Jump to content

Vart köper du dina vinylskivor?


Recommended Posts

Jag är ganska oerfaren på vinyl och har nyligen förstått vikten av att köpa rätt utgåva av de album jag köper för att få en så bra musikupplevelse som möjligt.

Jag har köpt min samling på lite olika ställen; Facebook marketplace, Blocket och när det gäller onlinebutiker så har det främst varit:

 

CDON: https://cdon.se/musik/vinyl/

&

Bengans :https://www.bengans.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.fcgi

 

jag fick tips om :https://naxosdirect.se/ från calle_jr vilket var en liten ögonöppnare för mig.

 

Var köper ni era skivor ifrån ? Länktips mottages gärna.

 

 

Link to post
Share on other sites

Köper sällan retail, i de fall jag gör det är det uteslutande för nysläpp. För det mesta från Discogs och lokala skivhandlaren. Tradera ibland, går att hitta bra kap där. 
Sällan jag stött på problem på Discogs men självklart finns det rötägg även där.

Brukar oftast kolla release via Discogs oavsett var jag handlar. (Dels för att se vilken utgåva, någorlunda prissatt och om jag har ev. dubbletter.)

 

https://www.discogs.com/ 
In och skapa ett konto, börja indexera skivorna du har. Lättare att katalogisera en mindre samling än när du har börjat samla på dig. ;)

https://vinylhub.discogs.com/
För att hitta skivhandlare runt ditt område, är detta en bra site.

Edited by JWE
Link to post
Share on other sites

Jag lägger till följande:

 

https://www.ginza.se/Musik/Jazz/CD/518 
Jag har handlat vinyl (och CD) hos Ginza sedan 1977. De har bra utbud men är kanske inte först med allt.

 

https://www.jpc.de/
Härifrån har jag köpt det mesta av både vinyl och CD de senaste 5 åren. Stort och brett utbud, snabb service, normalt inom en vecka. Enhetsfrakt på 6 EUR oavsett hur mycket eller lite man köper.

 

https://www.amazon.de/s?k=vinyl+jazz&i=popular&__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&crid=32BK22VVVKY15&sprefix=vinyl+jazz%2Cpopular%2C153&ref=nb_sb_ss_i_1_10

Amazon Tyskland använder jag ibland som sista utväg om jag inte Naxos Direct eller ovanstående har albumen. Sen finns ju även EBay.de.
 

En par bubblare finns i Japan där jag köpt ett 50-tal album sedan 2010. De är relativt dyra och räkna med 35% pålägg för frakt och moms. Men ibland har nöden ingen lag. Alltid mycket fina pressningar och bra service.

https://risingsunrecords.shop/

 

Jag har också köpt en hel del cd från https://www.cdjapan.co.jp/music/. Framför allt då jazzalbum som inte finns i Sverige. De har dock inga vinyl. De har mycket hög kvalitet på sina mastrar. Även här tillkommer frakt och moms på tillsammans ca 35%. Albumen kommer normalt inom en vecka men ibland kan det ta ett par pga att de blir liggande på posttullen i Tomteboda.

 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Jag försöker i så stor utsträckning jag kan använda mig av de lokala fysiska butikerna som jag har i min närhet härnere i Skåne där jag bor. 

 

Malmö

-Skivesset

-Rundgång

-Bläddringscentralen

-Repeat Records

mfl

 

Jag har själv inte varit där men det ska finnas en trevlig nystartad i Lund kallad Vintage Vinyl Records.

 

Vill man åt 70-tals rock, stoner, Psych etc så kan jag tipsa om Vinylpågarna i Ängelholm. 

 

Är man i Kristianstad så är Kompaktdisk värd ett besök samma med Dirty Music. 

 

Vill man åt fina pressar osv inom soul, jazz, reagge etc så är www.recordmania.se i Stockholm som är mycket bra. 

 

Fina skivor är väl den bästa butiken i Sverige för audiofila vinylutgåvor: https://www.finaskivor.se/

 

Tycker det är väldigt trevligt att kunna ta i skivan, lyssna på den och titta på den innan man köper den.

 

Lycka till med bläddrandet. 

///Andreas

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Hej

 

Nytt köper jag om skivorna finns kvar och om det inte blir för dyr frakt på  https://bandcamp.com/ , här får man allltid med digitala filer och lite mera pengar skall enligt deras egen utsago gå till artisten. Jag tycker även att en del skivbolag har riktigt vassa webaffärer, t ex https://www.erasedtapes.com/ är ofta både billigare och har bättre utbud än andra affärer för sina egna skivor.


När det inte går att köpa direkt brukar det bli från Warps online butik https://bleep.com/, bra utbud, både digitalt och fysiskt, trevlig och snabb service, aldrig något problem att reklamera det som är fel, har t ex aldrig varit några problem att skicka två ggr paket som posten inte har aviserat korrekt ... eller https://boomkat.com/, handplockat utbud, trevlig och snabb service, har hittills aldrig råkat ut för skivor som var defekta ... eller https://www.juno.co.uk/, bra utbud, oftast billiga priser.

 

Har även köpte en del från https://www.anost.net/, skivbutik i Berlin som hänger ihop med Morr music, trevlig service, mycket bra utbud, men på sista tiden tyvärr ofta dåliga pressar.

 

Har även köpt en del från https://www.hhv.de/shop/en, bra priser, gigantiskt utbud, skickar tyvärr med Fedex vilket aldrig funkar bra. 

 

Har även köpt ngn gång från https://hardwax.com/, men kanske med av nostalgiskäl då det i mina ögon och öron kanske är världens bästa (och trevligaste) fysiska skivaffär. 

 

För begagnat funkar https://www.discogs.com/my bra och hemma blir det ibland någon sväng förbi http://www.nostalgipalatset.com/se/, här hittar man ju alltid något kul att plocka med sig hem. 

 

Nu har ni nog gissat vad jag gillar för att köpa för typ av musik.

 

Sedan är det ju tyvärr lite av djungel att köpa ny vinyl från nätet då tyvärr alltför många skivor måste reklameras pga att dom är skeva eller har repor, men jag har tyvärr ännu inte hittat några butiker i Stockholm som har nya skivor med det jag söker. Tips mottages tacksamt !

 

/Lars

 

 

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Jag använder nästan bara två ställen online och det är via Discogs och Recordmania. Båda har nytt och begagnat. Sedan bor jag i Vasastan i Stockholm med massor av butiker vilket är kul! Favoritbutiken är Runtrunt men Nostalgipalatset är givetvis jättebra också med ett nästan överväldigande utbud i jämförelse med andra butiker i Sverige. Record Hunter slinker jag ofta in i förresten, jag gillar ställen med mycket nyinkommet och inte bara har sorterat efter artist, jag brukar sällan ha något särskilt jag letar efter och då är backarna med nyinkommet bäst tycker jag.

 

Annars försöker jag köpa direkt av artisten på konserter för att stödja ekonomiskt så mycket det går, det händer annars att jag köper på Bandcamp. Det är allra roligast att köpa direkt av artisterna tycker jag!

 

Happy hunting! :-)

Link to post
Share on other sites

Såg denna tråd nu igen - trodde jag hade svarat:grin:

 

Nåväl, jag lägger till några som ev inte är nämnda:

1. www.soulbrother.com - för soul funk och jazz. Nytt o begagnat. UK

2. www.juno.co.uk - ny musik inom alla genrer. Mycket bra sökfunktioner inom genrer. UK

3. www.dustygroove.com - nytt och begagnat inom många genrer, men mest inriktat på soul o jazz. Ligger i Chicago med allt vad det innebär i tull, moms o leveranstider....

 

4. Skivhallen i Majorna Göteborg - mest begagnat men även lite nyutgåvor inom alla genrer.

5. Linné Skivbörs Göteborg - som ovan

 

Annars som många nämner - Discogs såklart:cool:

 

Link to post
Share on other sites
11 hours ago, lindome said:

1. www.soulbrother.com - för soul funk och jazz. Nytt o begagnat. UK

2. www.juno.co.uk - ny musik inom alla genrer. Mycket bra sökfunktioner inom genrer. UK

Det är väl mer denna typ av handel som kommer påverkas av Brexit, snarare än vad som sker i Square Mile.

Finansmarknaden har inte förskjutits ett skvatt trots att kontoren stått tomma sedan i mars.

Med engelsk fraktkostnad på det kommer jag sluta handla från UK.

 

Jag tycker att Discogs är oslagbart. Man får med alla de mindre aktörer som säljer LP, det blir ingen tveksamhet om vilken utgåva det gäller, det finns en överenskommen standard för gradering, säker betalning, spårning osv.

På gott och ont har Discogs harmoniserat prissättningen i Europa och USA. Även de butiker som inte säljer på Discogs sätter sina priser efter databasen.

 

Gillar även JPC. Det är ett imponerande sortiment de har.

 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, calle_jr said:

Med engelsk fraktkostnad på det kommer jag sluta handla från UK.

 

Vi får se vad som händer vid årsskiftet, om det blir en hård brexit så kanske pundet fallet så pass att det väger upp för nya avgifter. Riktigt tråkigt är det iaf och jag hoppas verkligen man får till nån form av handelsavtal, speciellt nu när kronan håller på och stärks mot både pund, euro och dollar. Så pass att ekonomerna till och med börjat bli oroliga för den svenska exporten. :openmouth:

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, calle_jr said:

Med engelsk fraktkostnad på det kommer jag sluta handla från UK.

Instämmer. Om inget handelsavtal kommer i tid blir det moms på (engelsk)moms både på albumen och frakten. Anta att man idag betalar 200 för albumet och 40 kronor i frakt så blir det istället totalt 300:- plus expeditionsvgift, normalt ca 100:- för själva klareringen. Om man köper för mer än 3,000 tillkommer dessutom ca 5% tullavgift och moms på det, alltså totalt 6,25 %.

 

Rimligen kommer detta påverka engelsk direkthandel med EU en hel del. Det blir ju knepigt även för företag att importera från UK. Enligt svenska handelskammaren har inte alla tagit höjd för detta arbete både kunskapsmässigt, rutiner och manpower. Det kan drabba IsoTek, B&W, Naim, Spendor, Chord med flera hårt initialt. Jag skulle gissa att de sätter upp lager inom EU och säljer till sig själv och därifrån till EU, men det blir ju inte gratis. Omvänt drabbas EU’s export. Vinnarna blir väl EU’s till verkare som kan ta marknadsdelar.

 

Skillnaden mellan import från andra länder utanför EU är att där finns handelsavtal och upparbetade rutiner. Det blir tufft för UK med både Brexit och pandemi och samtidigt drömma sig tillbaka till sina imperiumdrömmar. De har också fått varningar från Biden som försöker pressa dem att skriva på ett avtal med EU.

 

Vi får väl se hur det slutar...

Link to post
Share on other sites

Köper mest begagnat och då blir det på plats i Stockholm. Här är mina favoriter som jag också skildrat i min tråd Stockholms Musikmecka:

 

https://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?/forums/topic/10440-stockholms-musikmecka/&tab=comments#comment-167633

 

 

Runt Runt Odengatan: modern och äldre jazz, pop och rock

Nostalgi Palatset St:Eriksgatan: Blandat rock, pop och jazz

Andra Jazz Rödabergsgatan:  Mycket äldre jazz

Recordmania Östgötagatan: Jazz, rock mm

Skivhögen Högbergsgatan: Pop. rock och jazz, visor och folkmusik

Pet Sounds Skånegatan: Pop, rock och jazz

Bengans Drottninggatan, nytt jazz, rock och pop

 

Tidigare innan pandemin NK med jazz och klassiskt

 

Över nätet mest via ECM och Naxos Direkt.

 

Calm

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...