niclaspa

Niclas vardagsrum

Recommended Posts

Som nybliven medlem har jag roats av att läsa om medlemmarnas system. Jag tänkte dela med mig av mitt. Jag har hållit på med hifi och musiklyssning sedan tidiga tonåren. Under ett antal år tog familj och arbete upp en stor del av tiden och hifi-pulandet gick på sparlåga, men när min yngsta dotter hade fyllt tre kände jag att jag fick lite mer tid över till mig själv. Jag fick då idén att jag skulle bygga hela anläggningen själv. Efter sju års knåpande och ett antal högtalare och förstärkare senare så ser det ut i så här i vardagsrummet:

 

DSC_0002_zpsjwmndwma.jpg

 

Här är källan:

 

DSC_0004_zpsl6lvovgo.jpg

 

Ett bygge med Lenco-delar som grund. Det som är kvar original från Lenco-donatorn är motorn, skivtallriken och mellanhjulsarmen. Tonarmen är en tolv tums Thomas Schick som bär antingen en Denon DL-103 eller en SPU GM. Det finns plats för ytterligare en tonarm, men det har jag ännu inte utnyttjat. Jag är väldigt nöjd med ljudet som skivspelaren levererar. Jag var Linn LP12-ägare under 20 år, men saknar det inte. En skivspelare med mellanhjul istället för remdrift har en annorlunda presentation av musiken – högre dynamik och större driv. Missförstå mig inte – en LP12:a också låter förnämligt på sitt sätt.

 

Från vänster till höger: strömförsörjning, linjesteg som också fungerar som hörlursförstärkare och phonosteg:

 

DSC_0003_zpslidjvayi.jpg

 

Phonosteget är en konstruktion av Shishido som beskrevs i DIY-magasinet Sound Practices nr 11. RIAA-korrektionen sker med induktorer, kondensatorer och motstånd med LCR-kretsar. Rören är 8416 – samma som 6922, fast med 12.6 V glödspänning.

 

Linjesteget/hörlursförstärkaren är en enkel konstruktion med ett par trioder 6J5G kopplade till en utgångstransformator. Volymkontrollen är en spartransformatorer från David Slagle. Jag är väldigt nöjd med ljudet från förförstärkeriet. Här hittade jag rätt på en gång.

 

Effektförstärkarna ser ut så här i närbild:

 

FWeLDU0_zpskv9fmgq4.jpg

 

De är 7 W single-end förstärkare med sovjetiska 6S41S-trioder kopplade som katodföljare. Det senare gör att utgångsimpedansen blir mycket låg för att vara en single-end förstärkare. Dessa kan driva knepiga högtalarlaster. Drivrören är 6E5P-I. Efter ett par försök med andra effektförstärkare känns det som jag hittat rätt med dessa.

 

Allt förstärkeri innehåller transformatorer och induktorer från vår nationalstolthet Lundahls transformatorfabrik.

 

Högtalarna ser ut så här:

 

xNoQGP9_zpsti4wtp0h.jpg

 

Konstruktionen heter 4Pi och är hämtad från http://www.pispeakers.com/contents.html  Wayne som står bakom 4Pi säljer byggsatser för högtalarna, men är mycket generös och skickar ritningar om man ber honom. Det är tur eftersom frakten från USA skulle bli brutalt dyr. Baselementet JBL 2226 tar allt upp till 1000 Hz och hornet B&C DE250 tar resten. Högtalarna är lättdrivna: 1 W in ger 99dB ut. Ljudet är väldigt dynamiskt och kristallklart.

 

Hela anläggningen ger mig mycket glädje och används flitigt.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, niclaspa said:

Som nybliven medlem

Eftersom jag skriver första inlägget i din tråd så tar jag mig friheten att hälsa dig välkommen!

Jag är imponerad av dina fina byggen!:41: Starkt jobbat!

Jag ska följa denna tråd med stort intresse/

Amatören

Share this post


Link to post
Share on other sites

När jag och många andra gör en vetenskap av hur man köper och matchar hifi-prylar, gör du allt själv från grunden - respekt! :41:

Imponerande och även vackert att titta på i sin helhet när det står i en String hylla! :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kul med hemmabyggen som inte ser ut som en arbetsplatsolycka! Snyggt jobbat! Men gawd damn va mycket rör att matcha och fippla med! Impad, men inte min kopp! Ser fram emot att läsa om vad som spelas på dessa fantastiska byggen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för era vänliga kommentarer!  :)

 

Symaskinen är helt riktigt en sångare, men har en passiv roll i sammanhanget.

 

Jag är helt nernördad i den klassiska musiken och har samlat på LP-skivor sedan späd ålder.  Jag försöker hålla storleken på samlingen under viss kontroll, men detta till trots ligger den för närvarande på runt 2000 skivor.  Det händer också att jag spelar lite jazz.  Vänner som har hälsat på har tagit med sig pop och rock och jag kan konstatera att min anläggning även kan rocka riktigt fett!

 

Jag tycker att rörförstärkare kan låta mycket bra och det är mysigt när alla rören lyser upp vardagsrummet i vintermörkret.  Sedan tror jag också att det är lättare för en hempulare utan elektronikingenörsexamen att konstruera rörkretsar jämfört med halvledardito.  En rörkrets är ganska enkel.  Man måste dock akta sig så att man inte tar livet av sig med de höga spänningarna som behövs.

 

Jag har faktiskt en halvledarkomponent i systemet - min MC-stepup:

 

DSC_0002_zps23pyqkjx.jpg

 

Jag har dock designat kretsen själv.  Det är en variant av Markof.  https://leachlegacy.ece.gatech.edu/headamp/

 

Jag började förstås först med att köpa Lundahls värstingtransformatorer som stepupper och tyckte att det lät bra.  En bekant till mig berättade att han hade ratat sina steuptransformatorer och körde transistoriserat.  Jag tänkte att han nog var ute och cyklade, men jag byggde ett par olika stepupförstärkare för att testa och till min förvåning håller jag med honom.  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jättefint system :tongue:

 

 

On 2020-02-15 at 13:10, niclaspa said:

Jag har dock designat kretsen själv.  Det är en variant av Markof.

Mycket intressant headamp.

Marshall Leach är ingen duvunge.

Har aldrig sett denna. Vad är det för omsättning?

 

 

On 2020-02-14 at 19:38, niclaspa said:

Wayne som står bakom 4Pi säljer byggsatser för högtalarna, men är mycket generös och skickar ritningar om man ber honom. 

Inte bara det.

Komplett underlag med detaljerad beskrivning av konceptet, delningsfilter och till och med beräkningsmodell.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack! :)

 

MC-förstärkaren låter mycket bra!  Förstärkningen kan justeras med R2, R3 och R4.  Jag har cirka 30 ggrs förstärkning.  C6 och C7 påverkar ljudet mycket.  Originalet hade elektrolytkodensatorer där.  Jag har provat med olika plastfilmskondensatorer.  22 uF räcker fint utan att basen tappas.  

 

Ja, Wayne är generös att dela med sig!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now