Engelholm Audio Posted June 29, 2022 Share Posted June 29, 2022 10 hours ago, Apexorca said: En stor besvikelse ffa med tanke på att det är fortsatt grilltider under den oändliga semestern och härliga sommaren som är framför oss. Åhh tvi sjutton. Lider med dig. 10 hours ago, Apexorca said: et jag märkte var vikten av att att ha kvar nog med olja/såser i wok-pannan för var ny del som skulle wo Håller med. Jag kanske sparkar in öppna dörrar, men sesamolja är grymt bra i wok. Doft och smak i helt egen liga...och det finns även en del spännande smak-kombinationer utanför wok'andet med denna olja jag kan rekommendera. Denna kör jag (utan att ha gjort några vidare undersökningar/tester) : Apexorca 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted June 29, 2022 Share Posted June 29, 2022 1 hour ago, Engelholm Audio said: Åhh tvi sjutton. Lider med dig. Håller med. Jag kanske sparkar in öppna dörrar, men sesamolja är grymt bra i wok. Doft och smak i helt egen liga...och det finns även en del spännande smak-kombinationer utanför wok'andet med denna olja jag kan rekommendera. Denna kör jag (utan att ha gjort några vidare undersökningar/tester) : Den skall jag kika efter. Jag hade en som jag ej kommer ihåg namnet på + en svart söt soja som var grym i + lite annat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted June 29, 2022 Share Posted June 29, 2022 (edited) 3 hours ago, Engelholm Audio said: Åhh tvi sjutton. Lider med dig. Håller med. Jag kanske sparkar in öppna dörrar, men sesamolja är grymt bra i wok. Doft och smak i helt egen liga...och det finns även en del spännande smak-kombinationer utanför wok'andet med denna olja jag kan rekommendera. Denna kör jag (utan att ha gjort några vidare undersökningar/tester) : Köp inte den här, smakar ingenting. Sesamolja Skulle kunna vara Coop Blåvit.😂 Edited June 29, 2022 by figge Tillägg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Engelholm Audio Posted June 29, 2022 Share Posted June 29, 2022 48 minutes ago, Apexorca said: Den skall jag kika efter. + kyckling, vitlök, soya, cachewnötter och blandade (krispiga) grönsaker. Ris eller nudlar till detta. Tajming är nyckeln till perfektion. Men det är bara att köra på, träna och tune'a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Engelholm Audio Posted June 29, 2022 Share Posted June 29, 2022 26 minutes ago, figge said: Köp inte den här, smakar ingenting. Kraftiga ord för en olja som ABSOLUT smakar någonting. Men spännande att det finns sorter där du upplever högre grad av smak! Jag testar gärna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
- Marten - Posted July 1, 2022 Share Posted July 1, 2022 On 2022-06-29 at 12:41, figge said: Köp inte den här, smakar ingenting. Sesamolja Skulle kunna vara Coop Blåvit.😂 Tror denna är gjord på ej rostade sesamfrön, till skillnad mot de flesta andra, och då betydligt mer finstämd/mildare i smaken och passar till annat där de andra oljorna tar lätt över. Med vänlig hälsning, figge 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
- Marten - Posted July 1, 2022 Share Posted July 1, 2022 Brukar köpa denna om man vill ha mycket smak: https://eu.lkk.com/en/products/pure-sesame-oil Det finns fler men ofta är de "blended" och är mildare i smaken och passar mer om ska använda oljan till stekning och inte bara smaksättning. Med vänlig hälsning, Engelholm Audio and figge 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muffin Posted July 1, 2022 Share Posted July 1, 2022 Ponzusås. Efter tips från Markus Aujalay. Gott till asiatiska rätter med kött, fisk, skaldjur eller wook. figge and - Marten - 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted July 1, 2022 Share Posted July 1, 2022 För ett par veckor sedan "slängde" jag ihop en paella. Det blev så lyckat att jag upprepade "bedriften". Beslutet underlättades av att jag blev erbjuden 2 kg färska havskräftor från Sveriges framsida som jag kokt in idag. Mycket gott igen och ett blommigt, mustigt och smakrikt vitt vin till är perfekt. byZan, figge, Daniel and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted July 1, 2022 Share Posted July 1, 2022 Tufft vinval. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josaa Posted July 1, 2022 Share Posted July 1, 2022 11 minutes ago, Bebop said: För ett par veckor sedan "slängde" jag ihop en paella. Det blev så lyckat att jag upprepade "bedriften". Beslutet underlättades av att jag blev erbjuden 2 kg färska havskräftor från Sveriges framsida som jag kokt in idag. Mycket gott igen och ett blommigt, mustigt och smakrikt vitt vin till är perfekt. Havskräfter är nog det bästa jag vet! Färska från västkusten (Bua?) dock med en välkyld Mersault till…. Ivery, Terminator and Daniel 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted July 2, 2022 Share Posted July 2, 2022 14 hours ago, figge said: Tufft vinval Jag tycker att en paella med mycket smaker gifter sig bättre med smakrika, blommiga och kraftfullare vita viner än med lättare viner. En Pinot Gris är också gott till. Beror ju lite på vilka ingredienser man har i. Många tycks föredra rosé men för mig är det inget matvin direkt även om det var det vi drack förra gången. Det var inget som direkt lyfte smakerna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted July 2, 2022 Share Posted July 2, 2022 14 hours ago, Josaa said: Färska från västkusten (Bua?) Jag vet bara att de kommer från Västkusten av en fiskare som var här i hamnen och hämtade en fiskebåt han köpt. Med sig hade han 10 kg färska havskräftor som vi delade på fem, alltså 2 kg per man. Efter en natts vila i sitt spad (vatten, salt, dill och en skvätt porter) är det dags för infrysning. Josaa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josaa Posted July 2, 2022 Share Posted July 2, 2022 7 hours ago, Bebop said: Jag vet bara att de kommer från Västkusten av en fiskare som var här i hamnen och hämtade en fiskebåt han köpt. Med sig hade han 10 kg färska havskräftor som vi delade på fem, alltså 2 kg per man. Efter en natts vila i sitt spad (vatten, salt, dill och en skvätt porter) är det dags för infrysning. Har aldrig testad med glass till men det kanske är gott… Daniel, AlfaGTV, Bebop and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted July 2, 2022 Author Share Posted July 2, 2022 Den här fick jag av ena sonen sommar sommarpresent🙂 Användes av mig idag för första gången och frugan som är känslig för hur rött köttet ska vara för att hon ska äta sa att det blev perfekt👍 Så frugan kan varmt rekommendera denna😉 Jag tyckte själv att den var riktigt smidig/bra och slapp en kabel😉 På bilden visar den inomhus temperaturen alldeles nyss, puh😅 /byZan Terminator 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted July 2, 2022 Share Posted July 2, 2022 54 minutes ago, byZan said: Den här fick jag av ena sonen sommar sommarpresent🙂 Användes av mig idag för första gången och frugan som är känslig för hur rött köttet ska vara för att hon ska äta sa att det blev perfekt👍 Så frugan kan varmt rekommendera denna😉 Jag tyckte själv att den var riktigt smidig/bra och slapp en kabel😉 På bilden visar den inomhus temperaturen alldeles nyss, puh😅 /byZan Tur att det inte var innertemperaturen på köttet.🫣 Även om jag föredrar rött före överstekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted July 3, 2022 Author Share Posted July 3, 2022 Tonfisk ska ha 31gr så även den hade blivit för hårt grillad😉 /byZan figge 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted July 6, 2022 Share Posted July 6, 2022 De här är riktigt hårt grillade... Fint kryddade dessutom 😛 Lasse 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Engelholm Audio Posted July 6, 2022 Share Posted July 6, 2022 On 2022-07-02 at 20:40, byZan said: Den här fick jag av ena sonen sommar sommarpresent🙂 Användes av mig idag för första gången och frugan som är känslig för hur rött köttet ska vara för att hon ska äta sa att det blev perfekt👍 Så frugan kan varmt rekommendera denna😉 Jag tyckte själv att den var riktigt smidig/bra och slapp en kabel😉 På bilden visar den inomhus temperaturen alldeles nyss, puh😅 /byZan Jag har samma modell (fast röd). Väldigt snabb och (därmed) riktigt praktisk. Ingejören i mig uppskattar test/mät-protokollet som verifierar kallibreringen på typ tiondelens grad! Jag använder den för att kolla rätt temp på ädlare nötkött, fläsk/kyckling för att va säker, samt olja när jag "tränade upp mig" i att frittera i olja, i kastrull, på (induktions-) spisen. byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted July 15, 2022 Share Posted July 15, 2022 Inspirerad av Tareq Taylors matlagning: Hemrimmad laxfilé stekt 1 minut per sida med turkisk yoghurt där jag kramar ur saften ur några finrivna rödbetor. 1-2-3-marinerad salladslök samt mos med nypotatis, morötter och rotselleri plus lite mjölk/grädde och vitvinsvinäger. Till detta en lätt och fruktig Beaujolais. AlfaGTV and YYZ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted September 18, 2022 Share Posted September 18, 2022 Höstkänsla och andra smaker från köket. Igår fick vi till en fantastiskt god fisksoppa för två med många fina smaker. Ett smakrikt torrt vitt vin tycker vi passar. Lax, hälleflundra och räkor med tärnade 2 fasta potatisar, 1 morot, 1 röd paprika, 1 msk tomatpure, 1 gullök, 2 vitlökar samt 1 fänkål kryddad med ett pkt saffran, 1/2 msk krossade fänkålsfrön, 2 stjärnanisar, en bunt timjankvistar (i snöre), 2 lagerblad och en piri piri. Värm och rör om på medelvärme i rikligt med olivolja i ca 10 minuter så att smakerna dras ur. Därefter koks/småputtrar allt i 2 dl torrt vitvin och en halvliter vattnet i 30 minuter. Fisken läggs i sista fem minutrarna samtidigt som grytan tas från spisen. Räkorna läggs samtidigt med serveringen. Serverad med hemslagen ajoli, hackad persilja och vitlöksbröd (en baguette som skärs upp i skåror som fylls med en blandning med smör och vitlök och in i ugnen i 250 grader i ca 5-6 minuter. Ajolin är gjord på ett ägg, 1,5 msk dijonsenap, en riven vitlöksklyfta, salt och ca 1/2 msk vinäger. Allt körs med en mixerstav samtidigt som jag droppar i ca 1 dl neutral olja och lika mycket rapsolja tills det blir "lagom" tjockt. Smaka av soppan innan du lägger i fisken och komplettera eventuellt med t ex salt, peppar, cayennepeppar och/eller pressad apelsin innan du lägger i fisken. Supergott! Terminator, AlfaGTV, Engelholm Audio and 3 others 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Engelholm Audio Posted September 18, 2022 Share Posted September 18, 2022 Jag har varit slarvig med pastarätter tidigare. Aldrig givit det en chans. Sista kvartalet har jag dock hittat hem och denna variant går det att äta sig mer än mätt på. 🙏 Bebop and Apexorca 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatsT Posted October 4, 2022 Share Posted October 4, 2022 Det är ett tag sedan jag skrev i den här tråden men det beror inte på att jag slutat äta. Igår gjorde jag en rätt som jag tycker det kan vara läge att göra reklam för - Laxpudding. Inte så snygg uppläggning men smakade gott gjorde det. Jag använde skivad rökt lax och det fungerar fint. https://www.ica.se/recept/klassisk-laxpudding-634042/ Apexorca, Bebop and byZan 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 5, 2022 Share Posted October 5, 2022 Tyvärr censurerade bilder p.g.a hänsyn till känsliga personer. Kanin och vaktel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vox Posted October 5, 2022 Share Posted October 5, 2022 4 hours ago, figge said: Tyvärr censurerade bilder p.g.a hänsyn till känsliga personer. Kanin och vaktel. Var de nakna? byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 5, 2022 Share Posted October 5, 2022 1 hour ago, Vox said: Var de nakna? Båda två. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 5, 2022 Share Posted October 5, 2022 1 hour ago, figge said: Båda två. Bilder kommer lite senare, måste radera några gamla. Daniel and Terminator 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vox Posted October 5, 2022 Share Posted October 5, 2022 26 minutes ago, figge said: Båda två. Vart är världen på väg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 5, 2022 Share Posted October 5, 2022 3 minutes ago, Vox said: Vart är världen på väg? Till Frankrike.🇫🇷 Var annars?🫣 Daniel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 6, 2022 Share Posted October 6, 2022 Lunch. Brasserie Le Francais Grodlår. Bressekyckling i vinsås med ris. Sorbet, mango och svart vinbär. byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.