byZan Posted October 12, 2021 Author Share Posted October 12, 2021 Just now, figge said: En klassiker till lunch. En av mina favoriträtter och är i princip uppvuxen på strömming som fiskades i vattnet nedanför stugan, numera är fisk från Östersjön inte ett förstaval då det skrivs att man bör inte äta den mer än några ggr per år. /byZan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 12, 2021 Share Posted October 12, 2021 23 minutes ago, byZan said: En av mina favoriträtter och är i princip uppvuxen på strömming som fiskades i vattnet nedanför stugan, numera är fisk från Östersjön inte ett förstaval då det skrivs att man bör inte äta den mer än några ggr per år. /byZan Vilken tur för mig att den var fångad i Atlanten. Tyckte först varför duger det inte med Östersjön. byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 14, 2021 Share Posted October 14, 2021 Fick lunch idag igen. calle_jr, Daniel and JWE 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Dagens torsk. byZan, Daniel, Danke and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasse Posted October 19, 2021 Share Posted October 19, 2021 (edited) Vi håller på att lära oss mer om grönkål, då ter det sig naturligt att det flesta rätter som tillagas också innehåller just grönkål. Igår blev det grönkålslasange till middag och en perfekt lunchbit över till mig idag. Kanongott och jag gillar när en får tugga lite i kontrast till all processad föda en tydligen ska stoppa i sig nuförtiden. Har en svårt för grönkål är färsk bladspenat också klockrent att ha i. Edit: Köttfärsen är gjord på malda mumintroll (läs keso) och det är ett kanongott alternativ till just kött. Edited October 19, 2021 by Ampalang Daniel, lindome, calle_jr and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calle_jr Posted October 19, 2021 Share Posted October 19, 2021 On 2021-10-08 at 13:36, torbjorn said: Fredag och fisksoppa igen. Någon bonus ska väl man ha när man är hemma rehabar! Den kvarterskrogen verkar ju vara direkt livsfarlig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbjorn Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 Veckans lyxproblem när man jobbar- hur fa.. ska man hinna checka ut i tid på fredagarna så att man hinner i tid till fisksoppan. Men för tillfället har jag ju inte det problemet. figge 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 Efter morgonens rehab behövde jag stärka mig lite.💪 Cannelloni fyllda med ricotta, spenat och kantareller. Lite bechamelsås i botten och på toppen med parmesan. Kanske inget som lagas på en kortlunch.🤔 Hittade lite parmaskinka i kylen också.😉 Danke, byZan and Engelholm Audio 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbjorn Posted October 22, 2021 Share Posted October 22, 2021 Äntligen fredag! Varför ändra ett vinnande koncept Lasse, bigblue and figge 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 22, 2021 Share Posted October 22, 2021 Gravad lax med lök, fänkål och syrad grädde. Kanske inte den snyggaste presentationen.😏 Danke 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 25, 2021 Share Posted October 25, 2021 Frun hemma då blir det nybakat. Danke 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted October 25, 2021 Share Posted October 25, 2021 En tradition hos oss vid älgjakten. Biff Rydberg. Ganska stora köttbitar som vi bränner av på hög värme. Sedan står de till sig under al-folie. Dijonsenap och stark riven pepparrot, stekt lök och potatis. Persilja på det. Salt och peppar efter behag. Grymt gott. Inte konstigt att det är en klassiker. Något gott rött vin till det. Inte så himla noga med det. Vi hade 3st helt olika som alla funkade bra. Danke and JWE 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted October 25, 2021 Share Posted October 25, 2021 ... vi gjorde också löksoppa med rostat bröd på toppen, lite kryddor och en Riesling från Mosel funkade grymt bra till. JWE, bigblue and Danke 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted October 26, 2021 Share Posted October 26, 2021 On 2021-10-25 at 18:33, Apexorca said: .. vi gjorde också löksoppa med rostat bröd på toppen, Löksoppa är toppen. Ser väldigt fin ut. Idag har vi varit i Köpenhamn och köpt ut vår årsranson (12 flaskor per aktie) av "Le cave réserve des propritaire" (2019) (tappning reserverad för ägarna) plus en mix av lite annat från slottet. Färdig att dricka om ca 3 år och väntas nå en topp om 5-7 år. De går naturligtvis att dricka innan. Årgång 2019 spås smakas bra redan om 1-2 år. Väl hemma fixade vi lite ravioli (inte hemmagjorda denna gång) på pesto med kantareller och schalottenlök och ett tunt lager parmesan. Till detta en fruktig Chatesux de Haux Blanc 2018 som bör drickas i år. Det smakade utmärkt. Lite Comté och en klick hjortronssylt avrundade fint. Danke and Apexorca 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danke Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 On 2021-09-25 at 20:07, figge said: Pre dinner. Ursäkta hva är den skålen med svart innehåll? Et sorts sylt eller marmelad? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 53 minutes ago, Danke said: Ursäkta hva är den skålen med svart innehåll? Et sorts sylt eller marmelad? Marmelad. Vilken sort kommer jag tyvärr inte ihåg. Danke 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 Ärtig falafel Sverige möter Mellanöstern. Bebop and byZan 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muffin Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 On 2021-10-26 at 19:18, Bebop said: Löksoppa är toppen. Ser väldigt fin ut. Idag har vi varit i Köpenhamn och köpt ut vår årsranson (12 flaskor per aktie) av "Le cave réserve des propritaire" (2019) (tappning reserverad för ägarna) plus en mix av lite annat från slottet. Färdig att dricka om ca 3 år och väntas nå en topp om 5-7 år. De går naturligtvis att dricka innan. Årgång 2019 spås smakas bra redan om 1-2 år. Väl hemma fixade vi lite ravioli (inte hemmagjorda denna gång) på pesto med kantareller och schalottenlök och ett tunt lager parmesan. Till detta en fruktig Chatesux de Haux Blanc 2018 som bör drickas i år. Det smakade utmärkt. Blev inspirerad och letade upp min aktie som jag fick i present för 25 år sedan i "Franske Vingårde" med slottet Chateau de Haux. Kanske dags att beställa något efter att varit aktieägare i 25 år. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 25 minutes ago, Muffin said: Kanske dags att beställa något efter att varit aktieägare i 25 år. Jag fick min aktie från en leverantör i något sammanhang 1994. Jag köpte min ranson fram till 2005 när jag flyttade till Kanada. I år jag aktiverat den igen. Men med ny adress och meljadress sen sist fick jag först kontakta dem för att få nya inloggningsuppgifter. Jag sparade på årgångarna 2-3 år innan jag började dricka av dem. Jag tänker göra samma nu. Samtidigt får man läsa vad de skriver om årgångarna. 2019 som de säljer nu sägs ha mindre taniner än de stora åren 2015 och 2016 och behöver därför inte så lång lagringstid för mognad. Men ändå tillräckligt mycket för att klara åtminstone 5-6 år men utan att det blir bättre. Andra år är det helt annorlunda. Nackdelen är att man måste hämta upp vinet i Danmark. Det finns inga avtal med Systembolaget. Det går att fixa men det blir nästan dubbla priset. Det är inga större problem när man bor i söder. 4 november är jag inbjuden att smaka av 2019 års Grande Réserve i Danmark. Det är ett trevligt pensionärsprojekt. Dit kommer flera krögare och specialister där man kan lära sig en hel del. Vad som skiljer dessa mot den Réserve som läggs undan till aktieägarna vet jag inte, annat än priset. bigblue and Muffin 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 Flankstek ingniden i ca en matsked flingsalt och olja som inplastas ca 1 timme. Därefter grillad på direktvärme i 250 grader i 2+2+2+2 minuter till 54 grader och sedan 10 minuter i folie. Det blir mört och fint kött. Små delikatesspotatisar marinerade i paprikapulver, grillkrydda och olja. Ugnsstekta i 200 grader en halvtimme. En krydd- och örtröra av finhackad färsk rosmarin, persilja, salvia, vitlök, olivolja, schalottenlök samt torkad och mald jalapeño (egen odling) som jag brer rikligt ovanpå på köttet innan tranchering. Till detta en rödinssås och tomatsallad spetsad med olja, vinäger och dijonsenap. Ett kraftfullt rödvin passar bra till. Hemmaodlad, torkad och mald jalapeño. torbjorn, Muffin, MBP and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 torbjörn vi saknade din fisksoppa igår.🤔 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbjorn Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 Oj! Bättre sen än aldrig figge 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 Blev fisk på tvärs idag. torbjorn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbjorn Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 Tomahawk och potatisgratäng samt hemgjord rödvinssås. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 31, 2021 Share Posted October 31, 2021 Grönkålslasagne med en korv från Taylor & Jones, Anduille. Danke 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted October 31, 2021 Share Posted October 31, 2021 Fick efterrätt idag, måste ha varit för att Okin försvann från hörnet.🤔 Danke, Daniel and Lasse 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lindvall Posted November 1, 2021 Share Posted November 1, 2021 Det brukar alltid bli pizza nån gång under helgen. Här en vit med dadlar, bacon, ost och balamicokräm. Terminator, Apexorca and Lasse 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danke Posted November 2, 2021 Share Posted November 2, 2021 On 2021-08-07 at 14:02, torbjorn said: Rena rama höstvädret här i Sthlm och då får man passa på att laga en höstgryta. Lammlägg, chorizo, charlottenlök, morot, palsternacka, rotselleri, röd paprika, körsbärstomater, vitlök, peppar, lite torkad chilli, rosmarin. Koka i rödvin tills märgen släppt på lammläggen, brukar ta ca 3 timmar. Servera med ris kokt i vin och grönsaksbuljong samt saffran och parmesan. Detta brukar bli mycket gott! Denna har vi fallit för. Lagar andra grytan idag. Hva typ nationalitet på vinet? Italiensk eller fransk? Vi använde Chinon från Frankrike i grytan förra gången, och idag blir det Barbera d Alba. Det luktar sjukt godt från grytan när den är redo att ätas.. torbjorn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbjorn Posted November 2, 2021 Share Posted November 2, 2021 3 hours ago, Danke said: Denna har vi fallit för. Lagar andra grytan idag. Hva typ nationalitet på vinet? Italiensk eller fransk? Vi använde Chinon från Frankrike i grytan förra gången, och idag blir det Barbera d Alba. Det luktar sjukt godt från grytan när den är redo att ätas.. Kul att du också gillar denna rätt! Frun i huset brukar beställa den av mig. Jag brukar oftast använda Côtes-du-Rhône Reserve. Det är mitt röda matlagningsvin, finns på 3 litersbox. Har väl använt spanskt vin någon gång tror jag och då var det nog Pradorey (Ribera del Duero) och det blev gott det med. Danke 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 Lite asianfusion. Danke 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.