Jump to content

Kan man verkligen höra skillnad på USB-kablar?


Bebop

Recommended Posts

Det fina med USB-kablar mellan streamer/nätverksbrygga/dator till dac är att man slipper det oseriösa tjafset "Det är ju bara ettor och nollor"… "de som påstår att det är skillnader har inte förstått tekniken"…

 

Ungefär så positionerar sig den mest högljudda falangen i debatten om USB-kablar. Men sen har vi då den andra sidan som säger precis tvärtom. Det är skillnad och de kan vara stora. Kan båda ha rätt?

 

Mellan dessa står vi i dödsskuggans dal som handfallna konsumenter och skall fatta beslut. En USB-kabel kostar mellan si-så-där 50 kronor till över 40,000. Min egen hållning är att det är översta prissegmentet är ungefär som klockor från Omega, IWC, Rolex med flera. Det har inte så mycket med tid att göra. Så de lämnar jag åt sidan på liknande sätt.

 

Men är det någon skillnad? Jag bestämde mig för att testa men innan dess ville jag lära mig lite mer genom att läsa på, vilket jag ägnat en hel del tid till senaste veckorna. Jag började att gå lite till källan, inte till USB-tekniken som sådan utan till skaparen av asynkrona USB-tekniken till dacarna, amerikanen Gordon Rankin som bl a ligger bakom designen bakom dacarna i Ayre QB-9, AudioQuest DragonFly DAC, WaveStream® IsoSynchronous USB protocol, Berkley, MBL, Aesthetix med flera.

 

Gordon Rankin.jpg

 

Han tillverkar även egna dacar under märket Wavelength som ser som R&D-projekt för teknikutveckling. Det som slår vid en första anblick av dessa är att de använder rör. Anledningen till det lär vara att ett rör kan ersätta 100-tals halvledare för DA-omvandlingen vilket, enligt Gordon har förutsättningar för bättre ljud. Så är även min dac gjord.

 

Wavelength dac.jpg

 

Gordon har bl a uttalat följdande (fritt översatt): Ja, USB-kablar låter olika. De skall inte göra det men de gör det. Främsta anledningen till detta är att de flesta tillverkare är okunniga om eller ovilliga att göra sina kablar med rätt impedans (90 ohm), klarar inte en perfect sinus kurva tillräckligt högt upp i bandbredden. Om inte dessa två krav möts kommer det att bli problem med USB-mekanismens feedback på datorsidan. Om inte USB-kabeln är korrekt designad kommer signalen att tappa bitar. Eftersom USB-mottagaren inte har någon felkorrigering så interpoleras felen i dacen vilket ökar distorsionen.

 

Han nämner också att det största problemet med överföring (oavsett om det är SPDIF eller USB) är "Noise" och i huvudsak "Ground Noise". Dacarna har tillräckligt att göra än att laborera med detta. Resultatet blir helt enkelt distorsion. Han betonar också att i grunden är det elektriska signaler som överförs och dessa påverkas både av impedans och ledningsförmåga. I följande video utvecklar Gordon sina tankar… och berör även ethernettekniken och andra parametrar som är viktiga för bra USB-överföring. Det är ca 25 minuters väl investerad tid till den som vill förstå lite mer kring problematik och möjligheter.

 

Intervju med Gordon Rankin

 

Det finns naturligtvis mycket mer att säga om detta och resultatet handlar inte bara om kablar förstås vilket jag återkommer till senare också framgår av klippet. Jag har i alla fall övertygats om att USB-kablar gör eller kan göra skillnad. Jag har valt att tro på Gordon Rankin och vill själv testa.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Gordon Rankin påstår att felgjorda USB-kablar kan påverka en fyrkantsvåg. Jag försökte hitta lite belägg för detta och hittade en test i engelska HiFi News som gjorde ett test 2013 med ett antal USB-kablar från ca 140 kronor upp till ca 14,000 kronor. Här ett exempel på hur tre olika kablar såg ut:

 

Bild1.jpg

 

Utifrån kvalitet på sinuskurvan kan man ställa sig frågan om det fanns någon koppling till pris? Nej inte på något sätt. Lyssningsomdömena hade heller ingen direkt koppling. En annan fråga är om avvikelsen från en bra sinuskurva hörs? Enligt testet så finns det en sådan koppling. Men att enbart sätta tilltro till tillverkaren ser inte ut att hålla. (Jag ger en länk till hela testen längre fram).

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Bebop said:

Jodå, men en rätt gammal variant så det är nog inte samma du har.

 

OK, men jag kan upplysa om att jag är nöjd med min variant som kostade ca 1300:-. Känns lite bättre än den gråa skrivarkabeln jag hade från början, även om jag inte kan påstå mig höra någon skillnad :blush: . Ingen A/B-blindtest är dock gjord...! Och jag vet heller inte hur den mäter eller hur dess fyrkantvåg ser ut....

Link to comment
Share on other sites

Här en sammanställning över de USB-kablar som jag har haft tillgång till.

 

Alla USB-kablar.jpg

 

Samtliga, förutom Nordost Blue Heaven, har jag sedan tidigare i min "låda". Nordost-kabeln har jag lånat för ändamålet. En del av kablarna är rätt gamla så jag ber er inte döma tillverkarna fullt ut ifrån mina omdömen. Några kommentarer om varje kabel:

  • Min äldsta kabel kommer från QED som jag köpte för ca 600:-  år 2010 när jag köpte min första dac, Yellowtech PUC2.
  • Ca ett år senare skaffade jag en Entreq som var lite i ropet då. Jag minns inte vad den kostade men om jag är ganska säker på att det var över tusenlappen. Att döma av Entreq's hemsida gör de inga USB-kablar längre.
  • Ungefär samtidigt köpte jag en hårddisk direkt från USA till denna följde den anonyma OEM-kabeln. Vem som är tillverkaren bakom denna vet jag inte.
  • Transparent High Performance är mitt senaste inköp för ca 5 år sedan. Den är betydligt dyrare än de andra. Jag tror jag gav ungefär 3,500:- för den. Anledningen till det köpet är att jag ville ha Transparent som jag har i övriga anslutningar. Just denna modellen finns inte kvar i Transparents sortiment, i vart fall inte på hemsidan.

Jag följer den ovanstående kronologin i mina omdömen. Det är två aspekter att ta hänsyn till när man testar USB-kablar.

  1. Hur låter den? Alla förstår vad jag menar med det.
  2. Hur funkar den? Med det menar jag hur den fungerar i högre upplösningar. Upp till 24/192 eller DSD64 fungerar samtliga i ett avseende. Ingen av dem skapar "click" eller "plopp"-ljud vilket kan vara ett problem med kablar som inte följer USB-standarden fullt ut. Detta är ganska omskrivet om man bläddrar runt lite på nätet. Ett annat problem kan vara känslighet mot nätstörningar av olika slag som kan göra att kontakten tappas. Bl a MSB har skrivit om att detta kan hända när t ex Microvågsugnen slår till, radiatorer och liknande. Detta handlar naturligtvis också om tillståndet i ens elnät och USB-mottagarens känslighet. Jag drabbas av detta ibland.

 

 

QED närbild.jpg

 

QED är en kabel som jag är mycket nöjd med. Den låter bra och den är rätt stabil. Men den låter inte bäst...

 

 

Entreq närbild.jpg 

 

Entreq. Det här är första gången jag jämför USB-kablar och det är nästan lite chockartat. Framför allt när jag lyssnade på dessa från Entreq. De lät helt enkelt mycket illa. Jag har använt en spellista som jag tycker är rätt avslöjande, bl a en låt med Joe Henderson som har ett par cymbalsplashar som är på gränsen till överstyrda. Med Entreq låter dessa väldigt illa. Det saknas också värme och basen saknar rondör. En orsak kan naturligtvis vara att detta är Entreq's första USB-kablar. Jag tvivlar starkt på att dessa uppfyller USB-standarden. Kontakter och terminering är inte heller förtroendingivande.

 

No name närbild.jpg

 

"No name" USB-kabel. Jag vet som sagt inte vem som ligger bakom denna kabel. Loggan på kabeln säger att kabeln är USB-certifierad för high speed USB. Det finns en organisation som utför den typen av certifiering men det är sällan man ser att den utnyttjas. Gordon Rankin lär ha uttryckt att man bör välja kablar som är certifierade. Då klaras de grundläggande kraven.

 

Jag lyssnade på dessa efter Entreq. De har legat i en plastlåda ute i min bod under åtminstone 8 år. Mina förhoppningar på dessa kablar var "noll". Men jisses en sådan skillnad mot Entreq. Behaglig klang med djup bas och distinkt pianoklang. Det låter fanatastiskt med dessa kablar. Jag har använt dem under 4-5 veckor dagligen och inte en gång har dessa tappat kontakten med dacen. Det finns heller inga "ploppar" eller andra missljud. Ett kap som jag inte visste att jag ägde

 

Transparent närbild.jpg.

 

Transparent High Performance. Det är dessa jag haft som standardkablar de senaste åren. De har fungerat klanderfritt när jag inte gick över 24/192 och dsd64. Men när jag gick upp till 24/352-384 och dsd128 så led jag av små ploppljud och "ticks" som de säger på engelska. De låter ungefär som en liten scratch på en LP fast mjukare och inte så markanta. Men ändock störande. Min tanke har varit att det berott på min laptop eller JRiver. Men när jag bytte ut både och skaffade Lumin och MinimServer som filhanterare så har det fortsatt. Jag läste då om att även USB-kablar och/eller USB-kontakter kan orsaka detta. Transparent tappade dessutom ofta kontakten med dacen. Det var då jag tänkte att det är dags att försöka gå till botten med detta.

 

Ljudmässigt så låter de OK och jag skulle vilja placera dem jämsided med QED. Möjligen är det någon skillnad men jag kan inte med säkerhet påstå att det är så. Men så bra som  den USB-certifierade "no-name" kabeln låter den inte.

 

Nordost närbild.jpg

 

Nordost Blue Heaven. Slutligen en annan överaskning, eller kanske inte ändå. Nordost har ju ett gott rykte om sig och sina kablar generellt. Dessa tillhör deras mittfåra (tror jag) med ett pris kring 3,000 kronor.

 

Dessa låter också fantastiskt fint. Jag kan inte skilja dem från "No Name"-kablarna. Jag har försökt men jag klarar inte det. Däremot tappar de kontakten då och med dacen. Inte så frekvent som Transparent men oftare än "No Name". Men dra inte för många växlar på detta. Det kan som sagt vara något annat som spökar hos mig. Men de facto är det skillnad hos mig

Link to comment
Share on other sites

I följande bild ger jag min sammanfattning av de kablar jag har jämfört i denna rond. Gula stjärnor = Ljudkvalitet - Blå stjärnor = mekanisk/elektrisk stabilitet.

 

USB-omdömen.jpg

 

 

 

Om jag skulle ge ett råd till den som söker bra USB-kablar så hade jag börjat med att... 

  • Gå in på t ex Amazon.de och söka USB-certifierade USB-kablar. Det finns en del och de kostar inte så mycket. Du kan även söka på "Printer cables".
  • När du väl har fått dessa är det dags att gå till hifihandlaren eller kompisar och köra en liten jämförelse hemma hos dig. 
  • Glöm det här med pris som indikator på en bra USB-kabel. Jag tror inte alls på det. 
  • Välrenomerade kabeltillverkare kan vara en indikator. Så är det definitivt med Nordost men var inte så säker på att det gäller alla tillverkare.

Hur kommer jag göra själv? Jag är ju också lite fåfäng så det blir ett inköp av Nordost Blue Heaven som får kampera vid sidan om mina "no-name"-kablar som gör jämt lopp med Nordost. Sen är det ju det här med att Nordost ibland tappar kontakten med dacen. Det händer kanske 1-2 gånger per dygn men jag tänker att det beror på något annat än själva kabeln. Lösningar startar alltid med ett problem så jag får ta det som ett separat projekt.

 

Graferna över sinuskurvan har jag klippt ur följande test där du kan få lite inspiration kring USB-kablar. Det finns fler tester om du googlar runt lite.

 

USB-kablar - test från HiFi News

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, ulfsan said:

Hmmm, ska man nu behöva jaga Nordost även vad gäller USB...

Up to you. Chord skall också göra bra USB-kablar. Sen är det ju det här ”No name” certifierade USB-kablar...

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Bebop said:

Sen är det ju det här ”No name” certifierade USB-kablar...

Själv har jag goda erfarenheter med sladdar och kablar från Vention!

Tyvärr har jag ingen USB av ovan typ, annars så skulle det vara intressant om en sådan ingått i ditt test.

1 hour ago, Bebop said:

Glöm det här med pris som indikator på en bra USB-kabel. Jag tror inte alls på det. 

:o:thumbsup::77:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Transparent tappade dessutom ofta kontakten med dacen.

Det här har kanske inte alls med ditt problem att göra, men efter jag hade använt ett ....

Bildresultat för kingston usb

...Kingston DataTraveler USB-minne i datorns USB-port fungerar varken min "lilla" USB-disk (med fast kabel) eller den kabel som jag alltid har använt till mobilen konsekvent i den porten längre. Samma sak med jobbets dator, efter det att Kingston-stickan hade används där fungerade inte min backup-disk som vanligt. Mitt under pågående filkopiering tappar den helt plötsligt kommunikationen. Det visade sig att Kingston-minnet har en lite tjockare profil än en standardkontakt och man märker det också när man trycker in det i porten, det går trögt. Jag har resistansmätt genom USB-kontakten och konstaterat att den ena datakanalen har dålig kontakt, kontaktblecken i uttaget har blivit uppressade av det lite för tjocka USB-minnet. Lyfter jag kabeln uppåt får jag kantakt och allt fungerar som det ska.

Det är förvisso inte världshistoriens bästa kontakt, men det här fenomenet har jag upplevt på både RCA, XLR och antennsladden till TV'n också.

Efter att ha provat en XLR-kabel från Audioquest fungerade inte mina vanliga kablar längre, men det var bara att trycka till hylsorna i kontakten lite försiktigt med en liten mejsel så fungerade det igen. Det är svårare att rätta till i ett USB-uttag.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Peo said:

Det här har kanske inte alls med ditt problem att göra, men efter jag hade använt ett ....

Nu använder jag ju inte laptopen längre för min USB-kabel. Den går från nätverksbryggan från Lumin till dacen och Lumin får musikfilerna via ethernet. Men problemet kvarstår.

 

Jag har även misstänkt USB-kortet/kontakten i dacen men det fungerar klockrent med "no-name" kabeln och nästan felfritt även med Nordosten. Jag bar blivit erbjuden att prova ett nytt USB-kort. Det kunde ju hjälpa till att ringa in problemet.

Link to comment
Share on other sites

Tack för gediget arbete @Bebop! Som av en händelse intervjuade John Darko Simaudios Costa Koulisakis häromdagen delvis om just detta ämne!


Jag har en vän som för närvarande har en USB-kabel på lån från Tarfala. Vi kommer göra en jämförelse nån kväll i veckan, hoppas jag kan fylla på med lite intryck!

Edit:

en länk till Darkos sida med ytterligare matnyttigt:

https://darko.audio/2020/02/period-pain/

 

 

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

@BebopFår se om jag vid tillfälle blir motiverad att genomföra en liknande jämförande test på mina tre USB-kablar:

 

1) En välmärkt standard skrivarkabel på 1,75m ("HP - made in China") som följde med någon skrivare för kanske 20 år sedan ("USB shielded cable"). Kanske inte ens är USB2...

 

2) En Supra USB 2.0 "High performance USB Cable" 4 m lång för 525:- införskaffad för tre år sedan för att nå anläggningen från soffan med MacBookAir i knäet.

 

3) QED Reference USB A-B för 1345:- införskaffades förra månaden för att förbättra förbindelsen i hyllan mellan MacMini och DAC efter omplacering. Goda referenser från influenser här på forat :D ... Supra 4 m kändes för lång och skrivarkabeln för enkel (och kanske fel USB-generation).

 

Att olika kablar kan göra skillnad menar jag mig ha erfarit, men det var länge sedan riktiga, aktiva och noggranna jämförelser gjordes. Men USB-kablar....:39: ?

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, ulfsan said:

Men USB-kablar....:39: ?

När jag körde med max 24/192 repektive dsd64 funderade jag inte ens på skillnader mellan USB-kablar. Jag sällade mig till gruppen som menar att det är ”trams”. Jag hade förvisso problem med dropouts och små missljud vid högre upplösningar men jag var säker på att det hörde samman med laptopen eller JRiver. Men det hjälpte inte med Lumin istället för laptop. Det var det som triggade igång det hela. Och om mannen som ligger bakom tekniken lyfter fram aspekter som ger lite logik till hur mycket som kan gå snett i USB-kedjan och varför böjer jag mig.

 

Sen jag bytte ut Transparen-kabeln är alla ”ticks” och ”pops” borta. Fortfarande har jag kvar att kabeln tappar kontakt med dacen. @octavia rs frågade mig ikväll om jag har Lumin ansluten till min nätrenare. Det har jag inte, enbart dacen sitter där (pga platsbrist). Jag får prioritera om. Han menar att eventuella störningar kan gå ut på nätet vid på och avslag av vårt värmesystem som ligger på alla tre faser. Om det är så att det skapas EMI-pulser som går på nätet bär Iso-teken ta hand om det, menar @octavia rs. Det är värt att prova. Skulle det vara fallet så kommer jag att justera detta i texten ovan så att ingen ”hängs” p g a faktorer som ligger på hemmaplan.

 

Det som förvånade mig mest var att det kunde vara så pass stor ljudskillnad också mellan topp och botten. Det hade jag inte riktigt väntat mig. ”Det är ju bara ettor och nollor”. Ett rättare uttryck är förmodligen att det är spänning, jord, impedans och skärmning det handlar om och i botten finns en standard som levererats till datorkomponents-, dac- och USB-kabelindustrin. Om alla hade följt denna så hade kanske skillnaderna inte varit så stora. Grejen är att de tycks inte göra det och avvikelserna skapar ”ground noise” som hamnar i dacen som får kompensera på något sätt vilket leder till distorsion. Det är så jag förstår YouTube-klippet med Gordon Rankin.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det är egentligen först nu med MacMini som streamingenhet, som USB kopplat till DAC seriöst har börjat användas av mig. Tidigare gällde coax eller optisk TOS digitalt från SqBTouch. Den stora fördelen med USB-kopplingen är naturligtvis att jag konstant kan köra med hög uppsampling i Roon (8ggr = 384/352,8KS). Det ger ett väldigt rent, enkelt, mjukt och luftigt ljud. Nu t ex lyssnar jag på Louise Hoffstens album "Beautiful, but Why?" och slås av den stora skillnaden det är, jämfört med alla de (massor av) gånger jag lyssnat på albumet och konstaterat att det är för vasst (och "rörigt") för att vara riktigt njutbart. Nu kan jag njuta av både röst och instrumenten bakom....

 

När jag förut körde 4m USB från MacBookAir med Roon i soffan blev det aldrig något riktigt lugn. Den utveckling av systemet som jag kunnat göra på sista tiden tack vara detta forum och allra främst genom @AlfaGTV:s stöd ger mig nu helt andra förutsättningar. Jag kan nog gå ner på "USB-sladd-nivå" och se om där finns något att hämta... Vi får se.....

 

Min anläggning är sedan länge noga kopplat elektriskt (så långt JAG förmår). Har en Nordost Thor strömrenare och alla enheter som kopplats in där har först kollats med faspenna. Alla "seriösa" hifiprylar är kopplade dit och får därmed gemensam jordpunkt (stjärnjord heter det väl?). Det finns därför inget brum eller liknande som stör. Nu när MacMini har ställts i hyllan som Roon endpoint har jag inte ännu orkat dra fram Thor och koppla den dit. I stället är MacMini kopplat till ett annat eluttag i väggen. Låter ändå rent och bra, men.... 

 

....när jag skiftar till ingången för min hembioreceiver på Lavardinförstärkaren och glömmer stänga av Dac (som matar Roon) kopplad till en annan ingång, kan jag höra ett sprakande ljud (inte så högt) i högtalarna. Jag får för mig att det på något sätt beror på USB-förbindelsen. Detta fenomen har nämligen aldrig tidigare funnits med SqbTouch kopplad coax till DAC.  Egentligen inget större problem, eftersom Roon i MacMini kopplad till DAC aldrig lyssnas på samtidigt som receivern är på (för TV-tittande). Men lite störande känns det. Det är ett fenomen som jag typiskt skulle kunna tänka mig beror på USB-lösningen. USB är ju lite skumt med varianter där även elström (5V är det väl) skickas genom kabeln... Kan det vara detta som ger "sprakandet"? Jag tänkte att en lite bättre USB-kabel skulle kunna vara till hjälp, men det är ingen skillnad (i "sprak-hänseende") mellan skrivarkabeln och QED. Jag får nog kolla  om det hjälper att sätta MacMinis nätkabel i ändan på Thor i stället för i väggen, så jag kan utesluta att det är där problemet ligger.

Link to comment
Share on other sites

Intressant test!

 

Kan sedan tidigare egna test konstatera att det är skillnad mellan datakablar och datakablar. Testade en del olika kablar i samband med mitt MSB-förvärv. Patch-kablar i CAT6 och 7 för digitala kopplingen mellan DAC och Drive i I2S. Allt ifrån dyraste AudioQuest till billigaste standardkabel. Det var inte Audioquest som tog hem pokalen, gick tillbaka till den medföljande kabeln som bästa alternativet. Som alltid vid kabeltest utbröt viss diskussion om man kunde uppfatta skillnaden. Själv minns jag att det var ganska tydligt.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Bebop said:

Han menar att eventuella störningar kan gå ut på nätet vid på och avslag av vårt värmesystem som ligger på alla tre faser. Om det är så att det skapas EMI-pulser som går på nätet bär Iso-teken ta hand om det, menar @octavia rs. Det är värt att prova

 

Att ha alla komponenter kopplade i samma list så de har samma potential är troligtvis en bra sak att försöka eftersträva.

I mina öron så verkar det vara en belastning som går till och från där det blir en gnista (kan vara en dåligt kontakt i en strömbrytare, kontaktor eller annan startapparat) där det skapas en störning på nätet. Om sen Isoteken kan ta hand om den eventuella störning du har de återstår att se och om de är den som stör ut usb.

Edited by octavia rs
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, ulfsan said:

Jag får nog kolla  om det hjälper att sätta MacMinis nätkabel i ändan på Thor i stället för i väggen, så jag kan utesluta att det är där problemet ligger.

Prova absolut, men överraskas inte om du istället får ett försämrat ljud. MacMini av den modellen har en rätt avsevärd "brick" som innehåller en switchad nätdel. Det skulle kunna innebära att du istället lättare överför störningar till dina hifikomponenter.

Men principiellt håller jag med @octavia rs, försök ansluta alla komponenter till samma fasoch uttag för att undvika potentialskillnader.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Prova absolut, men överraskas inte om du istället får ett försämrat ljud. MacMini av den modellen har en rätt avsevärd "brick" som innehåller en switchad nätdel. Det skulle kunna innebära att du istället lättare överför störningar till dina hifikomponenter.

 

Detta kommer ju även gälla för @Bebop då Lumin U1 har en switchad nätdel om de i praktiken stör så mycket de vet jag inte. Ta tex EMM labs alla deras finaste apparater har smps nätdel.

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, octavia rs said:

 

Detta kommer ju även gälla för @Bebop då Lumin U1 har en switchad nätdel om de i praktiken stör så mycket de vet jag inte. Ta tex EMM labs alla deras finaste apparater har smps nätdel.


Även Innuos satsar väl på en eller flera fina nätdelar (”trafospolar”, eller vad de heter). Bör ju vara en klar fördel då deras enda utgång till DAC är just USB. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Lumin U1 har en switchad nätdel 

Inte Lumin U1 men väl Lumin U1 Mini.

 

Detta har diskuterats en del på Audiophilestyle där även Lumin deltar. Det finns tillbehör för att ersätta med extern "vanlig" nätdel men vad jag sett har ingen kunnat detektera några direkta skillnader. Lumin själva säger att utvecklingen på switchade nätdelar har inte stått still. Såvitt jag har förstått kommer de att gå över till switchade nätdelar till alla produkter vad det lider.

1 hour ago, octavia rs said:

EMM labs alla deras finaste apparater har smps nätdel.

Samma med Chord som haft det länge.

 

Det är svårt att förändra gamla sanningar som gärna vill rota sig som eviga oavsett hur utvecklingen ser ut. 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, ulfsan said:

....när jag skiftar till ingången för min hembioreceiver på Lavardinförstärkaren och glömmer stänga av Dac (som matar Roon) kopplad till en annan ingång, kan jag höra ett sprakande ljud (inte så högt) i högtalarna.

En källa till detta kan vara om du har flera USB-ingånvar anslutna men bara en USB-hub i datorn, dvs en hub delar på alla anslutna USB-kontakter. Det är inte att rekommendera. Jag har två USB-hubbar i min laptop, en som delar två 3.0 och en 2.0. Jag vet inge hur det är med Mac. Med ethernet slipper man ifrån den problematiken.

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Bebop said:

Inte Lumin U1 men väl Lumin U1 Mini.

 

Menade U1 mini det gick lite snabbt :blush:

 

Som du skriver så går utvecklingen framåt och de går att bygga fina smps, sen finns det ju tyvärr mycket skräp men de sitter nog inte monterade internt i de hifi prylar vi diskuterar. 

Link to comment
Share on other sites

Det här är tydligen den SMPS som sitter i vissa Lumin modeller..

 

https://www.amazon.com/MEAN-WELL-RS-25-12-Supply-Single/dp/B00FRBMV3Q

 

Jag är lite sugen på att prova något annat... :) 

 

Den här tråden har för övrigt inspirerat mig att prova lite USB kablar igen hemma.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, rikard said:

Det här är tydligen den SMPS som sitter i vissa Lumin modeller

Jo, ofta utgår man ifrån en standardprodukt som man sedan förfinar på olika sätt. Samma sak med cd-läsare där Oppo, Teac/Esoteric och Philips levererade grunden och där sedan tillverkaren av cd'n konfigurerade efter sina tankar. Oppos läsare var de samma i Arcam, Primare och MSB men när man lyfte på locket så såg de väldig annorlunda ut. I min sitter det en Teac/Esoteric som är nästan dubbelt så stor mot själva grundenheten med flera tillagda kretsar.

 

Exakt hur det ser ut under skalet på U1 Mini vet jag inte men jag är ganska säker på att de gjort något. Det har diskuterats då och då på Audiophilestyle där Lumin deltar. De skriver bl a:

 

Note that change of internal component voids warranty.

All units shipped back for repair must have original components inside and intact.

 

Något att beakta, kanske :question:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...