scontent-cph2-1.xx&oh=852c4de93dd2844e6bd9415d164ea36d&oe=5FC7B121

Grillad, baconlindad oxfilé med smörstekta kantareller.

 

102934115_3028627260524742_3070750039703616836_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=kwMGjyaPKZQAX861Bwf&_nc_ht=scontent-cph2-1.xx&oh=ccf98daab8ececf660e5b8f83dbfccc7&oe=5FC4FC7A

Grillad torskfilé (läggs på citron-skivor för lättare hantering på gallret).

 

94306193_2923130174407785_1040801138531631104_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=r0Z5z7UYIrIAX8MoDqn&_nc_ht=scontent-cph2-1.xx&oh=65f300505d164fb3593b1e64f90be7f6&oe=5FC8E224

Stekt tonfisk med färsk fänkål.

 

87469090_2786283101425827_7052872337720344576_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=SbUJDOQM_VcAX9MWXlO&_nc_ht=scontent-cph2-1.xx&oh=b0ea63fbe94fb5898655383338a1fb6f&oe=5FC5FD7F

Pizza på (stenplatta på) grillen. Köper faktiskt deg från pizzeria och fryser in i påsar.

 

61595103_2252707874783355_3336486902277603328_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=pmL3g2RPa5wAX_jw9rn&_nc_ht=scontent-cph2-1.xx&oh=b7eb6a66871b52351f647595bb0f177f&oe=5FC7E05B

Kall, klar potatis-sallad med örter. Hämtad från en "hälsobok" som understryker att kokt, KALL potatis är nyttigare och bättre för tarmarna/kroppen.

 

 

30713167_1668434703210678_9179643707798847488_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=TralzCvUOG4AX__lvqY&_nc_ht=scontent-cph2-1.xx&oh=ec940053518c1721c5bd5133fe5a9016&oe=5FC827EA

Fredag- eller lördagskväll när jag diskar undan brukar jag investera 10 minuter i att röra ihop en deg, på torrjäst och 2-3 dl ljummen mjölk plus "bös". Detta kalljäser jag i kylen över natten och tar direkt in i ugnen på morgonen. Lyxig känsla (och doft) med minimalt arbete. :)

 

30707805_1667883033265845_4731503008846708736_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=mvCiLGqLodMAX8uCpRb&_nc_ht=scontent-cph2-1.xx&oh=a8a1192e41efad71fd16eb8a501175f8&oe=5FC5E6F8

Torsk och lax inrullat i parmaskinka plus örter, rivet citronskal och grillat (på en citronskiva).

 

Jag är inte sååå mkt för recept, även om det är "måsten" i vissa lägen.

 

Ska se om jag kan sammanställa viktiga tillbehör, som både är goda (vilken oliv-sort) och praktiska (vissa färdig-såser).

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Engelholm Audio said:

Mitt matintresse kickades nog igång i och med att dottern föddes. "Vad man stoppar i sig (och henne)" blev aktuellt på ett annat sätt.

 

@Engelholm Audio ... jag undrade just när du skulle komma igång i tråden :)

 

Vilka matförslag va .... :tongue:

Jag får det nog lite tufft att klara invägningen på måndag ... :764080937_hotface:

 

 

Link to post
Share on other sites
16 hours ago, Engelholm Audio said:

Ett kärt ämne och en kul tråd. Mat berör och är viktigt,

Tack och roligt att tråden uppskattas!

 

Hoppas fler än jag blir inspirerade till att försöka sig på lite av de förslag på recept som duggar in lite då och då.

 

Frugan frågade igår om jag hade några förslag på mat för några dagar framåt och jag svarade nej! Okej då får du leka ”vad har du i ditt kylskåp” över hela helgen, bara så du vet!

Jag gick in i tråden nu på morgonen för att försöka få lite inspiration och tänkte medans jag läste; Fan vad många proffsiga hemmakockar det finns här på forumet, kul! Sedan kom jag på att om receptet fanns nerskrivet tillsammans med ingredienserna så behövde jag bara ta ett kort med telefonen eller skriva ut dessa så hade jag en färdig inköpslista, smart, riktigt smart. Så om det inte är för mycket begärt så önskar jag lite mer info i recepten om själva tillagningen och ingredienser. En del recept är exemplariska och som underlättar hela processen för egen del, Jag kommer nu att skriva ut några av recepten och lägga på ”inköparens" plats inför den gemensamma fikan vid 9-tiden (hon slår upp sina ljusblå då). Förslagen diskuteras och hon åker gladeligen och handlar med vetskap om att slippa stå i köket några dagar framöver, själv ska jag hjälpa en kompis med en installation av högtalare vilket jag tycker ska bli spännande.

 

Är det så att en kokbok för hifi-folk håller på att byggas upp på forumet? Jag tycker att det känns lite så och ser fram emot fortsättningen….

 

/byZan

Link to post
Share on other sites
20 hours ago, MatsT said:

Idag:

 

P1010130s.JPG.56922d40b39b0561ec47188dcb6c018e.JPG

 

Snöbollspotatis som mår bäst av att ångkokas. Före er som inte provat en ångkokningsinsats - gör det!

 

I rätten ingår:

 

P1010134s.JPG.9bf638bc8dff33ef130bf6580ce50e28.JPG

 

Idag är det tisdag och då är det inte så svårt att gissa? Det blev en "svensk klassiker i världsklass".

 

P1010135s.JPG.cd2d78c58af9dabf9562b7c928ab0026.JPG

 

Fläsk med löksås serverad med grönsaker och den mest lämpliga potatisen för rätten. Snöbollspotatis är mycket mjölig och för att slippa en blöt massa i  botten på kastrullen ångkokas den och då får man en härligt mjölig men ändå ganska fast konsistens som passar perfekt till maträtter med mycket sås. Om man inte har snöbollspotatis kan man prova pressad mandel eller king edward.

 

Snöbollspotatis var den mest populära potatisen i Värmland under min uppväxt där så det är den potatisen som smakar "mest rätt" för mig och sedan jag kom på att jag kan köpa den från "potatisbilarna" har det blivit standard under vinterhalvåret. Jag brukar köpa mandelpotatis (en annan favorit) från bilarna också eftersom den inte är i standardsortimentet längs västkusten.

 

Jag har hört mer än en "kändiskock" nämna fläsk med löksås som favoriträtt och det är i all sin enkelhet faktiskt ytterst välsmakande och det är inga konstigheter att tillaga heller. Jag gör förstås sås på stekskyn och tillsätter bara grädde och lite soja för färgen. Ibland duttar jag i lite kalvbuljong för att få fylligare smak och kryddor är salt, vit-/svart-peppar, en aning kryddpeppar och en aning socker. Det är inte fel med lite muskot eller timjan om man vill variera. 

 

En bild till:

 

P1010137s.JPG.13d48044f10dc7f2a6a2b02fd4ffcca8.JPG

 

Bilderna blev inte perfekta men det är för sent att göra något åt det, fotoobjektet har försvunnit...

 

Dina rätter @MatsT ser läckra ut! Gillar att äta stekt strömming med lingonsylt precis som du och lägger gärna till lite pressgurka som ytterligare ett tillbehör. Stekt fläsk med löksås är också en klassiker som serveras både på Operakällarens Bakficka och Tennstopet i salige Tore Wretmans anda, husmanskostens bevarare och försvarare. I hans recept är stekflottet med i såsen men inte soja, men det är en petitess om den inte tar över smakmässigt. Smaken bör vara lite sötaktig sås av löken för att brytas med stekfläskets sälta. Dessa rätter liksom ärtor med fläsk och pannkakor, liksom raggmunk med fläsk och kroppkakor är höjdarrätter!:1729970032_smilingfacewithsmilingeyes::tongue:

Hela kokboken "Svensk Husmanskost" av Tore Wretman är en guldgruva att ösa ur, för den som gillar den typen av mat. Kanske lite mer mat för kroppsarbete än datorsurfande:663741902_thinkingface::1454358488_beamingfacewithsmilingeyes:. Men så gott!

 

5de7b901b9aa2.jpg.7cdd785efb8fbbabc442e24e0fea21b7.jpg

 

Calm

Link to post
Share on other sites
35 minutes ago, calm said:

Gillar att äta stekt strömming med lingonsylt precis som du och lägger gärna till lite pressgurka som ytterligare ett tillbehör.

 

35 minutes ago, calm said:

Smaken bör vara lite sötaktig sås av löken för att brytas med stekfläskets sälta.

 

Kul med likasinnade! Exemplen ovan är båda exempel på smakbrytning mellan sött och salt och så länge det inte går till överdrift med det ena eller andra ger det en intressant effekt.

 

Kroppkakor har jag faktiskt aldrig gjort själv men tillsammans med min mamma har jag gjort det och det är väldigt gott. Jag ska prova någon gång framöver. Palt är en liknande rätt som är värd att prova. Min pappa kom från Kalix och tyckte förstås mycket om palt men tyckte att även kroppkakor var helt OK och nöjde sig med det då det var inom mammas kokkonst.

 

Jag vurmar speciellt för husmanskost som jag tycker är både god och bra mat men lite större variation än de hade på 1800-talet blir det naturligtvis. VI har fått nya influenser och det italienska köket t.ex är mycket intressant och påminner om svensk husmanskost men med andra råvaror. Robust, enkelt men också sofistikerat och grundat i smaker som kombineras på rätt sätt. 

 

Det är inget fel på "fine cuisine" heller men det blir inte varje dag och jag har inget större vana att tillaga sådant.

 

Link to post
Share on other sites
14 hours ago, P-pan said:

jag undrade just när du skulle komma igång i tråden :)

 

Vilka matförslag va .... :tongue:

Jag får det nog lite tufft att klara invägningen på måndag ... :764080937_hotface:

Tack P-pan.

 

Jag förstår att du säger det med glimten i ögat, men det "hälsosamma" är viktigt för mig och genomsyrar min matlagning. Tittar du igen på bilderna så är det 3 st fisk (utan feta såser), den kalla, klara potatissalladen anser jag hälsosam (massa råa grönsaker; oöjabönor, morötter, jordärtskocka, färska örter, rödlök, med mera). Det är väl oxfiléns klick bea + bacon samt pizzan som kanske inte kvalar in som hälsomat, och främst pizzan - tror jag.

 

1 hour ago, byZan said:

Tack och roligt att tråden uppskattas!

:)

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Bebop said:

Något så här ...

Ja varför inte:1952293183_slightlysmilingface:

Jag måste lära mig få koll på vart bilderna hamnar när man tar dessa via telefon, padda eller kamera, de hamnar så olika och när jag ska söka en bild så saknas de alltid och då ger jag upp. Jag inser att jag gör det alltför sällan och att det är det som spökar till det mer än vad som skulle behövas, en det kanske vi ska ta i en annan befintlig tråd.

Ditt bildförslag @Bebop ser proffsigt ut i mina ögon och jag skulle vilja kunna försöka kunna göra sådana bilder också.

 

Kaffet avverkat och förslaget som låg framför frugan bemöttes med glada miner och det blir ett försök at få till en av rätterna till helgen vilket inspirerar till att skriva ut recepten och även ha som inköpslista. Det ända som ifrågasattes var att man måste köpa en hel del ”konstiga” ingredienser som man kanske inte använder så ofta och när det dags igen så har bäst före datum gått ut. Men vi kom överens om att det må ju vara hänt.

 

/byZan

Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, byZan said:

Jag måste lära mig få koll på vart bilderna hamnar när man tar dessa via telefon, padda eller kamera, de hamnar så olika och när jag ska söka en bild så saknas de alltid och då ger jag upp. Jag inser att jag gör det alltför sällan och att det är det som spökar till det mer än vad som skulle behövas, en det kanske vi ska ta i en annan befintlig tråd.

Ett tips är att testa Evernote https://evernote.com/intl/sv/why-evernote

 

Jag använder Evernote på alla klienter både i jobbet och privat. Otroligt smidigt att kunna fota direkt från appen, lägga till rubrik och text, det landar som anteckningar i vald anteckningsbok som du sedan hittar på alla enheter.

Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, LPL said:

Ett tips är att testa Evernote https://evernote.com/intl/sv/why-evernote

Jag har den (på telefon), dropbox, googledrive och säkert fler fast jag inte vet vad jag ska ha de till:blush: Jo jag använder allt och alla och det är väl kanske det som är problemet? Ingen koll är ingen bra koll:1734777508_winkingface: Allt är som ett överfullt skrivbord, det ligger grejer överallt! Nä det är som ett överfullt skrivbord med tillhörande hyllor och skåp som är fulla med papper och pärmar som jag inte heller hittar bland, men jag vet att jag har det någonstans och det känns bra:1952293183_slightlysmilingface:

byZan -du ska använda den här appen den är mycket bättre och säkrare eller det här programmet……. och vips så har jag så många appar och program att jag tror minnet i både dator/padda/telefon borde vara fulla.

 

Hade det inte varit för pandemin så hade jag bokat en apple-specialist för att se över allt, allt från inställningar, tillbehör, installationer och inte minst någon form av mall för hur jag ska spara dokument, bilder etc. kanske bara förklara lite så jag klarar mig lite bättre än vad jag tycker att jag gör nu.

 

Sorry TS för OT:1734777508_winkingface:

 

/byZan

Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, byZan said:

byZan -du ska använda den här appen den är mycket bättre

 

Vi kanske behöver byZans tekniktips tråd också? :) själv är jag stor förespråkare av Google Photos, alla bilder synkas upp till google's molntjänst i bakgrunden och kan sedan raderas från telefon, ipad eller var de nu togs nånstans men ändå vara nåbara. Det här är för mig exakt som jag vill att allt ska fungera, t.ex om jag skriver ett dokument vill jag kunna komma åt det från min telefon eller nån av de datorer jag använder, dvs det spelar ingen roll vilken "device" jag använder, jag kan komma åt bilder, dokument och annat ändå och fortsätta precis där jag var. Det här gör det också väldigt smidigt när man t.ex byter telefon eller dator och inte använder dem som lagringsmedia.

 

Apple har förstås liknande molntjänster och det är väl lite upp till var och en att välja i vems klor man vill sitta fast i, själv gillar jag Google även om jag använder Apple datorer.

Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, byZan said:

Jag har den (på telefon), dropbox, googledrive och säkert fler fast jag inte vet vad jag ska ha de till:blush: Jo jag använder allt och alla och det är väl kanske det som är problemet? Ingen koll är ingen bra koll:1734777508_winkingface: Allt är som ett överfullt skrivbord, det ligger grejer överallt! Nä det är som ett överfullt skrivbord med tillhörande hyllor och skåp som är fulla med papper och pärmar som jag inte heller hittar bland, men jag vet att jag har det någonstans och det känns bra:1952293183_slightlysmilingface:

byZan -du ska använda den här appen den är mycket bättre och säkrare eller det här programmet……. och vips så har jag så många appar och program att jag tror minnet i både dator/padda/telefon borde vara fulla.

 

Hade det inte varit för pandemin så hade jag bokat en apple-specialist för att se över allt, allt från inställningar, tillbehör, installationer och inte minst någon form av mall för hur jag ska spara dokument, bilder etc. kanske bara förklara lite så jag klarar mig lite bättre än vad jag tycker att jag gör nu.

 

Sorry TS för OT:1734777508_winkingface:

 

/byZan

Less is more:1952293183_slightlysmilingface:

Evernote/Onenote etc = Anteckningar, välj endast en.

Dropbox/Googledrive/Onedrive etc = Filer, enklast att bara välja en molnlösning för lagring av filer och skippa alla andra.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...