Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan

Recommended Posts

3 minutes ago, figge said:

torbjorn blev det inga bilder på huvudrätten med smakintryck?🍷🥩

En fråga, var hittade du köttet?

Vinet/köttet var så gott så jag glömde fota - serverade med rostade morötter/palsternacka och lite potatisgratäng samt rödvinssås. Egentligen behöver man inte sås när man har förstklassigt kött tycker jag .
Jag är lite bortskämd med att ha nära till ICA Liljeholmsgallerian - de har en mycket fin kött/fisk/deli-disk.Tror dom har fått något pris för den om jag inte missminner mig.   Mycket välsorterad på ost också.

Link to comment
Share on other sites

On 2021-04-18 at 14:28, torbjorn said:

Vinet/köttet var så gott så jag glömde fota - serverade med rostade morötter/palsternacka och lite potatisgratäng samt rödvinssås. Egentligen behöver man inte sås när man har förstklassigt kött tycker jag .
Jag är lite bortskämd med att ha nära till ICA Liljeholmsgallerian - de har en mycket fin kött/fisk/deli-disk.Tror dom har fått något pris för den om jag inte missminner mig.   Mycket välsorterad på ost också.

Om du kan tänka dig åka lite norrut finns det några riktigt bra butiker?

El Gaucho kött & delikatess AB leverantör till argentinska ambassaden.

Dennis Kött & Charkuteri (denniskott.se) egentillverkad grekisksbondkorv, väldigt smakrik.

Kötthallen: Din köttbutik i Stockholm (xn--ktthallen-07a.com) grym egen pommes.

Sen passerar du ju även Systembolaget i Bromma Blocks mycket bra sortiment.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-04-23 at 07:22, figge said:

Om du kan tänka dig åka lite norrut finns det några riktigt bra butiker?

El Gaucho kött & delikatess AB leverantör till argentinska ambassaden.

Dennis Kött & Charkuteri (denniskott.se) egentillverkad grekisksbondkorv, väldigt smakrik.

Kötthallen: Din köttbutik i Stockholm (xn--ktthallen-07a.com) grym egen pommes.

Sen passerar du ju även Systembolaget i Bromma Blocks mycket bra sortiment.

 

Tack för tipsen - blir till och testa när jag är vaccinerad. Är ju minderårig så jag får första dosen 4 maj.

Link to comment
Share on other sites

Ibland upprepar man sig, men är det säsong så är det! Favorit i repris, men kunde inte motstå frestelsen när den lokale torghandlaren hade pinfärsk vit sparris till det facila priset av 200 kr/kg.

 

P1150242.jpg.e83e2acfcc930ca6999401a398f66c73.jpg

 

Riktigt tjock tysk sparris som fortfarande var riktigt blöt och gnisslig när den är i princip nyskördad. Inga torrsprickor i botten utan helt sammanhållen som en nyskuren tulpan i snittytan. Kokt till al dente (=för tanden som italienaren säger)) eller knackisch (=knaprig som tysken säger). Kokt i en sparriskastrull köpt i Celle, liten charmig korsvirkesstad, men med ett mörkt förflutet i form av Bergen Belsens koncentrationsläger som ligger i närheten.

Denna gång försökte jag inte ens att laga hollandäsen själv, med hänsyn till förra gångens misslyckande.

Kokt i drygt 10 minuter med knopparna endast ångade under locket. Lite salt,en klick smör och en sockerbit som min fd. Tysklandsboende kompis lärt mig.

Mmmm.... ren delikatess!:tongue::tongue:  En Petit Chablis landade i glaset så småningom.:thumbsup:

 

Calm

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vad är taco-fredagsmys mot vit-sparris-fredagsmys.  Jag ger mig inte med sparris i denna tråd. 

Vi förfinar tekniken och testar olika vin till vit sparris. 

Vi fortsätter med vår sparrisfrossa ett tag till nu med en för mig ny Sancerre 2019 från det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Ung som tusan, men orkar inte vänta på den och det är kul att veta om det är något för framtiden. 

Upplever denna Sancerre med lite mer kropp än andra. Mycket vita blommor både i smak och doft. Mieralitet, Pyraziner, Stjärnfrukt, vit peppar, melon nära skalet, Anis och fänkol. Intressant och god till sparrisen. Frugan som inte gillar Anis var inte helt förtjust, jag gillad den bättre och hade kunnat ha några i källaren men det känns meningslöst om vi inte gillar den båda. Lite tunnafer sparris i dag och bara 11 1/2 minut. Det var lagom. 

Sparrisen var från Holland. Väntar lite till på den tyska.

 

 

1438804912_IMG_1387(kopia).thumb.JPG.fcef2767afafb9f53b44d2a3a6dc47df.JPG

 

175314001_IMG_1390(kopia)-2.jpg.456ade96f0ca11c6c4f5b6d46f1aed71.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Vi blev inspirerad av alla vita sparristallrikar som fick bli huvudrätt igår med hemslagen hollandaise förstärkt med färsk hackad gräslök. Tärnad bacon och parmesanost ovanpå är gott. 

 

 

 

112FF682-DABF-4DD4-8AB1-7F46A8C4175A.jpeg

 

 

 

 

Vi gjorde också tärnad bacon på sparrisen i går. Jag tycker dock topparna är godast naturellt. De är nästan som att provsmaka ett vin. Man får blunda och uppleva alla härliga milda nyanser som finns i dem. 

 

IMG_1440-2.jpg.4213bc3dcede2fea48a0285bd3c29b3c.jpg

 

En Chablis, Pascal Bouchard, Grand Cru, Le Clos  från 2014 sköljde vi ner det med. 

 

IMG_1436-2.jpg.7bc981578cdbb8faec779b720483f470.jpg

 

IMG_1434-3.jpg.df63a71d6a38bae06f26ab6e5d531855.jpg 

 

 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Apexorca said:

I dag blev det något som är grymt gott tycker jag. Det var alldeles för länge sedan.

 

Schnitzel Cordon Blue, anjovis, kapris, citron och pommes. En Brooklyn Lager till det. Sedan Schostakovich  10e symfoni med Herbert von Karajan och Berliner Philarmoniker. 

 

 

Ohh det är alldeles för gott och tillbehören med kapris, anjovis osv gör verkligen rätten!

 

Kapris är för övrigt en blomknopp av en blomma så snygg att man nästan får dåligt samvete när man äter knoppen...

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Engelholm Audio said:

 

 

Kapris är för övrigt en blomknopp av en blomma så snygg att man nästan får dåligt samvete när man äter knoppen...

Oj, det visste jag inte. Får googla på blomman.:smile:

Link to comment
Share on other sites

Osså' en liten burgare... igen :blush:

 

Hamburgare_55.JPG

 

Stänkte i lite soya, vitlök och chilli i köttfärsen innan jag bankade ut kött-varpan på grillen.

Plockade sen på lite valfria tillbehör och därefter... raka vägen in i brödkvarnen.

 

Att dessutom få begå premiär med att "äta-första-för-året-middagen utomhus gjorde nog att det smakade än bättre :tongue:

 

Smaklig spis och trevlig helg på er...

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, P-pan said:

Dagens lunch...

 

Nubbe_57.JPG

 

Inlagd sill, färskpotatis, gubbröra på kavring och lite rökt lax.

 

Det kan ju faktiskt kanske... regna på Midsommar... :closedeyes:

 

 

Åhhh, det är så härligt att kunna sitta ute och äta igen :app:

Ser lite vanskligt ut med en snaps, risk att bli låghalt.😂 Eller i värsta fall så kommer du bara att höra mono.🤔

Edited by figge
Tillägg
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, figge said:

Hårt väder i Roslagen, värmare fastgjord ordentligt.🌬

Inte idag, helt underbart skönt!

Men det kan absolut vara tvärt om tycker en del, själv finns det inget dåligt väder för mig, jo men jag gillar friska vindar också. Det gäller bara att säkra upp ALLT så brukar det fixa sig.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...