Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan
 Share

Recommended Posts

Toast skagen till förrätt.

Huvudrätt blir en fint marmorerad ryggbiff med hasselbacks på ratte och egenvevad bea.

Till efterrätt chockladfondant med jordgubbskompott och vaniljglass.

 

Ville egentligen ha flapsteak men var slut hos slaktarn. 

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, JWE said:

Toast skagen till förrätt.

Huvudrätt blir en fint marmorerad ryggbiff med hasselbacks på ratte och egenvevad bea.

Till efterrätt chockladfondant med jordgubbskompott och vaniljglass.

 

Ville egentligen ha flapsteak men var slut hos slaktarn. 

 

Hur många raketer ska jag ta med mig ?

Bubblet ligger redan på kylning så den behöver du inte heller bekymra dig om :)

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, P-pan said:

 

Hur många raketer ska jag ta med mig ?

Bubblet ligger redan på kylning så den behöver du inte heller bekymra dig om :)


Du behöver inte ta med dig några, kommunen skjuter upp sina från andra sidan älven. :cool:
Ta med dig snickarbältet också så kan du hjälpa till att bygga färdigt min tvättstuga och bastu, lyssningsrum står näst på listan! :D

Link to comment
Share on other sites

Tilltugg till skumpan.

NV Champagne Frédéric Savart l’Ouverture Premier Cru Brut 

Ostron med chevicetopp

Små räkbakelser

Blimkålskräm med parmesanostflarn


Huvudrätten 

Inferi eller Titari från Brunelli

Chuleton, potatiskaka, portvinssås och citrongrönsaker(gulbeta, morötter, brysselkål).

 

Efterrätt

Salt kolapanacotta med karamelliserade päron, spritsad gräddtopp och hallon.

 

Link to comment
Share on other sites

Nyårslunch brukar vara ett begränsat julbord (det som finns kvar) här och det började med en silltallrik som inte hann komma med på bild.

 

Sedan följde Janssons Frestelse kompletterad med lite rensad hel ansjovis.

 

P1010294s.JPG.d5917055136e5818841d6576624c3d69.JPG

 

Janssons Frestelse måste vara en av de finaste rätterna som kommit till i Sverige, det är en riktigt läcker anrättning!

 

Till maten serverades även vin (brännvin).

 

P1010295s.JPG.955eec9e8ef838ef6b4e3d7edbda0bd0.JPG

 

Avslutning med "jultallrik".

 

P1010296s.JPG.c8acadc52339fb2273ebd03522664df2.JPG

 

Potatis, julkorv, senap, älgköttbullar, grönkål (halländsk långkål), skinka, rödbetssallad och den obligatoriska julskinkan plus lite doppebröd.

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, figge said:

Tilltugg till skumpan.

NV Champagne Frédéric Savart l’Ouverture Premier Cru Brut 

Ostron med chevicetopp

Små räkbakelser

Blimkålskräm med parmesanostflarn


Huvudrätten 

Inferi eller Titari från Brunelli

Chuleton, potatiskaka, portvinssås och citrongrönsaker(gulbeta, morötter, brysselkål).

 

Efterrätt

Salt kolapanacotta med karamelliserade päron, spritsad gräddtopp och hallon.

 

Utmärkt val av rödvin!! Har varit på gården Azienda Agricola Brunelli för att inhandla just ovanstående flaskor. Träffade sonen Alberto som tillsammans med mamma och pappa håller i produktionen av dessa högklassiga drycker. Om du dessutom kommit över deras Recioto  är det bara att gratulera till en fantastiskt dessertvin. Gott nytt förresten...

Link to comment
Share on other sites

Lite sent i slingan men här kommer nyårsmenyn från igår.

 

Lite fördrink:

P1150076.jpg.1e143aacf96f946795f7a32dbb425f2a.jpg

 

En uppsättning blinis med smetana och löjrom med hackad rödlök. Obs! Pinnarna endast för dekoration,  ej för omrörning som är en styggelse för god champagne IMO.

 

Förrätt:

 

P1150080.jpg.e0c4b862bbae469209e5746ccb798dc3.jpg

 

En halv ynka hummer för att inte blockera magen alltför tungt. Hemlagad hovmästarssås. Toast.

 

Varmrätt:

 

P1150082.jpg.07c2e9f3172d190b5312f895ae409e11.jpg

 

Klassisk tournedos med hemgjord fransk potatisgratäng med ost och vitlök. Rödvinsås och haricotverts.

 

Efterrätt:

 

P1150084.jpg.cabd8d22e635ab2d39efb3dfd75e80f5.jpg

 

Citrontårta.

 

Puuh! Sedan var man rejält mätt kan jag berätta. Skogshuggarmat ala carté. :grin:

 

Calm

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nyår blev inte som vanligt. Lunch i regnet med några vänner däribland @bigblue, som hade med hummersoppa och löjromspizza, sedan skulle jag och frugan bjuda på omelette med italiensk lufttarkad skinka, västerbottenost, paprika. Allt passar till skumpa. 

 

Vi orkade inte med Omeletten efter @bigblue's goda grejer och ungefär då kom regnet. Kändes lite som en ovanligt kylslagen midsommarafton men lika blöt och julmusik och nyårsmusik i stället för små grodorna. Ja, kanske inte så lik ändå...

 

Nyår på Västkusten. Här är maten och drycken .

 

IMG_0489.jpg.2f20049fbb99f1f9d85bc7894626110a.jpg

 

 

Började med en favorit av alla NV Champagner från Systemet. Den har extra mycket reservvin från tidigare årgångar vilket gör vinet kraftfullt, mognare i stilen och mer komplext och det är så de bästa gör sina NV. Det lir det lite mer resurskrävande att framställa och det betalar sig i bättre smak. Det liknar en Bollinger NV Special Cuveé som de flesta känner till, men denna är större på alla håll och kanter. Charles Heidsieck är en Krug i miniatyr.  Extremt hög kvalitet på allt de gör och alltid gott. Just denna flaska har lagrats väl i 5 år efter lansering så den har fåt en mörkare färgton och smaken är större, mjukare,  mer komplex och mäktigare. När denna NV är helt nysläppt finns en lite kärvhet som är borta nu. De bästa NV Champagnerna, som Charles Heidsieck, tillhör tål lång lagring. 

I vanliga fall är kanske 3 år optimalt. Men denna skulle jag tro utvecklas och klarar 10 år.

 

 

Mumsfilibabba. 

IMG_0492.jpg.eb389ee077fa50bcab1a6fffd658043f.jpg

 

 

Till hummersoppan blev det en Pol Roger Vintage 2008. Jag har druckit den några gånger tidigare men nu har detta grymma och friska år börjat ge sig till känna i denna flaska, liksom hos många andra hus. Just denna modell från Pol Roger är särdeles bra till hummersoppa. Vi har testat det innan med tidigare årgångar. 

Denna flaska visar tydlig vad årgång 2008 går för och de flesta Champagner från detta år har bara börjat bli bättre och bättre nu. Så man får spara dessa lite även om det börjar bli riktigt bra nu. Man lockas att korka upp i förtid men man bör nog vänta lite till så man får smaka vad de verkligen har att ge. 

 

IMG_0497.jpg.1f5f4ce50f49818d3dbc227faf12f9a5.jpg

 

Hummersoppa från termos i koppar var smart och en hummerstjärt i detta också. Det var magiskt med skumpan. Mättar bra faktiskt.

 

IMG_0495.jpg.5cffeda3d075adccbd00eaf2e9e67033.jpg

 

Som sagt, ingen orkade Omelette eftersom alla hade planer för den coronasäkrade familjemiddag på kvällen. INOMHUS!

 

Gratinerad hummer, med bla vitlök och vi kan fortfarande skörda egen persilja.

Tog kokt grön sparris till det också.

IMG_0509.jpg.ab2347c6f207adc6f924004e76ec2b0f.jpg

 

 

 

IMG_0512.jpg.917906b4d7e786f0f1f2ffeada403de6.jpg

 

Skumpa igen till detta och det är en trevlig vällagrad som jag vet att @byZan gillade när han var här.  Denna Person Millesime 2004 från hjärtat av Côte des Blancs i byn Vertus är mycket mogen och fin nu. (Men 2002 är bättre ändå). 100% Chardonnay. 

 

IMG_0507.jpg.494de2a4dfec08500ca1144b2c6e05e8.jpg

 

Sedan blev det champinjoner stekta med smör och vitlök, potatisgratäng och oxfilet med grönmögelostsås. 

 

Till det en Brunello där jag glömde fota flaskan. Luftad i 9 timmar. Det är a och o med Brunello att de luftas ordentligt. Det blir sååå mycket bättre då.

 

 1673650792_IMG_05252.jpg.c9daf7145af2818d704c4b06b37a1498.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...