Jump to content

Från Bebops hifi-horisont


Bebop

Recommended Posts

En Luminnyhet som jag efterlyst ett tag gäller favoritbiblioteket med musik från Qobuz. Tidigare var det så att när man la album bland favoriter så var de inte sorterade på annat än kronologi när de las in. Sist in hamnade överst vilket är helt opraktisk sökmetod om lagt dit några album. Det har de ändrat på så nu kan man sortera på album och artist i bokstavsordning samt utgivningsår och i kronologisk ordning då albumet är upplagt genom att välja i sorteringsrullgardinen som framgår på skärmdumpen. Genom dubbeltryck kan man också sortera stigande eller fallande. En mycket efterlängtad finess. 

 

76CCA31A-F072-4816-A32B-9017E40826D1.png

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, AlfaGTV said:

Och välkommen tillbaka, du är saknad! :) 

Tack… jag tog en liten ”time-out”. Tröttnade på ständiga tweaks och en prisutveckling som jag tycker är ohälsosam för hifi som hobby. Som exempel ca 450,000 kronor för en ny Linn LP12 med p.u. Det börjar faktiskt bli lite fjantigt och främjar knappast vår hobby. Jag sticker också ut hakan och påstår att många av dessa yttringar inte har så mycket med välljud att göra. Det är andra drivkrafter som trängt in som ett alldeles eget litet virus med sina egna mutationer. 
 

Det är lite av en Bannister-effekt. Han var den första som sprang en engelsk mil under 4 minuter. Många hade försökt utan att lyckas och det ansågs i stort sett omöjligt. Efter att Bannister sänktes rekordet sänkts ganska tätt. Samma sak verkar det vara med hifi. Några går i bräschen och testar hur högt man kan prissätta och sedan kommer följarna. Den som försöker gå andra vägen möts ofta med misstänksamhet.

 

Branschen liknar alltmer parfymindustrin.

Link to comment
Share on other sites

Håller verkligen med @Bebop. Visst låter många dyra prylar bra, men jämfört med priserna för en del år sedan betalar man mycket mer för samma kvalitet. Jag vet ett antal prylar som för strax över 5 år sedan mer än dubblerats i pris men med bara finputsning av produktens teknik. 

Bättre att köpa kända märken begagnat och renovera dem. Man får otroligt mycket mer välljud för pengarna.

 

Ansus säljer apparatfötter för 35000kr styck. Är det vettigt? Är det rimligt? Är det rellavant prissatt? Det avgör de som köper. Helt ok iofs, men jag avstår. Det negativa är att det vacuum som bildas strax under denna höga prisnivå drar upp det som ligger under också. Det kommer säkert anpassa sig efterhand tänker jag. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, conan said:

35 tusenlappar?? Det står att det ingår guld, som är dyrt, men också zirconium som inte är så dyrt.

 

Jag arbetar med zirkonium dagligen och vet att det inte kan vara så dyrt i sig. Men bearbetat i olika konstruktioner kan det kosta lite. Då handlar det om att man betalar för arbetstimmar och dyra maskiner som bearbetat materialet, men inte ens då verkar det rimligt att just Zirkonium i dessa fötter skulle motivera det priset. Det måste vara något annat som avgör det priset.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Bebop said:

Tröttnade på ständiga tweaks och en prisutveckling som jag tycker är ohälsosam för hifi som hobby. Som exempel ca 450,000 kronor för en ny Linn LP12 med p.u. Det börjar faktiskt bli lite fjantigt och främjar knappast vår hobby. Jag sticker också ut hakan och påstår att många av dessa yttringar inte har så mycket med välljud att göra. Det är andra drivkrafter som trängt in som ett alldeles eget litet virus med sina egna mutationer. 

+1 på det. Jag håller helhjärtat med!

En av anledningarna att jag inte söker uppgraderingar längre(förutom att jag är helnöjd, vilket också har med saken att göra).

Jag försöker finna tidpunkten när jag tycker att det verkligen spårade ur, men det var några år efter jag hade uppgraderat klart. Spikesskydd kan idag kosta 10 000 tals kronor! Kablar sexsiffrigt.

 

Min andra hobby, motorcyklar, är i sammanhanget otroligt prisvärt om man nu inte kärar ner sig i något helexotiskt från Ducati eller gjutjärn från HD.

 

Jag håller med om att begagnat är det som gäller nu. Skulle jag uppgradera högtalare är det generation 1 av W.A Sasha som jag skulle söka, eller liknande från andra tillverkare. 

Link to comment
Share on other sites

Eftersom det ibland finns alternativ till nya prylar som är i princip lika bra (eller ibland bättre tror jag) till en bråkdel av priset, så tänker jag utforska den vägen ett tag. Vägen är lite gropig men man kommer fram med lite tålamod. Det är dock inte lätt om man inte är insatt. Många som inte har tid och ork köper en genväg som erbjuds till ett högre pris. Egentligen svårt att säga något om tycker jag, men vi ser ju effekterna. Det är kunder och återförsäljare som sitter i och satt sig själva i denna gripklo genom att handla. Handla man inte dessa prylar och välj alternativ om det nu finns så blir det självsanerande. 

På ett sätt har också HiFi-press ett ansvar som inte diskuterar detta mer i relation till om det verkligen är bättre prylar som kostar mer eller om det bara är en ny förpackning. Men de får ju låna och testa och skall de få låna så får de ju inte skriva för dåligt, för de får aldrig låna prylar igen om de skriver att det är kass, inte bättre eller dyrare än de låter. Företagen lånar ut prylar för att få bra reviews många gånger. Då säljer de som f-n sedan.

Jag har inget bra förslag på hur det skulle gå till, men Jay's Audiolab är på god väg. Han köper allt själv som han testar och bedömer efter sin smak utan att hymla med det. Sedan säljer han det han testat och behåller det som är bra i alla fall ett tag. Tex hade han alla Gryphons förstärkarmodeller för att höra hur de lät...  Han har fortsatt lite utvecklingspotential, men konceptet är rakryggat och han skulle kunna rucka balansen på ett bra sätt. 

Han har till och med sagt att om någon har något som de tror är billigare och bättre än det som är hans referenser så betalar han frakten för att testa det och ge sitt omdöme. OM NÅGON VÅGAR. Han har en del pengar över till detta helt klart. Han handlar prylar för miljoner i parti och minut och avyttrar i samma takt.

 

Alla som gör saker har en agenda. Ofta spelar pengar in på ett eller annat sätt i alla reviews. Men hans är inte pengar som det verkar. Svårt att hindra honom från att köpa prylar.

Han vill bara höra och ta reda på vad som han tycker låter bäst. 

 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Bebop said:

Tack… jag tog en liten ”time-out”……………..

Inte helt fel att ta en ”time-out” ibland, det finns massor av annat än HiFi att ägna sin tid åt. Välkommen tillbaka:smile:

 

/byZan

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Bebop said:

Några går i bräschen och testar hur högt man kan prissätta och sedan kommer följarna. Den som försöker gå andra vägen möts ofta med misstänksamhet.

 

Tråkig utveckling som pågått ganska länge och i en del fall tycker jag prissättningen är rent löjlig i förhållande till produkternas innovationshöjd. Jag är beredd att betala en hel del men då vill jag ha något som åtminstone verkar motsvara priset. Handgjorda produkter i små serier blir med nödvändighet dyra och om det är värt det är upp till köparen. Det finns teknisk prestanda och exklusivitet av annat slag också som ibland kan vara värt att betala för, eget välbefinnande ska inte föraktas men det är jag som ska bli nöjd också och inte bara säljledet.

 

Jag har som policy att inte skriva negativt om sådant som andra uppfattar som positivt eftersom det är de som ska vara nöjda och om jag skriver kan det bli sämre för dem? Även inbillat välljud är välljud i lyssnarens öron men nu finns det så mycket svindyra grejor med tveksam prestanda som gör att det då och då kliar lite i fingrarna. Jag försöker fortsatt att hålla mig ifrån negativa kommentarer och hoppas att det går över. :unsure:

 

För egen del känns det mest produktivt att bara beskriva hur jag tänker så får andra tolka det som de vill och jag har definitivt en del kontroversiella åsikter som inte omfattas av så många. Det finns gott om nischer och jag beskriver min så får andra beskriva sina och ur denna mångfald får vi hoppas att det kommer något gott. :smile:

 

Man ska helt enkelt ta det mesta som skrivs med en god nypa salt. Vi har många olika favoritmaträtter så varför skulle vi inte kunna ha många olika favoriter bland ljudanläggningar?

 

 

Link to comment
Share on other sites

det är väl inte bara inom vår hobby utan det är väl så här världen ser ut i mångt och mycket idag? jag ser inte riktigt problemet.

 

om någon står med oljiga händer i sitt garage och mekar med sin gamla Volvo Amazon och tycker att det är det mest fantastiska som finns så är det väl absolut ingenting som förtar hans nöje och glädje av att det säljs en Bugatti La Voiture Noire för 170 miljoner? :think:

 

min svägerska tyckte det var jobbigt att bo i stan för hon var tvungen att passera så många skyltfönster på vägen hem från jobbet varje dag. :rollingeyes:

 

sen ska man väl komma ihåg att alla har vi olika förutsättningar, prioriteringar och intressen i livet.

 

vi måste ju kunna filtrera allt brus runt omkring oss som vi inte är intresserade av annars blir det jobbigt att leva.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

det är väl inte bara inom vår hobby utan det är väl så här världen ser ut i mångt och mycket idag? jag ser inte riktigt problemet.

Om min granne snor en cykel och inte åker dit så är det fortfarande stöld. Att ”alla” gör samma sak gör det snarare än värre. Men det finns även de som reagerar, bl a i senaste HiFi News. Det lär väl komma fler reaktioner efter senaste numrets test av darTZeels monoblock som passerar 2 millar.

 

12B68A01-8102-4E3B-8E18-01095102F819.jpeg

 

Om det bara handlar om design- och prestigeprodukter så har jag mindre problem med det. Men när det också hävdas att de har unika designkonstruktioner och låter så mycket bättre än allt annat så närmar det sig bondfångeri. Det finns naturligtvis sådana produkter också men jag tror de är lätträknade. Rolex, t ex, hävdar inte att deras klockor visar tid bättre än alla andra. Deras kommunikation handlar om något annat. När t ex hifipressen följer med tåget av fåfänga istället för ett större fokus på hur man kan få bättre ljud så blir det ett problem tycker jag. Det kan få en grupp av potentiella hifientusiaster att rygga tillbaka och skaka på huvudet. 
 

Det har ju t o m blivit så att en del imponeras av höga priser och tar upp det i sina kravspecifikationer mer eller mindre medvetet. Det tycker inte jag är en sund utveckling. Prylarna får mer utrymme än vad de skall användas till och med vad samt hur man gör det på bästa sätt tillsammans i en set up och i ett rum. Välsignelsen sitter i en ny elektronikpryl istället, oavsett vad man f ö har i sin anläggning eller hur man anpassat rummet för bästa återgivning. Det är lättsålda knep och många faller för budskapet. 

 

Det är för enkel lösning, enligt min mening, att bara skaka på axlarna och säga att det är upp till var och en och därmed ge carte blanche till en bransch att göra som de vill. Biltester är en bra jämförelse. I sådana är det inte ovanligt att de sågar egenskaper som inte är bra. I Vi bilägare skrev de t ex för lite sedan om Mercedes GLB: ”Stötig fjädring, flegmatisk drivlina, saknar ”premiumkänsla”, många verkstadsbesök för mekaniska fel, korta garantier, lynnig airbagsavstängning, dyr i drift”. Den fick också positiva omdömen inom andra områden.  I vilka hifi-tester läser man om vad redaktionen faktiskt tycker och på vilka grunder? 
 

Samtidigt finns det naturligtvis tillverkare/handlare som har en mer seriös inställning och utövar som lägger ner sin själ för att få till all detaljer och som inser att det handlar om helheter för en bättre musikreproduktion. Personligen attraheras jag mer att läsa om det än nya prylar.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

Det kan få en grupp av potentiella hifientusiaster att rygga tillbaka och skaka på huvudet. 

Bra skrivet @Bebop:thumbsup:

 

Denna utveckling borde (förhoppningsvis) leda till att vissa tillverkare som sätter orimligt höga priser på sina produkter, straffar ut sig själva, i alla fall av rena hifi-entusiaster. Sedan kanske det kvittar i förlängningen, men en seriös tillverkare som vill ta fram och sälja produkter med ett fokus på så bra ljudåtergivning som möjligt lär nog vilja ha ett grundmurat förtroende i hifi-leden.

 

Delar din syn på att det är mycket mer intressant att läsa om utveckling och framsteg både hos tillverkare och entusiaster snarare än om nyare och dyrare prylar. Personligen tycker jag det är tråkigt när det relateras prislappen när en produkt eller pryl ska beskrivas hur bra den presterar eller låter. Visst är prislappen en viktig faktor som påverkar men något som borde komma i andra hand vad gäller en produkts kvalitéer.

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, LPL said:

Personligen tycker jag det är tråkigt när det relateras prislappen när en produkt eller pryl ska beskrivas hur bra den presterar eller låter.

Varför är det ett bekymmer? Är ohyggligt prissatta produkter på nåt vis undantagna från "sunt förnuft"? Jag tycker det är en självklarhet att en pryls kostnad sätts i proportion till prestanda. Men jag kanske är konstig eller missförstår... :blush:

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, AlfaGTV said:

Varför är det ett bekymmer? Är ohyggligt prissatta produkter på nåt vis undantagna från "sunt förnuft"? Jag tycker det är en självklarhet att en pryls kostnad sätts i proportion till prestanda. Men jag kanske är konstig eller missförstår... :blush:

 

Jätteintressanta diskussioner :-). Vem är det som avgör att priset står i relation till prestanda - de som säljer eller vi som köper? I slutändan menar jag att det är det sistnämnda. För om löftet om prestation ej infrias så kommer den prislappen inte att realiseras. Sedan kan jag hålla med om att vissa produkter är svårare att "acceptera" prislappen på, då man själv inte alls anser att den är befogad (rätt eller fel). T ex en enda apparatfot 35 000 kr. Nja.... 

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag tycker det är en självklarhet att en pryls kostnad sätts i proportion till prestanda.

Självklart:)

Men är det omvända (som jag syftade på) lika självklart att en apparat måste ha en viss prislapp för att den ska anses vara bra?

Bör man inte utgå ifrån prestandan när man väljer och inte stirra sig blind på att apparaten är för billig för att låta bra?

Link to comment
Share on other sites

Just now, LPL said:

omvända

Jamenvisst! Jag såg inte den kopplingen, lessen. Nä, jag håller med dig om det. Vi måste nog var och en dra sitt strå till stacken när det gäller att inte underskatta en pryttel för att den har en liten (eller iaf förhållandevis) prislapp.

Men helt ärligt tror jag inte vi som är aktiva på Euphonia är de som går och shoppar loss på en produkt för att den har en ansenlig prislapp heller? Visst är vi väl i någon mån påverkade av "pride of ownership" och vilken status en pryl ger oss i "flocken" också, men jag hoppas valen görs av andra orsaker. 

Link to comment
Share on other sites

Man kan ju alltid snegla på begagnat när man tänker köpa nytt. Ifall "completed listing" ligger på 10% av nypriset är det nog inte värt pengarna, inte ens 10%.

 

Upp till var och en egentligen.

 

Vill man hålla sig underrättad om prisvärdhet kan man ju alltid söka på en pryl och om det skrivs något vettigt om den - både positivt och negativt. Det räcker inte med det ena - inget kan vara så självklart bara lovord i denna värld. Då drar jag i alla fall öronen åt mig om så vore fallet. 

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bebop said:

Om det bara handlar om design- och prestigeprodukter så har jag mindre problem med det. Men när det också hävdas att de har unika designkonstruktioner och låter så mycket bättre än allt annat så närmar det sig bondfångeri. Det finns naturligtvis sådana produkter också men jag tror de är lätträknade. Rolex, t ex, hävdar inte att deras klockor visar tid bättre än alla andra. Deras kommunikation handlar om något annat. När t ex hifipressen följer med tåget av fåfänga istället för ett större fokus på hur man kan få bättre ljud så blir det ett problem tycker jag. Det kan få en grupp av potentiella hifientusiaster att rygga tillbaka och skaka på huvudet. 

Jag tror att det är dags att generellt bara sluta stödja sånt här bondfångeri. Svälta ut girigbukarna, de tillverkare som reser sig ur askan som fågel Fenix och lärt sig av det kanske tänker sig för en extra gång innan de lägger till en nolla till på priset. Kanske.

Link to comment
Share on other sites

Jag attraheras av hifi-produkter från små tillverkare. Jag tror jag har haft kontakt med och rådfrågat alla tillverkare som jag köpt av (nästan). Det blir ibland dyrt, eftersom det är små serier tillverkade i ett västland, men jag vet att det finns en person bakom som lagt sin själ i det dom säljer. De flesta små tillverkare är dessutom intresserade av att uppgradera och specialanpassa sin saker. Just möjligheten att uppgradera är något jag uppskattar och det sänker den totala kostnaden. Förutom det söker jag "innovationshöjd" som jag tror någon nämnde, dvs att saken har något nytt eller unikt att komma med. Det kan jag lugnt betala för.

 

Man kan också gå på välkända stora märken, som funnits länge. Dom kan ofta sin marknad väl och man får något som är prissatt på en nivå "som marknaden tål". Dvs man får som regel något som är ungefär prisvärt. Oftast är det beprövade produkter som håller värdet på andrahandsmarknaden.

 

Det jag har lite svårt får personligen är "hifi-bling". Dvs att apparater får ett utseende som är extremt utstuderat och syftar till att imponera och ge "pride of ownership" som en inredningsdetalj. Det värsta exemplet för mig var en tillverkare som gjorde en serie högtalare med diamantinramning. Det var några år sedan. Jag gillade ljudet på högtalarna, men kan aldrig köpa det märket nu eller i framtiden. Det är fel spår för mig. Och det här är något som jag tycker finns också idag, med förstärkare och högtalare som får en exklusiv design som ska ånga pengar och bestående värden. Jag tror att det är en ganska stark utveckling inom hifi just nu och jag håller med om att det inte har så mycket med hifi som intresse att göra. Det är lyxig inredning helt enkelt.

 

Samtidigt bryr jag mig inte om någon vill köpa lyx-hifi. Om det håller liv i en tillverkare så är det väl bra. Man jag sätter inte det extremt polerade högst ljudmässigt, även om en del påstår det.

 

Det är svårt att hitta riktigt bra ljud, det kräver väldigt mycket tid och energi, och ibland en del pengar. Forum som detta är helt underbart, för man får en genväg och behöver inte prova allt själv (som de flesta inte heller kan, orkar eller hinner). Och den högsta nivån av ljudåtergivning finns inte nödvändigtvis, eller ens troligen, bland "hifi-juvelerna".

 

 

Link to comment
Share on other sites

Håller med @DrKlangatt det finns ett antal små tillverkare som är eldsjälar och som brinner för att utveckla produkter som har ljudåtergivningen i fokus. Svårigheterna är att finna dessa innan riskkapitalisterna sätter tänderna i dem och de blir "slavar" under Mammon. Det är en svår balansgång att gå mellan å ena sidan tillgång till resurser och samtidigt leva sitt ideal. När kapitalintressen sätter in så ökar ofta kraven på effektivitet och avkastning på insatt kapital. Prissättningen blir då en viktig faktor som inte alltid står i paritet till utvecklingskostnad, tillverkningskostnad och slutkvalitet på produkten. Hos många av dessa eldsjälar så kan man inte ens sätta rätt pris på sin egen insats och tid vad gäller konstruktion och produktutveckling, utan här tenderar intresset för att vilja få ett mål uppfyllt vad gäller t.ex. ljudkvalitet och därmed uppnå någon form av självtillfredställelse och status. Många gånger blir deras produkter aldrig mer än tillgängliga för en esoterisk grupp av personer med en djupare kunskap om marknaden för exklusivt välljudande produkter. Har man tur så kan man komma in i detta tidiga skede och utväxlingen kvalitet i relation till pris blir då ganska hög. Problemet är bara att finna dessa rara produkter och de kan många gånger inte ens ha råd att vara representerade på mässor. Mun mot mun marknadsföring blir då deras enda kanal ut till en större grupp presumtiva slutanvändare. I gemene mans ögon så saknar deras produkter många gånger "status" och är okända"märken" och kanske därför lågt andrahandsvärde. Vet exempel på folk i min omgivning som gjort något "klipp" och sedan velat haft något "ljudsystem" som kan imponera på vänner och bekanta och då har det ofta landat i något "musiksystem" av ett inte okänt danskt dyrt märke med design i fokus och inte sällan med högtalare i varje rum. Kanske inte något jag skulle föreslå, men de är nöjda och det är huvudsaken.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Intressant läsning. Vi är vuxna och får själva bestämma hur vi vill använda vår tid och våra pengar. Utöver att låta bra gillar jag stabila tillverkare, drivna av eldsjälar, med bra andrahandsvärde, som gärna klarat att överleva sin grundare. De får gärna vara välbyggda, ha viss innovationshöjd och ha ett attraktivt utseende. Föredrar en upplevd ”kostnad plus marginal” prissättning snarare än ”vad är oligarker villiga att betala”. 


Detta innebär att de produkter jag faller för blir dyra och inte så ofta dyker upp på begagnatmarknaden. 

Link to comment
Share on other sites

Jag har nog på senare år fått en förstärkt känsla kring vintage och cirkulär ekonomi där återanvändning och original-fast-bättre blir ledstjärnan. Det är nog inte för alla, men att reparera eller låta reparera en äldre apparat känns betydligt mer miljörätt än att köpa nytt. Tillväxt genom återanvändning, komplement till nytt. 

 

Skulle även kunna tänka mig nya handgjorda apparater med känsla för kvalitet - om man verkligen kunde veta att ingående komponenter är valda med största miljöhänsyn och naturligtvis sunda argument för välljud.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-12-22 at 13:43, AlfaGTV said:

Varför är det ett bekymmer? Är ohyggligt prissatta produkter på nåt vis undantagna från "sunt förnuft"? Jag tycker det är en självklarhet att en pryls kostnad sätts i proportion till prestanda. Men jag kanske är konstig eller missförstår... :blush:

 

Det är väl som med alla marknader. Jag har i grunden inget problem med att folk tar betalt. Det är ju de som köper som avgör om det är värt det för dem oavsett vilken prestanda man eftersträvar.

Ta elmarknaden just nu som exempel.

 

Men visst finns det bondfångeri när köpren kanske är okunnig och luras, men det är generellt mycket marginell företeelse. Kommer HiFi marknaden tycka att en fot från Ansus för 35000kr är för dyrt så kommer den försvinna eller få ett nytt pris. Det har den nog också egentligen... det är ju så på HiFi-marknaden nu att det pratas om ett pris tex 35000kr för denna fot. Jag tror ytterst få betalar det. Handlarna får enorma marginaler på detta så det kan gör "special price for you my friend" och ge jätterabatter.  

Det där med innovationshöjd är intressant. Den är rätt låg i vår hobby. Ta förstärkare tex. Vad har hänt sedan 80-talet egentligen? Inte mycket. 

Signalkällor??? Tar vi ren musikprestanda så har inte mycket hänt sedan CD-teknikens innovatörer gick i kortbyxor. Rullband låter fortfarande bäst. Men moderna källor är enklare att få fram musik på. Det är väl där innovationshöjden excellerat, men ljudmässigt... njae.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Apexorca said:

Det är ju de som köper som avgör om det är värt det för dem oavsett vilken prestanda man eftersträvar.

Absolut, men det påverkar hela marknadens prisbild när folk köper dessa produkter som har prislappar på mångmiljonbelopp, och jag är rätt övertygad om att det inte är välljud man betalar för i många fall. Men du har helt rätt, det är köparen som avgör vad som är prisvärt!

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, AlfaGTV said:

Absolut, men det påverkar hela marknadens prisbild när folk köper dessa produkter som har prislappar på mångmiljonbelopp,

 

Egentligen bryr jag mig inte så mycket vad folk lägger pengar på men många produkters prissättning är helt kopplad till de marknader där det finns extremt mycket pengar och dyrt är synonymt med att de är bra och även status att visa att man har "råd" att handla dessa extremt dyra prylar oavsett vad det nu må vara. Tyvärr drar dessa marknader upp priserna även här hos oss.

 

Eftersom just Ansuz nya Darkz fötter varit på tapeten flera gånger så vet jag att de här i vårt avlånga land igår såldes 3st av den nya modellen som listar 35000kr.

 

Är det rimligt, för någon var det tydligen det. Skulle jag personligen lägga de pengarna på 1st Darkz.....svaret är nä.

 

Jag har Darkz DTC fötter under högtalare och under den mesta elektroniken, skulle jag betala vad de listade nya? Troligtvis inte men för en bråkdel av nypriset har jag köpt alla begagnade, var de värt de pengarna jag har gett? Ja de tycker jag andra tycker säkert även det är knäppt :D

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

 

Egentligen bryr jag mig inte så mycket vad folk lägger pengar på men många produkters prissättning är helt kopplad till de marknader där det finns extremt mycket pengar och dyrt är synonymt med att de är bra och även status att visa att man har "råd" att handla dessa extremt dyra prylar oavsett vad det nu må vara. Tyvärr drar dessa marknader upp priserna även här hos oss.

 

Eftersom just Ansuz nya Darkz fötter varit på tapeten flera gånger så vet jag att de här i vårt avlånga land igår såldes 3st av den nya modellen som listar 35000kr.

 

Är det rimligt, för någon var det tydligen det. Skulle jag personligen lägga de pengarna på 1st Darkz.....svaret är nä.

 

Jag har Darkz DTC fötter under högtalare och under den mesta elektroniken, skulle jag betala vad de listade nya? Troligtvis inte men för en bråkdel av nypriset har jag köpt alla begagnade, var de värt de pengarna jag har gett? Ja de tycker jag andra tycker säkert även det är knäppt :D

Skall produkter dyka upp begagnande måste nån köpa de nya … här är Sverige ett litet land tyvärr…

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med om oron att andra tillverkare blir lockade att höja sina priser på produkter, när de märker att vissa kan ta rejält betalt för sina produkter.

Det är väll egentligen igen fara om det finns några produkter som är ämnade att kosta astronomiska summor för den rika Asien marknaden! Men om detta medför att vanlig HIFI blir dyrare överlag, så ser jag en stor fara med den redan hotade tillväxten med nya HIFI entusiaster som handlare slåss om redan nu.

 

För betänk intrycket för en som är lite nyfiken på att skaffa sin första HIFI anläggning och besöker en butik med sin sambo, där möts dom av att allt kostar nästan mer än en bil eller en helrenovering av ett bättre kök! Det är ju lätt att gissa att det blir nog att HIFI tankarna skingras och läggs på hyllan efter det besöket. Jag har en känsla att det är en väldigt viktig parameter att man även har överkomligt prisat HIFI i butiker som är en enkel tröskel att ta klivet in i som förstagångsköpare, för att sedan som dom flesta av oss börjat stegtrappan med tänja gränserna hela tiden för vad uppdateringarna av anläggningen får kosta!

 

Risken är ju att tillverkarna tar död på sin egen bransch om man bara har tillverkare av högt prissatt apparatur! Kanske Asien marknaden räcker och blir över så man helt enkelt kan strunta i den europeiska marknaden.

 

Sedan måste jag nog inflika med att jag kan nog inte uppleva så dramatiska förbättringar på många nya apparater, tänker bara på hur nöjd @Apexorca är med sina Krellar och det ska nog mycket till med dagens aktuella förstärkare om dom ska leverera samma ljud om man jämför investerad krona om man har köpt en beg Krell eller andra märken som Pass mm.! Samma sak när det kommer till högtalare. Dom anläggningar som jag lyssnat på och mest har imponerats av har faktisk haft komponenter med 20-5 år på nacken! Det som däremot nog har utvecklats ljudmässigt skulle jag nog våga mig på säga är Streamers och Dacar.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...