Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


Recommended Posts

  • Replies 446
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ett kärt ämne och en kul tråd. Mat berör och är viktigt, kan vara helt rätt men också gå helt fel (diagnoser). Historien med industrialisering, halvfabrikat och prispress (kvalitets-begreppet har mer

Hängmörad biff, ugnsbakad mandel med vb-ost. 55 grader innertemp.       

Ikväll blev det choucroute garnie;             Lite försvenskad med mos gjord på potatis, kålrot och morot i stället för kokt potatis.  

Posted Images

Vad är enklare en fredagkväll än att äta hämtmat. Lite fusk kan en del tycka men själv är jag inte tillräckligt skicklig på att få exakt konsistens på riset så att det formar sig som man önskar.

 

P1150114.jpg.21187c60872e1031e6677ba1033a1a21.jpg

 

Åtminstone så är bestick och skålar direktimport från Japan, inköpta på Tokyos "köksgata". En upplevelse i sig med en hel lång gata bara med butiker med diverse köksattiraljer från vassa knivar till fuskmaträtter i plast som visas i varje sushi-haks fönster. Sushin här hämtad från favorit-stället ESA vid St:Eriksplan i Sthlm.

I glaset en väl kyld Chardonne.

 

Calm

Link to post
Share on other sites
On 2021-02-03 at 17:18, JWE said:

Palt!

@JWE, jag blev så sugen på palt så jag gjorde en smet på 1kg potatis idag, det blev 4st som åkte ner i magan och ja, jag fick paltkoma men glad att det blev lika gott som jag minns mormors palt. I morgon till lunch blir det till att steka de som blev kvar, mums!

 

/byZan

Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, byZan said:

I morgon till lunch blir det till att steka de som blev kvar, mums!

Imponerande att en Stockholmare gör palt! Att steka den dagen efter är nog bättre :)

 

Idag blev det plättar! (För oss norr om Umeå, pannkakor för er andra.) 

Lövtunna, vad annars?

 

03E2A05A-D8CA-452A-BBF1-DE0795AD459A.thumb.jpeg.0b468db709748c2e5eeb2dd10e72521f.jpeg

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, figge said:

Finfisk från Norge, på svenskt sätt.

Piggvar finns det mycket av där jag bor. Allt skickas till Stockholm där det är stor efterfrågan. Av någon anledning anses den som skräpfisk i många Blekingars ögon. Jag tycker det är en delikatess filéad och ugnsbakad med en kryddig vitvinssås.

Link to post
Share on other sites

Lättjans följder!:grin: Fredagsmys utan alltför tidskrävande eller avancerad matlagning. Men ändå smakmässigt helt ok.

 

P1150122.jpg.f0c7b4db68906bbfb5d32838da574138.jpg

 

Råbiff; grovmalet innanlår från restaurang AG:s kötthandel, en slakteributik som är som ett museum fyllt med montrar med välhängt kött. https://www.agkotthandel.se/steriksgatan/ 

Tillbehör Dijonsenap, kapris, finhackad lök, rödbetor och en äggula på topp. Flingsalt och grovmalen svartpeppar. Blanda ihop. Färdigt för gomen att smaka av med ett glas Côte de Rhone. Enklare kan det knappast bli! :thumbsup::tongue:

 

Calm

Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Bebop said:

Piggvar finns det mycket av där jag bor. Allt skickas till Stockholm där det är stor efterfrågan. Av någon anledning anses den som skräpfisk i många Blekingars ögon. Jag tycker det är en delikatess filéad och ugnsbakad med en kryddig vitvinssås.

Tydligen bäst på västkusten men tackar inte nej till den även om den kommer från ostkusten, riktigt läcker med brynt smör och pepparrot.

Link to post
Share on other sites

Gårdagens middag i all enkelhet med ett recept från TV4 Nyhetsmorgon med bl.a. kocken Håkan Thörnström. Skreitorsk lagad på enklast möjliga sätt.

 

P1150129.jpg.694fd0c56de1260087951bf5dddd6137.jpg

 

Lättrimmad Skreitorsk skuren i små kuber, med äpple, lök, vitlök, rättika och oliver (skulle egentligen vara svarta, men man tager.....).

Varm vingrätt av äppelcidervinäger, honung, citronsaft, dill och olivolja. Salt och peppar.

 

P1150131.jpg.a8f61958d7db4869e1b48364d9705b14.jpg

 

Skulle varit Briochebröd, men fick bli en rostad macka med Philadelphiaost.

I sin enkelhet tillagad på några få minuter och riktigt gott!  :thumbsup::tongue:

Ett glas Petit Chardonnay till.

 

Calm

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...