Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan

Recommended Posts

6 hours ago, Ampalang said:

Det råkade slinka med en höna (Petronella) när det nackades tuppar senast...

 

40C27EE8-5EC6-4089-8A9A-D3DECD519976.jpeg.80039f760327230ffcc1f24bfa177900.jpeg

Stackarn! :grinsmilingeyes: Först halshuggen och sedan pikerad i hjärtat! Och sedan grillad dessutom. Dör man inte då så blir man nog fågel Fenix på kuppen!:think:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, calm said:

Stackarn! :grinsmilingeyes: Först halshuggen och sedan pikerad i hjärtat! Och sedan grillad dessutom. Dör man inte då så blir man nog fågel Fenix på kuppen!:think:

 

Calm

Lite får hon skylla sig själv, hon och hennes syster (Petronella & Gabriella efter styvsystrarna i askungen) var lite väl kaxiga. De gick även under namnet ”Mördarhönorna” efter vi sett dem slakta en huggorm tillsammans.

Link to comment
Share on other sites

Dottern lagar mat till oss. Pasta, kyckling, pesto, vitlök, spenat och parmesan, svartpeppar och salt. Smakrik rätt. 

Vi bjuder på vinet. :grinsmilingeyes: Funkar bra med en vit Bourgogne från 2014. Chardonnay. Lagrad några år. Fatkaraktär, smör, nötighet, viss syrlighet, mogna äpplen viss mineralitet, moget. Relativt smakrikt. Vinet har definitivt vunnit på lagring och vuxit, vilket funkar bra till denna pasta, men de flaskor jag har skall jag dricka i år och nästa år för jag tror de är på topp just nu. 

Det är ett större vin just nu än de som säljs på bolaget. Bolaget säljer 2018 nu. 

Producenten är stor och det är mer finess och elegans än smakbomb som eftersträvas även om det med lagring växer och blir smakrikt så är det med finess. Mycket prisvärt skulle jag säga. 

 

 

 IMG_1009.jpg.2db6abdb9fa8261358dfbb5df4e3376a.jpg

Link to comment
Share on other sites

Var på en dagstur ut till skärgårdshuset igår, för kontroll att allt är som det skall. Passade på att transportera ut ett fönster som jag skall sätta in i verkstaden, förra årets byggprojekt. Skönt att se att allt var ok bortsett från ett vindfälle av ett tydligen redan angripet träd. Hemma igen bjöds jag på denna läckra middag, krigarens lön!

 

P1150187.jpg.523f88ad9762cbaae731530117009fb2.jpg

 

En välhängd entrecote från AG:s kötthandel. Ordentligt marmorerad och stekt till medium rare som jag vill ha den. Rödvinssås, potatisgratäng och haricots verts. Enkel, men smakrik måltid serverad med en chianti.

 

P1150189.jpg.bac625330368fc7be2925b1ad6f69b2e.jpg

 

Första öppnade flaskan av en provleverans från The Wine Company https://www.the-wine-company.se/ som jag testat för första gången. Pandemisäker leverans direkt till dörren. Den första flaskan lovar gott och blir spännande att testa de övriga röda i detta provpaket. Totalt 24 flaskor i leveransen.

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

Torskrygg stekt på ena sidan och när jag vänder åker några matskedar vitt vin i pannan och på med lock. 
 

Till detta kör köksmaskinens knivar ner broccoli och blomkål som spetsas med rödlök, pressad vitlök, rödlök och riven ingefära. 
En tomatsalsa med citron och olivolja och dill lättar upp. 
Ett fransk bubbel till detta å söndagskvällen e rätt OK. 

A652D808-209B-40F2-B7F9-4B1D420D6FC1.jpeg

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, MatsT said:

Vasaloppslunch från igår.

 

P1010426s.JPG.d4fbf6931c35da11b933791555694766.JPG

 

Revbensspjäll.

 

Antar att du var med i TV-åskådarleden och inte åkte själv?:think: Annars borde det väl anrättningen varit ett rejält lass pasta?:grin: 

Vin i glaset?:tongue:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Igår var det bara eliten som åkte och jag hör inte dit så jag tittade på TV. När jag var ung och åkte mycket skidor ville jag gärna åka vasaloppet men efter flytt till Göteborg rann det ut i sanden. Nu behöver jag träna en hel del innan jag ger mig på det.

 

Vin i glaset.

 

P1010427s.JPG.6a7610b3841c88abc7bfec5334d12e7b.JPG

 

Årgång 2015 som behövde tas i bruk. Passade utmärkt till revbensspjäll. Jag dricker för lite vin för att kunna samla och prova mycket men annars är det något som verkar intressant. Jag kan i alla fall avgöra om jag tycker att det passar eller inte. Det får bli fler mustiga kötträtter de närmaste dagarna.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Traditionellt äts det ofta rester på måndagar och så även här. Jag hade vin kvar och letade upp lammstek i frysen.

 

P1010429s.JPG.969f5e334c8f75391ab4339fb71b2a6c.JPG

 

Vinet fungerade även med lammstek men kändes aningen tunt med den kraftigare smaken från lammet med sås. Gott var det definitivt ändå.

 

Link to comment
Share on other sites

@MatsT Vi har ätit samma...

 

Vi körde också vin från Valpolicella och revben i helgen. :openmouth: Vinet är från 2007 och jag har lagrat det sedan det köptes 2013. Riktigt härligt moget med mycket frukt, russin och kraft men mjukt. Inga sträva tanniner bara mjukt och smakrikt och gott.

 

 

 

IMG_1030.jpg.5ea47076a9b5a7a0571ffb8d73c1f62e.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

@MatsT Vi har ätit samma...

 

Vi körde också vin från Valpolicella och revben i helgen. :openmouth: Vinet är från 2007 och jag har lagrat det sedan det köptes 2013. Riktigt härligt moget med mycket frukt, russin och kraft men mjukt. Inga sträva tanniner bara mjukt och smakrikt och gott.

 

 

 

IMG_1030.jpg.5ea47076a9b5a7a0571ffb8d73c1f62e.jpg

 

Härlig bild! Snålvattnet börjar rinna!:tongue:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Apexorca said:

Inga sträva tanniner

Kan man säga att ev tanninerna i ett rödvin som regel minskar under lagringstiden? Har iofs hört att viner med just tanniner oftast är mer lagringsdugliga. 
 

Till övriga vinintresserade så kan jag tipsa om far och son Mölstads nyligen utgivna podserie Vinskolan. Underhållande och faktaspäckad - jag är sjukt imponerande av Mikael Mölstads kunskaper om stort som smått i ämnet. 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Terminator said:

Kan man säga att ev tanninerna i ett rödvin som regel minskar under lagringstiden? Har iofs hört att viner med just tanniner oftast är mer lagringsdugliga. 

 

Ja, det skulle jag hålla med om. I ett rödvin kommer tanninerna från skalresterna. Men det kan också "skapas" genom att man lagrar det på nya ekfat. Tanninerna vill man ha för att skapa ett "skelett" och en struktur i vinet. Det är också denna bitterhet som utgör bränslet för att vinet ska kunna lagras längre. Och varför vill man lagra ett vin då? För varje år som går får vinet ytterligare ett lager av smak. Många år = mer komplexitet. Det upplevs också rundare precis som du beskriver.

Andra "bärare" är syra och sötma som också kan få ett vin att få ett längre liv. Detta hjälper t ex Champagne och Portvin. 

Allt detta är såklart väldigt förenklat och det finns många faktorer som avgör.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, bigblue said:

 

Ja, det skulle jag hålla med om. I ett rödvin kommer tanninerna från skalresterna. Men det kan också "skapas" genom att man lagrar det på nya ekfat. Tanninerna vill man ha för att skapa ett "skelett" och en struktur i vinet. Det är också denna bitterhet som utgör bränslet för att vinet ska kunna lagras längre. Och varför vill man lagra ett vin då? För varje år som går får vinet ytterligare ett lager av smak. Många år = mer komplexitet. Det upplevs också rundare precis som du beskriver.

Andra "bärare" är syra och sötma som också kan få ett vin att få ett längre liv. Detta hjälper t ex Champagne och Portvin. 

Allt detta är såklart väldigt förenklat och det finns många faktorer som avgör.

 

Bra @bigblueKunde inte sagt det bättre själ! 👍😁

 

När vinet åldras och utvecklas kommer kraften av tex tanniner och syra att ta slut och goda smaker och doft lakas ut. ”Ryggraden” faller ihop. När i utvecklingen vinet är på topp är en smsksak. Bra viner har ofta olika smakerfaser i sin utveckling. Så att följa ett vin under utvecklingen är kul.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag gillar tanniner i vissa lägen, i synnerhet för att balansera kraftfull mat t.ex. grillat. Då vill man inte ha något mesigt och lent vin. Då måste det finnas kraft och pondus och bett för att matcha styrkan i maten. Gillar just den sträva känslan i gomen, som ibland kan utlösa rena smakexplotioner i munnen.:tongue: Mera subtila smaker i maten kräver mer balans i vinet så att det inte kväver maten. Syra är ett annat kapitel.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, calm said:

Jag gillar tanniner i vissa lägen, i synnerhet för att balansera kraftfull mat t.ex. grillat. Då vill man inte ha något mesigt och lent vin. Då måste det finnas kraft och pondus och bett för att matcha styrkan i maten. Gillar just den sträva känslan i gomen, som ibland kan utlösa rena smakexplotioner i munnen.:tongue: Mera subtila smaker i maten kräver mer balans i vinet så att det inte kväver maten. Syra är ett annat kapitel.

 

Calm

 

 

Absolut i rätt balans, med rätt mat och sammanhang. Olika vin har olika egenskaper som kan användas i olika syften för smakupplevelsen. 

Vin skall drickas i ett sammanhang som höjer vinet och sammanhanget. Med något passande till vinet kan ett vin som inte är gott för sig själv bli fantastiskt och vice versa. Det har jag många erfarenheter av. 

 

Vin är underbart. 

Jag kan tycka att vinprovning av den anledningen är en helt annan sport än att njuta av vin. Den roligaste "sporten" med vin tycker inte jag är vinprovning utan hur man kan njuta av vin i olika sammanhang med platser, miljöer och mat. Något magiskt är tex att ha med sig något gott ut i naturen och njuta av naturens dofter, väder och upplevelser ihop med vin och något till. 

Bland det godaste jag ätit och druckit var stekt ägg och bacon och ett väl tempererat bubbligt franskt vin på en mycket liten fyr mitt i havet. Bara en betongklack på kanske 2m fanns runt fyren. Det var en solig vacker och varm majdag. Jag tror @bigblue kanske håller med om upplevelsen... jag hoppas det:grinsmilingeyes:

Det var en annan kompis som var med där som inte hade fattat denna grej med mat, vin i villd natur innan. Han blev djupt positivt berörd över hela upplevelsen. Han blev så starkt berörd att han därefter började att samla på liknande vin.   

Jag har aldrig varit i närheten av en sådan upplevelsen vid vinprovningar trots att vinerna har varit minst lika "fina".  Visst är det dock bra med lite kunskaper om vin. Men som med Hifi är det min egna smak och upplevelse som är det jag är ute efter. Ihop med vänner blir det ännu bättre.

 

En vinmakare i Chablis diskuterade med mig om vinprovning och sa att de bästa vinerna är de som är goda med mat. Det ligger ju något i det. Visst finns de goda viner som är fantastiska för sig själva, men när det passar med det man äter är det ju ännu godare tycker jag. Det fick mig att fokusera lite mer på just det när jag väljer och smakar på vin. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jodå, det var väl helt ok vad jag kan minnas 😎.

Håller med om att de bästa mat-relaterade minnena har intagits på "restauranger" med 0 stjärnor i Michelin guiden. 

Detta var just en sådan upplevelse.

 

IMG_3939.thumb.jpeg.a31e95cb5a366406a3a25d233a4da6f8.jpeg

Skepp ohoj - ett hak med havsutsikt.

 

IMG_3955.thumb.jpeg.c29df808fab0f8a20aaf5fd6ee4f0922.jpeg

Hmm, är detta verkligen rätt flaska att öppna i det här förtappade sällskapet .... 🤩

 

IMG_3957.thumb.jpeg.a7d2b63505889672ea46f3483fb47be6.jpeg

Japp, skärgårds-cider har aldrig smakat bättre.

 

Link to comment
Share on other sites

Intressant från SVT Nyheter.

Idag ligger dioxinhalterna långt under gränsvärdena i odlad lax. 

– Det finns de som köper vildfångad lax för att man tror att den är bättre. Men i vildfångad lax från Östersjön är halten av dioxiner tio till tjugo gånger högre än i odlad lax från Norge, säger Friederike Ziegler.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, figge said:

Det finns de som köper vildfångad lax för att man tror att den är bättre.

Det finns vild lax i Östersjön som bekant men den är inget jag lägger upp på mitt bord. Dels är köttet oaptitligt grått och det har mätts upp för mycket skit i dem. Inte enbart dioxin utan även läkemedelsrester. Det finns säkert en och annan lax som är OK men vilka? För något år sedan var det en stor skandal i Karlskrona då man hade exporterat Östersjölax till Frankrike vilket är inte är tillåtetet. Det slutade med konkurser. Idag råder yrkesfångtsförbud i hela Hanöbukten på lax. Jag tror det gäller fler områden.

 

Det är trist.

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, bigblue said:

Jodå, det var väl helt ok vad jag kan minnas 😎.

Håller med om att de bästa mat-relaterade minnena har intagits på "restauranger" med 0 stjärnor i Michelin guiden. 

Detta var just en sådan upplevelse.

 

 

 

Kompletterar med matbild så vi inte blir OT.

828124351_GG-2.jpg.567e97a9d198ebd2084417bbbcbbbc4c.jpg

 

Det var med en Taittinger Comtes de Champagne 2005 som vi spolade ner äggen och sidfläsket. En av de få som lyckades mycket bra detta svåra år i Champagne 2005. En Blanc de Blancs. 100% Chardonnay... så klart!

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...