Jump to content

Från Bebops hifi-horisont


Bebop

Recommended Posts

Tänkte tipsa om ”high-res radio”. För drygt ett år sedan lanserades ett antal ”flac-radiostationer” som man kan nå över bl a Lumïn. Det innebär att de sänder ut i cd-kvalitet eller 16/44.1 istället för AAC eller Mp3. Har inte koll på om det är via TuneIn eller andra avtal som Lumïn har och vilka andra streamers som klarar detta. Jag gissat att @AlfaGTV har bättre kläm på detta.

 

Igår upptäckte jag att tekniken tagit ytterligare ett steg. Nu finns det även ”High-Res 24/96 Flac”-kanaler.

 

E5B0638A-82CC-49C8-8844-700A63AD496F.png

 

Mer om både teknik och kanaler kan du läsa om här: https://www.hiresaudio.online/hires-internet-radio/

 

Igår satte jag på ”Super Stereo 7” som är en jazzkanal. Igår var det mycket Blue Note-jazz och mycket lät fantastiskt bra. Dock inte allt. Formate/tekniken kan ju inte fixa dåliga mastrar. Men när de är bra så tycks inte tekniken sätta några hinder i vägen. ”Super Stereo” har sju olika kanaler där innehållet är som följer:

 

A62FC5F3-FF11-40B2-9F0D-FEE3E6B3CE66.jpeg
 

Man kan nå dem på följande mjuk-/hårdvara eller URL enligt ovan:

 

E354B3CE-D415-451B-BFA9-64DDA1E58C00.png
 

Det är lite som att lyssna på vanliga radions hit-kanaler som strölyssning men i betydligt högre kvalitet. Det ersätter inte på något sätt seriöst lyssnande; åtminstone inte för mig. Men passar bra under matlagning, lite soft bakgrundsmusik till middagen eller annat arbete där musik till arbetet inte sätter samma krav på musikspisandet.

 

En nackdel är att det finns inga låtlistor eller något som avslöjar vad som spelas. Ibland dyker det ju upp ett och annat jag blir mer intresserad av. Det löser jag genom att alltid ha Shazam tillgängligt i bakfickan. De knäcker de flesta låtarna…

 

B6991B9C-C33F-490B-B93E-40B80CBA1A08.png

Link to comment
Share on other sites

Jag har rätt dålig koll på Internetradio, men det finns ett antal stora spelare som agerar som portaler, som TuneIn och vTuner.

Deras affärsidé går ut på att tillhandahålla en databas över Internetradiostationer som tillverkare sedan köper in sig hos. Vet att min gamla Marantz NA-11S1 och flera Denon använder t.ex. vTuner. Där får man numera betala en liten avgift ($4/år, typ) som licensierar åtkomsten för en maskin med en specifik MAC-adress (det är en hårdvaruknuten adress som kan sägas vara ett unikt ID för just din apparat). 

 

TuneIn är annorlunda utformat, och där tror jag t.ex. att Bluesound betalar ngn form av licens för nyttjandet. 

 

När det gäller Roon så administreras Live Radio-funktionen av kollektivet, bl.a. av den suveräne BrianW på Roon-forumet.

 

Lumin vet jag inte hur de gör, och Auralic har en ganska kass radio-browser.

 

Jag hittade (efter lite friktion) de SuperStereo-kanaler du nämnde i Roon och spelade både en 16bit/192Khz-ström och en 24bit/96khz version men jag måste säga det lät ganska anskrämligt. (De spelade en välkänd Genesis-låt då, och jag bytte till min lokalt lagrade version så kunde jag slappna av igen.) Men, de är metadata-berikade av Roons funktioner så man kan klicka på artist eller titel och komma till albumet eller artisten direkt. Och varför inte? Själv lyssnar jag till P1 och P2 emellanåt men musikradio tillhandahålls av Roon Radio.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ett litet tips om någon till äventyrs lyssnar på P2. Tidigare sände de i max AAC 192 kbps. De har sen en tid uppdaterat till AAC 320 kbps vilket är halva CD-upplösningen om jag förstått det rätt. AAC-metoden är dessutom den komprimeringsmetoden som allmänt anses vara den bästa metoden. Det låter förbannat bra.

 

Det går att komma åt denna upplösning både på datorer och med program som TuneIn som de flesta streamrar är anslutna till. Förutsättningarna med TuneIn är följande:

  1. Man måste gå in i TuneIn’s program och klicka i att man vill ha högsta tillgänglig upplösning. Man kan välja mellan låg - medel - högsta
  2. Sedan måste man lägga till P2’s URL-adress för 320 kbps i TuneIn. Den upplösning som är default om man söker ”P2” i TuneIn är lägre. Förr var den dessutom MP3. Vet inte om det har ändrats. Men den är definitivt inte AAC 320 kbps som sänds 16/48.
  3. När man väl är klar med det så uppdaterar man Lumins spelare med ett knapptryck. Därefter ser det ut så här med den högre kvaliteten via den nya URL-adressen.

 

32B414AC-1945-46D7-A865-D04F93C31FB7.png
 

Sedan blir det ännu bättre (hos mig) genom att konverterar till DSD128 vid avspelningen. Det gick även med mina gamla Lumïn U1 Mini men var ingen höjdare. Med min uppgradering till U2 Mini och deras nya processor (som efterhand även implementeras i Lumïns nya modeller, t ex i T3) är nästan dag och natt. Åtminstone tillsamman med Aesthetix Romulus Eclips som tillåter dsd-signalen tas ut via lågpassfilter. Dacar med t ex Sabres chip omvandlar allt tillbaka till pcm och jag är tveksam till om det skulle innebära någon förbättring att skicka in en dsd-signal till dem.

 

Jag vet att det finns de som tvekar kring detta tillvägagångssätt men jag måste lita till det jag hör… Jag har testat fram och tillbaka flera gånger ensam och med vänner. Vi är ense om vad som låter bäst… en lugnare och mindre hetsig klang med ett ”naturligare” och mer ”musikaliskt” flöde… större njutning helt enkelt.

 

412F8AE5-B031-45F9-BD27-685F51F6333C.jpeg


Om någon vill ha lite djupare instruktion om hur man lägger upp egen URL-adress i TuneIn, skrik till så lägger jag ut guideline med bilder.

 

 

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, calm said:

Gick in via Roon Radio och plockade upp P2 i AAC 320

Nej, det innebär att Roon Radio har lagt in den senaste länken så snabba är inte TuneIn, vilket även bekräftas av Sveriges Radio på ett svar om TuneIn.:

 

En fördel för lyssnare är att om en kanal inte fungerar som önskat på en viss enhet eller om den saknas i utbudet, så går det att manuellt lägga till en "custom URL".  En nackdel med (TuneIn) är att de är så stora, att de är lite anonyma och "slarviga" i kontakten med både lyssnare och oss "innehållsleverantörer". 


Med Lumïn, likt många andra sevrar, så är man ju bunden till TuneIn (såvida man inte adderar t ex Roon i mixen vilket känns obefogat för egen del). Som väl är finns det lösningar. När det gäller andra kanaler så fortsätter man med AAC 192 kbps och har inga planer att uppgradera, enligt SR. 

 

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, calm said:

Finns säkert flera.

Det finns även flera s k FLAC-stationer som sänder i full pcm 16/44.1-kvalitet (CD). Det mesta är pop, rock och hip-hop och inget som jag attraheras av. Men på senare tid har det lagts till även highres radio som sänder i 24/96. Bra mastrar/album låter bra men inte allt. Att de sänder ut 24/96 behöver ju inte betyda att alla källor är högupplösta.

 

En fördel är också att man ser vad som spelas längst upp till vänster. Testa på Roon om Super Stereo Seven (som är en jazzkanal) finns med. Eventuellt Radio Super Stereo Seven. Jag låter den kanalen gå när jag spelar bakgrundsmusik och jag har mobilen eller läsplattan i närheten för att se vilka som spelar om det är något intressant.

 

649BBF96-F50F-45D2-9A73-BA591E7BF2F4.png

Link to comment
Share on other sites

Efter 6 månader sedan kontraktsdatum har jag fått upp 26 solceller på mitt västertak. Det är ett välkommet inslag för en rörfantast där enbart slutstegen drar 600 W i tomgång. Dessutom försteg, dac och riaa med rör… 

 

Vårt hem drar ungefär 12,000kWh/år. Solcellerna skall ge ca 8,000 kWh/år baserat på soltimmarna där jag bor och 90 % verkningsgrad. Enligt kalkylen kommer jag att köpa ca 8,000 kWh/år och sälja ungefär 4,000 kWh till spotpris plus ett litet påslag. Vad det sedan blir får vi se. Första dagen producerade de knappt 4 kWh under de tre timmar de var igång under solsken.

 

Hörs det någon skillnad…:question:Absolut; bättre, svärta, snabbare transienter, tystare bakgrund… Alla nya tweeks blir bättre… :sunglasses::rollingeyes::monocle::performingarts: Skämt åsido; jag har inga konspirationsteorier kring solenergi. Med tanke på alla de solcellsparker som planeras i mitt närområde blir det svårt att undvika solel framöver. Jag märker ingen som helst skillnad.

 

57EF5586-EFB5-4414-8D65-C0B229138FC3.jpeg

 

Jag skrev i en annan tråd att Eon inte kunde fjärravläsa min elmätare. Nu har jag fått en ny och en förklaring till varför den andra inte funkade. Elektriken berättade att den tidigare lästes av via s k pulsmätning via nätet. Dess värsta fiende är digitala lösningar, led-lampor billaddare och liknande. De har stora problem med detta och håller på att byta alla mätare till sådana som läses av via mobilnätet. Det skall vara klart i hela landet under 2024. Den nya är dubbelriktad, alltså läser av både köpt och såld el. Den har ett eget SIM-kort som skickar data till Eon. 
 

1 december bytte jag alla återstående lampor i huset till LED. Numer finns de i normalt ljus som de gamle med högre värmeinnehåll. Samma dag slutade fjärravläsningen fungera. Det elektriker påstod verkar ha bäring.

Link to comment
Share on other sites

Grattis till en klimatsmart energilösning! Förhoppningsvis även en smart ekonomisk lösning. Att man har en låg produktion under vinterhalvåret här i Sverige har jag egna erfarenheter av. Förra året producerade mina solceller 12,6 MWh. 90% producerades under perioden mars-september. Så mellan oktober-februari är det endast en marginell elproduktion. 
Några personliga reflektioner och erfarenheter av solceller.
I och med att jag installerade solceller så fick jag per automatik ersättning per timme för producerad el. För köpt el debiteras jag också per timme. Då vi har en dysfunktionell elmarknad i Sverige med stora prisvariationer under dygnet (det senaste året med skyhöga priser/kWh) har jag med hänsyn till min ersättnings- och debiteringsmodell för el, valt att sälja så mycket av producerad el som möjligt. Mest produktion under dagtid när chansen att producera är som störst och priset är som högst. Sälj alltså.
Om - säger om - man har möjlighet att förlägga delar av sin förbrukning till de billigare timmarna på dygnet, oftast sen kväll/nattetid och väldigt tidig morgon, är det ett bra val. Har man t.ex. en bil som skall laddas är det alltså smart att göra det vid dessa tider. Priskurvorna för el (Nordpool) finns tillgängliga från c:a kl.14 varje dag med priser/timme för kommande dygn. 
Förhoppningsvis har du en bra app från E.on som visar hur mycket du förbrukar respektive producerar. Om inte så tycker jag att Greenelys app funkar bra. Man behöver inte vara kund hos Greenely för att använda deras app. Men dom vill gärna det 😉. Appen innehåller priskurvor per innevarande dygn samt nästkommande. Där framgår hur mycket man har förbrukat och producerat. Uppdateras varje dag. Mycket bra 👍🏻 man får bra koll på läget. 

 

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Shamrock said:

Förhoppningsvis har du en bra app från E.on som visar hur mycket du förbrukar respektive producerar.

Jag har kollat och läst lite om erfarenheter på Tibbers realtidsmätsre Pulse 1. Bra och överskådliga funktioner men för att få full tillgång till dem måste man ha elavtal med dem och det finns inte på ”göra-listan”. Jag är en sån där ”loyal typ” som inte springer omkring och hoppar mellan olika avtal. Jag tror på långsiktiga relationer kund/säljare (helkundsförhållande) inom framför allt el, tele, försäkring och bank som över tid gett mig VIP-status eller känslan av det. Det har tjänat mig väl genom åren. Eon äger nätet här och jag föredrar att hålla mig till dem så länge de levererar ok och ger den service jag behöver via direktkontakt. Det är t ex betydligt enklare att kontakta dem direkt och få en snabb lösning än till en leverantör typ Tibber som sedan skall kontakta sin leverantör. Dessutom betala extra för det. 
 

Följande erfarenhet från Tibber (en av många med samma erfarenhet) är en signal för icke-köp av deras utrustning.

 

Över lag bra och enkel installation, men uppdaterar ca var 5e sekund inte var 2a. Sedan går det inte att se historik i appen utan att först teckna sig för el avtal med Tibber vilket jag inte är intresserad av, så någon historik fick jag inte vilket ju är lite av grejen med att spåra o ha koll på el förbrukare...

 

Istället snackade jag med Eon som skickar mig deras Ai-lösning Elna som är på väg. Jag får prova den utan kostnad t o m juni. Om det känns ok kostar det en 50-lapp per månad. Det är en Ai-lösning som behöver ca 3 månader för att att lära sig mina konsumtionsmönster uppdelad på olika förbrukningsområden typ kyl & frys, tvätt, värme, billaddning och underhållning (hifi). Det är fortfarande en beta-version och under fortsatt utveckling. Förhoppningsvis ger den bra underlag för mig att bestämma om jag skall gå över till timavtal. Jag har dock mentala problem med att låta tvättmaskin och diskmaskin gå nattetid pga av risk för vattenskador (baserad på erfarenhet av en 1 år gammal diskmaskin i mitt förra hus som sprutade ut vatten och fyllde köket och som sedan gick igenom golvet till underliggande källa) - inte kul. Det är inte självklart att timavtal är bättre alternativt att det inte passar min livsstil. Men först vill jag mäta och se eventuell potential. Sen får vi se.

 

Mätaren med Elna-dongel. Min har har samma utseende men kan mäta både köpt och såld el. Nedanstående har bara en riktning.

 

E30991DE-7AE3-4DC7-A8D0-6F4989289C95.png


155FD2F4-5B71-4F2E-8858-98C3AAE2EF7A.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Bebop said:

Jag har dock mentala problem med att låta tvättmaskin och diskmaskin gå nattetid pga av risk för vattenskador (baserad på erfarenhet av en 1 år gammal diskmaskin i mitt förra hus som sprutade ut vatten och fyllde köket och som sedan gick igenom golvet till underliggande källa) - inte kul.

Värt att även kontrollera med sitt försäkringsbolag då jag förstått det som att de ofta har ett uppsiktsrekvisit, dvs man kan inte förvänta sig att försäkringen gäller om man kör maskinen under natten för då hade man den inte under uppsikt (pga att man sover). Handlar förstås om tolkningar, bevis/ärlighet i slutändan men något som fått mig att inte vara så sugen på timavtal. 

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Bebop said:

Efter 6 månader sedan kontraktsdatum har jag fått upp 26 solceller på mitt västertak. Det är ett välkommet inslag för en rörfantast där enbart slutstegen drar 600 W i tomgång. Dessutom försteg, dac och riaa med rör… 

 

Vårt hem drar ungefär 12,000kWh/år. Solcellerna skall ge ca 8,000 kWh/år baserat på soltimmarna där jag bor och 90 % verkningsgrad. Enligt kalkylen kommer jag att köpa ca 8,000 kWh/år och sälja ungefär 4,000 kWh till spotpris plus ett litet påslag. Vad det sedan blir får vi se. Första dagen producerade de knappt 4 kWh under de tre timmar de var igång under solsken.

 

Hörs det någon skillnad…:question:Absolut; bättre, svärta, snabbare transienter, tystare bakgrund… Alla nya tweeks blir bättre… :sunglasses::rollingeyes::monocle::performingarts: Skämt åsido; jag har inga konspirationsteorier kring solenergi. Med tanke på alla de solcellsparker som planeras i mitt närområde blir det svårt att undvika solel framöver. Jag märker ingen som helst skillnad.

 

57EF5586-EFB5-4414-8D65-C0B229138FC3.jpeg

 

Jag skrev i en annan tråd att Eon inte kunde fjärravläsa min elmätare. Nu har jag fått en ny och en förklaring till varför den andra inte funkade. Elektriken berättade att den tidigare lästes av via s k pulsmätning via nätet. Dess värsta fiende är digitala lösningar, led-lampor billaddare och liknande. De har stora problem med detta och håller på att byta alla mätare till sådana som läses av via mobilnätet. Det skall vara klart i hela landet under 2024. Den nya är dubbelriktad, alltså läser av både köpt och såld el. Den har ett eget SIM-kort som skickar data till Eon. 
 

1 december bytte jag alla återstående lampor i huset till LED. Numer finns de i normalt ljus som de gamle med högre värmeinnehåll. Samma dag slutade fjärravläsningen fungera. Det elektriker påstod verkar ha bäring.

Grattis till energitillskottet. Vi skrev avtal med en lokal säljare i Juli. De lovade pga av att de i motsats till andra konkurrenter skulle ha panelerna i lager, skulle ha det klart till slutet på Augusti ungefär. Det blev så klart försenat. Mycket av den långa installationstiden beror också på Vattenfall som i vårt fall haft otroliga köer. Nu har vi i alla fall en anläggning med totalt 37 paneler fördelade på både hus och garage. Ser fram emot när det börjar ticka in lite soltimmar i februari mars.

Link to comment
Share on other sites

On 2023-01-25 at 11:57, Bebop said:

Efter 6 månader sedan kontraktsdatum har jag fått upp 26 solceller på mitt västertak. Det är ett välkommet inslag för en rörfantast där enbart slutstegen drar 600 W i tomgång. Dessutom försteg, dac och riaa med rör… 

 

Vårt hem drar ungefär 12,000kWh/år. Solcellerna skall ge ca 8,000 kWh/år baserat på soltimmarna där jag bor och 90 % verkningsgrad. Enligt kalkylen kommer jag att köpa ca 8,000 kWh/år och sälja ungefär 4,000 kWh till spotpris plus ett litet påslag. Vad det sedan blir får vi se. Första dagen producerade de knappt 4 kWh under de tre timmar de var igång under solsken.

 

Hörs det någon skillnad…:question:Absolut; bättre, svärta, snabbare transienter, tystare bakgrund… Alla nya tweeks blir bättre… :sunglasses::rollingeyes::monocle::performingarts: Skämt åsido; jag har inga konspirationsteorier kring solenergi. Med tanke på alla de solcellsparker som planeras i mitt närområde blir det svårt att undvika solel framöver. Jag märker ingen som helst skillnad.

 

57EF5586-EFB5-4414-8D65-C0B229138FC3.jpeg

 

Jag skrev i en annan tråd att Eon inte kunde fjärravläsa min elmätare. Nu har jag fått en ny och en förklaring till varför den andra inte funkade. Elektriken berättade att den tidigare lästes av via s k pulsmätning via nätet. Dess värsta fiende är digitala lösningar, led-lampor billaddare och liknande. De har stora problem med detta och håller på att byta alla mätare till sådana som läses av via mobilnätet. Det skall vara klart i hela landet under 2024. Den nya är dubbelriktad, alltså läser av både köpt och såld el. Den har ett eget SIM-kort som skickar data till Eon. 
 

1 december bytte jag alla återstående lampor i huset till LED. Numer finns de i normalt ljus som de gamle med högre värmeinnehåll. Samma dag slutade fjärravläsningen fungera. Det elektriker påstod verkar ha bäring.

90 % verkningsgrad låter väldigt högt.

Hoppas att det stämmer.

Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, figge said:

90 % verkningsgrad låter väldigt högt.

Ja, det är fel uttryck. Verkningsgraden är hur mycket av solinstrålningen som omvandlas till elenergi. Den brukar ligga kring 15 % +/- 5%. Vad jag avsåg var effektiviteten eller utbytet, dvs hur mycket av det jag kan få ut när solen står på. Den påverkas av var i landet du bor, takvinkel, hur mycket snöfall som kan störa, skuggning och liknande. Med de faktorerna i kalkylen blir det 90% hos mig varav skuggning och kabelförluster utgör 3%-enheter. Effekten avtar med tiden och efter 25 år skall det ha sjunkit till 84,8 %.

 

Kalkyler och standardvärden är en sak och verkligheten en annan. Bl a så sjunker utbytet om det blir för hög temperatur. Bäst lär vara kring 20 grader. Mest el/soltimme lär det bli från september fram till mitten av maj. Men mest el blir det från mars t o m oktober pga längre dagar. Det behövs också några år för att ge ett trovärdigt utfall.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Daniel said:

Grattis till solcellerna.

Tack… jo det känns bra. Det är mest grått ute och de har gått 2,5 dagar nu men ändå producerat 10 kWh den tiden i grådasket. Det motsvarar ca 15 timmar VTL-drift. Imorgon skall det bli sol och då bör det bli 10-12 kWh eller mer under 5-6 timmar.

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Bebop said:

Istället snackade jag med Eon som skickar mig deras Ai-lösning Elna som är på väg. Jag får prova den utan kostnad t o m juni. Om det känns ok kostar det en 50-lapp per månad. Det är en Ai-lösning som behöver ca 3 månader för att att lära sig mina konsumtionsmönster uppdelad på olika förbrukningsområden typ kyl & frys, tvätt, värme, billaddning och underhållning (hifi). Det är fortfarande en beta-version och under fortsatt utveckling. Förhoppningsvis ger den bra underlag för mig att bestämma om jag skall gå över till timavtal. Jag har dock mentala problem med att låta tvättmaskin och diskmaskin gå nattetid pga av risk för vattenskador (baserad på erfarenhet av en 1 år gammal diskmaskin i mitt förra hus som sprutade ut vatten och fyllde köket och som sedan gick igenom golvet till underliggande källa) - inte kul. Det är inte självklart att timavtal är bättre alternativt att det inte passar min livsstil. Men först vill jag mäta och se eventuell potential. Sen får vi se.

 

 

Jag vill inte uppmana någon till ett ökat risktagande som kan leda till vattenskador eller andra problem. Ej heller att man måste byta el-leverantör bara för att man skaffar solceller. 

Däremot skall det bli intressant att få ta del av dina erfarenheter av Elna nån gång i juni. Appen ser ju ut att innehålla bra och vettig information.

 

Var och en blir vis av sina egna erfarenheter. Förhoppningsvis i alla fall. För egen del tycker jag det främsta skälet till att skaffa solceller är att man är klimatsmart. 

När sedan solcellerna väl har börjat producera el och man haft igång sin anläggning ett tag. Såpass länge att en insikt infunnit sig att man faktiskt är en mikroproducent av el. 

Där och då insåg jag att vi har ju en ”sedelpress” på taket så varför inte optimera vår elförbrukning till gagn för en bättre el-ekonomi för vårt hushåll. Sälj dyrt och köp billigt.

Om man sen väljer att tvätta, diska, ladda bilen, köra torktumlaren eller vad det nu kan handla om, när det är ett lägre elpris är ju upp till var och en. Det skall ju helst inte inkräkta allt för mycket i hur man lever sin vardag. I vårt hushåll har vi inte gjort några större förändringar som stör. Däremot har vi blivit mer medvetna om vår elförbrukning och hur vi kan använda den el vi brukar på ett smartare vis. Detta mycket tack vare tydlig information om producerad och förbrukad el via ett par olika appar. När vi nuförtiden dessutom befinner oss på en elmarknad som mer eller mindre är satt ur spel, då känns det ännu viktigare att ha koll och ta vara på möjligheterna att sänka sina elkostnader om så är möjligt. Varje krona man kan spara är viktig för att vinna utrymme till nya HiFi och musik investeringar 😉

 

Alla ni här som investerat eller kommer investera i en solcellsanläggning är klimathjältar. Det är ju trots allt det allra viktigaste. Tycker jag iallafall ✌

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Shamrock said:

För egen del tycker jag det främsta skälet till att skaffa solceller är att man är klimatsmart. 

Det tycker min dotter också som lägger om taket samtidigt och har skrivit på för att få solceller om någon månad. Då får hon reda på av grannarna att nätet/nätstationen inte har kapacitet för att ta emot såld el. Den överskotts-el de kommer att producera går upp i rök, s a s. De tittar nu på batterier men de är små och väldigt dyra och blir svåra att räkna hem, gissar jag. 
 

Nätägaren (Eon) har sagt till deras granne att det är utbyggt i området om 2 år vilket de anser är inom rimlig tid.

 

Det var det första jag kollade för egen del. En pensionerad granne från branschen, berättade att om utbyggnaden går i den här höga takten så kommer det att bli problem med nätverkskapaciteten. Fler laddstationer gör det heller inte enklare. Jag bytte till 20 A huvudsäkring. Då fick jag besked att det går just nu men även där kommer de att gå i taket. Nätstationerna och nätet är inte dimensionerat för den trafik som nu är på gång.

 

Jag hoppas jag har fel, men jag har svårt att förstå hur man skall kunna elektrifiera i den takt man nu gör utan att först eller samtidigt säkerställa att det finns ett nätverk som är anpassat till politikens lämnade löften. Det räcker ju inte med att ha ström och spänning. Den måste ju också kunna distribueras. Boende i radhus här i stan får nej till både till att öka huvudsäkringen, sätta upp laddstationer och solceller pga av bristande nätkapacitet. De får heller inte ladda bilar med sladd från vanliga uttag pga brandrisk.

 

Det jäser ordentligt på sina håll.

Link to comment
Share on other sites

Sökte lite på dimensionering av nätstationer och hittar denna formel:

Pmax = k1i * Wi + ( k2i^2 * Wi)
Pmax är den förväntade högsta effekt för flera kunder i kW. Wi är årsförbrukningen för en kund i kWh och kx är Velanderkonstanterna för kundkategorin.

 

Undrar hur de tänker räkna när många skaffar solceller? Man vill ju inte ha onödigt stora nätstationer ... men nu kanske man blir tvungen att dimensionera efter maxeffekten från hela områdets solcellsproducenter. Det är säkert inte ett problem idag men kan bli i framtiden. Det blir en trade-off mellan att bygga ut nätstationer eller hindra folk att skicka ut elen på nätet.

 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bebop said:

Det jäser ordentligt på sina håll.

Jag har hört om liknande problem historier? Om det är en sida av myntet eller om de är sanna vet jag inte, men det låter sjukt!

 

Jag har en kompis ”Byggare Bob” som för kanske 15-20 år sedan hade ett stort byggprojekt där de redan vid byggstart insåg att de befintliga kablarna i marken var för klena. Det blev ett akut schaktarbete för kommunen att säkerställa detta och när detta var gjort så blev det ett nytt akut arbete och det var att bygga ut el-stationenerna, snacka om att inte vara med i matchen eller att börja arbetet från fel håll. Kompisen sa redan då att bl a distributionen av el kommer att bli ett problem och förmodligen oxå att ”alla" kablar helst ska ner i marken, vilket inte lär vara gjort i en handvändning! Tyckte att han var väldigt negativ då men med facit i hand så var han tidigt ute (iaf för mig).

 

/byZan 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Höstterminen i musikstugan har börjar så smått… Jag vältrar mig i en del nyinköpt som legat ohört sedan början av sommaren och som sedan fyllts på lite efterhand. Min Lumïn U2 Mini (nätserver) och tillhörande app har uppdaterats ett antal gånger. Bl a har den fått en extra finess som jag efterlyst länge och som ger mervärde för den som, likt mig, använder två dacar.

 

Förr kunde man ansluta två dacar om man anslöt båda över SPDIF men enbart en om man använde USB. Nu har de infört en växel så att man slipper skifta kablar varje gång jag växlar.

 

Till min Marantz SA-10 ansluter jag med USB eftersom det är via den jag spelar mina DSD-album. Genom att jag väljer ”USB” så låser jag övriga utgångar. Annars använder jag också SA-10 till mina SACD-album.

 

IMG_1928.jpeg
 

Min Aesthetix dac ansluter jag över SPDIF där jag använder AES. Dit går alla pcm-album, radio och streaming omsamplat till 24/176,8 - 192. Om jag vill spela DSD på den måste jag byta till USB, vilket händer ibland. 


IMG_1927.jpeg
 

För mig handlar detta om flexibilitet och användarvänlighet. Det har inget med ljudkvalitet att göra i min värld. De olikheter som finns är så små och blir mer hårklyveri att tjafsa om, ungefär som att jämföra vilket av två myggbett som kliar mest.

 

En annan ”finess” som tillkommit är uppkoppling något som heter Plex och som en del jämför lite med som en fattigmans-Roon. Den går tydligen även koppla till TV och filmer. Jag har inte djupdykt i dess funktion men kopplar man ihop sitt eget musikbibliotek med Plex och får därigenom tillgång dess databaser om album och förslag på liknande. Där finns också DSP-funktioner men de är inte tillgängliga via Lumïn. 
 

IMG_1935.jpeg
 

Jag använder streaming i huvudsak för att höra nyheter och det jag faller för köper jag som högupplösta album via mitt Sublime-abonnemang hos Qobuz eller som CD, SACD eller på vinyl.  Mitt radiolyssnande sker också via Lumïn och TuneIn.

 

Den som vill lära sig mer om Plex kan länka sig hit. https://www.luminmusic.com/manual/plex.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

När det gäller min s k "High-End"- anläggning så känner jag mig fortfarande fullt uppdaterad. Undantaget är mina signalkablar. Jag har tidigare varit helt såld på Transparent och deras balanserade Ultra MM2. De låter fortfarande lika bra och jag har inte provat något som ändrat på det, eller rättare sagt "hade" för nu har jag bytt. Jag fick möjlighet att prova Regals kablar strax innan de lanserades och som @Anders65 står bakom. Jag var och är fortfarande kabelskeptiker. Med det menar jag inte att kablar är utan betydelse, men de skillnader som finns överdrivs oftast, tycker jag. Det handlar inte om att det ena märket åker åttor runt de andra. Inte ens Valhalla2's USB-kablar. Men bra är de. De har något som förför, alltså USB-kablarna som är de jag provat senast. De är dock inte prisvärda i min bok och i jämförelse med andra bra USB som jag har provat så är det skillnad men inte på en nivå som ändrar upplevelsen. Här är meningarna ofta delade.

 

image.png

(Bild från @Perfect sense hemsida)

 

Samma sak med Regals Momentum XLR som jag nu köpt och ersatt i signalvägen mellan riaa - försteg, cd/dac-försteg och försteg slutsteg. Det låter nu något annorlunda och jag får en bättre helhet. Det är inte tu tal om detta. Framför allt på klassisk musik typ stråkkvaretter och akustisk jazz. Många ECM-album tar sig ett snäpp högre upp. Frekvensområdet känns bredare och klangerna renare som om distorsionen sänkts. Jag är imponerad. Och dessutom till priser som som jag tycker känns rimliga. Att byta upp mig till Ultras nyaste skulle kosta 5 gånger mer. För mig är det också en parameter att ta hänsyn och som skall inkluderas till andra prioriterade livsprojekt och sådan finns.

 

En trappa upp har jag en TV-anläggning som inte är på så ofta. En och annan film, nyhetsprogram, samhällsprogram, dokumentärer, vetenskapsprogram, lite sport med betoning på lite. Främst längdskidor och friidrott. Underhållningsprogram har jag slutat att kolla på. Jag tycker de är förnedrande. En del blixtrar dock till, typ Johan Glans. Men det där är känsligt. Jag uttryckte vad jag kände för Carina Bergfälts skandalöst dåliga s k underhållning typ "hänt i veckan". Jag fick mina fiska varma... :blackeye:

 

På ovanvåningen finns också en skivspelare (Kenwood KD-500) och en gammal fin CD-spelare (Pioneer PD-75).

 

image.png

 

 

Men också en obekväm soffa. Den är nu utbytt och jag sitter alltmer här uppe på dagarna där jag också har mitt kontor.  Riktigt bra tycker jag faktiskt inte att det har låtit här. Dels hade min gamla Marantz lagt av (digigaldelen) och den gick inte att reparera. Så jag köpte Marantz nya Stereo S70 som är en 2-kanals 85W receiver med HDMI-ingångar för t ex kabelbox och smart-TV. Den innehåller också MM-steg och dac som tar upp till 24/192 och DSD128. Den granskas i nya HiFi & Musik som kom igår. När jag ändå var igång så skaffade jag ny TV-box också med möjlighet att använda appar.

 

image.png

 

image.png

 

Ändå lät det inte så bra, tycker jag. Det kändes som att det var grus i ljudet. Jag plockade bort mina gamla Carlsson OA51 och rotade fram ett par gamla B&W 601 som jag köpte 1999 då jag bodde i Belgien.

 

image.png

 

 

Det här var en hit. Jag blev n'stan hänförd över hur bra de lät. Det trodde jag inte och det var inte det minnet jag hade av dem. Även cd-spelaren, lät riktigt bra. En upplevelse kan vara fulländad även på olika nivåer. För det jag spelar här på ovanplan och de lyssningsvanor jag har här så är det mycket, mycket bra. Det känns riktigt roligt att spela här uppe nu.

 

TV-rum.jpg

 

Det enda problemet jag tycks ha är eARC-standarden mellan apparaterna som används för TV-tittande. När jag startar kabelboxen (den lilla lådan till höger om skivspelaren) så startar den receivern och när den startat upp så sätter den igång TV'n. Dessa är förbundna med HDMI. Då görs handskakningar mellan dem och allt skall fungera med en fjärrkontroll. Det gör det men inte alltid. Oftast är det ljudet som inte kommer med. För att minska de tillfällena har jag kopplat en toslink mellan TV-boxen och Marantzen. Men ibland blir det fel ändå. Vad jag har förstått så skapas felet när jag stänger ner. Det kan jag se på dioderna på TV-boxen. Om båda dioderna lyser blått när jag stängt ner, så blir det problem nästa gång jag startar upp. Då får jag hålla på att "joxa" med att starta om boxen, stänga ner på nytt fram och tillbaka.

 

Eftersom jag köpte både ny TV-box och receiver samtidigt så är det knepigt att reda ut. Den gamle är redan slängd. Marantz och handlaren säger att det är TV som är problemet eftersom jag har en Samsung. Enligt dem har de inte applicerat hela eARC-standarden. Men varför fungerade det med den gamla Marantzen och TV-boxen...?

 

Jag tänkte börja rodda lite mer med det framöver... det skall fungera.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

det skall fungera.

Jag är livrädd för att hamna i en liknande situation, inte för egen del utan för den turbulens det skulle utlösa hos den TV-tittande bättre hälften! Därför jobbar jag enligt devisen "rör för h-vete inte det som fungerar!" när det gäller multimedia-avdelningen! 😉

 

Men jag tycker det är otroligt kul att man kan få så mycket musikglädje från garderobsfynd och enklare hifi också! Jag tycker du verkar ha en toppenfin anläggning där, som pendlar mellan modern och vintage! 😊

 

Link to comment
Share on other sites

Håller helt med dig @Bebop rörande kablar. Vägande för- och nackdelar med olika typer och anpassningar så har jag i princip bytt hela min kabeluppsättningen från signal-, nät- och högtalarkablar. Kör numera med något undantag med Regal i deras Reference-serie och är mycket nöjd. En befriande neutralitet och öppenhet som varken tycks lägga till eller dra ifrån vad jag hittills kunnat konstatera. Aldrig balanserande på fel sida mot hårdhet eller överbetoning., Med ett klang och harmoniregister som jag gillar. Lägger man in pris/prestanda-parametern så är det närmast ett bargain i relation till dyr- och statuskablagen som kostar som normala system i sin helhet.

Har också Regals nya strömfördelare som ännu är så ny att jag inte hunnit göra jämförande tester.

Gillar svenska tillverkare som lyckas med att prestera hifi-produkter som levererar långt över prislappen som Regal och Moonriver, märken som  jag numera inlemmat i mina system hemma och på landet. Är för övrigt rejält nyfiken på Moonrivers riaa 505 som har en hel rad tekniska faciliteter med 4 ingångar, helt individuellt justerbara under gång. Har hört den tillsammans med 404 förstärkaren som jag köpt. Vi får se om riaat kan dyka upp på mässan i Sthlm. Fanns med i Gbg.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

När det gäller min s k "High-End"- anläggning så känner jag mig fortfarande fullt uppdaterad. Undantaget är mina signalkablar. Jag har tidigare varit helt såld på Transparent och deras balanserade Ultra MM2. De låter fortfarande lika bra och jag har inte provat något som ändrat på det, eller rättare sagt "hade" för nu har jag bytt. Jag fick möjlighet att prova Regals kablar strax innan de lanserades och som @Anders65 står bakom. Jag var och är fortfarande kabelskeptiker. Med det menar jag inte att kablar är utan betydelse, men de skillnader som finns överdrivs oftast, tycker jag. Det handlar inte om att det ena märket åker åttor runt de andra. Inte ens Valhalla2's USB-kablar. Men bra är de. De har något som förför, alltså USB-kablarna. De är dock inte prisvärda i min bok och i jämförelse med andra bra USB som jag har provat så är det skillnad men inte på en nivå som ändrar upplevelsen. Här är vi olika.

 

image.png

(Bild från @Perfect sense hemsida)

 

Samma sak med Regals Momentum XLR som jag nu köpt och ersatt i signalvägen mellan riaa - försteg, cd/dac-försteg och försteg slutsteg. Det låter nu något annorlunda och jag får en bättre helhet. Det är inte tu tal om detta. Framför allt på klassisk musik typ stråkkvaretter och akustisk jazz. Många ECM-album tar sig ett snäpp högre upp. Frekvensområdet känns bredare och klangerna renare som om distorsionen sänkts. Jag är imponerad. Och dessutom till priser som som jag tycker känns rimliga. Att byta upp mig till Ultras nyaste skulle kosta 5 gånger mer. För mig är det också en parameter att ta hänsyn och som skall inkluderas till andra prioriterade livsprojekt och sådan finns.

 

En trappa upp har jag en TV-anläggning som inte är på så ofta. En och annan film, nyhetsprogram, samhällsprogram, dokumentärer, vetenskapsprogram, lite sport med betoning på lite. Främst längdskidor och friidrott. Underhållningsprogram har jag slutat att kolla på. Jag tycker de är förnedrande. En del blixtrar dock till, typ Johan Glans. Men det där är känsligt. Jag uttryckte vad jag kände för Carina Bergfälts skandalöst dåliga s k underhållning typ "hänt i veckan". Jag fick mina fiska varma... :blackeye:

 

På ovanvåningen finns också en skivspelare (Kenwood KD-500) och en gammal fin CD-spelare (Pioneer PD-75).

 

image.png

 

 

Men också en obekväm soffa. Den är nu utbytt och jag sitter alltmer här uppe på dagarna där jag också har mitt kontor.  Riktigt bra tycker jag faktiskt inte att det har låtit här. Dels hade min gamla Marantz lagt av (digigaldelen) och den gick inte att reparera. Så jag köpte Marantz nya Stereo S70 som är en 2-kanals 85W receiver med HDMI-ingångar för t ex kabelbox och smart-TV. Den innehåller också MM-steg och dac som tar upp till 24/192 och DSD128. Den granskas i nya HiFi & Musik som kom igår. När jag ändå var igång så skaffade jag ny TV-box också med möjlighet att använda appar.

 

image.png

 

image.png

 

Ändå lät det inte så bra, tycker jag. Det kändes som att det var grus i ljudet. Jag plockade bort mina gamla Carlsson OA51 och rotade fram ett par gamla B&W 601 som jag köpte 1999 då jag bodde i Belgien.

 

image.png

 

 

Det här var en hit. Jag blev n'stan hänförd över hur bra de lät. Det trodde jag inte och det var inte det minnet jag hade av dem. Även cd-spelaren, lät riktigt bra. En upplevelse kan vara fulländad även på olika nivåer. För det jag spelar här på ovanplan och de lyssningsvanor jag har här så är det mycket, mycket bra. Det känns riktigt roligt att spela här uppe nu.

 

TV-rum.jpg

 

Det enda problemet jag tycks ha är eARC-standarden mellan apparaterna som används för TV-tittande. När jag startar kabelboxen (den lilla lådan till höger om skivspelaren) så startar den receivern och när den startat upp så sätter den igång TV'n. Dessa är förbundna med HDMI. Då görs handskakningar mellan dem och allt skall fungera med en fjärrkontroll. Det gör det men inte alltid. Oftast är det ljudet som inte kommer med. För att minska de tillfällena har jag kopplat en toslink mellan TV-boxen och Marantzen. Men ibland blir det fel ändå. Vad jag har förstått så skapas felet när jag stänger ner. Det kan jag se på dioderna på TV-boxen. Om båda dioderna lyser blått när jag stängt ner, så blir det problem nästa gång jag startar upp. Då får jag hålla på att "joxa" med att starta om boxen, stänga ner på nytt fram och tillbaka.

 

Eftersom jag köpte både ny TV-box och receiver samtidigt så är det knepigt att reda ut. Den gamle är redan slängd. Marantz och handlaren säger att det är TV som är problemet eftersom jag har en Samsung. Enligt dem har de inte applicerat hela eARC-standarden. Men varför fungerade det med den gamla Marantzen och TV-boxen...?

 

Jag tänkte börja rodda lite mer med det framöver... det skall fungera.

 

 

 

 

TV-ljud kan vara en källa till frustration när det skall kopplas in i hifi-anläggningen.

Kör lika som du med TV-box kopplat med HDMI till Samsung TV, med enda skillnaden att jag kopplar toslink mellan TV och receivern istället. Alltså inte toslink mellan TV-box och reciever. När jag startar TV-boxen starta TV igång samtidigt. Fel eller rätt, men TV-ljudet är på topp i hifi-anläggningen. Sedan skall ljudinställningar i TV vara rätt, med ljud inställt på optiskt UT. Dina kopplingar och inställningar kanske krockar med varandra?

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, AlfaGTV said:

den turbulens det skulle utlösa hos den TV-tittande bättre hälften!

Den är jag redan drabbad av. Hon ligger i hårdträning och hon får starta upp och stänga ner. Hon har rätt bra kläm på det nu. Det blir nog värre när vi åker semester. Då brukar vår dotter passa på att ta med deras hund och ta en kustweekend här och en paus från familjen. Att skriva ner hur man gör blir knökigt. Ungefär som basic-programmering typ ett antal If… then…

 

IMG_2078.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Själv har jag alltid varit kabelskeptiker men har stor respekt för kontakter och kabelförläggning. Det finns förstås även teknologisprång man kan ta från RCA till balanserad XLR för att ta ett exempel.

 

Det är inte alltid det man tror som spelar roll och självklart är jag ödmjuk inför att kabelmaterial, geometrier och sånt spelar roll men inte på de nivåer att kabeln plötsligt måste bli 100ggr dyrare.

 

Jag har en del balanserade professionella kablar till mikrofoner, försteg och mitt gamla Lynx ljudkort men de kablarna är inte alls så dyra, låter bra. Men det är klart, vad vet jag som inte är musiker på riktigt.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...