Jump to content

Målet är ingenting, resan är allt


Simon76

Recommended Posts

33 minutes ago, Simon76 said:

 

Bardo är för mig en mycket bra spelare som kan ta dig upp till nivåer bara betydligt dyrare spelare kan annars. Med  externa nätdelen RöNt blir det tex en ny tyngd i musiken.

 

Bardo kan vara både den första och den sista spelaren man köper. 

 

En tanke... Ditt system har potential att spela på mycket hög nivå. Jag har sett det med egna ögon hur andra resonerat som du och köper eller lånar en för enkel skivspelare för att testa. Då kanske man missar vad som ligger dolt i detta media jämfört med hur det övriga ditt system presterar och du rycker på axlarna utan att bli imponerad. 

Jag skulle i så fall först få en handlare att låta dig prova en spelare som håller rätt nivå så du får se. 

Prova inte en för enkel skivspelare om du vill testa mycket kritiskt. Om du bara vil få känslan för spelglädjen i vinylen så räcker en Technics 1210, men det fins mycket mer att ge i detta media.

 

Men Bardo tror jag skulle bli riktigt bra. Den är även något att växa med långt in i framtiden.

Link to comment
Share on other sites

https://www.rehifi.se/arkivet/2019/brinkmann-bardo

 

Just denna bardo har enklast tillbehör i som Brinkmann utrustar den med kan man säga. Därför skulle den vara perfekt för dig i investeringskostnad och att växa med. Pi-puppan är en i detta fall att betrakta som en helt ok instegs-puppa.

 

Bardon har sedan en brant kurva uppåt om man ger den nätdelen RöNt, en av Brinkmanns finare armar, något steg upp på puppastegen, och inte minst svarar den utmärkt på riktigt bra tonarmskablar. Kort sagt. Drivverket hos Bardo är i grunden så bra att det inte sätter någon större begränsning, allt man gör extra får man effekt av. Detta har jag hört hos olika polare flera gånger så det är min erfarenhet från flera olika system med Bardo. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Simon76 said:

@Apexorca finns det något man ska se upp med eller ha koll på när man köper begagnade Bardo? Service, ålder etc..

 

Det är väl som vanligt med skivspelare skulle jag säga. Att de verkar välskötta utan skador. Få timmar på puppan är ju bra. Denna hade väl 100timmar och det är ju knappt inspelningstiden. Den mekaniska kvaliteten och finish på alla Brinkmanns spelare är i absoluta toppklass. Få är på den nivån och det är allmänt känt runt om i världen bland handlare, konsumenter och reviewers att det är så. Det känner man tex när man höjer och sänker armen mm, mm. 

Jag har inte hört av några som jag känner att de haft några speciella fel på Bardon. Den har ju slutna lager som inte behöver servas på mycket länge. Motorn är beprövad och verkar inte gå sönder. 

Servisen från Stylus som importerar dem är mycket bra om du skulle behöva hjälp. 

Allt detta är viktigt. 

Link to comment
Share on other sites

Jag sa det inte rakt ut, men även jag håller Bardo mycket högt, en fantastisk spelare.

 

Lasse har en TW Acoustics Raven med Graham arm, inte fel heller:

https://lasseshifi.se/collections/erbjudande/products/tw-acoustics-raven-two-graham-engineering-phantom-b-44

 

Skulle andan falla på har Akkelis en beggad Brinkmann Oasis också! :) De har iofs en Avid Diva SP II också, inte heller fel.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Simon76 said:

Jag har förstått att man bör ha någon form av stabil skiva under spelaren, gärna i sten, nån som har bra tips på modell och var man köper den?

Det du vill uppnå är att skivtallrik och pickup inte utsätts får några som helst vibrationer. Vilket golv du har spelar stor roll, har du betonggolv eller flytande träkonstruktion. Har man flytande golv är ett extremt sätt är att gjuta en betongplint ner i backen som är frikopplad från rummet som jag såg någon Japan hade gjort:1919632036_grinningsquintingface:

Det beror även lite på vilken konstruktion skivspelaren har, om det är flytande upphängning, dess egenresons o.s.v. Hur bra stereorack du har, om du inte har någon skivspelare kan du alltid ställa ett vattenglas där du tänkt ha skivspelaren och hoppa på golvet. Sten i sig har en egenresonans som skulle kunna påverka vissa spelare, då är t.ex. limträ bättre ur den aspekten, samtidigt är tyngd oftast bra. Beroende på spelare kanske IsoAcoustics Delos eller HRS kan vara vettiga alternativ, vill du ha sten så kolla upp lokala stenhuggare som gör gravstenar och/eller bänkskivor. Själv har jag tidigare alltid kört med olika vägghyllor, men det är samma sak där, funkar fint med betongvägg. Nu har jag regelvägg och då är det är inte lika optimalt med vägghylla. 

Link to comment
Share on other sites

Skivspelaren kommer som sagt att stå på vår mediabänk. Golvet är ett gammalt hederligt fiskbensparkett, troligen från 70-talet. Huset är för övrigt från förra sekelskiftet med ganska ojämna golv..

 

Då väntar jag tills spelare är bestämd innan jag kollar vidare på detta då. Tack!  :) 

Link to comment
Share on other sites

Alla som har eller har haft en hyfsad skivspelare har sina erfarenheter vad gäller setup, så det lär finnas hur mycket kompetens som helst inom just detta område:)

Jag har själv inte den mest optimala setupen nu, men det funkar. Följer din tråd med intresse då skivspelare är bland de roligaste bitarna med hifi.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Simon76 said:

Jag har förstått att man bör ha någon form av stabil skiva under spelaren, gärna i sten, nån som har bra tips på modell och var man köper den?

Vid intresse kan man göra tester även här, men stenen Diabas eller Nero Assoluto är bra för den höga tätheten och hög densitet. De är alltså tunga stenar. Storleken kan vara tex 3-4 cm tjock och i övrigt något som passar spelaren. Om vi tar Bardo så skall den stå mot sten Gärna just Nero Assoluto som Helmut Brinkmann själv trimmer spelarna med. Så är den uttänkt. Stenen kan sedan dämpas mot underlaget gärna med HRS produkter (Tex HRS NIMBUS), men väl avvägda Sylomerprodukter funkar också. 

Men "det sägs" att inte alla spelare skall stå på sten. Det tror inte jag, men vissa säger att vissa spelare skall stå på trähyllor. Så det är bara att läsa på lite om det man köpt och testa själv.  

Jag har en kompis som har 2  identiska stenskivor liggande på varandra men vridna 90 grader. Det funkar viss bättre än när de ligger "rakt" på varandra tycker han. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Simon76 said:

Avid är ju ganska snygga, vad tror ni om denna? Ganska långt ifrån Bardo kanske.. 

 

https://www.akkelisaudio.com/fyndhornan/avid-diva-ii-sp-beg-skivspelarpaket.html

 

 

Det är ett lite annat djur än en Bardo vill jag hävda, men de Avid jag lyssnat till har alltid övertygat. Jag vet inget om tonarmen men tyckte det verkade praktiskt med VTA-justerings-manicken. Den har en fördel (?) gentemot Bardo och det är att den är fjädrande upphängd utan att vara speciellt underhållskrävande. Jag tippar att det kan vara en fördel i de flesta situationer. Jag tror att @A/Wing. provsmakat en sådan för inte så länge sedan?

Link to comment
Share on other sites

On 2020-09-27 at 18:41, Simon76 said:

@Apexorca finns det något man ska se upp med eller ha koll på när man köper begagnade Bardo? Service, ålder etc..

 

Nej, ingenting faktiskt. Den är byggd som en stridsvagn. armen har VTA skruv och är mycket bra. Det är först när du kommer upp i pickuper i prisklassen norr om 40-50¨som du eventuellt behöver uppgradera armen. 

 

Dessutom står vi bakom alla Brinkmann produkter, även om du köper begagnat, så behöver du hjälp/service så finns vi här. Vill du bolla inställningar, material på stenskiva osv så är det bra att kontakta oss. Bardo är en spelare som du aldrig behöver uppgradera, om du inte vill ha en bättre Brinkmann förstås. ;-)

Link to comment
Share on other sites

Har hört Stabi R med 4-point både med Benz LP-S, Soundsmith Sussuro Mk2, Lyra Etna SL och Ortofon Anna Diamond. Den växlar upp på varje upgradering av PU, den armen är alldeles för billig mot vad den presterar. Visst en SAT skulle så klart bli bättre, men den är ju typ 10ggr dyrare...

Link to comment
Share on other sites

Tack ska ni ha! :) 


Och ja, som ni så säkert prickade in direkt, det är mycket riktigt en Kuzma Stabi R med en 4-point 9:a och en Lyra Delos. 

 

Man tänker som så ofta att man ska köpa sig något enkelt och billigt, bara för att prova på liksom.. Sen börjar man grotta in sig lite, och efter att ha läst typ hela internetet och pratat med alla man känner som kan något om ämnet och vänt på alla stenar efter en så bra deal som möjligt, så sitter man där helt plötsligt med en ganska så spräckt budget men med en underbar spelare. 

 

Det blev ju heller inte sämre när jag idag lånade hem ett Audionet PAM V2 RIAA med tillhörande EPS, får väl se hur svårt det blir att lämna tillbaka dem sen.. :Thinking:

 

28.jpg?raw=1

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...