Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan
 Share

Recommended Posts

Du gör något galet med dina bilder, @torbjorn De syns inte. De verkar vara länkade till ett privat konto/ställe. Om du går in på FAQ-menyn överst framgår hur du laddar upp bilder via "add files" som finns nederst där du skriver meddelanden.

 

När du laddat upp en bild ställer du cursern på den rad i meddelandet där du vill ha bilden och klickar sedan på den uppladdade bilden/bilderna så hamnar de rätt.

Link to comment
Share on other sites

Vi har planen att leva mer efter säsong när det kommer till vad vi äter. Just nu är det säsong på jordgubbar tex, då gäller det att bunkra i både frys och skafferi för resterande år.

 

2D1FB8D7-6F78-4A9D-866A-786470635D2E.jpeg.81d824210e59366658c42483d87d3da2.jpeg

 

1EE3973E-9E7D-4990-8B78-B00C18836D4D.jpeg.0652530898f2dcef0a3ed3d0972c063a.jpeg

 

Har efter 45år och några veckor i Covid upptäckt hur fantastiskt gott det kan vara med jordgubbar. Oftast är det ganska frustrerande att smaklökarna fått sig en törn men med det här blev det ändå rätt bra.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Bebop said:

Inte så mycket till mattips men ändock kopplat till mat. Utekök tycks vara senaste trenden och den hängde jag på och har snickrat lite i veckan. Premiären sker i veckan... troligen stekt sill à la Listerlandet.

IMG_20210725_163343_198.jpg

Snyggt! Grillen är uppgraderad sedan min senaste grillning hos dig.

 

Jag ser också en fritös (?) på bänken. Läckert! Och praktiskt att ha det ute i det fria. Jag brukar fö sila den "gamla" oljan medelst metall-tratt och kaffefilter. Går att återanvända måååånga gånger...tills man friterar fisk odyl! :)

 

Blir det några örter på nån hylla också?

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Engelholm Audio said:

Blir det några örter på nån hylla också?

Det finns i trädgården där jag odlar otegano, två sorters timjan, dragon, basilika, citronverbena, vietnamesisk och vanlig koreander, krusig och slät persilja, mynta (peppar-, chocklad- och marockansk), citronsyra och salvia. 
 

Just nu är det skördetid i trädgårdslanden med det mesta. Jag väntar speciellt på att nätmelonerna blir färdiga. Det är premiärodling av dessa för mig. I år blir det 3 stycken som nu börjar närma sig halvkilot. 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-07-25 at 22:19, Engelholm Audio said:

Jag ser också en fritös (?) på bänken. Läckert! Och praktiskt att ha det ute i det fria. Jag brukar fö sila den "gamla" oljan medelst metall-tratt och kaffefilter. Går att återanvända måååånga gånger...tills man friterar fisk odyl! :)

Ja, den är oumbärlig. Jag använder en traditionell basic variant som säljs på t ex Biltema, Jula och Claes Olsson för ca 300:-. Det är också den modell som får högst betyg i i flest tester om man googlar runt lite. Oljan varar åtminstone 10 gånger, sedan häller jag upp den i tomma mjölk/jos-behållare och slänger den i "brännbart" (enligt anvisningarna från kommunen). Jag friterar mest pommes av sötpotatis och potatis i den. Fisk och räkor gör jag på spisen i färsk olja som jag inte återanvänder.

 

Så här gör jag mina pommes:

 

Det går att använda olika potatisar men helst någon mjölig typ. Själv köper jag Idaho bakpotatis och vanlig sötpotatis.

 

  1. Skala potatisen och skär i lämpliga storlek och låt ligga i ljummet vatten (dock inte sötpotatis) i 20-30 minuter för att dra ur stärkelse som annars gör pommesen mindre krispig.
  2. Koka upp upp ett 2 liter vatten och 2 matskedar 12%-ig ättika samt en halv matsked salt. Ättikan ger chipsen en liten yta som förstärks när man sedan fritterar. Man får krispigare yta och en bra "mosighet" inuti.
  3. Lägg i chipsen och låt koka med lock 7-8 minuter (inte vrålkoka)
  4. Häll ut vattnet och sprid ut chipsen på en handuk, tidning eller motsvarande och låt chipsen kallna ordentligt ca 1 timme.
  5. Värm upp fritösen till 130-140 grader.
  6. Lägg i chipsen och förfritterar 8 minuter (obs! de skall inte få någon färg i denna del av processen)
  7. Upprepa sedan steg 4, dvs sprid ut chipsen och låt de kallna ca 1 timme. Du kan även frysa in chipsen som nu kallas råchips. De pommes du hittar i butikerna är i detta stadiet.
  8. Dags för sista stegen. Hetta upp fritösen till ca 190 grader.
  9. Lägg i chipsen och fritera i ca 4-5 minuter. Observera att om oljan är ny så får du inte så mycket färg på dem så du kan inte enbart gå på "rätt" färg. Jag går aldrig över 5 minuter. Sötpotatis brukar jag ta efter 4 minuter.

Häll upp på serveringsfat och garnera med flingsalt.

 

Det blir härligt krispiga och matiga pommes. Pommes av sötpotatis får inte riktigt samma spänst men är goda ändå. Dessutom blir man av med rätt så mycket kolhydrater i processen. Jag har också koll på vilken olja jag använder, så klart (omättat fett).

 

Ett viktigt verktyg är "pommeskniven" att skära med som ger de typiska räfflorna. Dess viktigaste funktion är att ge pommesen betydligt större yta (30-40%) som ger mer crisp.

 

20210726_101054.jpg

 

När andan faller på gör jag några kilo råstrips (förkok + förfritering) och fryser in några kilo. När dessa gjordes hade jag inte skaffat den räfflade kniven.

Screenshot_20210726-101657_Instagram.jpg

 

Blir de bättre än köpta råfrites? Jag tycker de blir väldigt mycket godare (mina barnbarn är mina sanningsvittnen:satisfied:). Dessutom har det blivit en sport att undvika halvfabrikat i matlagning. Om inte annat så är det kul att laga mat och jag lägger gärna ner den tid som krävs. Av samma anledning odlar jag mycket av mina grönsaker, bär, kryddor och rotfrukter. Det berikar min nya livssituation som pensionär.

Link to comment
Share on other sites

On 2021-07-25 at 19:13, Bebop said:

Inte så mycket till mattips men ändock kopplat till mat. Utekök tycks vara senaste trenden och den hängde jag på och har snickrat lite i veckan. Premiären sker i veckan... troligen stekt sill à la Listerlandet.

 

IMG_20210725_163342_204.jpg

 

IMG_20210725_163342_497.jpg

 

IMG_20210725_163343_142.jpg

 

IMG_20210725_163342_800.jpg

 

IMG_20210725_163342_671.jpg

 

IMG_20210725_163343_198.jpg

Du saknar ingen avställningsyta för att kunna göra förberedelser av maten och en behållare att slänga sopor i?

Undrar för jag är på väg att rita ett utekök till landet.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, figge said:

Du saknar ingen avställningsyta för att kunna göra förberedelser av maten och en behållare att slänga sopor i?

Sopkärl inhandlas vid nästa besök hos Biltema. Avställningsyta har jag ett bord bakom mig för alternativt ett flyttbart bord som jag ställer vid sidan om. Idealt hade varit ett bredare kök men detta är vad som går in inklusive grillen. När rekvisitan med citroner och tomater flyttas räcker det till. Bänken är 1830 x 740 och vattenhon 40 cm i diameter.

 

Idag invigdes det hela tillsammans med bland andra @calle_jr och @eliot. Köket klarade sig bra men det gick åt pipan med musiken. 30 minuter innan de kom la ena monoblocket av. Vi lokaliserade felet till ett motstånd eller konding parallellt vid ett rör som gick i självsvängning och stängde ner. Rörbyte hjälpte inte. Det blev ett antiklimax.

Fiskspetten blev dock goda. Serverades med ugnsgrillad potatis, hemmaslagen chilimajo, roille, wookade brytbönor med vitlök och balsamvinäger samt kall belgisk och polsk öl.

 

DSC_0044.JPG

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-07-27 at 22:19, Bebop said:

Köket klarade sig bra men det gick åt pipan med musiken. 30 minuter innan de kom la ena monoblocket av. Vi lokaliserade felet till ett motstånd eller konding parallellt vid ett rör som gick i självsvängning och stängde ner. Rörbyte hjälpte inte. Det blev ett antiklimax.

 

 

 

Så tråkigt när du riggat för musikträff.

 

Jag har varit ute för det också. 

En gång var i  början av 2000-talet då jag hade en förstärkare där säkringen gick samma dag. Åkte in med den till Anders på HiFi-Stället, men vi fick inte tag på rätt säkring. Då lånade Anders ut en förstärkare till mig så jag kunde ha musikträff med musik ändå. Det är service det.

 

Snyggt gjort med köket.:smile:

 

Link to comment
Share on other sites

Dagens recept, verkar svårt att hitta fläskfärs så jag gjorde på fläskkarré.

För er som vill ha det lite hett.😅

Honung- och srirachaglaserade köttbullar 

Servera den svenska klassikern på uppdaterat vis med nya spännande smaker.

 

3 portioner

 

12 färdigrullade fläskköttbullar 

3 msk sriracha 

1 msk flytande honung

1 msk sesamfrön

1/2 pressad lime

2 små gurkor

2 tsk sesamolja

1 tsk strösocker

2 tsk soja

1 msk risvinsvinäger

2 vitlöksklyftor, pressade 

1 tsk chiliolja

en näve koriander, hackad

sushi- eller jasminris 

 

1. Sätt ugnen på 180 grader. Sprid ut köttbullarna i en stor, ugnssäker form. Blanda sriracha, honung, sesamfrön och limejuice och häll över köttbullarna. Ställ in i ugnen i 20-25 minuter tills köttbullarna är genomstekta och har fått en fin blank yta. 

2. Krossa gurkorna med en kavel och skär sedan i mindre bitar. Blanda sesamolja, socker, soja, risvinsvinäger, chiliolja och koriander med svartpeppar i en stor skål. Häll i gurkbitarna och rör om ordentligt. 

3. Servera köttbullarna med gurkan och ris.

Link to comment
Share on other sites

Laxsida med en hel burk citronpeppar över sig. Morötter, rädisor, purjolök och dill på detta. Slå in det i Al-folie. Upp med paketet på grillen med termometer i tills laxen blir strax över 50 grader i mitten. Den går upp lite till innan folk hinner ta för sig. Till detta en sås på 5dl Crème fraiche, rätt mycket hackad smörgåsgurga med en del av spadet också, Sambal Oelek, dill, limepeppar ev mer vitpeppar. Färskpotatis.

Till detta vin från Chablis gärna de vi dricker nedan.

 

 

IMG_2293-2.jpg.b94a0c1c97194f53b6e87b91207499e1.jpg

 

 

IMG_2294-2.jpg.cd12a49f42f2c77edd9de0e3bfa0bd91.jpg

 

IMG_2297-2.jpg.9cd741816079fb9df45dd8e782fa0b11.jpg

 

IMG_2298-2.jpg.4aed494f94501cef70a29db076233408.jpg

 

IMG_2299-2.jpg.7bf55e1483f2dc301313336e4eb6d176.jpg

 

I min mun smakar denna rätt sommar.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...