Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan
 Share

Recommended Posts

Rena rama höstvädret här i Sthlm och då får man passa på att laga en höstgryta.
Lammlägg, chorizo, charlottenlök, morot, palsternacka, rotselleri, röd paprika, körsbärstomater, vitlök, peppar, lite torkad chilli, rosmarin.

Koka i rödvin tills  märgen släppt på lammläggen, brukar ta ca 3 timmar. Servera med ris kokt i vin och grönsaksbuljong samt saffran och parmesan.

Detta brukar bli mycket gott!

IMG_20210807_132111417.thumb.jpg.ae9df2fde7fea9538c8d91e49b5ddd62.jpg

Link to comment
Share on other sites

Gräsänkling i helgen. Då tänkte jag att "hederlig" entrecôte med hemmaslagen bea och boxvin kunde passa. Det blev köpepommes, ingen höjdare. Sega utan den riktiga crispen. Riktig pommes gör man själv. Det mesta av pommes fritten åkte i bruna påsen. Köttet lite överstekt... annars var det OK.:grinsmilingeyes: 

 

DSC_0094.JPG

Link to comment
Share on other sites

Köttvarning ja...

Jag vet inte om det har med allt negativt snack om köttproduktion som påverkar miljön eller om jag och frugan har ändrat oss i vår matkultur av annan orsak, men vi åt mycket köttbitar från kossa förr, men nu är det rätt sällan. Men visst är det otroligt gott. 

 

Tackar @Daniel för inspiration av tillbehör. Rotcelleri länge i ugnen med massa smör mm är ju grymt gott. 

 

 

IMG_2974-2.jpg.a9b5df0536fc83e9612a20d7ad79538a.jpg

 

 

Till detta gött kött från kossa... (f-låt)

IMG_2983-2.jpg.cedf4ffe11d2d8e67b883a3f9f891ff6.jpg

 

 

Potatis, rödlök, parika och svamp mm som svettats lite i ugnen.

IMG_2984-2.jpg.53ab79862fe7bff5d5c3ced34caab0ed.jpg

 

 

Att möta denna kraftiga rätt med ett Brunello från 2010, som mognat i källaren och fått lufta några timmar funkar mycket bra. Smakrik men utan alla vassa hörn. Allt runt och fint och stort.

 

IMG_2982-2.jpg.c9b706a10139b765b863c92087185f40.jpg

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det var tänkt moules frites idag men pga undermåliga råvaror (läs blåmusslor) så sköt jag en Steak au Poivre från höften istället.

 

BFEA1E1E-6C81-4632-B345-C1B8966156BC.jpeg.68df9c85aa61eda0594e6e8573faca45.jpeg

 

Oxfile är oftast överskattat pga smaklösheten men med en gräddig pepparsås får man fjong även på den.

Invigning på fritösen var det också.

 

Skulle ju varit vitt till musslorna så en tager vad en haver.
 

Det satt som en fläskläpp! 

Link to comment
Share on other sites

Quote

pga undermåliga råvaror

Dom senaste två gångerna hade vi sju döda blåmusslor och nio förra veckan. Dom verkar frakta musslorna tungt eller är ovarsamma. Om dom inte är för stora utan mindre får man kolla skalen noga för dom krossas i hanteringen. I disken låg det för gamla musslor så hon gick in efter nya men som det visade sig var krossade! Upptäkte det inte förran vi skulle börja med maten, Inte kul när man har gäster,

Link to comment
Share on other sites

Hösten är tid för soppor och soppar. Om kantareller är skogens guld så är sopparna dess diamanter och ett absolut måste för oss. Jag och min bättre hälft gav oss ut i skogen och kom hem med en korg full av olika soppar och en del annat godis.

 

IMG_20210831_145628_663.webp

 

Det blev en blandning av Karl Johan, brunsopp, tegelsopp, smörsopp, sammetssopp och några till. Soppar är perfekta svampar för den ovane. Kännetecknet är att undersidan har porer (ungefär som en disksvamp) istället för skivor/lameller. Alla är inte lika goda men om man torkar dem är det ingen jätteskillnad. Bäst är Karl Johan, brun- och smörsopp om man skall steka dem, tycker jag. Men jag torkar dem och då minskar skillnaderna. Men finns det inga giftiga soppar? Jo, det finns en, djävulssoppen, men den är inte så lätt att hitta och man nästan ser på den att den skall man inte plocka med.

 

images (1).jpeg

 

Det finns också en som heter gallsopp. Den är inte giftig men smakar ordentligt illa. Den är svagt rosa undertill. Är man osäker kan man bita av en bit och smaka. Du lär spotta ut smakprovet illa kvickt.

 

Tylopilus_felleus01.jpg

 

Många soppar ändrar färg när man tar och skär i dem, ofta till grön eller blå ton. Det är ett gott tecken, inget farligt.

 

Jag rensar dem och skär upp dem i ca 3-4 mm tjocka skivor och lägger ut dom på tidningar som jag lägger ut på golvet. I rumstemperatur torkar de normalt på 3-4 dagar. Jag brukar låta de få en vecka och sedan lägger jag dem i rena glasburkar med tät förslutning. Där klarar de sig flera år.

 

Jag sorterar och lägger Karl-Johan och brunsoppar (de ljusa på bilden) i en burk och övriga blandsoppar (gult och brunt) i en annan. Smakmässigt är det inte några större skillnader som torkade. De ljusa har dock lite mer arom och en renare smak men det handlar om nyanser. Ofta tar jag lite av båda.

 

DSC_0103~2.JPGom

 

Jag använder den torkade svampen framför allt som krydda i såser, i risotto och hemmagjord ravioli (med mascarpone, persilja och lite tryffelolja). Jag tycker det är en fantastisk krydda. Jag tar torkad svamp antingen som den är och smular i eller kör dem först i en mixer till ett pulver.

 

DSC_0102~2.JPG

 

Det är betydligt lättare att hitta soppar än kantareller. Håll dig till lite mindre exemplar typ hattdiameter kring max 10 cm. De brukar vara bäst. Om sniglar ätit på dem är inga problem. Lite maskgångar i foten är heller inget större problem. Skär av foten tills det ser rent ut.

 

Kanske dags för en skogsrunda?

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, figge said:

Nu hade du tur, tänkte precis fråga var är svålen.

Svårt att få tag på skinkstek med svålen kvar.

Potatisen ser riktigt läcker ut.👍

 

Danska råvaror rakt igenom... förutom potatisen.

T.o.m köksmästaren kommer från Danmark... man vill ju att det ska vara high-end liksom :sunglasses:

Svålen fick svettas alena i ugnen en stund, så att fläsket inte skulle riskera att bli för torrt.

 

Fick dessutom en liten present så jag kan klona brunsåsen...

 

And buljong_165.JPG

 

Vi var m.a.o bortbjudna på middag... :wineglass:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...