Lasse Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 Grön ärtsoppa till lunch. MatsT 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 15 minutes ago, Ampalang said: Grön ärtsoppa till lunch. Passar bra på Gröna Anna! Lasse 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muffin Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 31 minutes ago, Ampalang said: Grön ärtsoppa till lunch. Snyggt med äldre mönster på porslinet, lyfter upplevelsen av maten. Har själv tagit fram arvegodset igen, med porslin och gamla bestick. Så mycket trevligare än sterila vita tallrikar och moderna bestick. Lasse 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 Spenat är jättegott! 💚 figge 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatsT Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 60-talsmat? Traditionellt och gott skulle jag kalla det. Stekt falukorv med stuvad vitkål. Lasse and byZan 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 Redan lunch?🤔 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
triomio Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 1 hour ago, MatsT said: Stekt falukorv med stuvad vitkål. Har inte provat stuvad vitkål men det ser gott ut. Däremot har jag ibland stuvade morötter till falukorven. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 18 hours ago, Daniel said: Spenat är jättegott! 💚 Ett litet spenattips... Ett par gånger om året gör jag spenattörningar som jag fryser i kuber. Ett par tärningar blandar jag sedan i valfri pasta (för två personer) och toppar med stekta baconbitar, champignoner, räkor, parmesanost, rostade och hackade hasselnötter eller vad man nu föredrar. Jag gillar dom med mycket vitlök. Man kan ju också blanda in citron, lite buljong, peppar och/eller chili efter behag. Gör så här: Skaffa babyspenat så att du kan fylla en 3-litersgryta. Det krävs ett par stora påsar eller mer. Kok upp med några matskedar rapsolja som är rätt så smakrik När spenaten krympt ihop lite häller du på ett par dl vatten och lika mycket vitt vin. Låt koka 5 minuter Kör allt i en matberedare så att det blir en soppa av allt. Hacka en schalottenlök och 5-6 stora vitlöksklyftor (eller mer eller något annat du vill ha i), lite salt och kör runt lite igen med matberedaren. Kok och reducera på mellanhög värme tills du får en rätt tjock gröt. Det skall fortfarande gå att hälla den. Häll upp i frysklappen du använder till vanliga istärningar och ställ i frysen. Sist fick jag ca 15-16 tärningar. Det enda som påverkas om du får fler eller mindre är styrkan; hur många du sedan behöver till pastan. Ibland blir det kanon andra gånger ännu bättre... Daniel, MatsT, figge and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatsT Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 2 hours ago, figge said: Redan lunch?🤔 Det var gårdagens lunch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatsT Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 1 hour ago, triomio said: Däremot har jag ibland stuvade morötter till falukorven. Det är dagens lunch här! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 5 hours ago, Bebop said: Ett litet spenattips... Ett par gånger om året gör jag spenattörningar som jag fryser i kuber. Ett par tärningar blandar jag sedan i valfri pasta (för två personer) och toppar med stekta baconbitar, champignoner, räkor, parmesanost, rostade och hackade hasselnötter eller vad man nu föredrar. Jag gillar dom med mycket vitlök. Man kan ju också blanda in citron, lite buljong, peppar och/eller chili efter behag. Gör så här: Skaffa babyspenat så att du kan fylla en 3-litersgryta. Det krävs ett par stora påsar eller mer. Kok upp med några matskedar rapsolja som är rätt så smakrik När spenaten krympt ihop lite häller du på ett par dl vatten och lika mycket vitt vin. Låt koka 5 minuter Kör allt i en matberedare så att det blir en soppa av allt. Hacka en schalottenlök och 5-6 stora vitlöksklyftor (eller mer eller något annat du vill ha i), lite salt och kör runt lite igen med matberedaren. Kok på mellanhög värme så att du får en rätt tjock gröt. Det skall fortfarande gå att hälla den. Häll upp i frysklappen du använder till vanliga istärningar och ställ i frysen. Sist fick jag ca 15-16 tärningar. Det enda som påverkas om du får fler eller mindre är styrkan; hur många du sedan behöver till pastan. Ibland blir det kanon andra gånger ännu bättre... Bra tips. Kör ofta just pasta och spenat. Bra kombination. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 Fredagsfisken. Laxburgare med ärtkräm och lite srirachamayo. calm, triomio, Daniel and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebop Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 On 2020-11-15 at 10:58, Apexorca said: Det var nog 10-15 år sedan jag gjorde en Saltimbocca. Jag blev inspirerad av @Apexorca. Jag har aldrig lagat saltimbocca och jag är inte ens säker på att jag ätit det. I avsaknad av majsmjöl hemma så ersatte jag polentat med en liten potatiskaka där jag blandade en halv riven lök, 3 vitlöksklyftor och 1 dl riven parmesan, salt och peppar. Det blev jättegott. Snabbt enkelt och välsmakande. Nästa gång blir det ännu bättre och mer tilltalande för ögat; inte så brunt. Lite polenta hade sett trevligare ut än den halvbrända potatiskakan. Daniel, Svanteborg, torbjorn and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 Kommer att bli bjuden på middag ikväll tillagad av frun, har blivit tillsagd att hålla mig från köket. Fick vara med och handla igår,fått plocka ut lite förslag på vin till huvudrätten. torbjorn and Apexorca 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 Vi äter mycket lax. Vi har ett antal favoritrecept vi trimmat och som vi snurrar runt på vår meny hela tiden. Testade ett nytt recept med lax och den italienska drycken Vermouth i såsen. Sås, mycket sås. 4dl Vermouth, 5 dl Creme Fraiche, 3 dl dill, 2 grönsaksbuljongtärningar. Laxsidan görs nästan klar i ugnen. Sedan på med såsen och klicka på mild Gorgonzola och salta. ' Puttra lite till i ugnen. Ris till det med världens bästa soja. Soja är kul. Finns så många olika sorter. Vi just nu vi är inne på denna som är grym att ha i det mesta när man vill ha lite umpf i smaken och sälta. Man kan blaska på lite överallt med den. Just denna flaska med för oss ovanligt utländska på etiketten har vi nu. Till detta en passande Chablis från ett av mina favorithus i Chablis. Några av de bästa vitvinupplevelser mat med jag haft kommer från Billaud-Simon viner. De har en otroligt hög nivå. Bland de bästa i hela Chablis. Detta är en av deras viner med Chablis läge, om än extremt fint sådan, som jag tycker mäter sig väl med många Premier Cru lägen. Några år på nacken gör detta vin stort. Denna flaska skulle tåla många år till i källaren. Till och med etiketten passar såsen... rent estetiskt. Tyckte att det såsen skulle få bättre balans med lite mer syra i sig så testade lite limpeppar över maten på talriken och det gillade jag bättre. Som tur var gick vår ugn sönder för någon vecka sedan. Köpte en ugn med ånga. Håller på att lära mig den. Det går dessutom fortare. Fantastiskt bra. Allt får bättre konsistens. Hela laxen blir lika saftig, mjuk och fin. Grönsakerna får bra smak och spänst. Lasse, Bebop and figge 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apexorca Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 Såhär blev det. Lasse, Daniel and MatsT 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 Förrätten serverad. Tre gånger rödbeta. Lite soppa med getost, chips och tunt skivade som täcke över skogschampinjoner. Väntar med spänd förväntan på huvudrätten. Luftar vinet så länge.🍷 torbjorn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 4 hours ago, figge said: Kommer att bli bjuden på middag ikväll tillagad av frun, har blivit tillsagd att hålla mig från köket. Fick vara med och handla igår,fått plocka ut lite förslag på vin till huvudrätten. 5 flaskor på 2 är väl lite försiktigt? 😃 AlfaGTV 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 13 minutes ago, Daniel said: 5 flaskor på 2 är väl lite försiktigt? 😃 Kvällen är lång😉Städdag i föreningen imorgon, bra att ha en orsak att utebli🤔 Daniel and AlfaGTV 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbjorn Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 Dagens middag: rödspättarullader med räkfärs och saffransdoftande sås Bebop, byZan, Apexorca and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 Frugans huvudrätt. Älgfile med trattkantarellsås och svartkål. torbjorn, Apexorca, Daniel and 2 others 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 2 hours ago, figge said: Kvällen är lång😉Städdag i föreningen imorgon, bra att ha en orsak att utebli🤔 Ettan klar.☺️ Väntar på efterrätten nu. Daniel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plind Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 Gammal klassiker ikväll; ört och vitlöksmarinerad lammrostbiff med potatisgratäng och ett Pojega Valpolicella Ripasso vin från 2017. Tyvärr ingen bild, allt redan i magen.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 2 hours ago, figge said: Ettan klar.☺️ Väntar på efterrätten nu. Daniel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
calm Posted November 22, 2020 Share Posted November 22, 2020 12 hours ago, figge said: Dolce? Grappa? Calm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 22, 2020 Share Posted November 22, 2020 On 2020-11-22 at 10:03, calm said: Dolce? Grappa? Calm Si. 30Hzbone and Daniel 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatsT Posted November 24, 2020 Share Posted November 24, 2020 Mat efter säsong brukar det vara här och nu tänkte jag pusha lite för en sådan rätt. Julkorv med rotmos. Det tar en stund att koka men med en god julkorv i det här fallet från Rybergs slakteri i Uddevalla och hemkokt rotmos blir det en väldigt välsmakande anrättning åtminstone enligt min smak. Ännu mer klassiskt blir det med kokt fläsklägg men det får bli en annan gång. P-pan, AlfaGTV, Lasse and 4 others 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 25, 2020 Share Posted November 25, 2020 Finkyckling inhandlad idag. Daniel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted November 25, 2020 Share Posted November 25, 2020 On 2020-11-22 at 11:03, figge said: Si. Originalet! 👌 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figge Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 Får ta en blindtest mellan den franska och en Rekokyckling. Rekokyckling Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.