Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan

Recommended Posts

11 minutes ago, byZan said:

Aldrig hört att det finns pannkakor på väg:winking:

 

Ärtsoppa och därtill en hård macka med ost är en höjdare:thumbsup:

 

/byZan

Samma som med lekande barn på väg.

Det finns ju en vägskylt för det.

 

DD98F64E-CC29-4DC4-8F6B-4D75D2D91C4A.png

Link to comment
Share on other sites

Pizzadeg har visat sig vara en vetenskap. Jag har en bra bit kvar till perfektion...men påvägen blir det ändå inte dåligt. 
 

Och råkar det bli över...så funkar det att baka ut och köra på tex grillen på indirekt halva tiden, svag under-värme andra halvan. 
 

2:1 mjöl å (kallt) vatten. Packa inte dl-måttet. 
Olja. 
Salt. 
Jag kör torrjäst mycket beroende på bekvämligheten. Till 2 dl mjöl går det 1/5-del av en torrjästpåse. Ikeas klämma håller jästen till nästa gång. 
 

Jäsning ska inte underskattas. Olja in degen och fega inte på 10-15 timmar. Och man kan fortsätta i kylen. 
 

Väl på grill eller ugn är det ca 7-10 min. 
 

Enkelt med olivolja och torkad vitlök. 
Mer fancy med smör och pressat vitlök. 
Skulle haft persilja också...

 

Gott till: allt. 

00202CAA-B810-4DB2-A544-10EE3CE3C332.jpeg

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Engelholm Audio said:

Pizzadeg har visat sig vara en vetenskap. Jag har en bra bit kvar till perfektion...men påvägen blir det ändå inte dåligt. 
 

Och råkar det bli över...så funkar det att baka ut och köra på tex grillen på indirekt halva tiden, svag under-värme andra halvan. 
 

2:1 mjöl å (kallt) vatten. Packa inte dl-måttet. 
Olja. 
Salt. 
Jag kör torrjäst mycket beroende på bekvämligheten. Till 2 dl mjöl går det 1/5-del av en torrjästpåse. Ikeas klämma håller jästen till nästa gång. 
 

Jäsning ska inte underskattas. Olja in degen och fega inte på 10-15 timmar. Och man kan fortsätta i kylen. 
 

Väl på grill eller ugn är det ca 7-10 min. 
 

Enkelt med olivolja och torkad vitlök. 
Mer fancy med smör och pressat vitlök. 
Skulle haft persilja också...

 

Gott till: allt. 

00202CAA-B810-4DB2-A544-10EE3CE3C332.jpeg

 

Det blev jag sugen på att testa. 

Link to comment
Share on other sites

Torsdag idag och ingen ärtsoppa.

 

P1010434s.JPG.caf0ff0f4957d3a927b4563a796d9ecf.JPG

 

Det blev potatis och purjolökssoppa och det är en av mina absoluta favoriter också. Jag fräste grovhackad purjolök, lite chili flakes och gul lök i smör och rapsolja och tillsatte potatis i skivor och hönsbuljongtärningar. Det fick fräsa runt en kort stund och sedan hällde jag på vatten och salt. Det kokade tills potatisen var ordentligt sönderkokad (mjölig potatis) och då vispade jag sönder resten med en ballongvisp att det blev en fin konsistens med lite småbitar kvar.  Smaksatte sedan med salt, vitpeppar och en aning socker. Sist ska persilja tillsättas, gärna rikligt. Jag blev nöjd!

 

Efterrätten blev som ofta på torsdagar.

 

P1010436s.JPG.81841aa7b59bad73fe379860192f8b8a.JPG

 

Pannkaka och idag med hemkokt drottningsylt.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, figge said:

Eftersom det inte blir något Mallis i år heller, får jag skapa lite egen stämning från ön med en almondo.
 

BB356818-819F-41DA-9B43-00C8664911B1.jpeg

Ser gott ut :) Namnet Almondo verkar betyda att det är mandlar i kakan. 

Link to comment
Share on other sites

Vit Sparris är en favorit. Förra våren satte jag och frugan personligt rekord i vit sparris. Vi åt det nästan varje helg. Provade olika rätter, olika viner till och studerade hur länger de tjocka vita sparrisarna skall koka för att de skall smaka bäst, som vi tycker. Det blev lite längre än vad många rekommenderar. Man skall kunna äta dem utan att ha helprotesen insatt i munnen. Skall smälta mellan tunga och gom som smör. Inte vara trådig. Men smaken är olika.

 

Så här såg det ofta ut. IMG_4251-2.jpg.cfbee4699daecad47de8a5f2a795941a.jpg

 

 

Ofta 2 olika vita viner för att kunna se vad vi gillade bäst. Vinet från Loire ovan är fantastiskt till.

 

Vår favorit är ganska enkel. Bra olivolja, bra surdegsbröd, parmesan och peppar och ev lite salt extra. Andra klassiska rätter med vit sparris är inte dumt heller men vi ville liksom öka sparrisens egen potential och det tycker vi det gör på detta vis. 

 

61004302851__2198AFA2-7FD4-4284-B407-A2330EBD6B2C-2.jpg.057d4a872d58544252d5b07bd148269c.jpg

 

Inte sällan blev det mycket sparris...

 

IMG_4586-2.jpg.ee7923b8113a771922d5795574bf792f.jpg

 

Ser fram mot en liknande vår med sparris. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...