Jump to content

Målet är ingenting, resan är allt


Simon76

Recommended Posts

Håller helt med Bebop :thumbsup:

En första insats till att hitta rätt medicin i akustiksammanhang är väl också att överväga hjälpen från en akustiker ?

Risken du tar i.o.m en ordentlig mätning är väl att du får se på "papper" vad som spökar i rummet och allt vad det kan leda till.

Behovet av eventuella... paneler, baslådor, ändrad högtalarplacering e.t.c... men framför allt kommer du antagligen att drabbas av WAF... den brukar vara ofrånkomlig om man lever under mer äktenskapslika förhållanden :frown:

 

Mäta först - justera högtalare - införskaffning av paneler - eget boende... ungefär den ordningen blir nog bra skulle jag tro :sunglasses:

Link to comment
Share on other sites

Jag har dålig koll på prisbilden för en akustiker men du kan ju alltid också kolla med Engelholm Audio här på forumet.

Annars kan det ju också vara värt att kolla upp vilka akustikprodukter just den eller den akustikern helst jobbar med eller föreslår.

Det estetiska är ju trots allt viktigt om rummet används av andra i familjen.

Absorbenter finns ju i allehanda slag och dessa är ju ofta klädda i mjukare material som smälter in i miljön på ett naturligare sätt.

Det går ju att sätta tyg framför en diffusor också men du förstår säkert vad jag menar.

Själv är jag lite mer allergisk mot den mer mjukdämpande skolan då jag för mitt liv inte vill riskera att få ett allt för dämpat och "klangfattigt" rum... jag har ju inte riktigt skaffat ett eget boende (än) men det har sina fördelar att ha ett eget rum, som i mitt fall :)

Link to comment
Share on other sites

Du kan ju börja med att ange rummets mått inklusive takhöjd. En liten skiss över rummet med högtalarplacering och lyssningsposition hjälper också. Sedan finns det de här på forumet som kan ge teoretisk förutsättningar vad som kan vara utmanande. Jag är inte så bra på det. Det handlar dels om problemfrekvenser pga som förstärks pga rumsdimensioner. Närhet till sidoväggar handlar om förstareflexer och sedan har placering och lyssningsposition betydelse för stående vågor som både kan släcka ut basen eller förstärka den.

 

Mitt tillvägagångssätt har först varit att hitta någon form av maximal/bästa placering utan större akustiska ingrepp. Först därefter göra en mätning för att se vad och hur man kan förbättra. När jag gjorde det för ca 10 år sedan kostade en sådan mellan 2,500 - 3,000 om jag minns rätt. Det kostar väl lite mer idag men RUT borde gälla (?). Det är i sammanhanget i "skitsumma". Om allt är ok får man ett kvitto på det, om inte får man tips på åtgärder och de är inte särskilt dyra jämfört med övriga investetingar du har gjort och mycket kan integreras fint i rummet. Det är dock få rum som är perfekta om ens några. Med tanke på de prylar du har köpt så är det synd om du inte utnyttjar dess fulla potential. För att göra det måste man också ta hänsyn till akustiska realiteter.

Link to comment
Share on other sites

Dessa kan vara lite roliga att testa runt lite för att titta på rumsnoder och hur olika högtalarplaceringar påverkar. Det är ganska självförklarande och man får en ungefärlig bild hur rum och högtalare interagerar.

 

https://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html

image.png.d0c09e74c7c32a3603d525b1841ee0af.png

 

https://www.hunecke.de/en/calculators/loudspeakers.html

image.png.c9846af9546947525a92986b7ffa5921.png

Link to comment
Share on other sites

Det där såg krångligt ut, speciellt med tanke på mitt valv in till nästa rum som garanterat är helt avgörande att få med. Kanske att nån vänlig själ här inne kan göra det betydligt snabbare än jag?

 

Här är en väldigt grov skiss på rummet :monkey-see-no-evil:

 

5,1x4,3x2,4 meter. 4 st träbjälkar i taket som går från långsida till långsida, om det har nån inverkan.

3 meter öppning i valvet till nästa rum.

Dörrhål(utan dörr) på andra sidan mot köket.

Från fronten på högtalarna är det ca 80cm till bakväggen och ca 135cm till sidoväggarna.

Ca 2,4 m cc mellan högtalarna och ca 3,2 m till mina öron.

 

Rummet bredvid (på andra sidan valvet) är 4,6x5,5 meter.

 

Högtalarna är TAD CE-1.

Namnl%C3%B6s.png?raw=1

Link to comment
Share on other sites

I stugan har jag liknande rum fast med mindre dimensioner i alla ledder och där har stått ett par  TAD CE-1 och spelat riktigt fint.

Där du har valvet har jag en hel öppning med en låg vägg/avställningsyta på 50cm ut mot vardagsrum och kök (öppen planlösning med 5-6 m i takhöjd).

Så om du tänker dig att jag sitter mot den vägg där du har högtalarna istället så blir det ganska lika.

Jag har transparenta vingar som är ca 1500mm höga bakom högtalarna och ett par likadana som tar första reflexen, bakom fåtöljen har jag vepor från ACQWOOL från golv till tak. På golvet en tjock matta som är ca 200x160, det är allt i akustikväg och det fungerar bra även om inte helt optimalt. Basproblem i mitt vänstra hörn som jag tyglat med att ställa in högtalarna med mm precision, nä men med cm precision, ganska okej numera även om där står ett pat CR-1 nu. Men riktigt bra blir det inte, tror att det måste till basabsorbenter för att få det riktigt bra. Problemet ned det är att de tar plats av golvytan och att rummet kommer se ändå mindre ut, hmm!?

En alternativ lösning skulle kanske vara att specialtillverka en bänk efter hela apparatväggen där elektroniken får stå på någon form av skiva och att absorbenterna kan byggas in utan att påverka själva ytan apparaterna står på. Tanken finns och har funnits sedan 2011-2012 men i detta fall är jag en ”slowstarter” eller inte helt övertygad om att det blir så bra att jag tycker att det är värt det?

 

Det låter förbaskat bra som det är nu ska sägas men med några snäpp till på volymratten så kommer också problemet, basen blir bumlig och oren i mina öron, frugan reagerar inte ens, hon lyssnar ”bara" på musiken:winking:

 

/byZan 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, byZan said:

En alternativ lösning skulle kanske vara att specialtillverka en bänk efter hela apparatväggen

Så har jag delvis gjort. Nederdelen av mina skivhyllor är i själva verket basfällor avstämda till ca 110 Hz. På toppen ligger 2 st V4:or på respekive vägg avstämda mrd ett Q-värde kring 75 Hz. Längs med taket är de inte i vägen. @calle_jr har byggt en skivhylla längs bakre väggen från lyssningsposition med inbyggda basfällor. De är helt dolda men gör det de skall.

Link to comment
Share on other sites

Hejsan!

 

Såhär blev det i mitt rum! En rejäl satsning på välljud och estetik samt ett fungerande vardagsrum (tv-tittande på andra ledden, 90 grader vridet alltså).

 

Angreppssättet är lite metodiskt och egentligen rätt kul. Först lyssnar man - som du nu gjort - och bildar en uppfattning. Sen mäter man och bildar en vy av den objektiva delen av rumsakustiken. Därefter följer en dialog om önskat mål och möjliga vägar framåt; antingen allt på en gång, eller uppdelat i några steg.

ea_jack_hemma.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Här går det sakta framåt. I mellandagarna fick jag besök av Pär på Engelholm Audio som mätte upp mitt rum. Nu har resultaten analyserats och räknats på och vi försöker hitta en väg framåt. Förslag har diskuterats mellan mig och Pär, som i sin tur har bollat med Matts på SMT, för att sen presenteras för hon som bestämmer. Hon tycker som vanligt när det gäller mina projekt att jag är helt från vettet och har väldigt svårt att förstå varför detta är nödvändigt.

 

Ungefär så här ser "problemen" ut i lyssningsposition:

  • Basförstärkning 40 Hz.
  • Utsläckning 70-100 Hz
  • Takreflex
  • Marginella problem med sidoreflexer

För övrigt tyckte Pär att rummet var ok och att reflexer och efterklang överlag är bra(förutom taket). Att rummet är öppet ut i andra rum på båda sidoväggarna verkar hjälpa till för att minimera sidoreflexer.

 

Det första som nu ska göras är att det ska tillverkas en platsbyggd helmholtzabsorbent som ska placeras bakom soffan, måtten blir i runda slängar 240x65x30 cm med en fast avstämning på 40 Hz.

Förmodligen kommer det även upp ett större antal Crystals i taket, men det är under diskussion här hemma och är inte klubbat riktigt ännu. Jag hoppas få igenom det under helgen.. 

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Simon76 said:

Hon tycker som vanligt när det gäller mina projekt att jag är helt från vettet och har väldigt svårt att förstå varför detta är nödvändigt.

Tror inte du är ensam:winking:

 

I övrigt låter det som om det är bra tankar och åtgärder.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Simon76 said:

Hon tycker som vanligt när det gäller mina projekt att jag är helt från vettet och har väldigt svårt att förstå varför detta är nödvändigt.

Det kan vara en balansgång som kräver ödmjukhet. Någonstans måste det ju fungera för båda. Fru Bebop resonerar som så att musik är så stor del av mitt liv och om hon skulle lagt för stora hinder i vägen hade jag varit omöjlig att leva med. Hon valde mig.:grin:

 

På något sätt fick jag ändå med henne i projektet och hon deltog både i lyssnandet och i utförandeplaner, t ex inom vilka ytor som hon tyckte det var ok och vilka som inte fick beträdas. När väl prylarna kom blev hon förskräckt men när väl skivor och annat kom upp tyckte hon det blev riktigt mysigt. Idag är vår musikhörna en integrerad del av hemmet som skänker båda mycket glädje. Det ser inte ut som ”sidan 14” i en möbelkatalog där rummet är kanske mer är en utställningsyta. I vår värld skall ett rum leva, fungera och visa att här pågår det intressanta saker. Det är en del av oss som vi gärna visar upp.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Simon76 said:

Förmodligen kommer det även upp ett större antal Crystals i taket, men det är under diskussion här hemma och är inte klubbat riktigt ännu. Jag hoppas få igenom det under helgen.. 

 

I din "kamp" kanske bilder likt denna kan vara till nytta :)

 

ELQ0wzEl9FFefWcZQHmSkU8avum2K4XQ1EhxYeZkMR8,S7X_vVePJY5au7M12PVuVrtcLPlPpNWZPznF5B_lrv8.jpg

 

Färgsättningen på akustikpanelerna kan ju också vara en nog så viktig ingrediens för slutresultatet.

 

Finns säkert fler bra bilder du kan hitta, via lite bildsökande på nätet, som "vapen-arsenalen"

kan kompletteras med :sunglasses:

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, triomio said:

Varför sitta bakvänd i sweetspot? :think:

 

Du har nog inte riktigt förstått hur otroligt viktigt det här med Waf kan vara ?

Den smarta stolsinnehavaren har antagligen försett den med hjul :Idea:

Det gäller att kunna alternera det gemensamma boendet...

 

c2IXvaquo3JnyCPsB1dl5_TIkHIN1pc2n8NJBBw274Q,hZ5iC4TkMXgri5D8lSM5TC4HVOcng7BV3cb0vNH95Lo.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
5 minutes ago, P-pan said:

Se där ja, nu börjas det :sunglasses:

Det där blev ju hur bra som helst.

 

Gjordes det några mätningar före/efter ?

Tack!

Jodå, Pär @Engelholm Audio var här hemma och mätte. Sen har Pär och Matts på SMT slagit sina huvud ihop och räknat på vad jag behövde och sedan ritat fram en måttanpassad basfälla efter siffrorna de fick fram. Största problemet var basförstärkning runt 40 Hz och näst största problemet var takreflexen. Mitt rum är som tur är ganska förskonat från sidoreflexer pga. valv mm.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Simon76 said:

Vad tråkigt.. kan du fortfarande inte se dem? Vad kan vara fel då? 

Jättetråkigt då jag är så nyfiken på hur det blev.

 

Skyll inte på mig, jag har aldrig problem med dateriet:winking: Bilderna kanske dyker upp här bara sådär helt plötsligt?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...