Jump to content

Nu har den anlänt: En strömtillsnyggare från Accuphase


Recommended Posts

Som om Chords M Scaler inte vore nog, så har den nyfikne token i mig, nu beställt en aktiv strömtillsnyggningsgrunka från Accuphase. När det gäller den firmans pryttlar så finns det goda skäl att handla begagnat, vilket jag gjort.
Det rör sig om en PS-510, vilket är en aktivt opererande apparat, som väl närmast kan liknas vid ett rejält mono-slutsteg i uppbyggnaden.
Den likriktar och återskapar inte växelströmmen som PS Audios liknande grunkor gör, utan den mäter inkommande ström och justerar den mot en referens istället. 
Apparaten är på väg från Finland, och mer info - eller åtminstone mer text... - kommer från mitt håll så småningom. Som oftast så har jag inte lyssnat utan bara beställt.  :179192285_facewithrollingeyes:  Konditionen på "min ström i väggen" har jag heller inte analyserat.  :179192285_facewithrollingeyes:  Det kan förvisso mätaren på apparatens front ge en del besked om (in/ut-spänning, in/ut-dist och vad det nu var).
 

unnamed.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

I väntan på att strömtillsnyggaren skall anlända så har jag funderat lite på hur jag skall ordna med tillräckligt med uttag.

Apparaten har bara två jordade uttag och två ojordade (såna där uttag för "platta stickproppar"). Jag vill ju ansluta alla apparater till tillsnyggaren, och det första jag tänkte på var Supras grenuttag. Dessa är dock försedda med filter (det finns olika, men inga helt utan filter). Jag vill inte addera några kretsar efter tillsnyggaren.

En svindyr Atlas ofiltrerad 6-uttagsmodell hittades på Ågrens till något reducerat, men fortfarande hutlöst pris. Uttagen är inte kopplade på konventionellt vis, utan sålunda att alla sex uttagen vart och ett är direkt anslutet till ingångsbrunnen. 
Kanske overkill detta, men jag vill inte "noja mig" över att grenuttaget begränsar det hela.

Link to post
Share on other sites

Precis som @triomionämnde så har Furutech e-TP66-E kostar 4365:- en enkel men riktigt bra nätlist som man kan bygga om, redan som den är så är den ok men efter ombyggnad så kommer den prestera imponerande bra!

Jag hjälpte min vän att bygga om sin, det vi gjorde var att vi bytte ut kontakterna till Furutech FI-06 NCF (R) IEC och Furutech FI-E30 NCF (R)! Den presterade otroligt bra när vi jämförde den mot en betydligt dyrare strömburk.

 

Det var lite svårt att får isär listen då de har använt dubbelhäftande tejp men man kan värma den försiktigt så går det lättare!

 

Link to post
Share on other sites

Nu är den installerad och stickproppen vänd för minimalt mekaniskt trafo-brum. Det är hörbart ”åt ena hållet” men ohörbart på någon meters håll ”åt det andra hållet”.
Enligt visarinstrumentet på apparaten är det knappt 1,5% THD på nätspänningen i nuläget. Enligt samma instrument är det 0% på apparatens utgång. Spänningen in svajar lite över tid mellan 230 och 225 Volt. Ur apparaten är det 230 Volt.
All min apparatur är ansluten till strömtillsnyggaren. Dess visare indikerar ett effektuttag om mellan 200 och 350 V/A beroende på ljudvolymen. Normal lyssningsnivå innebär emellertid 200 V/A och för att förbruka 350 V/A krävs att jag spelar avsevärt mycket högre än jag vill.
Den är moderat specad till att leverera max 510 V/A. Där börjar (enligt manualen) belysningen i visarinstrumentet att blinka och vid högre effektuttag släcker apparaten ner.
Jag tänker inte prova.

Jag är i skrivande stund trött, blodsockerfallen och hungrig, så kommentarer kring musikupplevelser får jag återkomma om.

Link to post
Share on other sites
  • Strmbrg changed the title to Nu har den anlänt: En strömtillsnyggare från Accuphase

Jag tänker inte ägna mig åt att koppla om fram och tillbaks i syfte att jämföra musikupplevelsen med respektive utan strömtillsnyggaren.

Jämförelser av den typen intresserar mig (tyvärr för vissa kanske) inte alls. 

 

Jag är nämligen enbart intresserad av en riktigt god musikupplevelse och inte alls av att rangordna olika upplevelser.

Det enda som intresserar mig är huruvida det är bra. Inte alls huruvida något är bättre än något annat. Ty, relativiserar man (jämför) så riskerar man att fokusera på just ranking och skillnader och tappa fokus på om det överhuvudtaget låter bra. Det kanske bara blir en ranking av flera dåliga alternativ...

Även en "vinnare" kan ju vara ganska dålig trots att den var bättre än de andra.

 

Musikupplevelsen bedömer jag huvudsakligen utifrån om jag - utan att anstränga mig  - lyssnar utan att distraheras av tillkortakommanden.'

Tillkortakommanden i ljudet skall elimineras till den grad att de upphör att distrahera. Tillkortakommanden som inte distraherar kan med den målsättningen tillåtas passera. 

 

Fortsättning följer.

Link to post
Share on other sites

Okay, så en liten kommentar kring hur det låter då da.

 

Eller, äsch! Jag tänker inte försöka reda ut hur det låter. Men däremot hur jag upplever musiken.

Ty, det låter inte så mycket alls, men musiken känns väldigt äkta. Ha nu i åtanke att min musiksmak endast kretsar kring "klassiskt" i diverse olika former. Mestadels storskaligt, typ symfonier, balettmusik, fiol- och pianokonserter och sådant. 
Som jag redan skrivit så tänker jag inte skriva någonting om musikupplevelsen med och utan tillsnyggaren. Inte heller ägna mig åt att koppla in och ur densamma. Nu står den där och matar samtliga apparater, så var det bra med det. Ingenting kommer heller att skrivas kring basala saker som "basådiskant". Jag tänker inte på sådant alls.

Det är ett mycket stort panorama, orkesterlokalen framstår väldigt tydligt, instrumenten känns väldigt verkliga. 
Det tycks gå att lyssna mycket och länge. Även småtråkig musik blir ganska intressant.

 

Man kan nog säga att tillsnyggaren gör ungefär samma saker som M Scalern: Klarheten ökar och därmed realismen.

 

Link to post
Share on other sites

Jag utesluter inte alls att det kan vara svårt att föreställa sig den klarhet jag har uppnått. Eller snarare hur musiken låter under de omständigheterna.
Har man inte upplevt det, så kan det ju ligga nära tillhands att ifrågasätta och avfärda åtgärderna som alltifrån förstörande, meningslösa eller ytterst marginella.

(Det pågår sådana diskussioner i andra forum.)

 

Yttermera så skulle jag nog kunna tänka mig att vare sig en M Scaler eller en Accuphase PS skulle ge någon väsentlig inverkan på en "enklare anläggning". Allt det jag ägnar mig åt syftar till ökad klarhet. Vilket i sin tur syftar till ökad realism. Det krävs rimligtvis mycket högupplösande högtalare och ett icke-förgrumlande rum*) för att höra prestandan.

*) Eller högtalare av en spridningstyp som inte ställer så stora krav på rumsåtgärder.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...