Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan

Recommended Posts

1 hour ago, byZan said:

Bra fråga vad man har till grishuvud och allt annat som ingår, vin kanske?

 

/byZan

Säkert något toscanskt vin, det finns en del att välja på. :1729970032_smilingfacewithsmilingeyes:I övrigt är det inte uppenbart bra att läsa på innehållsförteckningen för mycket på all mat, för att undvika förutfattade meningar. Griskind är gott, men öronen? Knorrpytt kanske vore gott?:D

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Dagens middag en kycklinggryta hämtad från SvD-recept i morgonens tidning.

 

P1150010.jpg.b202c101dd8d60023fcd9e4a0c463b92.jpg

 

Recept för 6 personer:

750-800 g kycklingfilet

120 g grönkål

1 purjolök i strimlor

1 rödlök i smala klyftor

1 habanero

2 dl torrt vitt vin

200 g färskost, kantarellsmak

3 msk dijonsenap

5 dl vispgrädde

2 dl vatten

1 tsk vitlökspulver

 

Potatis i lite större tärningar, förkokta och stekta i panna. Salt,peppar och lökpulver.

 

Bryn kycklingen i omgångar delad i 4-5 längsgående delar tills de precis fått färg. Smör i stekpanna. Salt och peppar

Rensa grönkålen och hacka den tillsammans med purjolöken, rödlöken och habaneron.

Bryn grönkålen i smör i en traktörpanna tills den mjuknar, tillsätt purjon, rödlöken och habaneron, slå på vinet och låt fräsa kort. Tillsätt färskost, dijonsenap, vatten och grädde. Salta peppra och tillsätt vitlökspulver. Lägg i den brynta kycklingen och låt koka med i 10 minuter. Klart!

Enkelt och gott!

 

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, MatsT said:

Det finns men det är bara för dem som har bråttom, det blir bättre med torkade bitar och allra bäst med färsk vitlök förstås.

 

Har man inte tid att skala en vitlök, då kanske man skall tänka över sin planering inför matlagningen. Mise en place, kanske?🧐

Trodde att vitlökspulver försvann redan på 70-talet, får kolla vid nästa besök i matbutiken.

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, figge said:

En liten undran, finns det verkligen vitlökspulver idag?😱

Vet inte, men jag har i vart fall en burk som säkert är gammal. Vet inte varför man inte anger färsk vitlök istället ? Likaså lökpulver på potatisen.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, figge said:

Har man inte tid att skala en vitlök, då kanske man skall tänka över sin planering inför matlagningen.

:1454358488_beamingfacewithsmilingeyes: Kan inte annat än hålla med... men det fins de där mat enbart handlar om överlevnad och de som bara äter när de är hungriga. Men visst finns det vitlökspulver.

5B168B14-4629-4669-BEBE-2A1839D30784.png

 

Jag kan visst tänka mig att det kan finnas sammanhang där pulver fungerar utmärkt. Jag har inga exempel och använder inte det själv. Däremot har jag bl a citronsalt och tryffelsalt. Sedan har jag hemmagjord trattkantarell- och Karl-Johan-salt. Senapspulver och paprikapulver är också användbara pulvriseringar. Paprikapulver i kycklinggryta och köttfärssoppa ger än annan arom än enbart ”äkta paprika”. Det är liksom en annan grej från ett ursprung. Jag torkar även min egenodlade chili. Man kan göra mycket själv och sen jag gick i pension har det blivit lite av en sport att göra så mycket man kan själv.

 

4B88147A-7398-4E1F-A89F-EC633408666A.jpeg
 

5D249432-98C7-436D-9EBD-C23023D9AB8B.jpeg
 

809E9E89-FE5A-4DEF-B7D1-B7F035591C3D.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

:1454358488_beamingfacewithsmilingeyes: Kan inte annat än hålla med... men det fins de där mat enbart handlar om överlevnad och de som bara äter när de är hungriga. Men visst finns det vitlökspulver.

5B168B14-4629-4669-BEBE-2A1839D30784.png

 

Jag kan visst tänka mig att det kan finnas sammanhang där pulver fungerar utmärkt. Jag har inga exempel och använder inte det själv. Däremot har jag bl a citronsalt och tryffelsalt. Sedan har jag hemmagjord trattkantarell- och Karl-Johan-salt. Senapspulver och paprikapulver är också användbara pulvriseringar. Paprikapulver i kycklinggryta och köttfärssoppa ger än annan arom än enbart ”äkta paprika”. Det är liksom en annan grej från ett ursprung. Jag torkar även min egenodlade chili. Man kan göra mycket själv och sen jag gick i pension har det blivit lite av en sport att göra så mycket man kan själv.

 

4B88147A-7398-4E1F-A89F-EC633408666A.jpeg
 

5D249432-98C7-436D-9EBD-C23023D9AB8B.jpeg
 

809E9E89-FE5A-4DEF-B7D1-B7F035591C3D.jpeg

 

De flesta ”färdiga” saltblandade kryddorna är oftast ganska smakfattiga och överprisade.

Guldmedalj för att göra egna blandningar.

Svamp och chilifrukter är alltid bra att ha tillgång till i köket.

Torkad dragon smakar oftast mer än färsk, annars ett bra tips är att lägga in i vinäger.

Bra att ha till Bea.

Link to comment
Share on other sites

On 2020-11-10 at 22:16, Daniel said:

 

Eller varför inte en Saltimbocca. Inte svin, men kalv. 😀

 

Det var nog 10-15 år sedan jag gjorde en Saltimbocca. Då var det med ett recept med mjöl på köttet. Det var ok men inte bäst. Fick inte till det riktigt tycker jag.

 

Tack för inspirationen @Daniel. Det fick bli Saltimbocca igen. Nu utan mjöl. Det var mycket bättre denna gång. Frugan och ungdomarna gillad det också. 

 

Sedan tycker jag det är svårt att snacka mat utan att ta med drycken. Det är ofta kombinationen som gör upplevelsen.

 

Så här blev det igår.

 

Krydda kalvkött med salt och peppar på ena sedan när det bankats ut. Parmaskinka och nyskördade salviablad på andra sidan. Vik ihop och stek medelvarmt i 2 min per sida i olja. 

Ut med olja och i med vitt vin och gasa ordentligt på spisen. Koka ihop det ett tag och ut med köttet och i med smör i vinet. 

IMG_0132-2.jpg.7fc5cb858427a5bb7dc27457bbefca7f.jpg

 

IMG_0140-2.jpg.6469c26eedd56aed8eb00678a20202ba.jpg

 

IMG_0141-2.jpg.89d55cdf12902661e55a5551a6b6524c.jpg

 

 

 

Polenta till det och lite grönt.

 

IMG_0139-2.jpg.d19a73fb9d06ad5daf84510e4a7c1e63.jpg

 

 

 

1242159236_IMG_01452.thumb.JPG.23c7b5012672375e841e8fe167f303e7.JPG

 

 

 

Lite extra peppar på var bra. 

 

Chateauneuf de Pape borde funka eftersom det passar grymt bra till Salvia. Just detta är ett vin från 2017 passar oss i smak, så det har vi som standardtvin om vi skall ha Chateauneuf de Pape. Rekommenderas. Lufta 6 timmar innan så händer det saker.

 

 

 

IMG_0144-2.jpg.f09d6f6dd4ee1036997929bda711a9cd.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Idag blev det en lunchlåda från frysen.

 

P1010190s.JPG.f12a082f1f6b99c1bf215c356aa74382.JPG

 

Marinerad "Lammstek Provencale" med sås och tillbehör. Ångkokt snöboll, färsk grönsallad och rödvinbärsgelé. Det är väldigt praktiskt att portionspacka lådor till frysen när det blir mer mat än som går åt. Det smakar minst lika bra som vid matlagningstillfället.

 

P1010191s.JPG.b8601688f76faf31da6a1318b6937280.JPG

 

Det hade varit gott med rödvin också men det blir det inte på en måndagslunch.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2020-11-15 at 10:58, Apexorca said:

 

Det var nog 10-15 år sedan jag gjorde en Saltimbocca. Då var det med ett recept med mjöl på köttet. Det var ok men inte bäst. Fick inte till det riktigt tycker jag.

 

Tack för inspirationen @Daniel. Det fick bli Saltimbocca igen. Nu utan mjöl. Det var mycket bättre denna gång. Frugan och ungdomarna gillad det också. 

Saltimbocca är smaskens. Första gången jag åt Saltimbocca var när jag blev hembjuden till en arbetskollega från Italien, Luciano Scocco. Han och svenska frun lagade allt från grunden, även förrätten med pasta och ansjovisröra. Whiskey flaskan hann tömmas innan maten serverades och vi var inte på snusen, snarare bakfulla när väl maten serverades.  Under tiden blev vi underhållna av 15-årige sonen Mauro Scocco på gitarr och sång, så långa väntan blev förlåten:1454358488_beamingfacewithsmilingeyes:Efterrätten hembakt nötkaka med typ tre st espresso, då hade klockan hunnit bli tolv på natten och nästa dag var arbetsdag. :1489301980_anguishedface:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Muffin said:

Saltimbocca är smaskens. Första gången jag åt Saltimbocca var när jag blev hembjuden till en arbetskollega från Italien, Luciano Scocco. Han och svenska frun lagade allt från grunden, även förrätten med pasta och ansjovisröra. Whiskey flaskan hann tömmas innan maten serverades och vi var inte på snusen, snarare bakfulla när väl maten serverades.  Under tiden blev vi underhållna av 15-årige sonen Mauro Scocco på gitarr och sång, så långa väntan blev förlåten:1454358488_beamingfacewithsmilingeyes:Efterrätten hembakt nötkaka med typ tre st espresso, då hade klockan hunnit bli tolv på natten och nästa dag var arbetsdag. :1489301980_anguishedface:

 

Mäktig upplevelse! :2139173976_foldedhands:

Link to comment
Share on other sites

Helgens övning var en av mina absoluta favoriter under höst och vinter. Osso Bucco!

 

Kalvlägg som får koka i tomater, vitt vin och en massa gott, serveras med risotto milanese och gremolata. Italiensk husmanskost när den är som bäst. Hela huset fylls av underbara dofter efter 3-4 timmars koktid i ugnen på låg temperatur.

 

Intages med fördel framför stereon!

 

 

IMG_2588.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Bilderna är sjävförklarande.

 

Men här kommer en instruktion:

 

 

Osso Bucco

Mjöla kalvläggen, stek snällt i olivolja så att de får lite färg och yta, salta och peppra

 

Hacka:

Lök

Rotselleri

Morötter

Vitlök

 

Lägg i en ugnsäker form, tillsätt.

 

Tomat (god på burk)

1-2 deciliter vin

Lagerblad

2-4 krossade peperoncini

kalvbuljong

salt och peppar

 

Kör i ugn på 120 grader i ca 4 timmar, mer än 3 timmar i vilket fall. Rör om någon gång under tiden, blir det för bränt på utan lägg över lite aluminiumfolie, blir det för torrt, tillsätt lite vin. Tomatröran ska vara tjock men blöt när den är klar, inte uttorkad.

 

Risotto Milanese.

 

En klassisk risotto med lite saffran i, glöm inte parmesan och en rejäl klick smör på slutet

 

Gremolata

 

Hacka persilja och vitlök, blanda med olivolja, citronsaft och citronzest till en pestolik röra. 

 

 

IMG_2579.jpeg

IMG_2581.jpeg

IMG_2583.jpeg

IMG_2584.jpeg

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, P-pan said:

 

Fanken också, nu blev jag hungrig igen.

Det här var nog sista gången jag kikade in i den här tråden.

Svångremmen har liksom börjat ta slut...  :(

Funkar det med högtalarkablar istället tro ?

Minimum 24 x 20 awg skulle jag tro 🤪

Link to comment
Share on other sites

On 2020-10-28 at 19:48, calle_jr said:

Man bråkar inte med slaktaren som jag handlar av ibland :198131928_grimacingface:

När han ropar min nummerlapp är det bara att peka. Det känns som att ev invändningar är förenat med livsfara. Butiksägarna figurerar i lokalpressen, och det är inga trevliga artiklar.

 

I förrgår blev det därför drygt 2kg kalvkotlett i påsen.

Inga problem; de sex kalvkotletter som blev över kokte jag i fyra timmar igår.

Hälften av det gjorde jag igår en thaisoppa av med buljongen, lök, vitlök, chili, ingefära, gurkmeja, limeblad, shitake, morot, potatis, broccoli, minimajs, vattenkastanj, salladslök, pakchoi, lime, risnudlar, fisksås, koriander.

 

!cid_1ED86272-3EA6-483E-9B56-C845C6CB194A.jpg

 

 

Andra hälften gjorde jag idag en indisk gryta med lök, vitlök, chili, hot curry madras, kummin, kardemumma, morot, selleri, blomkål, kikärter, fikon, kokosgrädde och gröna ärtor. Ätes med basmatiris, nan, mango chutney, yoghurt.

 

!cid_0CA8304A-7B0A-4444-AAAF-D3D9F3DA522C.jpg

 

 

 

Den som gillar indisk mat kan jag rekommendera Pataks pickle. Den finns som mango, lime, chili, mixed, aubergine, garlic mm;

 

Amazon.com : Patak's Hot Lime Pickle - 283g : Grocery & Gourmet Food

Min favorit :-)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...