Jump to content

Från Bebops hifi-horisont


Bebop

Recommended Posts

1 hour ago, triomio said:

men hur strömkrävande är en klocka som TCXO?

Vad jag kan förstå är inte strömkraven stora. Den drar 0,75 watt om jag minns rätt men det tycks kräva mycket snäva toleranser och lågt brus. Hittade lite kring detta på www.electronics-notes.com där de bl a skriver om TCXO kristallklockor:

 

”...the output from the voltage regulator should be very low noise. This is because any noise, spikes, etc will tend to appear on the output as phase noise. Often these oscillators are used in applications where reasonable or low levels of phase noise are needed. Accordingly the performance of the voltage regulator is very important.”

 

vidare... 

”It is obviously necessary to ensure that the power requirements can be met by the circuit.

In circuits that require a particularly clean output in terms of phase noise, etc, it is worth checking on the rejection of power supply noise on the output of the oscillator.”

 

Jag utgår ifrån att de har tänkt till och att det inte är slumpen som lett fram till den smps de valt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Bebop said:

”...the output from the voltage regulator should be very low noise. This is because any noise, spikes, etc will tend to appear on the output as phase noise. Often these oscillators are used in applications where reasonable or low levels of phase noise are needed. Accordingly the performance of the voltage regulator is very important.”

 

Oavsett vad de är för strömförsörjning man väljer så kommer det sitta någon form av regulator internt i switchen troligtvis en switchad DC/DC konverter som tar ner de inmatade 5V till en lägre spänning (det kan vara tex 3,3V och 1V i en switch) så det är dessa regulatorer som bestämmer vad klockan ser för spänning och hur den ser ut.

 

De flesta switchade väggbulor har förhållandevis högt "ripple" det är bara så och kollar man data blad så ligger de flesta runt 80-90mV så även denna som Chord valt.

 

Ripple and Noise: <90mVp-p

 

Idag slängs de hej vilt kan jag tycka med just klockor och de ska vara OXCO och TCXO och ppm värden hit och dit och ofta ser man små kretskort som "add-ons" i diverse prylar med en klocka som ersatt den befintliga klockan som satt på kretskortet ifrån början. Många klockor som används som dessa "ad-ons" är svåra att hitta datablad på de skriver ofta endast ut ppm värdet men de är mer intressant att se mätningar på phase noise tex.

 

Jag tror till stor del att de här handlar om kostnader och sälja denna switch med en väldigt fin linjär nätdel hade gjort den kanske dubbelt så dyr vilket då renderat en bra mycket dyrare produkt som hamnat i ett helt annat segment. Som exempel så säljs den etherREGEN jag har med en "medical grade" SMPS och det enligt Uptone är fullt tillräckligt och det behövs inte bättre då där är 12st linjära regulatorer (LT3042 och LT3054) inne i den som förser de olika delarna med spänning. Även AQVOX hade samma typ av text att det blev bäst med den medföljande SMPS och att den var utprovad m.m.

 

När man läser på forum är det inte många man ser som använder den medföljande SMPS till dessa produkter, varför är det så? Är det för att de blir SÅ mycket bättre med en linjär? Är det för att SÅ många andra använder en linjär nätdel så då måste jag med ha det? Eller är det så att vi något nervösa Audiopholes har blivit påverkade att DET ska bli bättre med en linjär nätdel så då blir det så också :D

 

Jag vet inte och jag använder ju inte själv min SMPS till min etherREGEN så jag tillhör väl de sista alternativet för jag har inte ens jämfört mellan min linjära och den medföljande :blush:

 

@Bebop är nätverkskabeln du använder mellan switch och Lumin skärmad och skärmen kopplad i båda ändar?

Link to comment
Share on other sites

Ser på bilden du lade upp @Bebop av kabeln att den är skärmad och fältkontakterna (rätt säker på att jag använder den varianten på en fabrik) har metallhölje så skärmen lär ju vara kopplad.

 

Hittade tillverkaren.

 

https://www.rdm.com/jpn_en/R-M-Products/Twisted-Pair-Cabling/FM45-Connectors-and-accessories/FM45-Connector-IP20/FM45-Connector-IP20-4P-TIA-568A-B-AWG26-23-10x

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Ser på bilden du lade upp @Bebop av kabeln att den är skärmad

Ja, det är den. Det har myntat ett begrepp de kallar Tune ARAY som så mycket annat i marknadskommunikationsväg skall vara unikt :1919632036_grinningsquintingface:. På någon test brskrev de det enligt följande:

 

In many ways you can compare the Chord Epic with the Shawline, although Epic goes further than Shawline. The signal goes over three separate conductors made of silver-plated copper that have been processed in a twisted form. This ensures that even the smallest details are audible. The conductors of the Epic are covered with PTFE, a foil and braid ensure optimum protection against high-frequency external pollution.

 

Jag har inte gått på konstruktion när jag valde den. Jag kan inte föreställa mig hur det låter baserat på teknisk data. Jag provade tre olika och valde den jag tyckte lät bäst. Just denna stack ut. De två andra kunde jag inte höra någon skillnad på.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

När man läser på forum är det inte många man ser som använder den medföljande SMPS till dessa produkter, varför är det så?

Jag tror och inbillar mig att det mer handlar någon typ av drev, mode, känsla eller hype, företrädesvis bland de som är mer teknikintresserade. Det är dessutom en enkel operation. Inget fel eller konstigt med det. Man ser liknande bland andra typer av entusiaster av motorer, bilar, båtar och liknande. Men hur mycket är kopplat till musikupplevelsen? Förmodligen en hel del men vad bygger den på? Känsla eller verklighet?

 

Om du läser media som mer fokuserar på musik så ligger ofta större intresse på akustik och musikutgåvor. Varför är det så?

 

Hur stor motor behövs i en familjebil för normala farter? Hur viktigt är det i förhållande till säkerhet och utrymme? Det blir lätt ensidiga diskussioner och tjafs om småsaker. Jag tror inte på några revolutionerande förändringar på att byta nätdel vare sig i switchen eller till Lumin. Det är heller inte så att alla tycker det blir bättre. Min bild är snarare att det är många som bestämt sig för att det är bättre. Det finns många självutnämnda experter med följare. Frågan är vilka som har substans bakom sig och vilka som inte har det. En liknelse som brukar dras i min värld är alla juridiska experter som tar ton efter att ha läst jridisk översiktskurs (JÖK).

 

Var och en gör sina beslut efter sin tro. Det inkluderar även mig. 

Link to comment
Share on other sites

Jag lägger den här i denna Lumin tråden bara och hopas det är okej...

 

Vad nästan "alla" Lumin användare väntat på...

 

image.thumb.png.d51235c823bfc9066f8403f31a3eef99.png

 

Det lilla jag läst om den så är det en IR receiver ("halvmånspuck") som man kopplar i en av USB portarna.

 

Funkar med ALLA befintliga Lumins.

 

https://www.facebook.com/luminmusic/photos/a.664059793731726/1798994026904958/

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Vad nästan "alla" Lumin användare väntat på...

 

 

Jag tycker de är skönt att kunna kontrollera avspelningen med en vanlig fjärr och slippa öppna telefonen om jag vill pausa eller hoppa fram en låt men i Lumins fall är det nog mycket volym funktionen som man kanske vill åt i fjärren. Kontrollera volymen med ett "drag" reglage i en telefon kan bli sådär.

Link to comment
Share on other sites

Jag spelar mest hela album och kör volymkontroll via försteget. Jag ser inga behov men för zappare är det säkert välkommet och som sagt, för de som spelar direkt till slutsteg.

4 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Jag tycker också att det återigen är värt att nämna Lumin's förträffligt i att lyssna på och supporta sina användare

Ja, de är superba. Många av de nya "uppstickarna" har förträfflig service med egna forum eller kontaktpersoner på t ex Audiophilestyle. Jag har förstått att det även gäller Innous, Roon, Quboz, MinimServer med flera. Det är guld värt. Dit är det långt för företag som VTL, Audio Research, Aesthetix, Bryston och andra gamla företag. Ofta svarar de inte alls. Dynaudio har rätt bra direktsupport dock. Det finns säkert några till.

Link to comment
Share on other sites

On 2020-10-14 at 20:05, Bebop said:

Jag tror att det är en myt att linjära nätdelar alltid är bättre än switchade.

 

En switchad nätdel ger en billig och effektiv strömförsörjning. Ingen tvivlar på att det är lika ren ström ut men hur bra den än är sprider den fyrkantsvåger i retur ut i våra system. Saxat från Wikipedia: "en perfekt fyrkantsvåg finns bara i teorin.....ljudet från en approximerad fyrkantsvåg som spelas upp upplevs av de flesta som hårt och lite obehagligt".  Det finns en anledning till att ett stort antal audiofiler jag känner och kommer i kontakt med har bytt sina switchade nätdelar mot linjära, med positiva hörbara resultat. 

 

mvh/Kenneth

 

Link to comment
Share on other sites

Men det motsägs av att en handfull seriösa tillverkare satsar på switchade nätdelar. T.ex. soloution, chord och berning.

Så jag antar att går att göra bra.

För små likriktare finns både switchat och linjärt, och flera av de bättre är linjära, men jag tror bara det beror på teknisk kompetens i företaget.

Både soloution och berning har fått bättre basåtergivning/ljud efter övergång till switchat. Båda tillverkarna föredrar switchat. Båda gör extrema förstärkare i det yttersta highend-segmentet.

Så ja, det krävs kanske speciell kompetens, men jag tror det går att göra väl.

 

 

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, kenneth said:

Det finns en anledning till att ett stort antal audiofiler jag känner och kommer i kontakt med har bytt sina switchade nätdelar mot linjära, med positiva hörbara resultat. 

Jo, jag ser och läser det också men det finns också de som byter och inte hör några nämnvärda effekter. Det heller inte så att alla bannlyser SMPS, t ex Lyngdorf, Cord (förstärkare och dacar), PS Audio och fler än så. Däremot ställer de krav på dem. LPS har andra problem som läckande magnetfält. Dioder släpper ut annat skräp. De flesta(?) förstärkare har också inbyggda filter, det finns nätrenare osv. Jag tror inte på enkla sanningar. Sån är jag. Om jag lägger några tusenlappa på LPS till Lumin och switchen kanske jag också upplever förbättringar men jag tror inte på det. Om de nu släpper ut ljudavgörande skit på nätet borde jag notera detta när jag drar ut kontakten till Lumin och switchen när jag spelar vinyl.

 

I min värld handlar det om överdrifter.

Link to comment
Share on other sites

Det blir lite fel att göra en generell jämförelse mellan switchade och linjära nätdelar eller att den ena teknologin är bättre än den andra.

 

Nätdelar sitter i princip i alla apparater men det är väldigt stor skillnad på olika applikationsområde t.ex. en liten väggbula till en nätverksswitch, en nätdel till ett RIAA-steg eller ett slutsteg. Personligen skulle jag inte komma på tanken att ha en switchad nätdel till ett RIAA-steg, inte heller till ett försteg, men definitivt finns det fördelar med switchade slutstegskonstruktioner.

 

Huruvida det skulle vara någon fördel men switchade nätdelar just till digitala produkter ställer jag mig lite frågande till. Värt att notera är att en bra LPS är kostsam att tillverka, men förhållandevis enkel att konstruera jämfört med en bra switchad nätdel.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, DrKlang said:

Men det motsägs av att en handfull seriösa tillverkare satsar på switchade nätdelar. T.ex. soloution, chord och berning.

 

Behöver inte motsägas. Vi pratar helt olika nivåer. Devialet kör väl också switchat. Det fungerar alldeles utmärkt. Om det beror på det vet jag inte men vad vi märkt är att Devialet'en reagerar mer positivt på bra nätfilter än många andra förstärkare, kanske just pga skräpet som skickas ut i returen. En DAC är också en bra spridare........

 

10 minutes ago, Bebop said:

Om de nu släpper ut ljudavgörande skit på nätet borde jag notera detta när jag drar ut kontakten till Lumin och switchen när jag spelar vinyl.

Sant, men det är inte alltid lätt att veta vad man skall lyssna efter. Jag hälsade på en entusiast och mycket god vän uppe i norr. Vi spenderade tre dagar med att jobba med strömförsörjning och strömkablar. I första hand är klassisk musik hans grej och han kunde påvisa skillnader i hur olika de olika sektionerna i orkestern benades ut, hur orkestern supporterade ett soloinstrument osv. Trots att jag lyssnar mycket på klassisk musik fick jag lära mig en hel del. Mycket intressant!  

 

Sen är det väl så att det inte finns några helgjutna sanningar i det vi håller på med. Jag är inte på något sätt tekniskt inriktad men jag vill gärna söka en förklaring till det jag hör. Är förklaringen logisk får jag en bekräftelse och kan också lita på mina öron

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, kenneth said:

Om det beror på det vet jag inte men vad vi märkt är att Devialet'en reagerar mer positivt på bra nätfilter än många andra förstärkare, kanske just pga skräpet som skickas ut i returen.

Ok fattar. Så kan det vara.

Link to comment
Share on other sites

Diskussioner om SMPS vs. konventionella trafo/likriktare lär pågå i det oändliga. 

 

Ed Meitner har sina åsikter denna text är om EMM Labs DV2 dac.

 

 

The Power Supply
The power supply is the latest optimized version of EMM's proprietary switching power supply. Ed Meitner has always used switching power supplies in his digital components.  He maintains that they are more efficient than linear power supplies and inject less interference on the line that can travel back to other components. Like its predecessors it has power factor correction (PFC), the superior active form of PFC rather than the more common passive form. The power supply is massively over-specified and tightly regulated so it will never be operating near full capacity. It sits in an isolated section on the left edge of the component.

 

The power supply is claimed to be substantially impervious to the imperfections on the input power line. It reaches 95% efficiency, contributing to the cool running of the unit. I can confirm that the unit runs cool, like the XDS1 which I am using in this review as a transport only. To achieve the desired quality, the transformers are custom wound. A high voltage rail is created from the input line, and lower voltages are derived from this high voltage line rather than directly from the input. This isolates the low voltage power feeds from phenomena present on the line. Switching frequencies are synched to the high precision audio clock, since experiments have shown that this approach minimizes jitter (timing inaccuracies). All the low voltage feeds are very tightly regulated to ensure optimal performance in the signal path. A good proportion of the cost and the performance of the DV2 and its sister components can be directly attributed to this remarkable power supply.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, octavia rs said:

Diskussioner om SMPS vs. konventionella trafo/likriktare lär pågå i det oändliga. 

 

Precis, och man skulle väl även kunna göra en jämförelse mellan Class A och Class D i förstärkare där det sistnämnda har en massa tekniska fördelar, men likväl envisas vi med att föredra Class A. Men det finns såklart även Class D implementationer som låter bra. För egen del skulle jag säga att det nog handlar om ett förtroende för tillverkaren, inte för att jag på något vis kan avgöra rent tekniskt om det är en bra eller dålig PSU, men nånstans så bildar man sig en uppfattning om vad man tror tillverkare är kapabla till.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, octavia rs said:

Diskussioner om SMPS vs. konventionella trafo/likriktare lär pågå i det oändliga. 

Precis det är som att diskutera om den ”mörka- eller ljusa sidan är bättre😃

 

2 hours ago, octavia rs said:

He maintains that they are more efficient than linear power supplies

Det är nog ingen som ifrågasätter att en SMPS är mer effektiv.

 

2 hours ago, octavia rs said:

inject less interference on the line that can travel back to other components

Har han några bevis/mätningar som styrker detta eller är det bara hans subjektiva uppfattning?

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, LPL said:

Har han några bevis/mätningar som styrker detta eller är det bara hans subjektiva uppfattning?

 

Har ha säkert eftersom den distortionen är mätbar med en FFT analysator.

 

Så här har jag fått sammanhangen beskrivna för mig: fyrkantsvåger (eller trasiga sådana) i returen går att mäta, också att minimera. Men, de filter som används kostar en del. 

Det innebär ju att tung=dyr elektronik kan kosta på sig dessa filter medans billiga kinesiska smps inte har någon filtrering överhuvudtaget.  

 

/Kenneth

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, kenneth said:

den distortionen är mätbar med en FFT analysator.

Har du mätt den smps’en jag har? Switchen ger 0,075 Watt under 5V. Det får jag till en förbrukning på 0,015A. Hur stor negativ inverkan kan det ha.

 

English Electric säger: 

Switches require high speed power supplies so we could not opt for a linear power source due to their speed limitations.

 

Ljuger dem, tro? Eller på vilket sätt har de fel? 
 

Jag har skrivit till dem i ämnet och väntar fortfarande på svar. Intill jag vet har jag inget underlag för att de har fel. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, kenneth said:

den distortionen är mätbar med en FFT analysator.

Hur mäter du för att säkerställa att en SMPS totalt sätt lämnar mindre skräp efter sig än en LPS? Jag antar att du behöver en att antal bandpass-filter för att täcka in de olika frekvensbanden?

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

Hur stor negativ inverkan kan det ha.

Har du bara den som switchad nätdel tror jag inte du behöver fundera. Jag har dator, 28 TB hårddisk, ifi Micro USB och USB-brygga.

 

1 hour ago, LPL said:

Hur mäter du för att säkerställa att en SMPS totalt sätt lämnar mindre skräp efter sig än en LPS?

Jag mäter inte själv och har ingen kunskap om det här men jag har ett mycket bra bollplank när det gäller de här frågorna. Han säger att FFT analysatorn slår sönder signalen och mäter hur starka de olika delfrekvenserna är och sedan kan man dimensionera filtreringen efter det. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
2 hours ago, octavia rs said:

När du jämför USB med AES kopplar du bort USB kabeln då

Ja, det måste man. Lumin prioriterar USB och låser andra utgångar sas. Däremot kan man köra AES parallellt med RCA Coax och Toslink. Det har jag också provat. Jag har inte jämfört riktigt fokuserat men vid en snabb växling från fjärren ”on the fly” hör jag inga större skillnader om ens några.

 

Beställde en skärmad AES med ferritkärna från Tyskland igår för att jämföra med den jag har. https://viablue.de/com/cables_nfs2_xlr_digital.php

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, octavia rs said:

När du jämför USB med AES kopplar du bort USB kabeln då

 

Det här med att jämföra olika portar borde man väl kanske göra mer egentligen och det är ju något som är väldigt individuellt då vi alla har olika elektronik där implementeringen kan vara bättre eller sämre i både sändare och mottagare. Kablar spelar ju såklart också en stor roll i jämförelser. Jag har bara jämfört USB och SPDIF/RCA mellan min Lumin och LampizatOr och jag föredrog USB vid det tillfället. Jag har en vän som också har en LampizatOr (men annan streamer) och han hävdar bestämt att han föredrar TosLink.

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Jag har en vän som också har en LampizatOr (men annan streamer) och han hävdar bestämt att han föredrar TosLink.

 

Toslink ger ju galvanisk avskiljning det kan också påverka.

 

Toslink sägs ju ha högt jitter men en välbyggd DAC kommer ändå hantera signalen på ett sådant sätt att felet minimeras (Stereophile brukar ju mäta just detta hur bra en DAC är på re-jeckta jitter).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...