Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan

Recommended Posts

Igår hade ingen av oss någon ide om middagsmat så vi bestämde att vi skulle ta ut några skivor oxfilé som vi hade i frysen och att jag skulle tillaga middagen. Sagt och gjort efter att köttet fått tina - det blev fantasin som fick vara råda.

Jag började med att säga att jag rensar upp lite i kylskåpet på lite rester innan det förfars, grönsaker etc - bra, gör som du vill!

 

En halv påse potatisklyftor med lite olika kryddor in i ugnen.

Skivade ett kokt ägg, la på lite creamfresch. rom, finhackad rödlök, några droppar citron allt var rester och kryddade försiktigt med lite vitpeppar på toppen, förrätten fixad.

Sex skogschampinjoner skivades tunn och bryntes i smör och lades sedan åt sidan, i med köttet och stekte de i samma panna tills de var klara och la de på ett fat med lite folie över medans jag skickade tillbaka champinjonerna och lite av den finhackade rödlöken i pannan igen. I med kanske två msk av creamfreschen och lätt kryddning med salt/peppar och någon dragon och vispade runt lite. Upp med potatisen på tallrikarna, på med köttet och med champinjonsröran på topp. Till det hade jag gjort en blandning med mozzarella/körsbärstomater/olja och lite olika kryddor som sallad. till det blev det ett glas rött.

Jo vi slängde i oss förrätten i ett nafs för ett halvt ägg var inge stor munsbit precis, till det drack jag en öl och hon rött vin.

 

Vi blev mätta och tyckte nog att det blev en bra middag gjord på saker som inte skulle förfaras. Inget speciellt egentligen men ville skriva att TS kan iaf få våra magar att stå sig i några timmar. 

 

Dessvärre glömde jag att ta en bild på den färdiga middagen vilket var synd då det faktiskt såg lika bra ut som det smakade om vi får säga det själva.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Numera räknar vi in spagetti med köttfärssås i den svenska husmanskosten. Ett exempel från härom dan.

 

P1010144s.JPG.53f14dd2b7492dcd6b6d3ce73ca33154.JPG

 

Den blir aldrig exakt likadan från gång till gång i det här hushållet och eftersom jag är rätt bekväm av mig brukar jag laga till beståndsdelarna som sedan brukar finnas i frysen för att sätta ihop efter behag.

 

P1010145s.JPG.cbe8d9c16f40012ebcaed6a455ca817b.JPG

 

Beståndsdelarna är i det här fallet var köttfärs fräst med kryddor och svamp som blandades ihop med hemkörd tomatsås gjord från grunden. Sedan jag fick kläm på hur jag vill ha tomatsåsen tillverkad (efter kylskåpsrensning i husvagnen) har min matlagning lyft en del. Det är rätt enkelt och det viktigaste är att göra från grunden med färska tomater om det finns och andra ingredienser som förekommer är purjolök, gul lök, vitlök, olivolja, riven morot, grön paprika, basilika, salt, peppar, flakes, socker. Ibland tillkommer det krossade tomater eller pressade tomater om det ska vara komplement till färska. Ingen ketchup i min tomatsås!  Ibland tar jag i grädde och ibland en buljongtärning, om såsen ska vara vegetarisk krävs det nästan grönsaksbuljong. Om tomatsåsen ska användas till kött med mildare smak är köttbuljong en fin krydda. Tomatsås är väldigt bra att ha färdig eftersom det kan fungera ihop med nästan allt. Till exempel, stek upp färdiga köttbullar och låt dem sedan koka i tomatsåsen en stund eller skär ned korv och låt den koka i såsen. Det passar bra med förvånansvärt många typer av mat.

 

Jag brukar börja med olivolja i en gryta med chili flakes och örtkryddor som behöver oljan för att integrera i såsen och sedan tillsätts lök och får fräsa lätt en stund och sedan tillsätts övriga ingredienser allt eftersom och får koka ihop en stund och slutligen kryddas såsen upp efter egen smak.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MatsT said:

...

Jag brukar börja med olivolja i en gryta med chili flakes och örtkryddor som behöver oljan för att integrera i såsen och sedan tillsätts lök och får fräsa lätt en stund och sedan tillsätts övriga ingredienser allt eftersom och får koka ihop en stund och slutligen kryddas såsen upp efter egen smak.

 


Gott som sjutton, och jag är inne på samma spår, men jag har i stort sett alltid en rejäl bit rotselleri riven grovt med i stommen. Märkligt eftersom jag i princip avskytt alla former av selleri under merparten av mitt liv! ;) Men sedan ett par år (50-årsstrecket?) får jag nästan "cravings" efter rotselleri. En annan piffig ingrediens i Bolognese tycker jag är mango chutney!

Link to comment
Share on other sites

Av köttfärs kan man göra mycket och jag tror att vi alla har många recept på just köttfärs. Jag tänkte bistå med ett recept som min mor fått från någonstans, vet ej var eller när men den har serverats mig sedan tidig ålder, så 50-talet är nog mest troligt och den görs på det sätt jag blivit lärd än idag. Hon sa att den hette Perutchka eller något åt det hållet? Har aldrig kollat namn/stavning eller om den finns som en rätt, utan den går under namnet Perutscka inom familjen. En simpel rätt som görs under tiden spagettin blir klar.

 

Ingen förberedelse behövs utan ner med köttfärsen (ca 400gr) i stekpannan i lite smör och fräs den klar

Häll på 3dl gräddfil och en knippe dill och rör om, smaksätt med vitpeppar och salt efter behag, KLART!

Ibland tar jag lite olika salladstillbehör och mixar ihop för många gillar inte den lite sura smaken medans jag själv äter den som den som jag tror att den är tänkt.

Har testat med riven ost uppepå men att lära en gammal hund att sitta fungerade inte så den äts naturell.

 

Om ni törs testa vore kul men var beredda på att den kanske inte passar smaklökarna och absolut inte är en rätt att bjuda oinitierade på:1734777508_winkingface: Men jag och sönerna gillar den, frugan sådär.

E07295BD-75C3-4391-8891-A65B4DE680CD.jpeg.acd391e74e62f1d5041494c350129bbb.jpeg


/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, byZan said:

Ingen förberedelse behövs utan ner med köttfärsen (ca 400gr) i stekpannan i lite smör och fräs den klar

Jo, köttfärs kan man göra mycket med. En variant av det beskriver gör jag med rödbetor. Ta bort 100 gram av köttfärsen och bryn den. Ersätt de 100 grammen färs med en lök och ett par medelstora råa rödbetor som du river med stora hålen på ett rivärn och blanda i färsen och låt puttra ca 15 minuter. Slå på lite olja och soja.

 

Servera och byt ut gräddfilen mot crème fraich som du slår på en stor klick av när du servera. Peppra efter behag. Garnera med hackad persilja. Lite getostklickar är också gott.

Link to comment
Share on other sites

Det vattnas i munnen vid åsynen av en riktig gåsmiddag! För en halvskåning som undertecknad sker det alldeles för sällan, men påminner mig om middagar med kusinerna hemma hos mormor på Eriksfält i Fosie.  Det var länge sedan. Då  var området omgivet av långa pilalléer, åkrar och bondgårdar. Nu är mycket i området helt förändrat tyvärr, med hyreskaserner i det oändliga och villaområdet ligger kvar som en ö mitt i. Tiderna förändras.

 

Senast jag fick en riktig gåsmiddag var faktiskt i samband med en hifi-mässa i Malmö för ett antal år sedan, då vi åt en minnesvärd traditionell sådan i Rådhuskällaren vid Stortorget. Hela programmet med svartsoppa och allt med en riktig äppelkaka som efterrätt. Det var makalöst gott.:thumbsup::tongue:

 

Hade det inte varit för Corona-pandemin hade jag gärna gått på Tennstopet i Stockholm som serverar gås på Mårtensafton. https://www.tennstopet.se/pdf/Mårten_Gås_PDF.pdf

Vi får se om jag kan ordna något hemma i stället?

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

Fick receptet via sms av @figge, tack och bock!

 

Läste upp receptet för frugan och fick kommentaren - nu fick du också något att göra:663741902_thinkingface: Jag ska aldrig mer visa henne era recept, jag gör rätterna och så får vi se vad hon säger? Det värsta blir nog vid handlingen - vad ska du ha det där till och det och det där och det där, jag tänkte överraska med att göra en rätt som mina kompisar suktat mig med, okej? Okej!

 

Idag gjorde jag stekt salt sill med löksås och fick godkänt, själv tyckte jag att såsen blev lite för tjock men jag är bara en amatör.


1B6CA1BC-5743-4330-9D72-CC3C26A29D6A.thumb.jpeg.239f1d70c4736f129a30b314e8eafd1a.jpeg

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker pastarätter kan vara galet gott. Vi gör ofta egen pasta.

Vi fixade en kryddträdgård och satte en jäkla massa olika kryddor där bla Salvia. Den stöter jag inte på så ofta i mat i Sverige, men nu har vi använt jättemycket i bla olika pastarätter. Det är nog en ny favoritkrydda för mig. Chateauneuf de pape (röd sådan så klart) är klockrent med Salvia, Brunello är också bra. Båda kraftiga men med lite olika toner i sig som båda passar bra. 

Salvia är som en drake. Kapa en gren och det växer ut flera nya. Vi har ett fullständigt överflöd av Salvia. Går att skörda fortfarande. Senast i söndags.

 

Foto: Iphone...

IMG_0084.thumb.JPG.85bc28c5ce44677b5eaf06615b4e20ff.JPG

 

IMG_0086-2.jpg.f9163af43ac984ef5e9e84e9a5327cc3.jpg

 

Klipp till det lite. Fritera i någon bra olja i en panna tills de blir som hårda chips men utan att bränna vid.

 

IMG_0093-2.jpg.e8c2fcefbf4f05bb49f20779faa3a0b4.jpg

 

Svamp, strimlad biff, Creme Fraice, grädde, soja, umami fond, Sambal Oelek kalvfond, peppar, salt och salvia som inte friterats.

 

IMG_0097-2.jpg.76f7ddb9acd7a574da92b5f6af948ea8.jpg

 

Blanda i pasta som är nästan färdigkokt, Al dente "plus". Den mjuknar lite till i när man blandar runt den varma såsen och den står lite och tar smak.

I dag blev det inte färsk utan torr pasta av märket Rummo som är riktigt bra. 

 

 

 

IMG_0102-2.jpg.957ac0c77be4e2531bfa9937762739b2.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Salvia är en pärla. Vi har en buske som vi klipper ner varje vår och till sommaren har vi nya fräscha grenar som fortsätter växa hela säsongen och går att plocka aven under vintern.

 

Färsk salvia är även gott att använda i grillen eller till ugnsstekning. Vi äter mycket vilt som vi köper på de större gårdarna/slotten härikring. Jag kör en hög ”salviablad” och andra kryddor som gifter sig bra med salvia, t ex persilja, körvel eller rosmarin med salt och rostad vitpeppar i en mixer. En dov- eller hjortytterfile täpper jag porerna på snabbt i en stekpanna. Därefter rullar jag ytterfilen i kryddblandningen och kör på svag värme ca 125 grader till köttet når 52 grader. Tar ut det och rullar in det i folie ca 15 minuter och förbereder resten.


Fantastisk gott.

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr verkar pandemin slå mot gåsuppfödarna. Såg denna artikel i SvD idag.

 

Att pandemin skulle påverka

firandet av Mårten gås insåg

Sveriges största gåsuppfödare

redan i mars.

Produktionen krymptes

med en tredjedel och i höst

har 6 000 färre gäss än förra

året slaktats hos Viking fågel

i skånska Munka Ljungby.

Cecilia Klintö/TT

– Det blev som jag hade befarat.

Det hade inte gått att sälja fler

gäss i år, säger Björn Olsson, som

driver företaget tillsammans med

sin fru.

Björn Olsson har haft kontakt

med många krögare med

gåsa middag på menyn, som har

fått avbeställningar i sista stund.

– För någon månad sedan var

det mycket mer positiva tongångar,

men sedan har proppen

gått ur de sista två veckorna,

säger han till TT.

Även de stamkunder som kommer

till gården köper mindre,

kanske en gås i stället för tre.

Kunderna är ofta lite äldre, konstaterar

han, och de drar sig för

att ordna stora middagar nu.

Försäljningen av majskyckling

rullar däremot på mer eller mindre

som vanligt.

– Det har minskat på restaurangsidan,

men privatkunderna

och butikerna köper mer. Det

gäller att vara anpassningsbar

i dessa tider. ª

 

 

Det är klart att en gås måste delas och ätas av flera samtidigt. Har svårt att tro att den skulle vara god att tillagas i bitar. Trist!

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...