Jump to content

Klackarna i taket inför Nyår! Eller är det tvärt om?


calm

Recommended Posts

10 hours ago, plind said:

 

Är det för att du vill ha upp dem på höjden som du gör så?  Jag har gängat mina djupare in i högtalaren så att de båda låsmuttrarna ligger dikt an mot varandra. Då ser jag heller inget av M8-gängan. Det blev ändå lite högre än jag hade med de tidigare superspikesen. Om golvet inte är helt plant förstår jag att man kan få det i våg med att anpassa fötternas höjd, men som sagt jag har skruvat dem så långt in det går i högtalaren.

Ja. Jag har som jag beskrivit i tråden anpassat höjden på diskanten till höjden på mina öron, sittande i min lyssningsstol. Då blir den exakta höjden på diskanten mätt på detta sätt 5 mm högre än då båda  de lättrade låsmuttrarna går mot varandra. Skulle bli 5 mm "naken" gänga som jag inte gillar av olika skäl. Men detta är lite uttryck för en extrem petighet utifrån tillverkarens råd om att ha diskanten i öronhöjd och mina egna test. Detta gäller många av de gamla Sf-högtalarnas diskanter också. Mina Sf Electa Amator II som jag har på landet har ett trästativ som går att justera upp och ner. Men konstigt nog så har Sf Memento ett fast stativ som jag upplever som för högt även för en lyssningsstol med sitshöjd på 60 cm.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Apexorca said:

 

Att laborera med högtalarens höjd från golvet kan ge en del oönskade effekter. Det har jag varit med om att testa några gånger. Golvet är ju den enda yta som högtalartillverkaren vet avståndet till och den kan vara mycket viktig och ge effekt på mycket små skillnader för ljudet. Så man bör vara medveten om det om man börjar ändra på detta.

Jag vet att tex YG jobbar mycket med sin bas och avståndet till golvet för rätt effekt i basen. 

Man får helt enkelt göra som vanligt. Lyssna.

Sf åtminstone de äldre stativmodellerna har rekommendationen om diskanten i öronnivå. Dessutom finns reglerbara stativ. Ser man till golvmodellerna så blir justeringen sannolikt med hjälp av de bakre spikesen för att få motsvarande riktning på diskanten. De övriga elementen är inte lika känsliga bortsett från  högtalare med nedåtriktade baselement där det har betydelse. Tillverkaren kan knappast veta vilken höjd man har på lyssningsstolen. I familjens sammanlagt 8 olika ägda Sf-modeller har det fungerat väl. Men sedan har invinklingen varierat mellan modellerna. Med mina Amati Anniversario körde jag en mer öppen invinkling än Ktêman som enligt mitt förmenande låter bäst med exakt rak riktning mot örat i både höjd- och sidled. Men sedan spelar naturligtvis personlig smak och diffusorernas placering roll för upplevelsen. Vad gäller basen så har Ktêman en mycket speciell baslösning med endast bakåtriktade element mot en konkav sköld med "gälar"i sidorna och slitsar i skölden. Jag vill att högtalarna skall helt försvinna i ljudbilden, vilket de gör idag. Men då blir sweetspot ganska liten.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Apexorca said:

jag hoppas att min erfarenhet när jag testat Sylomer kan vara till godo. 

Absolut.

 

Jag har samma erfarenhet att styvare och stummare elastomer (än vad som beräknas för max avisolering) ger ett bättre släpp.

Elastomerer blir gärna små till ytan och höga för att avisoleringsfrekvensen inte ska bli för hög.

Man borde hitta ett bättre dimensioneringsförfarande, och det finns då säkert produkter som är bättre lämpade för det vi är ute efter om vi bara kan definiera det.

Jag slår vad en cd-skiva att det är detta man har labbat med på empirisk väg med IsoA.

 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, calle_jr said:

Alltid svårt att uttala sig nyanserat om hifi, men det verkar bara så märkligt att om man bara gör en viktanpassning så trillar allt på plats. Att inga andra variabler spelar in, bara högtalarens massa :unsure:

 

Problemet är ju att vi som högtalartillverkare inte har en aning om vad för typ av underlag/golv som högtalaren kommer att placeras på. Därför optimerar vi högtalaren, med fötter, så att den blir mer eller mindre oberoende av underlag/golv. Därför blir det anpassningen till högtalarens vikt som är viktig. IsoA fötterna har visserligen en bred "sweetspot" när det gäller vikt anpassningen men det finns ett läge som ligger ungefär 85-90% av den angivna maxvikten som är optimal, därför special anpassningen.

Edited by - Marten -
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Vill bara kommentera att jag fortfarande är nöjd med mina nya fötter. Det viktiga för att detektera ev. skillnader är att inte förändra något annat i uppställningen av högtalarna som höjd, avstånd till väggar, lyssningsplats  eller diffusorer. Då kan man höra skillnader, vilket jag tycker mig göra. En lite lugnare diskant och ett upplevt större djup är de möjliga effekterna. Inga stora skillnader, men förnimbara och ställda i relation till investeringen, väl värda.:)

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...