Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan
 Share

Recommended Posts

8 minutes ago, figge said:

Väl värt är att läsa beskrivningen av respektive korvsort, speciellt vegankorven.

Nackdelen med Gunter själv var väl att det inte gick speciellt raskt, nu går det mycket fortare med tanke på att flera kan beställa samtidigt.

"Smakar inte ett jävla dugg, passar bäst för miljöpartister"   vill jag minnas att det stod

Link to comment
Share on other sites

On 2021-05-14 at 22:37, figge said:

Kan rekommendera Olja och Oliv rakt över gatan, mycket kunnig personal och bra utbud av italienska delikatesser.

Olja Oliv

En av flera anledningar att besöka Olja&Oliv, är att inhandla en burk nDuja di Spilinga.

En bredbar salami med 28% chili, griskött och olivolja, perfekt att ta en dryg matsked i köttfärssåsen, som lyfter till nya höjder.

Tina Nordström tipsade om denna smaksättare.

nDuja.jpg.5f916d672a1cb1cf6955ebc431177522.jpg

Link to comment
Share on other sites

474559664_KoScarfo.thumb.jpg.d1e681df42db890c04283c439ab17896.jpg

 

Är man på rörlig fot i Stockholm och sugen på glass, kan man besöka mina hemkvarter och köpa en gelato på SCARFO. Till Ålstensgatan 12 Bromma, kommer glassugna från hela storstan. Är det fint väder kan det vara 50 meter kö som på fotot. Rekommenderar "Lilla gubben", som har smak av rökig whiskey med hela rostade hasselnötter. :thumbsup:

 

På andra sidan gatan hittar man ÅLSTENS FISK. Färsk fisk och skaldjur direkt från Göteborgs fiskauktioner. Körs upp med bil natten till torsdag. Generösa öppettider torsdag till söndag. Havskräftor och Skagenröran är favoriter förutom fisken. :smile:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Den ska jag pröva. Under lite mer normala omständigheter (läs Covid samt en dassig höft) brukar jag promenera Wolmar Yxkullsgatan 
si så där en gång i veckan.  Såg att de har bra utbud på bläckfisk - lite grillad bläckfisk nu i sommar vore inte dumt alls.
 

Nu över till kvällens dagens middag: Hälleflundra och vitvin/vermuth-sås

Dryck: Albamar 2018
cvivDsHDaJH10M5WuOQdBSeZ0SFL9dmGgRChEqCm41f3OuMvoIVaGmxZxRt7UXtxQZu6z2cNN4oybyiRuyjoF7IU8KpOwvGaa4xkF5mTOZjQszqBDC9BFcKQv7uoo7uSLFsAZuzw

 

aT10d-ybLiVVw-wdsXSs2MdckVO_f72y9mVJLGJ_dKAjpZ39Cph5l96Vn0SGYfq3Ah9YxLq_II5dR3FMdLdDo13s04nK5rJh2Z8-2oGH7tTg_f1J6F1iDG2yXoKSqmTo6S2lU93R

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, figge said:

Två trevliga recept från helgen.

Flankstek med krossad färskpotatis.

 

Spagetti med räkor

Blandade både torkade tomater med lite pasta och drygade ut med vongole.

Supergott båda två.

Ser spännande ut och flankstek grillar vi för att göra en variant på tacos. Massa spiskummin och så får man skära lagom stora bitar för ändamålet. 
 

Pastan ser fin ut. 
 

Nu börjar en säsong där jag gärna slipper använda ugnen (blir varmt i huset). 
Har ni några favoriter på kolhydrat-sidan som inte kräver ugn? 

Link to comment
Share on other sites

Scampi marinerade i en Chiliblandning, sedan frästa i en panna och nudlar till det. En grymt god het sås från vår lokala fiskaffären och mango.

 

IMG_1669-2.jpg.7edd683220bc163636f5dcb21ccbb98f.jpg

 

IMG_1674-2.jpg.c0d940884fca72953c03b4f20e05d1fe.jpg

 

Testade ett vin från Mosel, Riesling, Sibylle Kuntz, från det tillfälliga sortimentet, speciellt men gott. Kraftfull färg och grumligt. Torrt och med stor fyllig smak men ändpå mineralitet och friskhet, lite strävt och rökig känsla, fruktsmakerna är mycket mogna citrustoner och en del lite bokna äpplen och det möter denna rätt bra.

 

IMG_1671.thumb.JPG.871fa2d364df9d7c8e2be7a3a685b44b.JPG

 

 

Se på denna färg och grumlighet. Ovanligt.

 

IMG_1676.thumb.JPG.dfc68d2411632e75d8d482ebc18b3984.JPG

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

Se på denna färg och grumlighet.

Kan inte det bara bero på att man valt att inte ”klara” (minns inte termen) vinet med t ex äggvita som jag hörde är vanligt? 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Terminator said:

Kan inte det bara bero på att man valt att inte ”klara” (minns inte termen) vinet med t ex äggvita som jag hörde är vanligt? 

Ja det kan det nog vara. Kan tänka mig att vin huset är inspirerad lite åt naturvinshållet. Det smakar lite åt det hållet

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, byZan said:

…och ett degigt Schweiz

Sverige var lite frasigare, som på bilden.

Sparris- och tomatpaj med parmesanfrangipane

4 personer 

• 400 g smördeg 
• 125 g sparris 
• 100 g röda och gula körsbärstomater, halverade
• 3 kvistar timjan, bladen
• Olivolja att ringla över

Salt frangipane:

• 100 g smör, rumstempererat 
• 2 vitlöksklyftor, pressade
• 2 ägg
• 1 äggula till pensling
• 35 g vetemjöl (drygt ½ dl) + extra att pudra över
• 65 g mandlar, malda
• 35 g parmesan, riven

1. Värm ugnen till 190° (varmluft 170°) och sätt in en bakplåt i ugnen för att värma upp den. 
2. Rulla eller kavla ut smördegen på en lättmjölad arbetsyta till en rektangel som mäter 40 cm x 25 cm. Vik över 2 cm deg runt kanterna. Lyft försiktigt över degen på en annan plåt klädd med bakplåtspapper och låt stå svalt ett litet tag.
3. För att göra frangipanen, lägg det rumstempererade smöret i en skål och använd en elvisp för få det lätt och fluffigt. Tillsätt vitlök och de två äggen, ett i taget, och en stor sked mjöl med varje ägg. Tillsätt resten av mjölet, malda mandlar och parmesan och blanda väl.
4. Pricka pajskalet och använd en slickepott för att sprida ut frangipanesmeten jämnt. Placera ut sparris, körsbärstomater och timjan. Blanda äggula med 1 tsk vatten och pensla kanten väl.
5. Placera den svala bakplåten ovanpå den varma bakplåten i ugnen och grädda i 40 minuter eller tills pajen är gyllene, frangipanen bubblat upp och sparris och tomater är färdiga.
6. Ringla generöst med en god olivolja över pajen och servera gärna med en grön sallad.
 

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, AlfaGTV said:

Hörru @figge, du behöver komma ut på cykeln lite. Du kommer bli tjock, så mycket du äter o dricker! :grinsmilingeyes:

Kanske det, har precis varit på återbesök på ortopeden och nu får jag börja belasta foten lite lätt 15 kilo, vet du hur lite det är?

Ligger lite före i schemat mot vad terapeuten tror.😉

Snart på 🚴‍♂️ igen.

Får börja gå runt kvarteret, men inte idag i syndafloden.🌧

 

Link to comment
Share on other sites

Dagens middag;  en Kanadensare och en Sydafrikan

WqL_nqgMGWh5FLJKzyX_wGB8NyycN9VCXIRb9AbgIF7bYMRT-MSlXot6Fn6yNcxepBGiD5Eu9a42HHpfF_c24-WGHdQ8eVxFmxqSVjojqfg36rwRWwrc8fh5uy75tv87oj9hPB8S

Entrecote  - Angus från kanada   (Liljeholmen levererar)  Myket fint kött, det kommer jag att köpa fler gånger

OVpW7JauZc5w4Ltk2b6TBQlLltNMYpobl65GGz2HioAKXVz39hlTmQwYToMUeBr7tdfbN2TntKeJsOK22Wf7xaChC7qEiBTaAIUOhNwAuxF_q-Yj9ZRAj5YCiltsL-r6wr7hpjLD

Har legat något år eller två i lagringsskåpet och har utvecklats bra

Link to comment
Share on other sites

Vietnamesiska köket har nått Karlskrona och inspirationen från lokala restaurangen tog sig uttryck. 
 

Koriander delar folket likt rör/transistorer och jag kan inte hjälpa att folk som tycker illa om koriander tycker fel. 😂😇

 

Till nästa gång ska lite fler ”korrekta” ingredienser inhandlas. Men detta va toppen. 

6601F415-022A-4562-8EAD-5E2B2057E099.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Gårdagens rester till lunch.

Generellt anser jag ju bättre kött ju lägre temp, den här fick följa med till 55C.

 

E34D413C-549E-4361-9193-08C0387E7584.jpeg.a710ee2fc184f67c161ef171e90b97d6.jpeg

 

Köttet vändes med fördel i het panna vid värmning medans grönsakerna får åka micro.

Link to comment
Share on other sites

Jag älskar svartpeppar och har börjat mortla den för full kontroll (eller nåja...). Grovt och mycket. Okryddat kött när det läggs på grillen. 

Färsk timjan. Kryddsmör. Färskisar. 
 

Nån brödbit med smör å vitlökspulver fick ligga vid sidan av glöden sista 4 min. Enkelt vitlöksbröd. 

B70496A8-3210-4AB9-B9A0-3AA8424A3362.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Balkonghäng på nationaldagen

y3HGHSwd0b7kmQ-RGILsf-ptergHZyXGWbXLu_jHZAt4yVtx1iYg8eSJPXOtV03QQ80K30h0DGs9ZS8J6UZVujVMDd1thjgaN7eRC8W5B1qJemGskiWJsyuQC5mY6N7UktbMVqQ1

mB-0TBCPI7NTZ-47lFfenk1iK2Dn0Hr52LNwgddbrrHA9O93ZoZL3krob4SilCx7Zoau24h0ESVR4Q15Bm7Q0b1n9suLAEG6wpKFg_JcVtfV2EeZbO-4_-2uVYZT8TQwUT14YRky

 

Fläskkarré  från Hemköp  den var god den med.

JdHlqqd_LuNs8HmcBY3kg_ArqXDRBoRZ-tCZXgaU9wKfnXyWj4vRkyccmULO_MePRy-bmEWhrSvvmKiVJP3kfM8cg3Ck_BspuD65Tgipoh7B6Hzdp1s9S-rHIZy8JO-HIBSgpmY9

Annorlunda vin från Madridtrakten.
Köpte 2 flaskor för 2 år sedan och drack den första tämligen omgående och tyckte det smakade mysko.
Nu har del legat två år i lagringsskåpet. Eftersom mitt lagringsskåp  är proppfullt så har jag plockat ut ett antal pavor 
som ska konsumeras under sommaren.
Hur som helst - vinet smakar fortfarande annorlunda men nu var det riktigt gott. Så kan det gå.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...