Jump to content

Målet är ingenting, resan är allt


Simon76

Recommended Posts

Utseendet på de där kartongerna känner jag igen:app: Dan D’Agostino och TAD har jag hört ska vara en mycket bra combo;) Hoppas att det kan vara lika för din del?

Står högtalarna där för test eller är det så att de är dina nu? Om det är dina så är det ett stort grattis från mig:cool: Annars är rådet ”lyssna väl”!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Simon76 said:

Tackar! Ja @byZan de är mina nu. :) 

 

Då blir det ett STORT GRATTIS:thumbsup:

 

Jag vet att det tar tid innan man kan ge en recension av hur man upplever intrycken man fått under inspelningstiden, men många ggr har jag mig tyckt att ett första intryck består, även om det kan gå lite upp och ner i framställningen. Jag kommer inte ihåg men jag tyckte nog att jag fick motionera min CE-1 med lite olika ljudtryck under en ganska lång tid innan det släppte helt. Men du har en rolig resa framför dig du även om man vissa dagar fattar nada om varför de låter si eller så just den dagen.

Ett tips är att inte hålla på att flytta runt högtalarna under tiden de spelas in, det sker alltför mycket för att man ska hitta en plats (den rätta platsen för dig). Själv ställde jag upp dem enl mina gamla regler, m a o väldigt tradiitionellt. Sedan blev det egentligen endast lite småjusteringar.

 

Spela på nu i lugn och ro, jag väntar gärna på intrycken.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

STORT grattis! :) TAD CE-1 är en högtalare jag haft i funderingarna också genom åren,  men det blir lite sådär när man inte har handlare i närheten så att man kan lyssna smidigt att de lätt faller bort. Sen när jag väl fick se dem i verkligheten så var de alldeles för stora för mig också.... hoppas det blir en bra matchning, men det verkar ju andra redan tycka så det blir nog bra!

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, triomio said:

Det är inte varje dag man ser någon byter från golvare till stativhögtalare :D

 

Jag ville egentligen ha golvare även denna gången men tyvärr så tillät inte min ekonomin det, jag blev tvungen att prioritera vilka egenskaper på en högtalare som var viktigast för mig. Med det sagt så låter CE-1 knappast som traditionella stativhögtalare.. :)

 

9 hours ago, Apexorca said:

Det vore intressant att höra om varför det blev ett byte.

 

En befogad fråga, det har ju trots allt inte ens gått ett år sedan jag köpte mina Serafino. Men sen jag köpte dem så har det hänt ganska mycket här hemma, både förstärkare och streamer/DAC har bytts ut och helt plötsligt så kändes högtalarna åter som den svagaste länken. Missförstå mig rätt nu, jag tycker fortfarande att mina Serafino låter fantastiskt, men längs med vägen så upptäcker man mer och mer vilka egenskaper man gillar mest och vilka som känns viktigast. För min egen del så har djupbasen denna gången fått ta ett steg tillbaka, till förmån för bättre midd, mellanregister och diskant. Hade jag haft några hundra tusen till att spendera så hade jag kanske inte behövt göra en sådan kompromiss.. :redface2:

Edited by Simon76
Link to comment
Share on other sites

Schyssta högtalare till TV:n!

 

Vet inte hur jag lyckats, men trots att TAD med hög frekvens figurerat på mässor under flera år (och jag har besökt mässor både i Sverige och Polen), så har jag fortfarande aldrig vistats i ett rum där TAD-högtalare befinner sig. En hifimässig enhörning har det blivit. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, sprudel said:

Vad är rekommenderat avstånd till väggen bakom, och ska den dämpas eller diffuseras? Har du fått några sådana råd?

 

Ca 30-60 cm till väggen bakom rekommenderas det i manualen, och eftersom basporten(portarna?) delas på 4 håll så ska högtalaren vara ganska enkel att placera, har jag fått höra. 

Link to comment
Share on other sites

On 2020-09-18 at 23:00, Simon76 said:

 

Ca 30-60 cm till väggen bakom rekommenderas det i manualen, och eftersom basporten(portarna?) delas på 4 håll så ska högtalaren vara ganska enkel att placera, har jag fått höra. 

 

Jag har som sagt hört TAD-stativarna många gånger och i mycket olika sorters rum. De låter altid bra. Långt från vägg, nära vägg eller nästan hur som helst. Visst vinner man på om man optimerar och justerar dessa högtalare, som med alla högtalare, men de verkar vara ovanligt okänsliga mot hur de placeras. Som jag förstår det har det att göra med TAD's grundläggande konstruktion, coaxiallösningen i mellanregister och diskant tex. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Apexorca said:

Visst vinner man på om man optimerar och justerar dessa högtalare, som med alla högtalare, men de verkar vara ovanligt okänsliga mot hur de placeras.

 

En sanning med modifikation när det gäller mina i stugan. Rummet de står i är öppet till höger och höger högtalare har inga problem med det, i vänster högtalare fick jag inte till det med basen. Jag testade alla möjliga positioner men blev aldrig riktigt nöjd förrän @Audionet fixade till en "convolution file" i Roon istället för den inbyggda dsp. @Audionet justerade frekvensgången med säker hand och och vips så blev basen riktigt förbaskat bra. Den ”bumliga” basen var som bortblåst och ljudet blev både större och djupare, klangmässigt precis så som jag minns de bästa uppställningarna jag hört tidigare. Men det kanske inte lät så dåligt innan heller även om jag inte orkade höra att basen inte presterade fullt ut.

 

Men eftersom förutsättningarna är så olika så är det kanske inte så konstigt att det blir och uppfattas olika heller?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Ok, det tog några dagar, men nu börjar det hända lite grejer. Mellanregister och diskant låter inte längre som en pantburk och basen börjar så sakteliga att släppa och långsamt krypa sig neråt, några Hz i taget..

 

Jag har ställt upp TADarna ungefär där mina Serafino stod, vilket stämmer rätt bra med manualen. Och visst låter det bra, riktigt bra. Jämfört med Sf så är ljudet torrare och stramare(vilket är bra), samtidigt som de har en mjukare diskant och ett underbart öppet mellanregister. Visst går Sf djupare i basen, men CE1 har ändå ett sådant tryck att jag kan garantera att mina framtida gäster kommer vända sig runt och leta efter var baslådan står. 

 

De låter bättre idag än vad de gjorde igår och jag längtar redan efter att få höra hur bra de kommer att låta imorgon! :) 

 

Link to comment
Share on other sites

Låter bra att det låter bra:331706287_thumbsup:

Jag vill minnas att det tog många timmar, allt för många, så jag orkade inte vänta utan drog på volym och motionerade de så att t o m grannarna reagerade på vad popsnöret höll på med;) Efter den motionsrundan blev det så mycket bättre.

 

Kör på så avvaktar jag tills du har en ny rapport att förmedla, tror eller rättare sagt - övertygad om att kombon du nu har är en riktigt bra matchning. Så kul att läsa när någon hittar rätt i sitt ljudideal.

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

Lite OT men jag är ändå fascinerad av detta att en högtalare kan ändra karaktär/ljud så mycket över högtalarens första hundratal timmar.

’jag tycker att högtalare i denna klass borde ha mäts upp i fabrik innan dom skickades iväg och innan högtalaren ens monterats borde alla drivers mäts upp o kontrollerats, den mätningen borde väl stämma väldigt dåligt mot hur högtalaren mäter efter några hundra timmars spelande?

 

eller vet man helt enkelt hur högtalare kommer förändras och tar hänsyn till detta när man mäter ett helt nybyggt exemplar i fabriken...man vet att högtalaren kommer ”Träffa” den tänkta mätningen efter några hundra timmar....eller hur gör man?

Link to comment
Share on other sites

Bra video, men som jag förstod han så körs alla drivers i fabrik .....men kan "sätta sig" igen när högtalaren står en längre tid.

Så kanske den ändras lite om den stått i sin låda en tid.

 

Men att diskanten "diskant låter inte längre som en pantburk" som TS skriver är lite svårt att förklara med "inspelning" kan man tycka

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, thli72 said:

Men att diskanten "diskant låter inte längre som en pantburk" som TS skriver är lite svårt att förklara med "inspelning" kan man tycka

För mig är det bara ett exempel på något, inom denna hobby och säkerligen andra upplevelsefokuserade intressen också, återkommande och det är ordens skiftande betydelse beroende på avsändaren och sammanhanget. 

Link to comment
Share on other sites

@thli72 Jag kollade inte jättenoga på videon men som jag förstod det så var det de element som de jobbade på och höll på att utveckla som de aldrig skulle drömma om att börja mäta på innan de var inspelade. Högtalare som ska säljas är nog sällan inspelade från fabrik.

Angående min kommentar om att de lät som en pantburk så var det såklart aningen överdrivet, men visst låter diskanter lite "burkiga" de första timmarna de spelas? Det trodde jag var en allmän åsikt?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...