Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan

Recommended Posts

Ett par redan avklarade luncher.

 

Apropå lunchlådor.

 

P1010259s.JPG.ebb069cdb7fe40d4e344b5d19e06fc22.JPG

 

Korv med tomatsås och ris. Korv med sås blir minst lika bra efter lite lagring i frysen och det är bara att ta fram när man önskar och värma i mikron. Ris värms förstås i egen lunchlåda och lämpar sig inte lika bra för infrysning. Praktiskt med rätter som innehåller även grönsaker.  

 

En klassisk kombination.

 

P1010263s.JPG.feb1fd099027b230fa0dae15e90b1d34.JPG

 

Fläskfilé med svampsås och potatis.

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

Sedan är vi pensionärer och kassan tillåter inget extra utöver hifi:winking:

Då skall du satsa på boeuf bourguignon. Enkelt, flexibla kombinationer, billigt och jättegott. Du använder vanliga oxgrytbitar från t ex högrev, oxens finaste och mest smakrika kött om du frågar mig. Du kan blanda i lite vad du själv önskar. Det brukat bli lite olika varje gång jag gör det. Exempel från igår:

  • Stek oxbitarna hastigt så att de får yta. Jag använde ca 800 gram. Det blir för tre personer.
  • Häll över i en gryta och slå på kraftigt vin så att det nästan täcker köttet. Cote de Rhône är bra.
  • Hacka en röd eller gul lök och lägg i
  • Skiva bladselleri tunnt, ca 1,5 dl och lägg i
  • Lägg i en matsked fransk kryddmix
  • Lägg i en oxbuljontärning
  • Lägg i 2-3 lagerblad
  • Lägg dessutom i 2 stora hackade vitlökar
  • Lägg i en näve torkad och smulad svamp. Jag använde torkad Karl-Johansvamp
  • Salt o peppar

Låt småputtra 1,5 timme. Om du tycker såsen blir för tunna kan du pudra i lite Maizena-mjöl eller red med lite vanlig mjöl.

 

Servera med kokta morötter och bladselleri som jag koker i olja och vatten i 8 minuter, ca 50/50. Räcker med att det halvtäcker. Jag serverade också med mintgelé men rödvins- eller portvinsgelé är nog bättre. 

 

De sista 15 åren av min karriär tillhörde jag vår marknads- och kommunikationsavdelning på HK i Paris men placerad på lite olika ställen i Europa och Nordamerika. Jag var dock ofta i Frankrike och åt boeuf bourguignon hemma hos kollegor. De serverar oftast tillsammans med pommes frites och kraftfulla lokala viner i vanliga dricksglas. Inga märkvärdigheter alls. Det är ofta deras tradition med deras rustika franska husmanskost. Jag tycker det är en höjdare.

 

På bilderna ser det ut som tjära men i verkligheten är det en mycket djupröd färg som skapas enbart av vinet. Ingen soja eller något annat färgmedel. Enbart kraftigt vin.

 

Boeuf bourguignon 2.jpg

 

Boeuf bourguignon.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bland alla lyxiga festmåltider så måste jag ändå flika in ett litet "vardagstips" som är guld värt när man jobbar hemifrån och måste äta något lite snabbt. Tillsammans med en rejält klick dijonsenap känns det nästan lite lyxigt, även om det säkert blir ännu bättre om man följer deras serveringstips. Klart bästa färdiga pytt i pannan jag ätit.

 

Scan's Bistropytt

Scans Bistropytt är en klassisk pytt i panna i uppgraderad tappning. Rustika och generöst stora bitar av svartpepparkryddat svenskt nötkött samsas med svensk potatis, lök och kryddor. Servera Scans Bistropytt med en god senapskräm, riven pepparrot och skirad äggula och du har en skön bistrorätt på rekordsnabba 15 minuter.

 

ACtC-3cmr3yWZeCvFgEPrqJz-KfOX9U5C6ulcR_D

Link to comment
Share on other sites

Kan rekommendera den här. Lite i patén och resten till osten senare i jul.

Churchill’s LBV 2015 (8016)

Fel pris i texten, 109:- för en halvflaska.

Churchill’s, Douro Portugal, 195 kr. Säljstart 1/11.
Druvor: Touriga nacional, tinta roriz, tinto cao, tinta barroca, touriga franca, tinta francisca
Alkohol: 19,5%
Söt. Fyllig. Nyanserad violton, mörka bär som björnbär och hallon, smak av körsbär, choklad, kakao, lakrits och fat.
Omdöme: Bra längd, nyanserat vin.
Passar till: vällagrad ost eller till dessert.
Betyg: 4+

En Late Bottled Vintge, LBV, lagras på fat fyra till sex år och är färdig att dricka efter buteljering.

Link to comment
Share on other sites

 

Pastakuddar med tex svamp i, Tryffelolja på det, mer smörstekt svamp, något grönt, parmesan och lufttorkad skinka ev lite salt och peppar efter smak, tycker jag är ganska enkel mat att fixa ihop men det kan smaka som festmat. Vitt vin är min favorit och jag dricker det gärna till all mat. Just svamp och tryffel är extra bra med friska mineralrika, gärna lite mognare vita viner från tex Chablis, Loire, Champagne och Bourgogne funkar klockrent.

 

Tryffel är inte alltid lätt att fixa till i en handvändning när andan faller på, men denna tryffelolja är riktigt bra och gör jobbet. Ringlas med tunn stråle över pastan på talriken.

 

IMG_0330-2.jpg.7c0c993d9db8300054ea1a9accb59727.jpg

 

Denna kväll blev det en flaska som legat några år i källaren med sina syskon, men den är fortfarande ganska ung och har några decenier kvar att utvecklas men ibland orkar man inte vänta. De är mycket goda i denna unga ålder också. Bra viner har ofta bra kvaliteer i alla åldrar förutom de absolut första åren.

 

Denna odlare och detta odlingsläge bir inte fel. Vansinnigt gott. 

 

IMG_0329-2.jpg.01417c07759b1cb515e4ad5d02260894.jpg

 

Snabbmat...

Hela härligheten.

 

IMG_0331-2.jpg.876346b47294f94d3ea2021ce91f4672.jpg

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Apexorca said:

 

 

 

Tryffel är inte alltid lätt att fixa till i en handvändning när andan faller på, men denna tryffelolja är riktigt bra och gör jobbet. Ringlas med tunn stråle över pastan på talriken.

 

IMG_0330-2.jpg.7c0c993d9db8300054ea1a9accb59727.jpg

 

Snabbmat...

Hela härligheten.

 

IMG_0331-2.jpg.876346b47294f94d3ea2021ce91f4672.jpg

 

Den sista bilden va väl jävligt onödig, @Apexorca?

Jag har precis ätit - men blev hungrig igen.

 

Parmesan är för doping, men av den godkända sorten - i min bok. Det är mkt gott som kommer med just parmesan! Cesarsallads-dressing, på pizza, på pasta, på potatiskakor i ugn, eller (bäst?) till "mer parmesan"? :D 

 

När jag besökte dig och bigblue (för rätt många år sedan), så tror jag det va bigblue som bjussade på mat och då vill jag minnas att det va nån tryffelolja! Den på din bild ovan - vart köps den? "Enkelt" på Maxi, City Gross eller liknande? Eller på mer renommerade ställen?

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Engelholm Audio said:

 

Den sista bilden va väl jävligt onödig, @Apexorca?

Jag har precis ätit - men blev hungrig igen.

 

Parmesan är för doping, men av den godkända sorten - i min bok. Det är mkt gott som kommer med just parmesan! Cesarsallads-dressing, på pizza, på pasta, på potatiskakor i ugn, eller (bäst?) till "mer parmesan"? :D 

 

När jag besökte dig och bigblue (för rätt många år sedan), så tror jag det va bigblue som bjussade på mat och då vill jag minnas att det va nån tryffelolja! Den på din bild ovan - vart köps den? "Enkelt" på Maxi, City Gross eller liknande? Eller på mer renommerade ställen?

 

 

 

Ja men vad bra! :smile: Det är väl detta en tråd om mat skall göra. Jag säger tack! 

Jag har fått inspiration och tips från denna tråd som jag lagat. Drycken i kombination med ganska enkla rätter kan höja måltiden enormt mycket tycker jag. Därför tar jag med drycken när jag skriver om maten hos oss.

 

Vi köper oljan på ICA.

 

Jag kommer inte ihåg om bigblue hade samma olja.  Bigblue är för övrigt otroligt duktiga på att laga mat. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Engelholm Audio said:

 

 

Parmesan är för doping, men av den godkända sorten - i min bok. Det är mkt gott som kommer med just parmesan! Cesarsallads-dressing, på pizza, på pasta, på potatiskakor i ugn, eller (bäst?) till "mer parmesan"? :D 

 

 

 

 

Ang Parmesan.

Jag gör ibland en köttfärsås till pasta som är lite special. Det ingår bla sjuka mängder parmesan i den. När den är kall och man skall äta rester är den hård och svårhanterlig pga all ost. Den vinner nog inga pris som viktväktarmat. 

Jag har inget exakt recept utan har lite olika grunder som alltid är med men varierar lite pga inspiration för stunden.

Jag får ta och ta med den i denna tråd nästa gång jag lagar den.

Stommen är nötfärs, parmesan (sjuka mängder), krossade tomater, ev tomat pure och sedan på slutet hackade tomater som inte skall bli så tillagade, kalvfond, soja, svartvinbärssaft, och en del prylar till i,  men jag återkommer. 

 

Tror några har fått den på en musikkväll här för några år sedan. @LISTEN TO MUSIC var väl med tror jag.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, calm said:

Hur många dl rödvin går i kocken under tillagningen? Ser att endast en del av en flaska går åt till maten. :santagrin: Det gäller att hålla humöret på topp i !,5 timme!:thumbsup:

Jag tog upp två flaskor från källaren om ifall att och det var tur det för resten av vinet tog slut (delat på två),  jag brukar slå på lite mer vin i grytan så det blev bara ett varsitt glas.

Känns lite konstigt att det luktar gryta i kväll dagen före julaftonen, doft från skinka, glögg är brukligt annars, men under detta år är väl inget som vanligt?

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Apexorca said:

 

Ang Parmesan.

Jag gör ibland en köttfärsås till pasta som är lite special. Det ingår bla sjuka mängder parmesan i den. När den är kall och man skall äta rester är den hård och svårhanterlig pga all ost. Den vinner nog inga pris som viktväktarmat. 

Jag har inget exakt recept utan har lite olika grunder som alltid är med men varierar lite pga inspiration för stunden.

Jag får ta och ta med den i denna tråd nästa gång jag lagar den.

Stommen är nötfärs, parmesan (sjuka mängder), krossade tomater, ev tomat pure och sedan på slutet hackade tomater som inte skall bli så tillagade, kalvfond, soja, svartvinbärssaft, och en del prylar till i,  men jag återkommer. 

 

Tror några har fått den på en musikkväll här för några år sedan. @LISTEN TO MUSIC var väl med tror jag.

Du gör din köttfärssås grymt god med en djup smak som jag har inspireras av när jag gör min bleka kopia av din rätt. Du bjuder alltid på ett gott rött vin som lyfter det hela till High End nivå 😋

Link to comment
Share on other sites

......liksom den första provsmakningen av skinkan sent igårkväll!

 

P1150055.jpg.f2e1caf2c4d110d059f6667b067f1cda.jpg

Julprimör av lättrimmad och lättrökt julskinka enligt skånsk tradition. Är halvskåning på mödernet. När skinkan som tillagas i 125 graders ugn har kommit upp till 70 grader vilket tar ca 1,5 timmar/kg får den svalna. Grillieringen består av olika senapssorter blandade med ett ägg, råsocker och ströbröd. Första skinkskivorna serveras på julvört med russin och några svängar med Jonnys sötstarka senap. En iskall Nils-Oskar Pale Ale Alkoholfri gifter sig bra med sin bäska!:santagrin:

Himmelskt!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...