figge Posted August 6, 2021 Share Posted August 6, 2021 Frukost i morgonsolen, blåbär i filen från damen utanför ICA mot att hon fick mitt pantkvitto. Snart kaffe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted August 6, 2021 Share Posted August 6, 2021 Förmiddagsfika med bröd från April bageri, fördelen är att bageriet ligger bara runt hörnet från Skivbörsen. April Skivbörsen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbjorn Posted August 7, 2021 Share Posted August 7, 2021 Rena rama höstvädret här i Sthlm och då får man passa på att laga en höstgryta. Lammlägg, chorizo, charlottenlök, morot, palsternacka, rotselleri, röd paprika, körsbärstomater, vitlök, peppar, lite torkad chilli, rosmarin. Koka i rödvin tills märgen släppt på lammläggen, brukar ta ca 3 timmar. Servera med ris kokt i vin och grönsaksbuljong samt saffran och parmesan. Detta brukar bli mycket gott! byZan, shifts, Danke and 1 other 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted August 7, 2021 Share Posted August 7, 2021 Gårdagens lunch, tartlette med egna tomater och getost samt lite rödlök. torbjorn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasse Posted August 7, 2021 Share Posted August 7, 2021 En köttig lunchmacka eller två är sällan fel. torbjorn, Danke, figge and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Engelholm Audio Posted August 7, 2021 Share Posted August 7, 2021 Rostas med egna pommes…åh lite annat. Mortlad svartpeppar. Kött grillad caveman-style. Sen indirekt. Apexorca, torbjorn, Danke and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Engelholm Audio Posted August 8, 2021 Share Posted August 8, 2021 Nästa tips är att köra ugnsfast form på grillen - för att slippa värmen inomhus från ugnen. Detta e väl ett ”fisk-paket” fast utan aluminium-hysteriken. Jag kör med Ikeas ugnsfasta form och precis på gränsen men direkt och indirekt glöd. Terminator 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted August 13, 2021 Share Posted August 13, 2021 Den senaste bra ha grejen på landet. Lasse and Danke 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigblue Posted August 13, 2021 Share Posted August 13, 2021 triomio, Ivery and JWE 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted August 16, 2021 Share Posted August 16, 2021 On 2021-08-13 at 11:08, figge said: Den senaste bra ha grejen på landet. Är det nya Krell 3500 MCXi med skorsten istället för kylflänsar därför att den blir rätt varm? Bebop and triomio 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted August 16, 2021 Share Posted August 16, 2021 1 hour ago, Apexorca said: Är det nya Krell 3500 MCXi med skorsten istället för kylflänsar därför att den blir rätt varm? Hetare än Krell. 🔥 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlfaGTV Posted August 17, 2021 Share Posted August 17, 2021 Serju lite ut som en D'Agostino! Möjligen hetare än Krall också? Apexorca 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted August 18, 2021 Share Posted August 18, 2021 Snart lunch, kycklinglårfilé med lök, broccoli, gorgonzola och en skvätt grädde. Bebop, byZan, Apexorca and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted August 18, 2021 Author Share Posted August 18, 2021 11 minutes ago, figge said: Snart lunch, kycklinglårfilé med lök, broccoli, gorgonzola och en skvätt grädde. Värsta festmåltiden ju! Två ägg och keso/yogurt blev det här /byZan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted August 20, 2021 Share Posted August 20, 2021 Gräsänkling i helgen. Då tänkte jag att "hederlig" entrecôte med hemmaslagen bea och boxvin kunde passa. Det blev köpepommes, ingen höjdare. Sega utan den riktiga crispen. Riktig pommes gör man själv. Det mesta av pommes fritten åkte i bruna påsen. Köttet lite överstekt... annars var det OK. Lasse 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted August 20, 2021 Share Posted August 20, 2021 Köttvarning inför morgondagen.😎 Missade bild på korvarna och på kambenen.😎 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 Köttvarning ja... Jag vet inte om det har med allt negativt snack om köttproduktion som påverkar miljön eller om jag och frugan har ändrat oss i vår matkultur av annan orsak, men vi åt mycket köttbitar från kossa förr, men nu är det rätt sällan. Men visst är det otroligt gott. Tackar @Daniel för inspiration av tillbehör. Rotcelleri länge i ugnen med massa smör mm är ju grymt gott. Till detta gött kött från kossa... (f-låt) Potatis, rödlök, parika och svamp mm som svettats lite i ugnen. Att möta denna kraftiga rätt med ett Brunello från 2010, som mognat i källaren och fått lufta några timmar funkar mycket bra. Smakrik men utan alla vassa hörn. Allt runt och fint och stort. Daniel, Bebop, torbjorn and 5 others 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasse Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 Det var tänkt moules frites idag men pga undermåliga råvaror (läs blåmusslor) så sköt jag en Steak au Poivre från höften istället. Oxfile är oftast överskattat pga smaklösheten men med en gräddig pepparsås får man fjong även på den. Invigning på fritösen var det också. Skulle ju varit vitt till musslorna så en tager vad en haver. Det satt som en fläskläpp! Apexorca and torbjorn 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Govinda Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 Quote pga undermåliga råvaror Dom senaste två gångerna hade vi sju döda blåmusslor och nio förra veckan. Dom verkar frakta musslorna tungt eller är ovarsamma. Om dom inte är för stora utan mindre får man kolla skalen noga för dom krossas i hanteringen. I disken låg det för gamla musslor så hon gick in efter nya men som det visade sig var krossade! Upptäkte det inte förran vi skulle börja med maten, Inte kul när man har gäster, figge 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byZan Posted August 24, 2021 Author Share Posted August 24, 2021 Frugan hade ingen lust att laga mat idag så jag fick sno ihop lite till en enkel middag. Tog lite av vad som fanns till buds + ena sonens fina konjak (paybacktime) till den hemmagjorda grönpepparsåsen. /byZan Apexorca, Danke, Bebop and 3 others 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted August 27, 2021 Share Posted August 27, 2021 Tidig fredagsmiddag efter förmiddagens träning och handling. Recept från DN. Engelholm Audio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Engelholm Audio Posted August 27, 2021 Share Posted August 27, 2021 Varje årstid har sin charm. Eller kanske: man anpassar sig och gör det bästa av vädret! Mer höst än sommar, vilket pockar på soppa och mys. Fisksoppa av enklaste slag men supergott och alla anledningar till bubbel… 🍾 lindvall, Bebop, torbjorn and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted September 3, 2021 Share Posted September 3, 2021 Moqueca istället för ärtsoppa. byZan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted September 3, 2021 Share Posted September 3, 2021 Hösten är tid för soppor och soppar. Om kantareller är skogens guld så är sopparna dess diamanter och ett absolut måste för oss. Jag och min bättre hälft gav oss ut i skogen och kom hem med en korg full av olika soppar och en del annat godis. Det blev en blandning av Karl Johan, brunsopp, tegelsopp, smörsopp, sammetssopp och några till. Soppar är perfekta svampar för den ovane. Kännetecknet är att undersidan har porer (ungefär som en disksvamp) istället för skivor/lameller. Alla är inte lika goda men om man torkar dem är det ingen jätteskillnad. Bäst är Karl Johan, brun- och smörsopp om man skall steka dem, tycker jag. Men jag torkar dem och då minskar skillnaderna. Men finns det inga giftiga soppar? Jo, det finns en, djävulssoppen, men den är inte så lätt att hitta och man nästan ser på den att den skall man inte plocka med. Det finns också en som heter gallsopp. Den är inte giftig men smakar ordentligt illa. Den är svagt rosa undertill. Är man osäker kan man bita av en bit och smaka. Du lär spotta ut smakprovet illa kvickt. Många soppar ändrar färg när man tar och skär i dem, ofta till grön eller blå ton. Det är ett gott tecken, inget farligt. Jag rensar dem och skär upp dem i ca 3-4 mm tjocka skivor och lägger ut dom på tidningar som jag lägger ut på golvet. I rumstemperatur torkar de normalt på 3-4 dagar. Jag brukar låta de få en vecka och sedan lägger jag dem i rena glasburkar med tät förslutning. Där klarar de sig flera år. Jag sorterar och lägger Karl-Johan och brunsoppar (de ljusa på bilden) i en burk och övriga blandsoppar (gult och brunt) i en annan. Smakmässigt är det inte några större skillnader som torkade. De ljusa har dock lite mer arom och en renare smak men det handlar om nyanser. Ofta tar jag lite av båda. om Jag använder den torkade svampen framför allt som krydda i såser, i risotto och hemmagjord ravioli (med mascarpone, persilja och lite tryffelolja). Jag tycker det är en fantastisk krydda. Jag tar torkad svamp antingen som den är och smular i eller kör dem först i en mixer till ett pulver. Det är betydligt lättare att hitta soppar än kantareller. Håll dig till lite mindre exemplar typ hattdiameter kring max 10 cm. De brukar vara bäst. Om sniglar ätit på dem är inga problem. Lite maskgångar i foten är heller inget större problem. Skär av foten tills det ser rent ut. Kanske dags för en skogsrunda? Daniel, Engelholm Audio, Danke and 5 others 5 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 Gräsänklingsmiddag. Daniel, Bebop and lindvall 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 Danskt tema idag... Lasse, Bebop, Apexorca and 5 others 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 1 hour ago, P-pan said: Danskt tema idag... Nu hade du tur, tänkte precis fråga var är svålen. Svårt att få tag på skinkstek med svålen kvar. Potatisen ser riktigt läcker ut.👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-pan Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 2 hours ago, figge said: Nu hade du tur, tänkte precis fråga var är svålen. Svårt att få tag på skinkstek med svålen kvar. Potatisen ser riktigt läcker ut.👍 Danska råvaror rakt igenom... förutom potatisen. T.o.m köksmästaren kommer från Danmark... man vill ju att det ska vara high-end liksom Svålen fick svettas alena i ugnen en stund, så att fläsket inte skulle riskera att bli för torrt. Fick dessutom en liten present så jag kan klona brunsåsen... Vi var m.a.o bortbjudna på middag... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YYZ Posted September 5, 2021 Share Posted September 5, 2021 16 hours ago, P-pan said: Danskt tema Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted September 15, 2021 Share Posted September 15, 2021 Nudelsallad till lunch idag med fläskfärsbiffar. lindvall 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.