Jump to content

Hemma hos Terminator - projekt bygga nytt lyssningsrum


Terminator

Recommended Posts

1 hour ago, calle_jr said:

Det ser bra ut.

Vad blir det för rumshöjd?

Det är bra om du kan få till minst 2.5m rumshöjd så att det inte sammanfaller för nära 2:a-moden av rumslängden.

 

Tack! Takhöjden är tyvärr en fortfarande öppen fråga och osäkerhetspunkt. Min målsättning är att få så hög som möjligt men tyvärr skulle jag tro att det blir svårt att komma över 2.3m givet att vi ska ha en takterass ovanpå lyssningsrummet och då ska det passas in med nuvarande övervåning. 
 

Jag hoppas få svar på takhöjden när vi har gjort konstruktionsritningarna men de ligger en bit framåt i tidsplanen. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tog steget och ersatte, efter mycket funderande och vånda, min Mac mini (”late 2014) med en ny Mac min (2020) i standardutförande med 8 GB RAM och 256 GB SSD. Jag funderade mycket fram och tillbaka om jag skulle ta steget och skaffa en NUC och köra Roon ROCK på men bestämde mig till slut för att jag börjar med att testa att byta ut min Mac mini mot en nyare modell då jag ändå ibland använder den för lite dagliga sysslor som att surfa på webben, skriva ut något dokument eller pilla lite med min Fibaro HC2 som styr hemmets belysning. Problemet från början var att den gamla Macen var så himla långsam när jag skulle göra minsta lilla grej med den men samtidigt så har jag vid enstaka tillfällen haft dropouts när jag använt Roon. Har jag istället kört BluOS-appen så har det aldrig hänt men då tar ljudet å andra sidan aldrig ”omvägen” via Macen (både Mac och NAD M12 är trådlöst uppkopplade). 

 

Innan jag bytte ut Macen så jag köpte jag även en ny satellit från Netgear till mesh-nätverket för att öka stabiliteten. Inte för att jag märkt av några problem annat än det tidigare nämnda med Roon samt att ”backhaul status” mellan router och befintlig satellit var ”poor” enligt nätverkets självdiagnos. Fick tag på en extra satellit för inga pengar alls och nu så gick det från poor till good. Hann inte märka av några andra förbättringar eller försämringar av den här förändringen. 

 

Att byta ut Macen mot en ny var både svårt och lätt då jag valde att gå ner i hårddiskstorlek så det krävde lite rensningar och omflyttar till NASen samtidigt som backup-enheten meddelade att den var full. Märkligt då inställningen i Apples Timemachine var att den ska radera äldsta kopiorna men det gick tydligen inte… Till slut så hade jag fått ordning på allt och fått en kopia på gamla datorn som jag kunde föra över till den nya datorn. Himla smidigt ändå när det funkar med hur alla inställningar etc följer med. Även Roon följde med utan problem så det var bara att tuta och köra. 

 

Dock kom problemen några dagar senare när BluOS-kortet för streaming i min Nad M12 började tappa, eller blev bortkopplat från, nätverket så fort jag stängde M12:an efter användning. Ganska enkelt, men otroligt irriterande, att varje gång behöva lägga till spelaren på nytt i appen med hjälp av mobilen. Lite ironiskt är att senaste ledaren i Stereophile handlade om just den här typen av problem, enheter som tidigare kommunicerat med varandra gör det inte längre. Eller inte lika bra, lite som att en tolk har försvunnit. Detta har hänt mig tidigare men då har det löst sig efter att jag lagt till spelaren på nytt några gånger och till slut gjort det på ett lite annorlunda sätt än tidigare (direkt i appen vs i mobilens wifi-inställningar). Nu körde jag de vanliga knepen med att starta om router, satelliter, M12:an, uppdaterade mobilen till iOS 15.4 då jag gjorde det med iPad:en härom veckan, kontrollerade att alla appar var av senaste version etc. Inget hjälpte. Men så tänkte jag, jag har ju inte gjort en fabriksåterställning på BluOS-kortet fast borde jag det? Det har ju inte hjälpt när jag haft problem tidigare. Den här gången så gjorde det dock det. Märkligt men väldigt tacksamt. Kan dock säga att jag började längta efter CD-skivorna ute i garaget när sånt här händer. I ärlighetens namn ska jag dock säga att det inte händer så ofta, säg att det varit 2-3 såna här tillfällen under två år. 

 

Hur funkar det då att köra Roon på en Mac mini (2020)? Alldeles utmärkt. Det gick ju bra även på den gamla men ur ett handhavande perspektiv så tycker jag att appen blivit klart snabbare på att koppla upp mot Macen, pratar väl om 2-3 sekunder så på ett sätt ett i-landsproblem men ändå rätt skönt att bli av med. Låter det bättre? Dit har jag inte kommit ännu. (Bjuder på en bild också trots att den ser likadan ut)

5138B42D-82AD-4D76-8EF4-9E57338A34A0.jpeg

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Terminator said:

Även Roon följde med utan problem så det var bara att tuta och köra. 

Ouch! Roon har inte stöd för andra backup-lösningar än den inbyggda! Du kör antagligen med en korrupt databas även om det inte manifesterat sig själv ännu? Om inte du nu har kört en restore från Roon Säkerhetskopiering?

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup: Toppen! Värt att nämna ändå, då Time Machine-backup inte kommer säkerställa konsistenta backuper av Roon! 

Och är det något som är värre än att sakna backup när det händer så är det att upptäcka att den man har och litar på är defekt.

 

Knepigt att fabriksåterställning fixade till uppkopplingen också? Tycker annars det verkar som att BluOS-grunkor är superstabila, iaf de jag har/haft.

Link to comment
Share on other sites

Uppkopplingen strulade faktiskt igen för en stund sedan men då kom den tillbaka utan åtgärd. Märkligt. Överlag upplever jag dock BluOS som stabilt och väl så bra som Sonos, vilket jag äger och ägt i drygt tio år. 
 

Jag tänkte dra en nätverkskabel från min ena satellit till M12:an men fick ge upp när jag insåg att befintlig kabelkanal var alldeles full av kablar (HDMI, nät och högtalare)… Jag har tyvärr väldigt långa avstånd mellan router, Mac/arbetsrum och stereorum så det är svårt att få till en trådad lösning. 

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Terminator said:

Märkligt.

Fick ett nytt avbrott och loggade in i routern och såg att ena satelliten tappat kontakten med nätverket så jag misstänker att det är boven. Vi bor i ett lättbetonghus med en rejäl murstock i mitten så det är inte helt lätt för signaler att nå fram alla gånger även om jag sällan märker av störningar i t ex tv-streamingen eller för datorerna. 

Link to comment
Share on other sites

Får man föreslå ett utökat mesh-nätverk, med exempelvis Deco TP-link AC1300? Exempelvis https://www.tp-link.com/se/home-networking/deco/deco-m5/

 

Vi bor visserligen i lägenhet, men får kraftiga störningar i wifi-signalen då routern är installerad precis in bakom en betongvägg (:rollingeyes:). Två av dessa har gett oss ett väldigt stabilt nät som nu täcker in alla skrymslen och vrår samt balkongplats.

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, shifts said:

Får man föreslå ett utökat mesh-nätverk, med exempelvis Deco TP-link AC1300? Exempelvis https://www.tp-link.com/se/home-networking/deco/deco-m5/

Rekommendationer är alltid välkomna! Jag är ingen expert men tycker detta ser väldigt likt ut det Netgear Orbi-system (RBR50 + RBS50) som vi har här hemma sedan några år tillbaka. Köpte en router och en satellit för kanske fyra år sedan när vi fick fiber indraget och routern flyttades till husets ena hörn på markplan. När jag nu kompletterade med en satellit till för några veckor sedan så försökte jag att läsa på om wifi6 etc men fick inte intrycket av att de nya teknikerna hade bättre täckning och stabilitet utan fokus är på överföringshastigheter men jag är långt ifrån en expert på detta. 
 

Nu testar jag att flytta den nya satelliten något och samtidigt ”synkade” om den och den andra satelliten. Får se vad som händer men kan säga att jag längtar till att en dag köra med kabel. 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Terminator said:

Vi bor i ett lättbetonghus med en rejäl murstock i mitten så det är inte helt lätt för signaler att nå fram alla gånger även om jag sällan märker av störningar i t ex tv-streamingen eller för datorerna

 

Jag bor också i ett hus där alla väggar är av lättbetong med en Asus router i tvättstugan så hade jag rätt dålig täckning i huset på vissa ställen. Byta till Ubiquiti router med extern acesspoint lite mer centralt placerad i huset efter det har jag bra wifi över allt.

 

Jag kör dock allt som går att köra med kabel just via kabel vilket iofs. är enkelt när jag drog fram LAN till alla strategiska ställen i betongplattan när jag byggde huset.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hej igen,

 

Processen med att få bygglov (och börja bygga) går sakta framåt. Positivt är dock att konstruktionsritningen för utbyggnaden äntligen börjar komma på plats efter lite diskussioner kring hur det ska göras för att få en acceptabel takhöjd. Tre av fyra väggar i rummet blir nya reglade ytterväggar med stående träpanel och den fjärde blir mot befintlig huskropp i lättbetong. Just nu är det en standardlösning med 13 mm gipsskiva som tak och innerväggar men jag tänkte spontant att sätta även en OSB-skiva bakom för att lättare förankra saker i väggar och tak (t ex akustikreglering men även surroundhögtalare, tavlor, projektor etc). Är det bäst att då skruva och limma fast gipsen i OSB-skivan eller ska man satsa på en annan lösning? 

Skärmavbild 2022-04-07 kl. 18.28.15.png

Skärmavbild 2022-04-07 kl. 18.29.55.png

Link to comment
Share on other sites

Det är bra med lite grövre rör i väggarna ifall man vill dra en HDMI t ex. Planera för tunga montage i tak och väggar med kortlingar innan osb och gips monteras. Vet ej om lim är så nödvändigt men mycket skruv och täcka över osbskarv med gipset blir stabilt och bra. Dra två faser till olika uttag ifall man vill köra mycket effekt. 2.5mm2. Man kan låta bli att dra el förbi just där hifin ska stå. Bättre med lite avstånd till närmsta elledning. 

 

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, conan said:

Det är bra med lite grövre rör i väggarna ifall man vill dra en HDMI t ex. Planera för tunga montage i tak och väggar med kortlingar innan osb och gips monteras. Vet ej om lim är så nödvändigt men mycket skruv och täcka över osbskarv med gipset blir stabilt och bra. Dra två faser till olika uttag ifall man vill köra mycket effekt. 2.5mm2. Man kan låta bli att dra el förbi just där hifin ska stå. Bättre med lite avstånd till närmsta elledning. 

 

Tack för många bra tips! Både el och kabelrör är sånt som finns på min lista över saker som behöver tänkas igenom. Hade dock tänkt att det skulle räcka med en fas och 16A till anläggningen och sedan en vanlig 10A till belysning och övriga vägguttag. Fast kanske bäst att inte vara dumsnål, merkostnaden är kanske i sammanhanget försumbar?

 

Med kortlingar så menar du extra reglar? 

Link to comment
Share on other sites

 

Kul att det går framåt!

 

Det är tänkt horisontella 45-reglar c/c300 som installationsskikt och för att förbättra väggens värmemotstånd.

 

När man skruvlimmar gips+osb minskar risken att skivorna vibrerar.

 

On 2022-04-07 at 18:36, Terminator said:

efter lite diskussioner kring hur det ska göras för att få en acceptabel takhöjd.

Jag ser problemet. Det är alltså ca 2.1m rumshöjd i bef byggnad.

Det blir schakt ända in till befintlig sula. Knepigt.

Bra att det blir rejäl sockelvisning på det nya.

Var extremt noga med utförandet där terrassbjälklaget ansluter mot befintligt. Annars läckage och fuktskador.

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, calle_jr said:

Jag ser problemet. Det är alltså ca 2.1m rumshöjd i bef byggnad

Problemet är att det är en nivåskillnad, befintlig byggnad (230 cm invändig takhöjd) står på krypgrund medans tillbyggnaden kommer stå på platta på mark för att utnyttja den takhöjd som finns att tillgå under balkong/takterass på övervåningen. Det blir då ett trappsteg ner till lyssningsrummet men det ska ändå funka. 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-03-20 at 00:14, Terminator said:

Fick ett nytt avbrott och loggade in i routern och såg att ena satelliten tappat kontakten med nätverket så jag misstänker att det är boven. Vi bor i ett lättbetonghus med en rejäl murstock i mitten så det är inte helt lätt för signaler att nå fram alla gånger även om jag sällan märker av störningar i t ex tv-streamingen eller för datorerna. 

Jobbat vidare med detta under veckan och passat på att låta anläggningen köra streaming via Qobuz/Roon timme efter timme när jag jobbat hemifrån. Testade då att sätta en fast kanal för 2.4 GHz-bandet i routerns inställningar. Såg att Sonos är satt köra på kanal 11 så jag testade först 6 och sedan 1 men ingen blev perfekt (testade dessa bara utifrån att jag själv tidigare kört dessa för Sonos och då fått tips att prova så jag det kändes lite mer bekant). Problemen kvarstod även om jag tyckte det blev mindre frekvent. Därefter drog jag ner ”CTS/RTS-tröskelvärdet” från maximala 2347 till 500. Det ska tydligen ha en negativ inverkan på hastigheten i nätverket men ökar stabiliteten något. Jag kunde inte märka att det påverkade stabiliteten på ett positivt sätt, det kunde ändå komma ett oönskat avbrott efter några timmars spelande. 

 

Nästa steg blev att koppla ur USB-dongeln för trådlös anslutning som min NAD M12 har i BluOS-kortet och köra med kabel till närmsta satellit i meshnätverket. Jag har tidigare undvikit detta då jag inte har plats i befintlig kabelkanal att dra en kabel men nu fick det bli en temporär lösning tvärs över vardagsrumsgolvet. Hade en fem meters gammal nätverkskabel liggande i en av alla påsar med blandade kablar i garaget som jag satte mellan M12an och närmsta satellit. Får erkänna att jag blev lite förvånad då det fungerade på en gång och även efter mina långtidstester så har det fungerat utan avbrott. Steg två blev en mer permanent lösning då jag nu flyttade min ena satellit till att stå bredvid stereobänken ovanpå ena subwoofern. Fungerar fortfarande trots att hela familjen varit hemma och belastat nätverket fullt ut (i relation till vår normala användning). Håller tummarna men det verkar som att jag är en lösning på spåret och egentligen kanske inte så konstigt om det är en en gammal wifi-dongel som är den svagaste länken. 

 

Nu har självklart min hjärna börjat snöa in på vilken nätverkskabel jag ska köpa och ersätta garagefyndet med. Har några i passande längd liggande men visst vill man ha något lite snyggare…

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Terminator said:

Får erkänna att jag blev lite förvånad då det fungerade på en gång och även efter mina långtidstester så har det fungerat utan avbrott.

Inte så förvånande att det fungerar bättre med fast trådad anslutning än med kommunikation över radio. Visst funkar wifi bra idag med moderna produkter men en kabel är alltid en kabel:)

 

11 hours ago, Terminator said:

Har några i passande längd liggande men visst vill man ha något lite snyggare…

Snyggare eller bättre? Värt att tänka på i första hand är om kabeln är skärmad eller ej. Skärmad kabel kan hålla borta störningar men knyter samtidigt ihop jordplanen.

Sedan finns det alltid fiber som förutom att vara billig, är mer eller mindre oberoende av längden på kabeln och störningar, är nättare än kopparkablar och ger galvanisk isolation från övriga nätverket.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, LPL said:

Inte så förvånande att det fungerar bättre med fast trådad anslutning än med kommunikation över radio

Jag förstår vad du menar men det jag tänkte på i första hand var att jag inte behövde installera om BluOS-spelaren i appen eller något annat tekniskt strul. 

 

1 hour ago, LPL said:

Snyggare eller bättre? Värt att tänka på i första hand är om kabeln är skärmad eller ej. Skärmad kabel kan hålla borta störningar men knyter samtidigt ihop jordplanen.

Sedan finns det alltid fiber som förutom att vara billig, är mer eller mindre oberoende av längden på kabeln och störningar, är nättare än kopparkablar och ger galvanisk isolation från övriga nätverket.

Hur ser jag som lekman på en nätverkskabel om den är skärmad eller inte? Gällande jordplanen så tänker jag att nu är hela anläggningen ansluten till samma eluttag och säkring (drog fram en 2.5mm2 till en egen 16A-säkring för något år sedan) så det borde väl inte vara ett problem eller hur ska man tänka här? (Inser att jag borde göra en sån här snygg schematisk bild över stereo och nätverk för att ge en tydligare bild)

 

Gällande fiber vs kopparkabel så borde fiber vara uteslutet i det här fall då satelliten i mitt meshnätverk endast har vanliga RJ45-kontakter för anslutning?

 

Tack för dina kommentarer och feedback, uppskattas! 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Terminator said:

Hur ser jag som lekman på en nätverkskabel om den är skärmad eller inte?

 

Du har RJ45 där delar av den är i metall.

 

12 minutes ago, Terminator said:

Gällande jordplanen så tänker jag att nu är hela anläggningen ansluten till samma eluttag och säkring (drog fram en 2.5mm2 till en egen 16A-säkring för något år sedan) så det borde väl inte vara ett problem eller hur ska man tänka här?

 

Det man ska tänka på med skärmade LAN kablar är att du kan koppla ihop två olika jordar ifrån din central som då kan bilda en slinga mellan två jordar som kan ha olika potentialer alltså kan en liten ström börja flyta där.

 

Att ha en dedikerad matning fram till stereon då vill man inte att den jorden kopplas ihop med andra jordar i huset tex. genom en skärmad LAN kabel. Skulle du tex. ha en switch med jordat chassi i en annan del av huset och drar en skärmad LAN kabel till din stereo kopplar du ihop de två jordarna det kan vara dumt att göra så.

 

Antingen kör man vanlig oskärmad kabel, en kat6 är genom sin uppbyggnad och balanserad överföring rätt immun mot externa störningar. Vill man tvunget ha skärm kan man strunta i att ansluta den i en av ändarna förslagsvis den som kopplas i stereon.

 

Ska man köra fiber så krävs det såklart utrustning för det jag använder Ubiquiti Edge Router X-SFP där jag tidigare körde fiber till en Uptone etherregen switch ( @LPL kör så) idag kör jag koppar till stereon och kör fiber till husets stora switch så det blir helt galvaniskt avskilt.

 

Finns lite olika sätt att lösa det på de beror lite på vilken nivå man vill lägga sig på :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, octavia rs said:

Du har RJ45 där delar av den är i metall.

Kan lägga till att det även brukar stå på kabeln vad det är för skärm.

  • U/UTP = Oskärmad
  • S/UTP = Skärmad med oskärmade par
  • U/FTP = Oskärmad med folieskärmade par
  • S/STP = Skärmad med skärmade par
  • F/FTP = Folieskärmad med folieskärmade par
  • S/FTP = Skärmade med folieskärmade par
  • o.s.v.
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Efter att vi fick vi fick vårt bygglov i augusti så kände både jag och hustrun att givet den ekonomiska utveckligen så pausar vi projekt utbyggnad ca ett år då det inte var lika lockande längre att lägga alla besparingar på ett husprojekt och ev behöva låna ytterligare för att färdigställa det. Det hindrar dock förstås inte att det befintliga välljudet inte kan utvecklas… Säljaren som jag köpte mina nuvarande högtalare av för drygt två år sedan lade ut en annons på en matchande center och trots att jag varit väldigt nöjd med min Bowers & Wilkins HTM71 S2 så började en tanke att gnaga inom mig. Går det att motivera såna pengar på en centerhögtalare givet hur lite jag/vi ändå kollar på film/serier/konserter vs det är en drömhögtalare som nu finns inom både ekonomiskt och geografiskt räckhåll (4-5 km är ok)… Efter att jag väl intalat mig den gamla goda sanningen/lögnen ”då den redan är begagnad kan jag säkert sälja den vidare för ungefär samma pengar om jag skulle ångra mig”. Det har i alla fall aldrig hänt mig att jag sålt något vidare efter en utvärderingsperiod. Men jag kan ju alltid säga det till mig själv att möjligheten finns. 

 

Mitt exemplar är ett fd demoex från Hifiklubben i Danmark så enda förpackningsmaterialet som finns är en frigolitbotten men det funkar när det bara är dryga tio minuter bort med bil. Säljaren hade kört hem den liggande i baksätet från Danmark! 

 

Hur det låter? Stort, mycket större än jämfört med mina gamla och mer luft runt både röster och instrument. Allt hålls isär utan att blir grötigt. Lite mindre trevliga detaljer från en konsert med Eagles kom också fram… Matchningen med 804:orna är bättre än jag hade kunnat tänka mig men kanske ändå logiskt givet att det är samma element. För er som läst tråden från början så har ni sett att en gång i tiden hade jag tre identiska högtalare som LCR och jag har väldigt fina ljudminnen av det. Bjuder på en fin bild från hallgolvet…

 

 

1F9A6ACA-4D0F-409B-A069-A98BBEE52A90.jpeg

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Terminator said:

Efter att vi fick vi fick vårt bygglov i augusti så kände både jag och hustrun att givet den ekonomiska utveckligen så pausar vi projekt utbyggnad ca ett år då det inte var lika lockande längre att lägga alla besparingar på ett husprojekt och ev behöva låna ytterligare för att färdigställa det.

 

samma situation här, under hela våren så hade byggarna så mycket att göra så det var t.om svårt att få in offerter (jag misstänker att läget är lite annorlunda idag), med facit i hand så var det kanske lite tur att det drog ut på tiden så att vi motvilligt hann trycka på paus knappen för nya hifirummet vardagsrummet. vi har tydligen haft det för bra sägs det, så nu måste vi ha det lite dåligt några år... :frown:

 

9 hours ago, Terminator said:

Efter att jag väl intalat mig den gamla goda sanningen/lögnen ”då den redan är begagnad kan jag säkert sälja den vidare för ungefär samma pengar om jag skulle ångra mig”. Det har i alla fall aldrig hänt mig att jag sålt något vidare efter en utvärderingsperiod. Men jag kan ju alltid säga det till mig själv att möjligheten finns. 

 

alltid roligt med uppgraderingar på vilket sätt man än motiverar dem, och när man kommer över något man drömt om så blir det sällan dåligt... :winking: grattis!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Jag har inte varit så aktiv på forumet sista tiden då, som det heter, livet kom emellan. Nytt jobb som krävt sin tid, familjeliv och andra intressen som kommit före. Jag kan även berätta en seg historia direkt från streamingverkligheten, om än med lyckligt slut. För några månader sedan så släppte BluOS en ny version av mjukvaran till deras streamer som sitter monterad på ett instickskort i mitt Nad M12-försteg. Sedan jag gav det en starkare trådlös signal med en egen meshburk så har det fungerat stabilt och bra tillsammans med min Mac Mini M1 som jag kör Roon på. Efter den här uppdateringen så slutade Roon att känna igen mitt försteg som en Roon Ready-enhet utan det var ”bara” en Airplay-enhet och funktionaliteten försämrades på alla sätt och vis (en sådan basal sak som volymkontrollen blev, enklast beskrivet som, konstig). Jag tänkte att jag skulle vänta ut problemet då en snabb googling gav att jag inte satt ensam i båten. Veckorna gick och jag började misströsta mer och mer. Förvisso kunde jag köra BluOS egna mjukvara som inte är så pjåkig men jämfört med Roon så är det, i alla fall för mig, natt och dag. 

 

Jag googlade lite mer och hittade en tråd om att man kunde få hjälp med en ominstallation av mjukvaran och att det, på ett oförklarligt sätt, avhjälpt problemet. Så efter drygt två månader, och en hel del googlande efter alternativa streamers då jag började bli desperat, kontaktade jag BluOS kundtjänst. De var, precis som vid en tidigare kontakt, snabba på bollen och föreslog att det skulle koppla upp sig på distans för att installera om mjukvaran. Några knapptryckningar från mig och en halvtimme senare så hade streamern fått ominstallerad mjukvara. 

 

Fungerade fortfarande inte. 

 

Nytt försök men nu blev det en riktig sittning med skärmdelning via min Mac mini och en ny ominstallation av mjukvaran. Supertrevlig och proffsig amerikan i andra änden så det kändes hoppfullt. Minutrarna går och jag får gå mellan min Mac Mini och M12:an i vardagsrummet för att kolla status på uppdateringen. Klart. Funkar det nu? Nej. 

 

Servicekillen öppnar nu upp undermenyer och felkoder för att se exakt vad som gått fel i ominstallationen av mjukvaran och diskuterar med en kollega. Någon justering, ny ominstallation och vips. Nu fungerar det. Magi. När sånt här händer får jag erkänna att jag saknar repiga cd-skivor och skivslädar som inte vill mata ut skivan. Nästa gång det kommer ny mjujkvara så kommer jag att googla innan jag våga installera den. 

 

Annars så kommer vi få besök av en byggare under veckan för att diskutera och räkna på vår utbyggnad, en process som vi nu bestämt för att dra igång igen och åtminstone ta in några offerter för. Vi får se om pengarna räcker! Det vore dock så skönt att få ett rum till stereon där jag har lite mer utrymme för prylarna och kan göra lite akustikingrepp osv. 

 

Tredje punkten i dagens inlägg är att jag, som så många andra i den här världen, går och funderar på uppgraderingar och frågan är om jag ska sikta in mig på en aktiv sub eller en separat renodlad streamer… Tidigare hade jag zoomat in lite på en Lumin U1 mini men så kom den nya modellen och vips så kostar den 29k. Finns ju flera andra alternativ för de pengarna även om jag egentligen hade en förhoppning om att komma undan med ca 20 och går man ner i pris så är Innous nya Pulse mini en kandidat men då tycker jag att utförandet börjar se lite väl enkelt ut (ja, jag förvånar mig själv och tänker på ”lådan” och kvaliteten på kontakter etc på baksidan). En ny streamer skulle dessutom vara startskottet på en ändring till att istället för att ha streamer, dac och försteg i en låda till att ha tre olika enheter, alla bra på respektive sak och där t ex streamern går att uppdatera när tekniken börjar bli gammal. Å andra sidan så är jag ju rätt nöjd med hur det låter idag och frågan är hur mycket en streamer kan göra… :D 

 

En subwoofer, jag tänker t ex REL S812, borde kunna bli ett mer konkret tillskott till anläggningen, eller om jag borde ha två enklare av något annat fabrikat eller serie från REL… Jag känner mig lite bränd efter att jag aldrig fått till det med mina befintliga Velodyne-subbar tillsammans med mina 804 D3:or. Jag tycker att de funkade bra med mina gamla N804:or men D3:orna gräver klart djupare i basen och jag undrar om det är det som gjort att jag inte fått till integrationen lika bra? 

 

Som ni hör, livet som audiofil innehåller en strid ström av funderingar och tankar :D 

Link to comment
Share on other sites

Och en bild där den, inte länge så värst, nya centern ligger på plats. Den var väldigt trevlig att ha när jag tidigare i år såg hela Breaking bad (på tal om att andra intressen kom emellan). Jag började kolla uppe i en fjällstuga i julas när hela familjen låg däckad i feber osv och sedan gick det inte att sluta titta när jag kom hem… Magnetiskt och på samma nivå som The Wire och Sopranos. 

 

IMG_0019.jpeg

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Terminator said:

Någon justering, ny ominstallation och vips. Nu fungerar det. Magi.

Skönt att det löste sig!

 

Hoppas att ni får till det med utbyggnaden och att välljudet når nya höjder.

 

10 hours ago, Terminator said:

nya centern ligger på plats

Vad har du för dämpkuddar under centern?

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Terminator said:

Någon justering, ny ominstallation och vips. Nu fungerar det.

Jäkligt skumt, detta bekymmer. Jag har inte haft ngt trassel med det för egen del, men följt några diskussioner på Roon-forumet.

 

11 hours ago, Terminator said:

Som ni hör, livet som audiofil innehåller en strid ström av funderingar och tankar :D

Yepp, givande och intressant! 😅
 

Och givetvis, hoppas det blir en trevlig utkomst av ombyggnaden! Kul (men lite jobbigt)!

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Ivery said:

Vad har du för dämpkuddar under centern?

Bra fråga! Jag tror att det är SD-kuddar men det är många år sedan jag köpte dem då även den förrförra centern var i samma viktklass och inhandlades 2005. Åren går men kuddarna känns fortfarande mjuka 😬😁

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...