Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan

Recommended Posts

Just now, figge said:

En klassiker till lunch.

En av mina favoriträtter och är i princip uppvuxen på strömming som fiskades i vattnet nedanför stugan, numera är fisk från Östersjön inte ett förstaval då det skrivs att man bör inte äta den mer än några ggr per år.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, byZan said:

En av mina favoriträtter och är i princip uppvuxen på strömming som fiskades i vattnet nedanför stugan, numera är fisk från Östersjön inte ett förstaval då det skrivs att man bör inte äta den mer än några ggr per år.

 

/byZan

Vilken tur för mig att den var fångad i Atlanten. Tyckte först varför duger det inte med Östersjön.

Link to comment
Share on other sites

Vi håller på att lära oss mer om grönkål, då ter det sig naturligt att det flesta rätter som tillagas också innehåller just grönkål.

Igår blev det grönkålslasange till middag och en perfekt lunchbit över till mig idag.

 

06E99246-22FD-4998-8B43-3188328B5BE5.jpeg.e2e36b1f237cd1e9755e3da7fda2663b.jpeg

 

Kanongott och jag gillar när en får tugga lite i kontrast till all processad föda en tydligen ska stoppa i sig nuförtiden. 
 

Har en svårt för grönkål är färsk bladspenat också klockrent att ha i.

 

Edit: Köttfärsen är gjord på malda mumintroll (läs keso) och det är ett kanongott alternativ till just kött. 

Edited by Ampalang
Link to comment
Share on other sites

IMG_3587-2.jpg.30ebc9455d85316888f23b8543fad349.jpg

 

 

 

En tradition hos oss vid älgjakten. Biff Rydberg. Ganska stora köttbitar som vi bränner av på hög värme. Sedan står de till sig under al-folie. Dijonsenap och stark riven pepparrot, stekt lök och potatis. Persilja på det.  Salt och peppar efter behag. Grymt gott. Inte konstigt att det är en klassiker. 

Något gott rött vin till det. Inte så himla noga med det. Vi hade 3st helt olika som alla funkade bra. 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-10-25 at 18:33, Apexorca said:

.. vi gjorde också löksoppa med rostat bröd på toppen,

Löksoppa är toppen. Ser väldigt fin ut.

 

Idag har vi varit i Köpenhamn och köpt ut vår årsranson (12 flaskor per aktie) av "Le cave réserve des propritaire" (2019) (tappning reserverad för ägarna) plus en mix av lite annat från slottet. Färdig att dricka om ca 3 år och väntas nå en topp om 5-7 år. De går naturligtvis att dricka innan. Årgång 2019 spås smakas bra redan om 1-2 år.

 

19CDP75.jpg

 

Väl hemma fixade vi lite ravioli (inte hemmagjorda denna gång) på pesto med kantareller och schalottenlök och ett tunt lager parmesan. Till detta en fruktig  Chatesux de Haux Blanc 2018 som bör drickas i år. Det smakade utmärkt.

 

DSC_0240~2.JPG

 

Lite Comté och en klick hjortronssylt avrundade fint.

 

DSC_0243~2.JPG

Link to comment
Share on other sites

On 2021-10-26 at 19:18, Bebop said:

Löksoppa är toppen. Ser väldigt fin ut.

 

Idag har vi varit i Köpenhamn och köpt ut vår årsranson (12 flaskor per aktie) av "Le cave réserve des propritaire" (2019) (tappning reserverad för ägarna) plus en mix av lite annat från slottet. Färdig att dricka om ca 3 år och väntas nå en topp om 5-7 år. De går naturligtvis att dricka innan. Årgång 2019 spås smakas bra redan om 1-2 år.

 

19CDP75.jpg

 

Väl hemma fixade vi lite ravioli (inte hemmagjorda denna gång) på pesto med kantareller och schalottenlök och ett tunt lager parmesan. Till detta en fruktig  Chatesux de Haux Blanc 2018 som bör drickas i år. Det smakade utmärkt.

 

Blev inspirerad och letade upp min aktie som jag fick i present för 25 år sedan i "Franske Vingårde" med slottet Chateau de Haux. Kanske dags att beställa något efter att varit aktieägare i 25 år. :rolllaughing:

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Muffin said:

Kanske dags att beställa något efter att varit aktieägare i 25 år.

Jag fick min aktie från en leverantör i något sammanhang 1994. Jag köpte min ranson fram till 2005 när jag flyttade till Kanada. I år jag aktiverat den igen. Men med ny adress och meljadress sen sist fick jag först kontakta dem för att få nya inloggningsuppgifter. 
 

Jag sparade på årgångarna 2-3 år innan jag började dricka av dem. Jag tänker göra samma nu. Samtidigt får man läsa vad de skriver om årgångarna. 2019 som de säljer nu sägs ha mindre taniner än de stora åren 2015 och 2016 och behöver därför inte så lång lagringstid för mognad. Men ändå tillräckligt mycket för att klara åtminstone 5-6 år men utan att det blir bättre. Andra år är det helt annorlunda.

 

Nackdelen är att man måste hämta upp vinet i Danmark. Det finns inga avtal med Systembolaget. Det går att fixa men det blir nästan dubbla priset. Det är inga större problem när man bor i söder. 4 november är jag inbjuden att smaka av 2019 års Grande Réserve i Danmark. Det är ett trevligt pensionärsprojekt. Dit kommer flera krögare och specialister där man kan lära sig en hel del. Vad som skiljer dessa mot den Réserve som läggs undan till aktieägarna vet jag inte, annat än priset. 

 

29176590-12D6-4962-A221-1E739D918B3A.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Flankstek ingniden i ca en matsked flingsalt och olja som inplastas ca 1 timme. Därefter grillad på direktvärme i 250 grader i 2+2+2+2 minuter till 54 grader och sedan 10 minuter i folie. Det blir mört och fint kött. Små delikatesspotatisar marinerade i paprikapulver, grillkrydda och olja. Ugnsstekta i 200 grader en halvtimme. En krydd- och örtröra av finhackad färsk rosmarin, persilja, salvia, vitlök, olivolja, schalottenlök samt torkad och mald jalapeño (egen odling) som jag brer rikligt ovanpå på köttet innan tranchering. Till detta en rödinssås och tomatsallad spetsad med olja, vinäger och dijonsenap. Ett kraftfullt rödvin passar bra till.

 

DSC_0244~2.JPG

 

Hemmaodlad, torkad och mald jalapeño.

 

DSC_0245~2.JPG

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-08-07 at 14:02, torbjorn said:

Rena rama höstvädret här i Sthlm och då får man passa på att laga en höstgryta.
Lammlägg, chorizo, charlottenlök, morot, palsternacka, rotselleri, röd paprika, körsbärstomater, vitlök, peppar, lite torkad chilli, rosmarin.

Koka i rödvin tills  märgen släppt på lammläggen, brukar ta ca 3 timmar. Servera med ris kokt i vin och grönsaksbuljong samt saffran och parmesan.

Detta brukar bli mycket gott!

IMG_20210807_132111417.thumb.jpg.ae9df2fde7fea9538c8d91e49b5ddd62.jpg

Denna har vi fallit för.

 

Lagar andra grytan idag. Hva typ nationalitet på vinet? Italiensk eller fransk? Vi använde Chinon från Frankrike i grytan förra gången, och idag blir det Barbera d Alba.

 

Det luktar sjukt godt från grytan när den är redo att ätas..

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Danke said:

Denna har vi fallit för.

 

Lagar andra grytan idag. Hva typ nationalitet på vinet? Italiensk eller fransk? Vi använde Chinon från Frankrike i grytan förra gången, och idag blir det Barbera d Alba.

 

Det luktar sjukt godt från grytan när den är redo att ätas..

Kul att du också gillar denna rätt!  Frun i huset brukar beställa den av mig.
Jag brukar oftast använda Côtes-du-Rhône Reserve. Det är mitt röda matlagningsvin, finns på 3 litersbox.
Har väl använt spanskt vin någon gång tror jag och då var det nog Pradorey (Ribera del Duero) och det blev gott det med.
 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...