Jump to content

Hemma hos Terminator - projekt bygga nytt lyssningsrum


Terminator

Recommended Posts

2 hours ago, Terminator said:

Slänger in några mobilkamerabilder för att ge ett hum om nuvarande uppställning. Tyvärr har vi drabbats av dödsfall bland familjens krukväxter så ena fönstret är lite tomt och väntar på påfyllning. 
 

Ovanför soffan sitter en tredelad absorbent  som uppsatt utan vetenskaplig förankring. Hade tidigare en annan lite djupare men min fru tröttnade på tyget så ett byte till något mer neutralt krävdes och vi båda gillar Banksy. 
 

 

 

Jag upplever inte rummet så sterilt som vissa av bilderna ger sken av. 🙂

FF1BA558-AB32-43E3-8186-BB9A7182804F.jpeg

Gillar Banksy :thumbsup: 

Kul att Banksy finns screenat på tyg, så att konsten blir tillgänglig för många. Var fick ni tag på tyget om jag får fråga :flush:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Samtidigt som min nya högtalarkabel borde vara på väg att lämna Jenvings fabriks så kom den här gnagande känslan; behöver jag inte lite mer effekt? Under året jag ägt min  Nad M32 så har jag varit jättenöjd, den var verkligen ett stort lyft mot min gamla hembiohybridlösning men samtidigt så har jag tänkt att den saknar lite effekt och ska jag någon dag uppgradera högtalarna till exempelvis ett par 803 D3 så behövs det säkert. Jag är säkert också färgad av att när jag provlyssnade 805/804/803 D3 på Hifi-klubben i Sickla så drevs de av ett par bryggade Nad M22.2. Det lät bra och enligt försäljaren så behövde både 804orna och 803orna effekt för att vakna till liv. Jag har väl egentligen haft ett passivt sökande efter ett lämpligt slutsteg och snöat in på Bryston då jag ett tag var rätt less på produkter som strular och då låter 20 års garanti som musik (!) i mina öron. Nu blev det dock inte så då utbudet av beg Bryston är tämligen begränsat i Sverige och budgeten inte finns för att köpa nytt, därför har jag m a o inte ens provlyssnat Bryston. Och sen är det ju det där med min stereobänk som i den bästa av världar ska kunna svälja alla prylar utan att få värmeslag (går iofs att utrusta med fläkt men då får inte elektroniken vara för stor, läsdjup och hög). 

 

Under mitt passiva sökande så sprang jag på en annons och mejlade några frågor men jag tyckte inte priset var rätt i förhållande till ålder på produkten, rabatten borde vara större. Jag letade lite till och insåg att en likadan faktiskt finns till salu utanför Sala sedan en månad tillbaka och en omläsning av ett gammalt test i Stereophile där de testade föregångaren och bland annat drev ett par 802 D2 med framgång gjorde att jag tänkte att det kan vara värt att testa. Detta i kombination med att jag påminde mig själv om att ingen annan kommer köpa ett slutsteg till mig och varför ska jag inte passa på att leva lite som 42-åring mitt i livet? Klyschigt men helt enkelt lite YOLO och något som samtidigt kändes som en begränsad ekonomisk risk. Fin svart tygpåse...

E8E69BBB-5B09-4AFA-8D0A-1C50AA3CBA27.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Jodå, det blev en beg M22.2 som fick flytta in i stereobänken ovanpå min M32. Förpackningen tycker jag håller hög klass och den dubbla kartongen väger nästan lika mycket som slutsteget så det känns rejält på alla sätt. Det är samma lite halvkrångliga spikes/spetsiga fötter monterade på M22.2 som min M32 och de magnetiska underläggen är både bra och dåliga; ja, det är lite smidigt men samtidigt är inte magneten tillräckligt stark för att man verkligen ska kunna lita på att underlägget hänger kvar när jag lyfter enheten så jag fick ett litet märke i bänkens ovansida. 

6D0297BF-EBF6-43A5-B097-14917523A4C7.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Två dagar senare, i tisdags, så kom mina nya Excalibur-kablar med till Postens utlämningsställe där jag bor. Reference Audio hade den goda smaken att dra svart plast runt hela härligheten och ytterkartongen de lagt runt kablar + jumpers jag beställt. Även här så kör tillverkaren med dubbla lådor, här är det dock först kartong och därefter trälåda. 

 

 

A227A9D0-429B-4A77-9056-1AAEEFFE1853.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Trevligt med en trälåda men inget jag själv skulle välja att betala några kronor extra för. Min lyckligt ovetande fru konstaterade bara att hon fick känslan av att kablarna kostar mer än 150 kr :blush: när det visade sig att kablar ligger i en ”sammetspåse” i trälådan (vi har gemensam ekonomi men respektive part får sin egna ”månadspeng” att göra vad han/hon vill med - vi båda tycker det fungerar bra). 

53191C86-E2F3-4917-9FB3-CC4A18EDE657.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag blivit kompis med Excaliburkabeln men jag fick slita med att koppla in den i slutsteget inne i stereobänken. Min första plan var att köra med spadar men jag fick snart inse att det inte gick, kabeln är för styv och utrymmet inne i bänken begränsat. Det är dock väldigt tacksamt att jag snabbt och enkelt kan byta till de medföljande bananerna och sätta spaden på jordkabeln (som är en smidig liten sak). När jag väl kopplat in allt så förstår jag inte varför slutsteget inte automatiskt slår på när jag sätter på M32:an. Jag läser manualen igen och det ska ju fungera... alltid nervöst med nya och begagnade prylar och det inte funkar som jag tänkt. Äldste sonen vill ha min uppmärksamhet; pappa, vad ska jag göra? Jag har inget att göra... En lätt svettig pappa, efter att ha lega på golvet och tryckt in bångstyrig kabel, balanserat slutsteg etc fräser tyst tillbaka att jag är upptagen. Jag inser efter ett tag att jag glömt koppla in trigger-kabeln i M32:an och jag lyckas få in handen bakom slutsteget och till slut hittar jag rätt hål att stoppa in den i. Bingo, nu funkar det som det ska. Jag är dock på väg att börja spela utan att ha koppla in högtalarkabeln i högtalarna...

 

Fram med jumpers och även här får jag inse att det är bananer som gäller till högtalarkabeln, den är för styv för att få till på ett bra sätt med spadar. Jag tycker dock att det blev bra till slut och nu flödar musiken här hemma igen. 

DAE39045-7752-49DB-9696-D9CF69B0AABA.jpeg

Link to comment
Share on other sites

En kalkylerad risk, om man kan säga så, är att jag med den här lösningen fått koppla ur mina aktiva subbasar då M22:an nu är inkopplad på pre-out/subutgången på M32:an. I teorin skulle jag kunna sätta en splitter där och skicka signalen vidare även till subbasarna, eller köra de via högnivå, men deras filter delar som lägst vid ca 40 Hz som jag minns det (ja, jag borde dubbelkolla detta :rollingeyes:). Det kan förvisso vara värt att testa hur det funkar men då 804:orna spelar ner till en bit under 30 Hz enligt spec så känns det som lite väl stort överlapp. Just nu är jag dock inte så sugen på att klämma in ännu mer kablar inne i bänken men det kanske kommer. Eller så vill jag kanske mest ha en uppsättning REL som jag kör via högnivå (ja,det blir mer kablar inne i bänken då också). 

 

Kompisarna som står och värmer varandra i bänken. Lite kul att dioden på M22.2 går att dämpa och stänga av helt men på M32an går det bara att dämpa, tillsammans med displayen, men ej stänga av helt. 

 

 

AAC5B9DE-1F7B-48AD-9929-94B83EEE1540.jpeg

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Skiljer det nåt funktionellt mellan Nad M33 och M32? Jag googlade mig fram till att 22.2 var ett effektsteg, men M32 fanns inte på Hifilklubben längre?

M33 ersatte M32 och det som skiljer, tror jag, är mer effekt, Dirac, större display och att BluOS ingår (det var ett tillvalskort till M32). Jag tror det skiljde ca 13k i nypris mellan dem. 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Ampalang said:

Hur ”bra” är dina jumpers?

Ingen aning är det korta svaret. När jag utvärderade kablarna hemma för fyra veckor sedan körde jag med de jumpers som följer med högtalarna. Dessa köpte jag mer av fåfänga och för att vara på den ”säkra sidan” och inte ligga sömnlös på nätterna. Jag tyckte de var snygga och lite coola men på plats är de lite väl stora och dominerande om jag ska vara helt ärlig. Nu har jag ingen utvärdering av jumpers planerad utan hoppas kunna lära

känna min anläggning igen efter dessa ganska stora förändringar (slutsteg, kablar och inga subbar). Initialt låter det lite annorlunda men bra, jag dras dock med en förkylning så lyssningsglädjen är inte på

topp. Ska jag dock beskriva det så är det ett lite mjukare sound, mer definierad bas och fin rymd runt röster och massvis av detaljer. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att dra på rejält ännu samt lyssna på den allra djupaste basen men det kommer säkert. :grin:

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, Terminator said:

En kalkylerad risk, om man kan säga så, är att jag med den här lösningen fått koppla ur mina aktiva subbasar då M22:an nu är inkopplad på pre-out/subutgången på M32:an.

Fina produkter! Har du kollat något på NAD M12 som rent försteg? Då har du balanserat till M22 och RCA till subbarna och slipper den extra slutstegsdelen:sunglasses:

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, LPL said:
On 2021-04-03 at 23:17, Terminator said:

 

Fina produkter! Har du kollat något på NAD M12 som rent försteg? Då har du balanserat till M22 och RCA till subbarna och slipper den extra slutstegsdelen:sunglasses:

Tack! Nej, varken jag eller plånboken har kommit så långt i planeringen ännu men det låter vettigt och intressant. Funkar M12 även som streamer? Har du erfarenhet av M12?

 

Mina hifi-tankar har mest planerat för slutsteg, analogt försteg, streamer och ev ett externt delningsfilter om/när jag börjar köra med subbar igen. Då får jag en flexibel lösning med digitaldelen separerad och enkelt utbytbar vid ev teknikskiften etc. 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Terminator said:

Tack! Nej, varken jag eller plånboken har kommit så långt i planeringen ännu men det låter vettigt och intressant. Funkar M12 även som streamer? Har du erfarenhet av M12?

 

Mina hifi-tankar har mest planerat för slutsteg, analogt försteg, streamer och ev ett externt delningsfilter om/när jag börjar köra med subbar igen. Då får jag en flexibel lösning med digitaldelen separerad och enkelt utbytbar vid ev teknikskiften etc. 

Nä, jag har ingen koll på M12, såg bara att det var det försteg som kombineras med M22. Delar dina tankar om att hålla isär digitaldelen, dels för att slippa dessa i ett analogt försteg och att det blir mer flexibelt om man vill uppgradera vilket är rätt roligt med tanke på allt som händer på streamingsidan.

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, LPL said:

Delar dina tankar om att hålla isär digitaldelen, dels för att slippa dessa i ett analogt försteg och att det blir mer flexibelt om man vill uppgradera vilket är rätt roligt med tanke på allt som händer på streamingsidan.

Ja, det känns som stora, om uttrycket tillåts, och svåra frågor för oss med det här intresset. Jag följde, med stort intresse, en tråd tidigare under året där separat enheters förtjänster vs nya integrerade förstärkare diskuterades med ovanligt hög intensitet. Jag valde min M32 då den löste flera problem för mig på en gång; ersatte defekta slutsteg, gick att integrera med mitt hembioförsteg och uppdaterade min streaming och 2-kanalslösning. Allt detta för ”endast” 37k för ett demoex var något jag inte kunde motstå. Nu när jag börjat skrida från tanke till handling för nästa steg så har jag liksom svårt att lägga 75k+ för en integrerad förstärkare med DAC+streaming utan jag tycker det är roligare att dela upp det på i tråden tidigare nämnda komponenter och samtidigt försöka ”optimera” lite efter eget tycke och smak. I detta så ska det, för mig, inte underskattas att det bär mig lite emot att slänga upp 75k+ för en enda låda, det känns som att gå all in på en häst och samtidigt så får jag erkänna att jag har lite svårt att lägga undan så mycket pengar utan att det börjar brinna i fickan...

Link to comment
Share on other sites

Ja det är en knepig balansgång som även jag sitter och grubblar på. Nu när jag blivit äldre inser jag mer än tidigare att det är klokare att försöka se lite framåt. Lätt att man ser kortsiktigt och köper det som känns mest rätt för dagen istället för att fundera på vart man är på väg och lägger pengarna på något mer långsiktigt eller sparar dem tills man kan köpa det man verkligen vill ha.

Link to comment
Share on other sites

Jag har bokat in en elektriker till torsdag i kommande vecka för att dra en dedikerad kabel till stereon med en egen 16A-säkring. Nu så delar vardagsrum och kök på en 10A-säkring och det har fungerat nästintill problemfritt förutom något enstaka tillfälle då vi haft för många apparater igång så säkringen löst ut. Idag har jag jag två nätlister, en från Supra med sex uttag (MD06-EU/SP) som jag köpte begagnad för många år sedan för att få en rejäl nätlist med skydd mot åska etc samt en enklare i plast från Hornbach som också har någon form av överspänningsskydd. Som ni märker så är jag inte jätteinsatt utan jag har kört detta tillsammans med några nätkablar från Supra till stereoprylarna och till nätlisten från Supra. Allt har varit inkopplat i samma dubbeluttag i väggen. 

 

Nu kommer jag dra upp ny 2.5mm2 vanlig installationskabel till ett standarddubbeluttag som matchar husets övriga i utseende. Kanske inte så hifi men jag vill ha ett snyggt uttag... Dragningen blir delvis utvändigt på huset, tyvärr enda sättet utan att riva något rejält. Givet diverse yttre omständigheter så kommer det att bli ca 3.5m från nya uttaget till stereobänken och jag skulle gärna bara dra en kabel (billigt, snyggt och praktiskt) och t ex köpa Supras största nätlist med 15 uttag då jag i dagsläget har ett behov av att koppla in 13 olika enheter (inkl. mina f n urkopplade subwoofers). 

 

För nätkabeln mellan vägguttag och nätlist har jag funderat på lite olika lösningar, den fåfänga delen av min personlighet har tänkt Furutech med några av deras egna kontakter som jag sedan själv monterar medans min mer rationella och kostnadsmedvetna sida har tänkt 4m färdigterminerad Supra 2.5mm2. 

 

Överlag så är jag nyfiken på att få lite input från er som har liknande uppställningar och behov. Är det värt att köpa en separat "bättre" nätlist till de ljudpåverkande produkterna och sedan köra något enklare till Sonos, TV, projektorduk, fjärrkontroll och Apple TV.  Alla åsikter är välkomna :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Fick idag leveransnotifiering från Reference Audio om att nu är min nätlist från Supra med 15 uttag på väg. Mina tankar kring att bygga en egen nätkabel från det nya uttaget till nätlisten/stereobänken lade jag på is då jag kände att kontakterna blev dyrare än jag tänkt mig och jag kunde liksom inte välja kabel. Istället gjorde jag det enkelt för mig och köpte en 4m lång Supra och så får jag ev. kapa en bit då den är i längsta laget. Att kabeln även säljs med vinklad stickpropp är ett stort plus då de flesta raka stickproppar växer rätt mycket ut från väggen och då är risken att barn m fl kommer sparka in i den när de genar mellan vägg och soffbord till soffan. 

 

Tankarna kring valet av nätlist var lite samma som för kabeln, det blev krångligt att välja och i kombination med att jag gärna vill få lite mer plats under bänken så blir det bra att ersätta två nätlister med en. Även snyggare att bara behöva dra en kabel från uttaget längs med fönsterväggen bort till stereobänken. Supralisten har dessutom två uttag som är "ofiltrerade" så där kan jag testa att koppla in t ex både för- och slutsteg för att se om det är något som jag upplever ge en skillnad i min anläggning. 

 

Ett potentiellt problem är nu om projektorn kommer börja orsaka jordbrum då den är enda komponenten som sitter på en annan säkring. Om så är fallet så finns det en lösning tillgänglig för det, bara att köpa mer nätkabel och dra i HDMI-kabelns kabelkanal ner till grenuttaget. 

 

Som ni förstår av ovan så behövde jag kanske mest skriva av mig lite och motivera mina val :blush::smile:

 

Hemska tanke men jag har inte ens fått hem ovanstående grejor men jag har redan börjat fundera på möjligheterna att dra 16m nätverkskabel från en satellit i mitt MESH-nätverk till min NAD M32 istället för dagens trådlösa koppling... :smile:

 

För att inte tala om tankarna på att ersätta de mjuka fötterna under högtalarna...

Link to comment
Share on other sites

Tack, kul att höra och roligt att entusiasmen kan smitta lite. Efter sommaren så hoppas jag gärna kunna ta emot besökare och även om det händer saker här så hoppas jag att både NAD-elektroniken och 804:orna står kvar. 

 

Idag har även jag och min fru tänkt gå ut på tomten och börja mäta och planera lite inför en, som vi hoppas, 3-stegsraket som även innefattar bygge av ett dedikerat musikrum. Knappt så att jag vågar skriva ut det för det känns som att jag kanske lovar för mycket men planen är: 

 

  1. Bygg ett förråd på 10-15m2 till trädgrådsmöbler etc på tomten (finns några högtalarkartonger etc som också vill ha sin plats)
  2. Riv befintligt uterum som används som förråd idag och bygg ett nytt, men större, rum som dedikeras till stereon på samma plats
  3. När stereon fått ett eget rum så kan drömmen om ett större kök och matrum realiseras samtidigt som den befintliga balkongen utökas till att även vara ovanpå det nya stereorummet (jag förstår att det blir rörigt utan ritningar men jag lovar att det är en bra idé :grin:)

 

Stora planer, lär bli ganska kostsamt och tidskrävande även om vi inte kommer göra så mycket av jobbet själva, så vi får ha is i magen och ta det steg för steg. 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-04-11 at 16:51, Terminator said:

 

 

Överlag så är jag nyfiken på att få lite input från er som har liknande uppställningar och behov. Är det värt att köpa en separat "bättre" nätlist till de ljudpåverkande produkterna och sedan köra något enklare till Sonos, TV, projektorduk, fjärrkontroll och Apple TV.  Alla åsikter är välkomna :smile:

 

En bra nätlist är värt mycket för ljudet. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gått lite långsamt med uppdateringar sista tiden men det har hänt saker i bakgrunden. Jag har fått hem min nya nätlist och nätkabel från Supra och kopplat in anläggningen i det nya dedikerade uttaget. Nästan som väntat så fick jag ett brum i högtalarna när jag slog på AV-försteget som är sammankopplat (HDMI-kabel) till projektorn som sitter på en annan säkring. Kopplade ur HDMI-kabeln ur projektorn och brummet försvann så det blev en snabb beställning av 11m nätkabel och ett lätt plågsamt pillande med att trycka in den i den befintliga kabelkanalen där det redan ligger HDMI- och högtalarkablar till surroundhögtalarna. Brummet försvann så det var ändå värt besväret. 

 

Jag har lyssnat en del sedan ändringarna men har inte haft tid och möjlighet att göra en riktig A/B-jämförelse med omkopplingar mellan gamla och nya vägguttaget. Gamla nätlisten är såld så där finns det ingen återvändo. Men om jag ska säga något så slogs jag faktiskt av en klyscha, men som jag aldrig riktigt noterat i något av mina egna system genom åren utan bara läst om i diverse tester, så var det TORR bas. Bastrumman i min favoritlåt Rosanna var otroligt torr och fin när jag vred på volymen så jag är nu riktigt nyfiken på hur det låter när/om jag kopplar tillbaka till gamla vägguttaget. Får erkänna att jag även hade en liten besvikelse när jag lyssnade på Speechless med Michael Jackson på HÖG volym och det var att det lät lite visst men å andra sidan tror jag aldrig att jag lyssnat så högt på den låten tidigare. 🙂

Link to comment
Share on other sites

Nästa fundering gäller annars kring bygget av ett nytt rum för stereon och att koppla in en akustiker redan på planerings- och ritningsstadiet. Min fru lät något irriterad när jag försökte förklara att det är fullt naturligt att stereorummet blir husets största rum på ca 25-30 m2… Sedan hittade jag följande länk (senaste numret av Stereophile) till en dansk studie kring lämpliga proportioner på rum för att undvika problem i basområdet https://asa.scitation.org/doi/pdf/10.1121/10.0003450 och började tänka att jag kanske inte behöver så stort rum trots allt. 

 

Har ni några tips på akustiker (är det ens rätt titel/benämning?) att anlita i ett tidigt skede som kan vara med och ge råd om storlek på rum, proportioner, ljuddämpning (det ligger ett sovrum bredvid) och som kan vara behjälpliga hela vägen med att ge instruktioner/ritningar till byggare samt sedan hjälpa till med slutinstallation och finjusteringar av akustiken? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Terminator said:

Nästa fundering gäller annars kring bygget av ett nytt rum för stereon och att koppla in en akustiker redan på planerings- och ritningsstadiet. Min fru lät något irriterad när jag försökte förklara att det är fullt naturligt att stereorummet blir husets största rum på ca 25-30 m2… Sedan hittade jag följande länk (senaste numret av Stereophile) till en dansk studie kring lämpliga proportioner på rum för att undvika problem i basområdet https://asa.scitation.org/doi/pdf/10.1121/10.0003450 och började tänka att jag kanske inte behöver så stort rum trots allt. 

 

Har ni några tips på akustiker (är det ens rätt titel/benämning?) att anlita i ett tidigt skede som kan vara med och ge råd om storlek på rum, proportioner, ljuddämpning (det ligger ett sovrum bredvid) och som kan vara behjälpliga hela vägen med att ge instruktioner/ritningar till byggare samt sedan hjälpa till med slutinstallation och finjusteringar av akustiken? 

 

 

The one and only: Matts Odemalm på SMT förstås! :thumbsup: Vem annars? @SMT Svanå Miljö Teknik

 

http://www.diffusor.com/Ljudmatning.htm

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...