Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan
 Share

Recommended Posts

1 hour ago, torbjorn said:

 

Annorlunda vin från Madridtrakten.
Köpte 2 flaskor för 2 år sedan och drack den första tämligen omgående och tyckte det smakade mysko.
Nu har del legat två år i lagringsskåpet. Eftersom mitt lagringsskåp  är proppfullt så har jag plockat ut ett antal pavor 
som ska konsumeras under sommaren.
Hur som helst - vinet smakar fortfarande annorlunda men nu var det riktigt gott. Så kan det gå.

 

 

 

 

Det är roligt med vin pga det. Det är på något vis levande och utvecklas. 

Link to comment
Share on other sites

Grillat idag igen... Och ett tips, ICA's färskkorvar tycker jag är riktigt bra. Framför allt är jag såld på deras Ghost Chili variant:

18B2B713-A54F-4A67-87FA-851BAE6B189E.jpeg.936ec375d0fde0f9fd61e9eb3dc7b90c.jpeg

Den är dock bäst lämpad för de som gillar hetta och 🌶! Gumman gjorde en kall potatisallad till denna och den mindre starka kusinen som kallas salsiccia kort o gott. 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Grillat idag igen... Och ett tips, ICA's färskkorvar tycker jag är riktigt bra. Framför allt är jag såld på deras Ghost Chili variant:

18B2B713-A54F-4A67-87FA-851BAE6B189E.jpeg.936ec375d0fde0f9fd61e9eb3dc7b90c.jpeg

Den är dock bäst lämpad för de som gillar hetta och 🌶! Gumman gjorde en kall potatisallad till denna och den mindre starka kusinen som kallas salsiccia kort o gott. 

 

Den salsiccian är fantastisk ok mot tidigare kreationer från ICA.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Apexorca said:

Ser ut att vara ett gott vin. Hur var det?

Det var tydligen extra gott då min fru kommenterade att den var riktigt god. Hon brukar bara säga att vinet är gott, oftast!

 

Jag är egentligen ingen riktig vinkännare och definitivt kan jag inte med en vinkännares ord beskriva hur det upplevdes, men gör ett försök med egna ord…….

Vinet har lagrats i vinkällaren i ca 3-4 år och har inget minne eller notering om att jag har smakat det tidigare. Men köpte det på rekommendation av någon? Så det var spännande att smaka och nytt även för mig.

Vi försökte smaka av det och säga vad vi tycker det fanns för ”ingredienser" i form av smak och innan vi läste recensionerna; Gröna äpplen, melon, ek med lite rökig smak var det vi kom på, recensionerna sa även päron och något mer.

Jag hade föredragit det lite kallare än de 12gr de serverades vid, läste att ju yngre desto kallare men vet inte om det stämmer eftersom det var en 2015 och jag tyckte att det skulle vara kallare? Torrt med en lång eftersmak där den rökiga eksmaken och päronsmaken framträdde tydligt, luktade mer äpple och melon.

Passade perfekt till laxsalladen och ska testas till en lite hetare räkpasta till helgen, har ju 5 flaskor som ligger och skräpar…… 

 

/byZan

 

PS Mycket franska viner hos oss/mig sedan några år tillbaka, tycker att de har något visst och smaklökarna får jobba lite för att detektera vad de egentligen smakar DS

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, byZan said:

Det var tydligen extra gott då min fru kommenterade att den var riktigt god. Hon brukar bara säga att vinet är gott, oftast!

 

Jag är egentligen ingen riktig vinkännare och definitivt kan jag inte med en vinkännares ord beskriva hur det upplevdes, men gör ett försök med egna ord…….

Vinet har lagrats i vinkällaren i ca 3-4 år och har inget minne eller notering om att jag har smakat det tidigare. Men köpte det på rekommendation av någon? Så det var spännande att smaka och nytt även för mig.

Vi försökte smaka av det och säga vad vi tycker det fanns för ”ingredienser" i form av smak och innan vi läste recensionerna; Gröna äpplen, melon, ek med lite rökig smak var det vi kom på, recensionerna sa även päron och något mer.

Jag hade föredragit det lite kallare än de 12gr de serverades vid, läste att ju yngre desto kallare men vet inte om det stämmer eftersom det var en 2015 och jag tyckte att det skulle vara kallare? Torrt med en lång eftersmak där den rökiga eksmaken och päronsmaken framträdde tydligt, luktade mer äpple och melon.

Passade perfekt till laxsalladen och ska testas till en lite hetare räkpasta till helgen, har ju 5 flaskor som ligger och skräpar…… 

 

/byZan

 

PS Mycket franska viner hos oss/mig sedan några år tillbaka, tycker att de har något visst och smaklökarna får jobba lite för att detektera vad de egentligen smakar DS

Måste vara något gammalt som du har ligger, finns inte att köpa längre på Systembolaget.

Säkrast att du skickar över partiet till mig så att du och frugan inte blir dåliga av vinet.:sunglasses:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, figge said:

Intressant med olika serveringstemperatur vid olika år. Någon som vet varför?

Jag tolkar det som att vinet dricks lämpligen 2019-2022 och vid en temperatur av 11-13 grader, inte mer komplicerat än så. 

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Terminator said:

Jag tolkar det som att vinet dricks lämpligen 2019-2022 och vid en temperatur av 11-13 grader, inte mer komplicerat än så. 

SÅKLART:smile:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Okey avslutning på arbetsveckan eller är det veckans skadestånd

TIiiJm8ZsnVHFwjbN_O1YZKKKqMdS-XOxZKC7utr5kUUuv-FoaYju6DFddz55tdsTlN3wru_rZeTv_OSgyyxA3SCqYb3k0ZknXvGe8Ti_ezJSq2xprTl8H17v9HDAskewN1kO2VR

 

Nu blir det efterrätt: Kaffe och appelstrudel  samt  cognac Renault Cordon Carte Noire Extra 

Dessutom så väntade denna vinyl utanför dörren :
R-17900638-1618680849-4178.jpeg.jpg

så det blir till att avnjuta lite musik om en liten stund.

Link to comment
Share on other sites

Härliga sommarkvällar nu...

 

Torskrygg och räkor med grönsparris, en puré på potatis, jordärtskocka och rotselleri samt en vitvinssås reducerad efter räkskalsavkok och kryddad med stjärnanis, gräslöksolja, färsk dill och chilipeppar. Till det en Chardonnay. Avslutade med en ostbricka ... Fantastiskt gott.

 

DSC_0002.JPG

Link to comment
Share on other sites

Kycklingfilé serverad med banan i en röra med färsk röd chili, rödpaprika,  curry, tikamasala och hemmamalen  garam masala, lök och grädde. Till detta ris kokt på en neutral oljebädd av lagerblad, spiskummin,  nejlika och färsk kardemumma. Efter 5 minuter på med vatten. Plocksallad i ättikslag. En öl till smakar utmärkt.

 

DSC_0003.JPG

Link to comment
Share on other sites

Gör pasta nästan varje vecka.

 

4 personer:
 

2,5 dl vetemjöl 

2,5 dl durumvete 

1 tsk salt 

3 ägg

Ungefär 2 msk vatten

 

Börjar med mjölet, saltet och kör i matberedaren med knivarna i och sen ett ägg i taget. 
 

I med vattnet tills det bildas hagelliknande kulor. Upp med degen och knåda ihop det. Vila i plastfolie i kylen nån timme. Dela degen i fyra.  Kavla ut i pastamaskinen. 
 

 

C9122126-903A-4A82-A69B-1E52180332D6.jpeg

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, figge said:

Är lite skeptisk till rosévin

Tycker det kan vara gott på sommaren som en dryck på sina egna meriter som ett substitut (= istället för) till vin. Om man jämför med vin så är det snarare ett surrogat (= en sämre ersättning).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...