Jump to content

Mat till vardag och fest - recept och tips


byZan

Recommended Posts

Jag fick en ide om att starta en tråd om mat och då allt från den enklare vardagsmaten till festmåltiden.

 

Anledningen till en ev. tråd är att det säkert finns personer här som även sitter inne med kunskaper i ämnet mat eller bara vill försöka förkovra sig eller kanske få eller ge inspiration och tips, vad vet jag? Jag är själv ingen matlagare av rang men kan tycka att det är lite kul ändå.

 

Några exempel på vad som fick mig att tänka på en tråd om mat:

- Jag är ingen matlagare av rang men vill ändå försöka bli bättre

- Jag tycker att det kan vara roligt att laga lite mat då och då

- Nyfiken på om jag kommer att ta till mig av råd och rön eller om jag faller tillbaka till det invanda

- Vill ha nya recept då det annars är lätt att fastna i gamla vanor och tillaga det man vet att man kan och vet att det blir bra

- Våga testa nytt, våga misslycka

- o s v, o s v…...

 

….funderingarna är många och säkert recepten för att blidka mina och förhoppningsvis andras smaklökar och ge inspiration till nya rätter eller annorlunda kryddningar e t c men framförallt till vardagsmaten (husmanskost gillas) för egen del.

 

Jag har inte ens testat ångfunktionen i spisen och inte heller varmluftsugnen, så då vet ni att min nivå inte ligger på topp, även om jag enligt min fru är fantasifull nog för att kunna göra en enklare rätt på vad det nästan tomma kylskåpet har att erbjuda.

Men jag saknar mormors kroppkakor, söndagsstek, farsans stångkorv special, köttfärslimpa, morsans alla fiskrätter, farmors konst att koka soppa på en spik, jag vill försöka återuppleva de smakminnena.

 

Hur ska recept, tips och råd presenteras för att det ska vara enkelt att hitta och söka på om man vill ha ett viss rätt eller recept? Går det att få till någon typ av enklare sökfunktion?

 

Oj, det börjar kanske bli övermäktigt nu och varför drog jag igång detta? Det ska ju inte bli en receptbok (det finns ju redan hur många som helst) utan en inspirationstråd till att försöka få nya smakupplevelser och inspiration till att lära sig mer om konsten att tillaga mat för hifi-entusiaster.

 

Ja ja, frågar man inte så får man inga svar!

 

Kom med synpunkter, bu eller bä?

 

/byZan

 

 

  

Link to comment
Share on other sites

Jag tror det kan bli trevligt så länge det inte tar överhand, kaffetråden är väl ett bra exempel där det funkat bra, dvs att matgrejer håller sig i denna tråden. Det är trots allt ett hifi forum och EN tråd kanske man kan ignorera om man nu inte är intresserad av mat, men om det börjar bli flera stycken så kan det lätt bli grötigt(!).

 

Jag tror även en sådan här tråd skulle må bra av lite bilder, så kämpa inte emot för mycket på den fronten... :) 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, VoicesInMyHead said:

... om det börjar bli flera stycken så kan det lätt bli grötigt(!).

 

Eller så kan ju gröten göra så att det lätt blir "flera stycken" ... burkar i racket :D

Jag ser om inte annat fram emot vem som postar det godaste receptet på julgröt :cool:

Link to comment
Share on other sites

Mat, dryck och musik är på något sätt alltid sammanlänkade för en totalupplevelse. Det är skillnad på att t.ex. lyssna på uppträdande på Konserthuset, Operan eller Fasching där man kan kombinera allt på en gång.

Hemma gör jag som jag vill och på en vanlig resturang blir jag vanligen störd av högtalarspelad musik. Finns gudskelov en del ställen som inte spelar hög musik till husmanskost som Operabaren, Bakfickan eller Tennstopet. Tennstopet är lite favoriten som inte fallit för denna trend och i synnerhet i dessa Coronatider. På torsdag blir det lunch med ärtor med fläsk, pannkakor och varm punch.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, calm said:

Tennstopet är lite favoriten som inte fallit för denna trend och i synnerhet i dessa Coronatider. På torsdag blir det lunch med ärtor med fläsk, pannkakor och varm punch.

 

"Ärtsoppa med fläsk samt pannkakor med SYLT OCH GRÄDDE" står det på menyn, kan man få varm punsch till också alltså? :) 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

 

"Ärtsoppa med fläsk samt pannkakor med SYLT OCH GRÄDDE" står det på menyn, kan man få varm punsch till också alltså? :) 

Självklart!! En krog med traditioner måste naturligtvis ha punch.  Men det kostar naturligtvis extra. Sylt är obligatoriskt, men frågan är hur traditionsbunden grädden är. När jag växte upp så var det t.ex. inte så vanligt med grädde i semlan, men väl varm mjölk. Och pannkakor serverades i vart fall hemma antingen med hallon-, blåbärs- eller lingonsylt.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, byZan said:

det säkert finns personer här som även sitter inne med kunskaper i ämnet mat

Jag hörde om en influencer som torrfastade (måste ärligt talat vara livsfarligt), men i övrigt äter de flesta.

 

Här är en instruktion till vad jag gjorde igår;

- Ställ ugnen på 200 grader.

- Strimpla 1kg potatis, två stora gula lökar och två vitlöksklyftor samt hacka en chili och en paprika.

- Olja en form och lägg i hacket. Salta och peppra samt klicka över smör. 

- In i ugnen i ca 30min. Rör om då och då så att det mesta av potatisen får färg.

- Stek fyra biffar hastigt i smör. Jag använde kalvkotlett men det funkar med entrecote, ryggbiff eller flankstek.

- Lägg över biffarna i en egen form.

- Tillsätt kalvfond och några dl rödvin i pannan och låt sjuda på spisen tills den reducerats.

- Sänk ugnstemperaturen till 100 grader (obs ej varmluft) och ställ in de fyra biffarna med potatisen ytterligare en timme.

- Servera med en sallad.

 

Bör serveras med ett rödvin eller en öl, men vi drack vatten på måndagskvällen.

 

Tog inget foto eftersom jag inte visste om tråden :D

 

Link to comment
Share on other sites

Vilken rätt en måndag, det ser för mig ut som en festmåltid:1952293183_slightlysmilingface:

 

Skall testas men förtydligande önskas och det gäller vitlöken som jag antar ska pressas och vilken typ av chili (finns ju massor av olika och det i både storlek och styrka?

Annars ett klockrent recept.

 

@calle_jr när jag ändå har dig på tråden så undrar jag om det är okej att föreslå drycker till recepten även om de ofta kan innehålla alkohol?

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, byZan said:

Skall testas men förtydligande önskas och det gäller vitlöken som jag antar ska pressas och vilken typ av chili (finns ju massor av olika och det i både storlek och styrka?

Vitlök bör i princip alltid skivas tunt.

Jag använde egenodlad spansk chili och paprika, men brukar ta vad jag har. Det behövs bara ett par cm som smakförhöjare.

 

 

12 minutes ago, byZan said:

undrar jag om det är okej att föreslå drycker till recepten även om de ofta kan innehålla alkohol?

Helt ok.

Vi kanske inte ska föreslå magic mushroom omelette o sånt på ett hififorum, men öl o vin är väl ok.

 

Link to comment
Share on other sites

Pasta Carbonara kan vara så bra mat det över huvud taget går att få. Särskilt med rätt rött vin till. Samtidigt blir det kalasbra i skidbackens lunchrestaurang i Dolemiterna  , på strandrestaurangen, och hemma här, snabblunch, fin middag mm, mm. 

Det finns massvis av recept och nästan alla är bra. 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, calle_jr said:

samt hacka en chili

Ett varningens finger här baserat på matumgänge med @calle_jr...

 

Jag känner många som gillar chilli inklusive mig själv. Men för mig är Calle näst intill extremt tålig med chilli och tål mycket starka doser och sorter. För er som inte är det uppmanar jag till viss försiktighet. Jag odlar också chilli och är självförsörjande. Jag klarar långt ifrån de nivåer @calle gör. För er som är mer som jag förordar jag svagare sorter typ Jalapeno som man också med fördel kan konservera efter först koka ca 400 gram jalapenoringar 5 minuter i 2 dl vatten + 2 dl äpplevinäger + 2 msk socker + 2 tsk salt. Skiva sedan ett par vitlöksklyftor tunt och häll över i ren glasburk tillsammans med den skivade och kokta skivade jalapenon. Fyll upp till brädden och förslut.

 

Efter ett par veckor kan man sedan servera dessa som tillbehör och ändå få aromen men med lite mildare styrka. Det är jättegott till mycket. Man kan också hacka och blanda i anrättningen mot slutet. Chiliaromen är där men inte så starkt så att det blockerar andra smaker och håller dessutom ansiktssvettingar borta (hos mig). 

 

Ett tips för att säkerställa rena glasburkar är att först diska och torka dem och därefter sätta in dem i ugnen i 100 grader xa 10 minuter. Rena burkar är viktiga för att slippa mögel.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har en kompis som odlat chili i många år och hade chili i det mesta av sina maträtter t o m på smörgåsen tillsammans med ost. Jag gjorde en sådan smörgås med chili jag fått av honom (sex olika sorter), det var bara det att jag tog fel sort! Jag fick både svettningar och andnöd - du måste lära dig namnen och vilka som passar till vad blev svaret då jag berättade om min ”chilismörgåsdebut”. Vågade inte använda chili på länge efter det, men har återupptagit chili som krydda till vissa rätter och nu med rätt sort (kan inte namnen nu heller) till smörgåsen, gott!

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Klistrar in ett recept från @Bebop från en annan tråd:

 

Vi älskar matlagning. Ikväll gjorde jag:

  • bavettepasta blandade med ett par spenattärningar som jag kokte ihop ihop med olja, vit vin och vitlök i somras och reducerade ordentligt efter att ha mixat allt till en ”soppa” och gjorde istärningar av dem. 
    Så ikväll kokte jag upp lite bavett-spagetti.
  • I med en äggula efteråt så att bavetten blir lite trög och tar upp smakerna.
  • I med tärningarna och tre extra pressade vilökar och ett par mtsk rappsolja samt ett par nävar skalade räkor som dragit sig i lite outspädd pastis eller motsvarande en halvtimme. 
  • Droppa i lite gräslöksolja som vi alltid har i kylen (raps- eller olivolja + ett knippe gräslök + mixa ordentligt + sila). Förvara i liten flaska i kylen.
  • Servera med brynd vitpeppar och toppar med riven parmesan och ett glas chardonnay.
  • Är gjort på en halvtimme.

Kanongott!

Link to comment
Share on other sites

Gjorde en klassisk rätt i förgår Coq a Vin som blev bra. Ren vardagsmat. Recept från ICA baserad på kycklingfile´, en kompromiss naturligtvis då ben och skinn tillför goda smaker, men filé finns alltid i frysen. Filén skärs upp i ganska stora bitar och brynes i smör och lägges i en gryta. Därefter brynes bacon eller sidfläsk, smålök, vitlök, purjolök och champinjoner. Krydda med salt och färskmald svartpeppar. När allt ligger i grytan så pudrade jag med vanligt vetemjöl för att få lite tjockare sås. Lite tomatpuré fanns inte med i receptet men förhöjer smaken tycker jag. På med 3 dl rödvin och 1 dl kycklingfond. Timjan och lagerblad. Persilja strös på innan servering. Serveras med ris eller potatis och en grönsallad. Ett glas rött.  Enkelt och går snabbt att tillaga.  Fördelen med vin i maten är att man (jag) kan pimpla lite under tillagningen. I vart fall blir kocken på gott humör.  Den kan med fördel lagas i lite större sats så att man kan äta  resten till lunch. Grytor blir som regel bättre när de fått stå ett tag. Man får dock passa sig så att kycklingen inte blir torr. 

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, P-pan said:

Blir det bra det här egentligen ? :unsure:

 

Stillasittandes hobby + matlagning med tillhörande drycker av godare slag.

 

Det kan ju slå över i ökad dynamik på så sett att "baskaggen" kommer att dominerar den totala ljudbilden.

 

:D

Man måste tänka på basstödet och resonansbotten! :1952293183_slightlysmilingface: Bas skall ju ändå kännas i magen och har man ingen så kan man inte känna någon eller också talar vi om "fantombas".:24:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Gammal ”hederlig” husmanskost tycker jag är en delikatess om den görs med lite kärlek och omsorg. En sådan rätt är fläskorv och senapssås på äkta Slotts originalsenap. Här är ingredienserna så när som på mjölk och kycklingbuljong.

 

D2082E5E-831F-4B6A-AC9F-070A9BB2EC20.jpeg

 

(För 2 vuxna)

  • Kok upp vatten med lagerblad, kryddpeppar och en halv kyckling- eller grönsaksbuljongstärning.
  • Lägg i fläskkorven (vattnet skall precis täcka korven) och låt sjuda svagt i 20 minuter. 
  • Efter 10 minuter lägger du även i lökklyftorna
  • Låt potatisen koka parallellt och när 5 minuter återstår lägger du i morötterna med potatisen.
  • Ta upp korv och lök och lägg på ett fat efter 20 minuter. Skiva korven i ca 1,5 cm skivor.
  • Häll ur lite av korvspadet, eller ännu bättre, reducera ner spadet så att du har kvar ca 1,5 - 2 dl och red en sås med mjöl upplandat i mjölk.
  • Lägg i 1-2 msk senap (efter smak). Peppra (vitpeppar) och salta efter smak.
  • Servera på ett fat och krydda extra med senap på korven
  • En öl till smakar jättefint.

Voilà!


6891C6FD-F87C-4E91-AF0E-11331A25EBB0.jpeg

 

Enkelt, billigt och smakar alldeles utmärk... en klassisk rätt i många svenska hem under min uppväxt. Idag lite underskattad.

 

 

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, calle_jr said:

Vet att du ogillar när man frestar med mat i trådar generellt.

 

:D

 

Felet jag vanligtvis har gjort genom åren är väl att läsa på forumet för sent om kvällarna när hungern hunnit smyga sig på igen.

Men en dagobertmacka, eller två, runt 23-tiden sitter sällan fel om nu något annat gott skulle råka fresta via ett synintryck eller så.

 

Klart vi ska ha en mat & dryck-tråd på forumet... tack @byZan  ... :331706287_thumbsup:

 

Link to comment
Share on other sites

On 2020-10-27 at 19:24, calle_jr said:

Här är en instruktion till vad jag gjorde igår;

Man bråkar inte med slaktaren som jag handlar av ibland :198131928_grimacingface:

När han ropar min nummerlapp är det bara att peka. Det känns som att ev invändningar är förenat med livsfara. Butiksägarna figurerar i lokalpressen, och det är inga trevliga artiklar.

 

I förrgår blev det därför drygt 2kg kalvkotlett i påsen.

Inga problem; de sex kalvkotletter som blev över kokte jag i fyra timmar igår.

Hälften av det gjorde jag igår en thaisoppa av med buljongen, lök, vitlök, chili, ingefära, gurkmeja, limeblad, shitake, morot, potatis, broccoli, minimajs, vattenkastanj, salladslök, pakchoi, lime, risnudlar, fisksås, koriander.

 

!cid_1ED86272-3EA6-483E-9B56-C845C6CB194A.jpg

 

 

Andra hälften gjorde jag idag en indisk gryta med lök, vitlök, chili, hot curry madras, kummin, kardemumma, morot, selleri, blomkål, kikärter, fikon, kokosgrädde och gröna ärtor. Ätes med basmatiris, nan, mango chutney, yoghurt.

 

!cid_0CA8304A-7B0A-4444-AAAF-D3D9F3DA522C.jpg

 

 

 

Den som gillar indisk mat kan jag rekommendera Pataks pickle. Den finns som mango, lime, chili, mixed, aubergine, garlic mm;

 

Amazon.com : Patak's Hot Lime Pickle - 283g : Grocery & Gourmet Food

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, calle_jr said:

I förrgår blev det därför drygt 2kg kalvkotlett i påsen.

Inga problem; de sex kalvkotletter som blev över kokte jag i fyra timmar igår.

Hälften av det gjorde jag igår en thaisoppa av med buljongen, lök, vitlök, chili, ingefära, gurkmeja, limeblad, shitake, morot, potatis, broccoli, minimajs, vattenkastanj, salladslök, pakchoi, lime, risnudlar, fisksås, koriander.

 

!cid_1ED86272-3EA6-483E-9B56-C845C6CB194A.jpg

 

.... :tongue:

 

Det blir nog en ovanligt tidig nattmacka ikväll... :closedeyes:

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, calm said:

Gjorde en klassisk rätt i förgår Coq a Vin som blev bra. Ren vardagsmat. Recept från ICA baserad på kycklingfile´, en kompromiss naturligtvis då ben och skinn tillför goda smaker, men filé finns alltid i frysen. Filén skärs upp i ganska stora bitar och brynes i smör och lägges i en gryta. Därefter brynes bacon eller sidfläsk, smålök, vitlök, purjolök och champinjoner. Krydda med salt och färskmald svartpeppar. När allt ligger i grytan så pudrade jag med vanligt vetemjöl för att få lite tjockare sås. Lite tomatpuré fanns inte med i receptet men förhöjer smaken tycker jag. På med 3 dl rödvin och 1 dl kycklingfond. Timjan och lagerblad. Persilja strös på innan servering. Serveras med ris eller potatis och en grönsallad. Ett glas rött.  Enkelt och går snabbt att tillaga.  Fördelen med vin i maten är att man (jag) kan pimpla lite under tillagningen. I vart fall blir kocken på gott humör.  Den kan med fördel lagas i lite större sats så att man kan äta  resten till lunch. Grytor blir som regel bättre när de fått stå ett tag. Man får dock passa sig så att kycklingen inte blir torr. 

 

Calm

 

 

Gjorde samma förr-förra helgen på en 3.8 kg tupp. Magiskt! En av världens bästa hösträtter. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...