Jump to content

Hemma hos Terminator - projekt bygga nytt lyssningsrum


Terminator

Recommended Posts

On 2023-06-06 at 21:08, Terminator said:

Bra fråga! Jag tror att det är SD-kuddar men det är många år sedan jag köpte dem då även den förrförra centern var i samma viktklass och inhandlades 2005. Åren går men kuddarna känns fortfarande mjuka 😬😁

 

Det är ju en intressant fråga. Hur åldras de? Gissar att de höjer resonansfrekvensen med åren eller?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Fick en offert av en byggfirma på utbyggnaden (inkl lite annat) men 1,5 mkr i fast pris var ganska avtändande. Får erkänna att jag för egen del hade killgissat på något mer runt miljonen… Vi ska kolla vidare med lite andra entreprenörer och kanske slutar det med att jag får ta på mig blåstället själv och göra en del av jobbet själv även om det inte är något jag skulle se fram emot (eller ha tidigare erfarenhet av…). 

 

En annan spaning jag gjorde efter att ha avnjutit två riktigt bra konserter inom två veckors tid; Bruce Springsteen och Elton John på Ullevi respektive Tele2 (båda två på andra kvällens spelningar). Sjunde gången jag såg Springsteen och den klart bästa, f*n vad bra han var den här kvällen. Visst, rösten är lite svagare än tidigare, något som framförallt märktes i en av låtarna, men annars var det fullt drag. Otroligt. Elton John var det första gången, och sista om hans löfte om att han nu slutat att turnera, håller. Också en bra konsert men det blir något helt annat med ett mindre, om än otroligt samspelt och tight, band och sittande publik (även om stora delar stod upp mellan varven). Det var dock inte detta som jag tänkte skriva om här utan det var mer hur jag efteråt funderat på att det här med att återgivningen hemma ska låta som live. För mig som gillar den här typen av musik och konserter så blir det sjuk avlägset, ljudet på Ullevi var ok mellan varven men ofta så blåste det bort då vinden var ganska stark. På Eltons konsert så tyckte jag att hans sång var för lågt mixad och sedan, precis som på Springsteens konsert, så åker mina öronproppar ut och in ur öronen beroende på vilken låt, och sound, som spelas. En del låtar låter verkligen hårt och ganska illa när det är live. Ingen av de här upplevelserna är något som jag under några omständigheter skulle vilja ta med mig hem. 

IMG_0426.jpeg

Link to comment
Share on other sites

On 2023-07-21 at 20:13, Terminator said:

det var mer hur jag efteråt funderat på att det här med att återgivningen hemma ska låta som live.

Då tycker jag att man syftar på något mer kontrollerade spelställen, som är utformade för livemusik.

Varken Ullevi och Tele2 är utformade för musik. De vill bara sälja biljetter.

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, calle_jr said:

Då tycker jag att man syftar på något mer kontrollerade spelställen, som är utformade för livemusik.

Varken Ullevi och Tele2 är utformade för musik. De vill bara sälja biljetter.

Sant, då stämmer det förstås bättre (i lokaler/platser som är mer ändamålsenligt utformade). Jag får dock erkänna att jag ser en stor charm och del av upplevelsen av konserter i arenaformat är just storleken och att känna den här gemenskapen med tiotusentals människor i publiken. Sedan har förstås även mindre spelningar, som när jag såg Ludwig Hart i Örebro/Wadköping förra sommaren, sin charm och kvaliteter trots att vi nog inte var fler än kanske max 200 personer i publiken. Sedan var ljudet på den konserten vida överlägset både Tele2 och Ullevi…

Link to comment
Share on other sites

Efter ett besök med min 10-årige son på Sveriges museum om förintelsen (rekommenderas å det starkaste) så blev det ett snabbt besök på Reference Audio för en demo av REL S/510 och S/812 då jag inspirerats av övriga subwooferdiskussioner som pågått sista tiden här på forumet. Efter att ha läst tester, kollat videos på Youtube, googlat och googlat lite till så kände jag att det var dags att sluta torrsimma och ge mig ut på lite djupare vatten. Nu blev det lite sista-minuten så den trevlige försäljaren ursäktade sig över att de inte hunnit fintrimma uppställningen så mycket som de tänkt sig men ljud kom det i alla fall! Audiovector R1 Arreté tillsammans med Naims nya elektronik och åtminstone högtalarkablage från Chord. Basarna spelades en i taget för att försöka få en uppfattning om ev skillnader mellan de båda modellerna. Jag kan inte påstå att den här snabba lyssningen avslöjade några större sådana men till min glädje så tyckte jag att integrationen med Audiovectorhögtalarna var riktigt bra. När semestern är slut så lutar det åt att jag lånar hem antingen en 510a eller 812a (var sak har sin tid). Det som dock imponerade mest på mig idag var Naims nya elektronik som såg sjukt läcker och väldesignad ut. Om den sedan är värd 80k/komponent är en annan fråga men helt klart så bidrar designen, och den läckra skärmen, till det starka habegäret. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Provlyssningen av subwoofer fortsatte idag då jag passade på att boka in ett besök på RC Ljud & Bild i Umeå. Mina svärföräldrar, som vi besöker ca en vecka varje sommar, bor bara några km från butiken men i år var första gången jag kom mig för att boka in ett besök (efter 16 år…). Efter en kort mejlväxling så föreslog de att ställa upp Monitor Audio Platinum 200 3G tillsammans med REL S/812 i deras demorum. Högtalarvalet gjorde utifrån att få något som kan likna mina B&W 804 D3s basförmåga och allmänna kvalitet. Till detta så användes det elektronik, för att citera Magnus i butiken, av en så hög kvalitet att det inte skulle råda några frågetecken kring att eventuella svagheter var hänförliga till den. Vi pratar då en K50 (?) streamer från Antipodes, MSB Premier DAC á 350k och Audio Analogues integrerade förstärkare ABsolute. Allt detta såg ut att vara ihopsnört med grova kablar och strömprodukter från Shunyata. 

 

Subwoofern var inställd på en ljudnivå något över vad man kanske har själv hemma men tanken var att demonstrera vad den kan (enligt Magnus). Delningen var satt vid ca 50 Hz. Jag fick fria händer att justera inställningarna men jag valde endast att sätta av och på subwoofern under några av låtarna för att få en känsla av vad den bidrar med. Jag hade möjlighet att sitta och lyssna i en timme men det känns som att jag hade kunnat sitta mycket längre än så. Det var så roligt att spela musik på den här anläggningen som hade en förmåga att sätta upp en stor och bred scen med fint djup och en underbar diskant. Jag spelade mestadels bara musik som jag valde själv och jag måste säga att jag blev förvånad över hur mycket bas som S/812 ändå tillför i stycken som jag inte tänkt att det kan finnas så mycket mer att hämta i. Riktigt roligt! Att den sedan gör det på ett så imponerande sätt var inte heller fel att uppleva. När jag spelade en låt utan subwoofer så försvann basen och det lät lite ”blött” (ber om ursäkt för klyschan) i den nedersta oktaven. På med subwoofern och det blev en helt annan upplevelse med med en djupare och klart mer definierad bas. Riktigt häftigt. Som ni hör så blev jag rätt såld…

 

Jag måste säga att jag verkligen uppskattade besöket på RC Ljud & Bild, en i mina ögon klassisk hifibutik i dess mest positiva bemärkelse. Kunniga och intresserade av produkterna de säljer, bra balans mellan att få uppmärksamhet och samtidigt att få lyssna i fred. Efter lyssningen hann vi även med att diskutera lite streaming samt Nuprimes hifi-switch som de säljer i två versioner, originalet samt en modifierat av en lokala leverantör i Umeå. Deras uppfattning var att den här switchen gör ungefär samma skillnad som ”bättre” kablar. 

 

OBS! Inlägget är inte på något sätt kopplat till eller sponsrat av RC Ljud & Bild, jag är bara en nöjd besökare som vill tacka för gästfriheten genom att dela med mig av min upplevelse. 

IMG_0678.jpeg

Link to comment
Share on other sites

On 2023-08-04 at 22:53, Terminator said:

Riktigt häftigt. Som ni hör så blev jag rätt såld…

 

Kul.

Lätt att bli såld på bra bas när subbasen är rätt integrerad i systemet och i musiken. När man lyssnar med och utan utan hör man vad man helt missat innan i musiken och det är inte  lika roligt att sedan fortsätta utan. När man väl lärt sig cykla är det svårt att lära sig av med det... :grimacing:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Byggprojektet har tagit ny fart och nu är vi på väg att skriva kontrakt med en entreprenör så sannolikt har jag ett nytt rum klart i början av nästa år. Känns både läskigt, spännande och roligt! 

 

En fråga som dök upp i mitt huvud var att jag någonstans läst att du @calle_jr tipsat om att sätta osb + gips + gips (skruvad och limmad gips), dvs två lager gips. Stämmer det eller har jag drömt det?

Link to comment
Share on other sites


 

8 hours ago, Terminator said:

osb + gips + gips

Jag kommer inte ihåg sammanhanget riktigt, men det har nog diskuterats vid olika tillfällen.

Reglar c/c450 med 12 ply + 12.5 gips blir bra.
Vill man få mer distinkta rumsmoder kan man komplettera med ett lag normalgips eller 6-9mm hårdgips.

Vill man i stället smeta ut rumsmoder så kan man variera c/c för reglarna.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...