Jump to content

Från Bebops hifi-horisont


Bebop

Recommended Posts

Bra dokumentation som gör att jag kan komma med ett par kommentarer.

 

RPM visar upp data för Rega P2 och det ligger högre än förväntat med ungefär 0.2% svaj.

 

230x0w.webp

 

Vi kan jämföra med HiFi News mätningar där det ligger på fina 0.05%.

HiFi News - Rega Planar2 Lab Report

 

De höga värdena med RPM förklaras säkert med den obalans som tillförs med en telefon på skivtallriken och den syns också tydligt på kurvformen som visas. Obalansen blir större om tallriken inte ligger helt i våg och det har du ju redan konstaterat. Jag skulle tippa att skivspelaren nu fungerar som den ska men det är klart att en perfekt justering av ringen för hastighetsavläsning inte skulle skada. Går det att använda en singel-adapter för att kunna höfta bättre?

 

?ma=get_image&id=2732&thumb=1

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Ett annat sätt att mäta svaj är att spela av en 3150 Hz ton och mäta hur väl den spelas av med mikrofon. Feickert hade en bra sådan app ”SpeedPlatter” men är inte tillgänglig längre. Det lär finnas en annan motsvarande app men den verkar också vara borttagen, så det försöket kan jag inte göra just nu. Men det finns ju andra appar…

 

Jag provade en som heter ”RPM Wow”. Den visar lite lägre hastighet men också lägre svaj. (Dessutom gårdagens datum😮). Kurvornas mönster är dock lika. Jag börjar fundera om det kan vara så att aluminiumskivan inte är helt plan som ger den krafiga knixen uppåt. 🤔

 

D22E7718-C7D5-45EE-858F-8D4DD51426C8.jpeg
 

Samma app i min Xperia ger följande resultat (med rätt datum)

 

EA24EC85-340F-441E-97C8-0FF1E8747FD9.png


Jag har också en app som heter ”W/F” och den ger följande värden:

 

664C4EAB-59D4-4D59-B8F1-7A00D2E5957D.jpeg


Vilken som är rätt vet jag inte. Samtidigt är inte skillnaderna enorma. Den sista mätningen är lite intressant då den illustrerar lite hur det ser ut under stabiliseringsfasen. Loggan som då visar vibrerar lite. Det kan ju vara ”koggningen” när motorn snurrar. Det märker man när inte skivtallriken ligger på då motorn rycker lite men som skivtallrikens massa sedan skall stabilisera som jag har förstått det. 
 

Hur som helst, problemet skall inte överdrivas. Jag kan inte höra något svaj men det är ändå kul att försöka få till det…

Link to comment
Share on other sites

Just now, AlfaGTV said:

Det kanske går att få en "mall" svarvad och borrad om du har ngn med en enkel svarv i närheten?

Jo, så har jag tänkt. Jag börjar med att mäta diametern och kör upp till snickeriet här och be honom göra en rundstav med centrerat hål.

Link to comment
Share on other sites

Svaj-projektet är nerlagt tills vidare. Nu har jag gjort motsvarande tester fram och tillbaka på min SME 12:a, min Simon Yorke och återigen med Kenwooden. Jag får ungefär samma värden på samtliga. Lägst svaj på Simon Yorke med ca en tiondel och några hundradelar skillnad mellan SME och Kenwood. Jag litar helt enkelt inte på siffrorna. Jag tror snarare att jag testat precisionen på min iPad och min Xperia. Det är inga high-end-modeller och är köpta för andra ändamål.

 

Förtroende för prylarna är också en förutsättning att gå vidare.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Harryup said:

Eftersom man lindar in batteriet i lediga utrymmen och kameran sitter i ena hörnet

Har det någon betydelse för de apparna? Jag får samma resultat oavsett om jag lägger mobilen på en puck i mitten eller ”var som helst” på tallriken. Det är ju samma varvtal oavsett var man mäter. Hastigheten skiljer så klart men inte varvtalet. Gyrofunktionen är en elektronisk ”fake”-variant. Hur den funkar vet i fåglarna.

 

Jag har kollat runt lite på nätet och enligt vad jag kan läsa är det skillnad mellan olika mobiler vad gäller gyroskopens tillförlitlighet. Det jag värdesätter med en mobil är att det går att ringa med den, skicka och ta emot sms/epost, en hygglig kamera och minneskapacitet och inte så förbannat stora. Det har jag hittat med Xperia 10 som kostade ca 2,750:-.  Gyrokvaliteten är inget jag prioriterar. Jag använder heller inte den att lyssna på musik eller se film på.

 

Jag brukar behålla dem tills de känns obsoleta efter sådär 5-6 år. Sen brukar min fru ha dem 3-5 år till men nu är det slut med det. Hon har blivit allt mer aktiv med sin mobil och vill ha stora skärmar. Hennes är nog högre specad än min.

Link to comment
Share on other sites

Det kanske inte har så stor betydelse för telefonens "exakthet" men det kanske påverkar tallriken om massan inte är centrerad. Och möjligen kan fjädrande chassien påverkas genom att tallriken t.ex. ligger lägre än annars. Fast det kanske inte är någon som skall ha skivspelaren för stämton så hör man inte att den går någon decimal fel så kanske det inte är hela världen. Har ens graververket och bandspelare gått i rätt hastigheter? Svaj är ju illa men denna är ju mera för att se om den tillräckligt bra spelaren går så bra den kan skulle jag tro.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, conan said:

Kanske kan spela upp en 3kHz och kolla med en FFT hur stora sidbanden är till grundtonen.

Jo, det tror jag mer på. Då mäter man ju faktisk vad pickupen "ser" med de fel och brister som finns både på skivspelaren och på skivan. Jag har ett par testskivor med 3150 hz ingraverad men jag har ingen testutrustning. Dr Feickert hade en bra app som spelade den återgivna tonen men den är numer borttagen. Det finns en liknande men jag får så många varningar när jag försökt ladda in den så jag avstår. Jag har strunrat i sådana varninfar tidigare med annat program och fick mobilen infekterad och jag vill inte råka ut för det igen.

 

Det låter ju bra och jag kan inte höra något svaj, inte ens på känsliga album med sologitarr eller piano med utdragna klanger. Så varför "bråka"?

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, conan said:

Kanske kan spela upp en 3kHz och kolla med en FFT hur stora sidbanden är till grundtonen.

 

Sen tror jag inte det är bra ide att lägga mobilen på tallriken. Man vill ha så bra balans som möjligt utan störmassor.

 

 

Klokt. Jag håller med, det är vid närmare eftertanke en dålig idé. Spelare med väldigt tung tallrik borde givetvis påverkas mycket mindre än de med en lätt tallrik. 

 

Jag har tidigare försökt centrera dem på skivpucken för att få jämvikt. Men man ser att det ger utslag hur man placerar telefonen. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Daniel said:

Men man ser att det ger utslag hur man placerar telefonen.

Jag håller med, och instämmer med att de absoluta värden som uppvisas skall tas med en stor nypa salt. 

För egen del använder jag alltid en distans i ngn form, skivpuck e.d., och placerar telefonen i centrum, på en hyfsat (allt är relativt) plan yta. För övrigt är COG väldigt enkelt att hitta och om din spelare inte förmår driva tallriken jämnt med en 150Gr telefon på centrumpucken, då har du större issues med spelaren! :) 

Jag tycker mätvärdena är väldigt konsekventa och beskrivande om man mäter på ett likartat sätt. Jag ser också tydliga likheter i grafernas utseende mellan PlatterSpeed (Dr Feickert) och de båda appar jag numera hellre använder.

C8546940-6D2D-4C05-A98C-8C082F7D20C1.jpeg

 

Med detta sagt så skulle jag nog aldrig lida av Wow/Flutter om 0,12%, men börjar det krypa upp över 0,2% så reagerar jag oftast.

Link to comment
Share on other sites

Inte meningen att dissa eller hissa något här.

Jag har använt mobilen också men har tagit resultatet med en skopa salt. 

Jag funderar lite över hur bra mobilen mäter. Jag vet inte, men är mobilens ok som mätinstrument? Kan vi lita på den?

Saker som borde påverka är ju att det inte blir centrerad tyngdpunkt med mobilen med i tallrikens rotation. Jag vet hur det känns med bilens hjul om de inte är avstämda rätt på gram nivå så tyngdpunkten i rotationen hamnar i navet, ligger mobilen plant, stilla osv. 

För just varvtalet har jag en platta med tillhörande stroboskop. Man får ju inte exakt varvtal men man kan se när den är precis rätt. Räcker för mig. 

Men mobilen kanske är bra nog? Jag är osäker på om den är det. 

 

Skall man mäta skall det vara på ett sätt där själva mätningen inte påverkar resultatet och att man får ett riktigt mätresultat resultat annars förvirrar det slutsatsen mer än det gör nytta. Jag misstänker att mobilen förändrar förutsättningarna för det man vill mäta och kanske dessutom inte är så korrekt kalibrerad för att ge ett riktigt resultat av vad den mäter.

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Apexorca said:

För just varvtalet har jag en platta med tillhörande stroboskop.

Stroboskop fungerar tillräckligt bra för att bestämma varvtal i min värld. Däremot är de inte ett instrument för att mäta svaj. Min stroboskop visar ok resultat. Jag skall ta ett ett gäng och jämföra respektives mobiler och ladda upp rpm-app så kan vi jämföra. Jag tror säkert mobilappar kan fungera om de har tillräckligt hög kvalitet och är rätt kalibrerade. Mobiler är faktiskt rätt så kraftfulla datorer som få desktoppar var i närheten bara för så där 10-15 år sedan.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Bebop said:

Däremot är de inte ett instrument för att mäta svaj.

 

Det är det mätdata jag är mest skeptisk till faktiskt. Orättvist för skivspelaren att mäta detta när tyngdpunkten ligger fel, för det kommer den att göra tror jag om man inte kalibrerat hur man skall lägga mobilen på spelaren. 

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Apexorca said:

Orättvist för skivspelaren att mäta detta när tyngdpunkten ligger fel,

Jag kan inte se någon skillnad mellan var jag lägger mobilen. Det är ju varvtal den mäter och det går lika fort/sakta i mitten som i ytterkant. Jag får samma värden men jag brukar ändå centrera den i mitten på en skivpuck. Det känns mer rätt.

 

Däremot spelar det stor roll om inte skivspelaren är i plan. I vart fall för det mätvärde som visas. I nedanstående mätning så är skillnaden att de två lägre värdena fick jag när jag justerade vågplanet. Framdelen höjdes med 5-6 mm för att att få bubblan i mitten. Det gjorde ca 2,5 tiondelar. Om pickupen kände samma är en annan femma. Jag vet inte. Jag kan inte påstå att det lät annorlunda.

 

81FD7A7E-083E-445B-955E-6ED9F8413078.jpeg

 

 

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, bigblue said:

När jag vill vara super-noggrann så tar jag fram mina skivor från https://www.analogmagik.com/

Då görs mätningen med testton och nål i spår vilket jag tror är en mer exakt metod då det mer efterliknar "verkligheten". 

Så super-noggrann har jag aldrig varit och det med rädsla för att mina öron och självförtroende ska raderas ner till fotknölarna:winking:

Men det vore kul att testa någongång du kommer upp med det som behövs för att kunna mäta och ställa in allt till perfektion, välkommen:thumbsup:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

Jag funderar lite över hur bra mobilen mäter. Jag vet inte, men är mobilens ok som mätinstrument? Kan vi lita på den?

För skoj skull lade jag på tre olika telefoner samtidigt på skivspelaren, alla med samma app. Fick tre rätt olika resultat, uppemot ett varv per minut.

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, fredrik said:

För skoj skull lade jag på tre olika telefoner samtidigt på skivspelaren, alla med samma app. Fick tre rätt olika resultat, uppemot ett varv per minut.

 

Bra test. Resultatet enligt min tes... 

 

Skall vi ta detta test på allvar så suger mätmetoden med mobilen helt klart. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 2022-10-06 at 11:23, Bebop said:

Svaj-projektet är nerlagt tills vidare. Nu har jag gjort motsvarande tester fram och tillbaka på min SME 12:a

På SME fick jag svajmedelvärden kring 0,20-0,30 %. Jag skickade en print-screen till SME och fick svar att så skall det inte se ut. De bad mig ta bort remmen och torka av den ordentlig med dammtrasa. Dessutom bad de mig starta om PSU'n. Det sprang ner till 0,15 %. Dessutom skickade de en ny rem och nu ligger värdet kring 0,08 % vid upprepade mätningar. Simon Yorke också OK med 0,1 %. Däremot får jag jobba mer med att centrera "hastighetsavläsaren" Kenwooden som fortfarande ligger kring 0,3 %.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Idag blev jag lite nostalgisk och spelar nu musik på det urgamla sättet. Dvs att spela CD med min CD-spelare. Det låter rent förbannat bra. När jag gjorde den senaste uppgraderingen till Eclipse och satte in Philips Miniwatt SQ i utgångssteget (6922) så påverkade naturligtvis det även CD-spelaren som legat i dvala i nästan två år nu. Sonny Rollins ligger på ordentligt. Det är lite som att spela vinyl, faktiskt - back to the roots, CD-vän som jag är lika mycket som vinylvän. Det blir många CD-avspelningar idag...

 

Spela CD.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...