Jump to content

Usel koll på modellbeteckningar med mera


Strmbrg
 Share

Recommended Posts

Kanske en jätte-oviktig fråga och därmed ett inte-problem, men likafullt: Jag är skit-usel på att komma ihåg modellbeteckningar på apparater. Inte ens de prylar jag för närvarande äger har jag koll på. Utöver denna kanske betydelselösa oförmåga så lär jag mig nästan aldrig ens vad de mest elementära förkortningarna för olika saker är. 
Exempelvis om den heter RIIA eller RIAA, den där standarden för tonkurvehanteringen för grammofonskivor. 
Är Ubuntu en apparat eller något slags programvara (eller är det ett afrikanskt språk?..)
Är Toslink enbart optisk digitalöverföring eller är det något annat också?
Vad heter mina hörlurar?
Vad är det för Prokofjev-symfoni jag lyssnar på? Jag har ju själv nyss valt på den på Tidal, men jag har redan glömt, eller tänkte inte ens på vilken det var jag valde... Jag bara lyssnar och gillar, eller ogillar, liksom. Det blir till att favoritmarkera den direkt - om den var bra - så att jag kan hitta den på nytt, annars är det rökt. (Bilden på "skivomslaget" brukar hjälpa mig att hitta tillbaks.

 

Utifrån denna total-förvirring tycks det mig som att omgivningen har stenkoll på modellbeteckningar, programvaror, förkortningar och inte minst på forummedlemmars så kallade "Nick-names" (pseudonymer hette det visst förr...), vilka slags karaktärer som befinner sig bakom dessa, vad de brukar skriva om, hur de brukar uppträda etcetera.

 

När det gäller just forummedlemmar - och då särskild de som valt pseudonymer som Rg-57, brg, knv3, kvant, GF, 88-an och liknande - så svävar jag närmast fullständigt omkring i diskussionerna utan att någonsin lyckas koppla ihop "nicket" med något slags person. Eller, det tar oftast väldigt lång tid innan kopplingen uppstår.

 

Visst, jag överdriver litegrann, men viss sanning ligger det dessvärre i det ovan beskrivna.

Hur är det med er andra?

Link to comment
Share on other sites

Kommer enklast ihåg saker genom att dra associationer till annat. T.ex. dina hörlurar, SR-007, Nu vet jag inte vad SR står för men antar att det är SpeakeR då Stax gillar att kalla deras hörlurar för öronhögtalare. Så säg associationen Speaker - James Bond (double-o-seven).
Alla förkortningar står oftast för någonting och i RIAA-fallet är det Recording Industry Association of America. I mitt tycke enklare att komma ihåg då.


Mitt nick är mina initialer, här går det väl ändå bra att låta bilden hjälpa till? Den äkta taxmannen... :cool:

 


För att träna upp korttidsminnet kan du alltid börja spela sudoku, memory eller lägga pussel. 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Peo said:

@Strmbrg Tycker du verkligen att detta en fråga som platsar på ett hifi-forum?

Här ska vi väl avhandla hifi-relaterade frågor, inte medlemmarnas tillkortakommanden.

Det måste väl finnas bättre lämpade ställen än ett hifi-forum för sån't här.

Pja, en del av hobbyn kretsar ju kring prylar, modellbeteckningar, programvaror, standarder etc. Så, visst. Ta gärna upp det du tycker är intressant!  

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Jag håller med. Det finns flera länkar där du kan få ditt ämne behandlat. Här ett exempel https://www.hjarnfonden.se/2018/09/att-gora-en-demensutredning/#

Fy fan, så lågt.

Du skall vara Moderator?

Tycker en offentlig ursäkt vore på sin plats.

Sen att du tar en paus från Euphonia ett tag.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, figge said:

Sen att du tar en paus från Euphonia ett tag.

Ja, då gör jag det. 

 

Om jag sårat @Strmbrgber jag naturligtvis ursäkt för det. Vi har olika nivåer av sarkasm. Även mitt minne har försämrats med åren och jag har googlat runt i ämnet men har inte förväntat mig svar på Euphonia.

 

En paus kan ju vara skönt. 

 

Så Lång! 

Link to comment
Share on other sites

Usch vad dålig stämning det blev..

 

Visst kan @Strmbrg's inlägg nån gång kanske ligga på gränsen för att kunna kallas hifi-relaterade, men ingen skada skedd väl? De stör inte mig i alla fall. Lite tolerans kan vi väl ha för varandras personligheter? 

 

Å andra sidan, om nu @Bebop var sarkastisk och även har bett om ursäkt för det så kan väl saken anses vara utagerad?

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Simon76 said:

Usch vad dålig stämning det blev..

 

Visst kan @Strmbrg's inlägg nån gång kanske ligga på gränsen för att kunna kallas hifi-relaterade, men ingen skada skedd väl? De stör inte mig i alla fall. Lite tolerans kan vi väl ha för varandras personligheter? 

 

Å andra sidan, om nu @Bebop var sarkastisk och även har bett om ursäkt för det så kan väl saken anses vara utagerad?

 

Håller med till 100% och svårare än vad den sista meningen beskriver behöver det inte vara.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Ja, egentligen bryr jag mig inte särskilt mycket. Intresserar mig betydligt med för diskussioner, resonemang och sakernas tillstånd än av den socialiserande biten.

Förresten, varför skriver man @-tecknet när man riktar sig till någon? Det betyder ju "at" på engelska, dvs vid, inte till. I begynnelsen så skedde ju bara kommunikationen på nätet mellan ett antal universitet, och då skrev man knase.strmbrg@bergkvarauniversity.se
Dvs @=at/vid.

Ja, det är en del oviktiga saker man inte begriper...

Link to comment
Share on other sites

Egentligen mest en konsekvens av det skrivna ordet och att vi inte träffs på "riktigt"... Tror inte @Bebopmenade att förolämpa, men kan ändå förstå @Strmbrg & @figge reaktion. 

 

Hursom, jag erkänner mig fullständigt obildbar på Sonos fabers jädra modellbeteckningar! De är ju helt obegripliga? :D Men i övrigt är jag nog rätt "marinerad" i fackspråket, framför allt när det gäller de IT-baserade bitarna, får erkännas...

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, AlfaGTV said:

Tror inte @Bebopmenade att förolämpa, men kan ändå förstå @Strmbrg & @figge reaktion. 

Så är det.

 

Jag känner Bebop bäst och kan förstå att hela Strmbrgs inlägg är en total provokation mot hans livsstil. Ska vi bara glida runt i lättja och inte bry oss om nånting? Vifta bort allt som berör fördjupning inom musik, konst, kultur och... teknik, och bara ägna oss åt ytlig underhållning?

Å andra sidan är det inte Strmrgs avsikt, och som han själv skriver "en överdrift".

Men vad är då den egentliga meningen med tråden?

 

 

 

17 hours ago, Bebop said:

Om jag sårat @Strmbrgber jag naturligtvis ursäkt för det.

Tack.

 

 

 

20 hours ago, figge said:

Fy fan, så lågt.

Du skall vara Moderator?

Tycker en offentlig ursäkt vore på sin plats.

Sen att du tar en paus från Euphonia ett tag.

Jag kan förstå det, och ditt inlägg fick även Bebop att förstå det.

Vem som modererar Euphonia är dock en fråga för forumledningen.

 

 

 

14 hours ago, Strmbrg said:

Intresserar mig betydligt med för diskussioner, resonemang och sakernas tillstånd än av den socialiserande biten.

Förresten, varför skriver man @-tecknet när man riktar sig till någon? Det betyder ju "at" på engelska, dvs vid, inte till.

Bra att du tycker så, och hoppas att du menar det också.

"At" används även för platsbestämning, jämför tex uttrycken "at home", "where are you at?". Men visst, på Internet används det för att beskriva på eller vid.

I forummjukvaran används @ egentligen för att pinga personen som finns på det konto man skriver.

 

 

 

On 2020-09-21 at 07:24, Strmbrg said:

Vad är det för Prokofjev-symfoni jag lyssnar på? Jag har ju själv nyss valt på den på Tidal, men jag har redan glömt, eller tänkte inte ens på vilken det var jag valde... Jag bara lyssnar och gillar, eller ogillar, liksom.

För mig är det helt avgörande att känna till temat i tex Scythian Suite, antagligen den första heavy metal som komponerats. För mig är det obegripligt att bara låta sådan musik strömma utan att intressera sig för innehållet, fördjupa sig i orkestreringen, historiken, vem som spelat in den och om någon gjort det bättre än Dorati/LSO.

 

Link to comment
Share on other sites

Ett litet förtydligande beträffande musiklyssning och fakta-kännedom:
Visst känner jag igen väldigt mycket musik och kan ofta säga vad det är jag lyssnar på. Annars vore det mycket märkligt.

Utöver det så har jag skaffat mig hyfsad koll på vilka skivbolag och i viss mån dirigenter och orkestrar/salar som tilltalar mig rent ljudmässigt.


Vad jag vill komma till är kanske snarare att graden av fakta-fokus kan variera mellan olika musikintresserade personer.

Jag tror att jag kan räkna mig till dem som inte är jätteintresserade av fakta kring och bakom de olika kompositionerna jag gillar att lyssna på. 
Men, någon variant av "Muzak" handlar det inte om för min del. Vad jag menade var snarare att jag emellanåt lyssnar på någonting ganska nytt för mig - säg Albert Roussels fyra symfonier. Jag har hittat en "skiva" med alla fyra som jag gillar skarpt https://tidal.com/album/535142 . Det är inte solklart att jag vet vilken av symfonierna jag för tillfället spisar eller vad orkestern heter som framför dem på denna "skiva". Alltså, mer på den nivån av dålig koll.
Det kan även hända att jag bara stöter på något som jag klickar på för att höra vad det är. Efter en stund så kommer jag inte på vad kompositören heter utan måste i så fall titta efter.

 

Jag brukar ofta sitta och stirra in i väggen mellan högtalarna i det väl ljusdämpade musikrummet och verkligen suga åt mig musiken och akustiken.
Men att läsa på om musiken jag lyssnar på lockar inte särskilt mycket. Det kanske till och med är så att jag inte ens vill veta så mycket om musiken?

Det kom jag på nu, och har inte slagit mig tidigare, tror jag. Hm, undrar vad jag skulle ha föreställt mig om jag inte ens visste att Richard Strauss "Alpsymfoni" hette så, utan att det bara var musik? Skulle jag likafullt föreställt mig (eller åtminstone försökt föreställa mig) det där alplandskapet, människorna, väder- och sceneriskiftena?

Utanför protokollet så har jag fått en - kanske förutfattad - uppfattning om att många som är dragna till "klassisk" musik är lite av kalenderbitare, själva musiker, kunniga i notskrift samt insatta i musikalisk terminologi. 

I den - kanske förutfattade - gruppen befinner jag mig inte. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...