Jump to content

Från Bebops hifi-horisont


Bebop

Recommended Posts

5 hours ago, shifts said:

Sök upp "Burial - Tunes 2011–2019" i Tidal-appen. 17 tillgängliga spår.

Sök sedan upp samma album i Roon och titta hur många spår som är markerade som otillgängliga.

 

 

Även med Qobuz är det så.

 

17st låtar i Roon varav 6st står som "ej tillgänliga", går jag in i Qobuz desktop på datorn så är där 17st låtar där med men alla är "tillgängliga".....trodde jag men de låtar som står som "ej tillgängliga" i Roon är bara en 30s "sample" i Qobuz appen så de är troligtvis någon licens fråga men varför är det delar av ett album bara de verkar ju lite skumt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, octavia rs said:

varför är det delar av ett album bara de verkar ju lite skumt.

Olika upphovsmän och/eller musikförlag av låtar. Låtarna kan finnas tillgängliga på ett annat album som har rättigheterna. Här är ett annat exempel med ”This is not America” som David Bowie skrev och spelade in med Pat Metheny Group och var med i filmmusiken till ”Falcon and the Snowman”. Den är skuggad och inte spelbar på albumet från filmen som getts ut med Pat Metheny, se screen shot.

 

F32D7775-B360-4380-BB1F-4763B87E25DD.png
 

Däremot finns den spelbar på en Bowie-samling

 

01E4BB90-2AD6-4C4E-BCED-1195BC5002A6.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Lumïn har släppt en riktig manual till Lumïns alla produkter. Det är lite av en beta-version som de kommer att utveckla med aktuella länkar till bl a olika programvaror. Intressant kvällsläsning, hoppas jag. Jag kanske rentav hittar nya funktioner eller förstår de som finns lite bättre.

 

https://www.luminmusic.com/manual/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Jag slår ett slag för Qobuz nerladdningskampanj som pågår månaden ut. Med Sublime-abonnemanget är det småpengar för massor av fina album. Vissa mer, andra mindre som t ex detta album. Skivbolag inom Warner och Universal, t ex Blue Note och Deutsche Grammophone ingår liksom Alpha, Harmonia Mundi, BIS, Delos, Naxos.

 

Det har blivit en diger hög för mig att lägga upp. Höstens och vinterns lyssning av nytt material är säkrad. :satisfied:
 

B3822593-8F06-4831-9016-F482010C5F19.png

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Bebop said:

Jag slår ett slag för Qobuz nerladdningskampanj som pågår månaden ut. Med Sublime-abonnemanget är det småpengar för massor av fina album. Vissa mer, andra mindre som t ex detta album. Skivbolag inom Warner och Universal, t ex Blue Note och Deutsche Grammophone ingår liksom Alpha, Harmonia Mundi, BIS, Delos, Naxos.

 

Det har blivit en diger hög för mig att lägga upp. Höstens och vinterns lyssning av nytt material är säkrad. :satisfied:
 

B3822593-8F06-4831-9016-F482010C5F19.png

Hej

Jag undrar varför du laddar ned istället för streama?  Bättre ljud, samvete, hanterbarhet……?
Vet du vad artisten får för varje nedladdning?

 

undrar Tommy 

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, Hans-Tommy said:

Jag undrar varför du laddar ned istället för streama?

Jag gör både och. Jag använder streaming och lyssnar och det jag tycker är riktigt bra laddar jag ner eller köper på fysisk media. Jag vill ha koll på min egen musik utan att förlita mig på ständig tillgänglighet på nätet. Bolag eller artister kan dra tillbaka album av olika skäl och gör också så. Ibland ersätts de av nya versioner/mastringar. Musikrättigheter kan säljas med nya typer av avtal, t ex att ”mitt” streaminbolag tappar rättigheterna, streamingbolag kan gå i konkurs, upphöra eller säljas med ovisst resultat. Nya format, typ MQA introduceras och man har ingen koll vad de gjort med konverteringarna alternativt att man måste köpa ny hårdvara. Hur sannolikt allt detta är vet jag inte. 

 

Eftersom jag har en musiksmak som är lite på utdöende just nu, framför allt jazz, så när jag inga större förhoppningar om att den kommer att vara en prioriterade genre för streamingbolagen i framtiden. Det ger för lite kulor. Jag fortsätter som förr. Jag köper vinyl, cd, sacd eller högupplösta pcm-filer, mest det senare numer. Jag köper f ö också böcker istället för att låna - det är en del av min livsstil. För mig är det en del av min hobby att äga min musik; katalogisera och systematisera den på mitt sätt helt avhängigt mot t ex Roon. Jag vill sköta mig själv och bestämma min vardag och hur jag använder min musik. Jag får utslag av alla förslag som överöser mig baserade på algoritmer om hur jag lever. Roon, Facebook och Twitter är exempel som är bannlysta hos mig. Undantaget är Instagram som familjen ”krävt” av mig för familjeinfo och mellan nära vänner. 
 

Vad gäller ersättningar så går Qobuz och Tidals ersättningar till skivbolag och/eller musikförlag. De ersätter sedan artisterna. Det är knappast någon hemlighet att det är en spottstyver idag mot hur det har varit. Ljudmässigt märker jag inga skillnader mot att streama ett album från egen NAS eller att spela samma version av nerladdad fil - same, same…

 

Jag tillhör en generation på utdöende med andra vanor och prioriteringar med musik än t ex mina barn. Jag utnyttjar samma teknik men på mitt sätt.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

på mitt sätt helt avhängigt mot t ex Roon.

Jag ska inte säga att du har fel, men du har inte rätt heller! :D Vi väljer givetvis våra egna vägar, men, tro inte att Roon är oflexibelt eller svårt att anpassa.

Det finns massor av metoder att forma upplevelsen via taggar, etiketter, sorteringsordning osv efter vilka kriterier du föredrar. 

Okej, om man inte vill lämna bläddrandet i mappar så är det inte Roon man ska ha, men i (principiellt) alla andra fall kan man få en mycket trivsam upplevelse! :)

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag ska inte säga att du har fel, men du har inte rätt heller!

:think::grinsmilingeyes:

 

Det handlar inte om rätt eller fel. Det handlar om vägval, som du är inne på. Det är ju uppenbart att bl anRoon passar många som är mycket nöjda och det är väl utmärkt. Jag delger bara i vilka banor jag tänker och hur ny teknik kan integreras i min struktur som i stort sett är oförändrad sedan 50 år tillbaka. Jag känner inga behov av att pröjsa för sökstrukturer jag inte har behov av eller redan har. Så enkelt är det. Jag har tagit till mig teknik som streaming, nätverk, separata dacar och liknande. Men katalogisering av min musik klarar jag utmärkt på egen hand.
 

Hur Roon ser ut om 5 eller 10 år vet vi väldigt lite om. Likaså om nya programvaror eller streamingplattformar. Nu poppar t ex Innous upp med eget system. Vad jag tror mig veta är att mitt system funkar även då såvida inte pcm, dsd och vinyl blivit helt passé. Skulle risk för det föreligga får jag väl lägga hårdvara på lager.

Link to comment
Share on other sites

On 2021-08-17 at 14:22, Bebop said:

Jag känner inga behov av att pröjsa för sökstrukturer jag inte har behov av eller redan har. Så enkelt är det

Det har full respekt för. Jag försöker inte sälja på dig Roon, det lär vara fruktlöst... :grimacing: :D 

Varför jag kommenterade var helt enkelt att jag läser mellan raderna att inte bara du, utan även andra, tror att Roon är nåt annat än vad det är. Det betyder inte att det är rätt för alla musikentusiaster, men det är nog ganska få som inte skulle kunna (vilja är en annan sak) forma det till framgång.

 

Det knepiga är att beskriva Roon med så få ord att andra orkar ta del av det, samtidigt som betraktaren ska dra rätt slutsatser av de ord man faktiskt använder. Därför blir det allra enklast att helt enkelt köra en trial-period om man är det minsta nyfiken på upplevelsen. Och, att inte dra förhastade slutsatser av hur man tycker det fungerar. För de allra flesta användningsfall finns alternativ som faktiskt fungerar väl så bra som det man inte hittade från början.

 

Är det "end game" för mjukvaror som utför musikuppspelning? Nä, det tror jag inte alls, och jag tycker personligen att en del utvecklingsinsatser hade man kunnat lägga på hyllan till förmån för andra, men så är det väl med alla "verktyg".

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Det betyder inte att det är rätt för alla musikentusiaster

Jag tror att Roon är ett utmärkt verktyg för den som inte är så noga med katalogisering. De flesta jag känner skulle vara hjälpa av Roons strukturer. Om jag tar ett exempel på hur det kan se ut tar jag ett skapat exempel av avarter jag har sett. Ett särskilt kapitel är albumbilder. I min värld är det oacceptabelt utan albumbilder i bra kvalitet, minst 600 x 600 pixlar. Hur kul,är det att såna här albumbilder? Jag byter dem direkt. Hittar jag ingen så scannar jag bilden.

 

6FEF0C0C-9A02-4769-A67C-6C5CE0DD1CFA.png
 

Om jag tar Charlie Haden som exempel för ARTIST kan det taggas på flera sätt när man rippar eller ladda ner. T ex:

  • Charlie Haden
  • Haden Charlie
  • Haden, Charlie
  • Charlie Haden Trio
  • Charlie Haden Liberation Orchestra
  • Old And New Dreams featuring Charlie Haden
  • Haden Charlie - solo
  • Cherry, Blackwell, Haden, Redman
  • osv…

Ofta utan albumbilder eller i låg upplösning som sagt. Om man vill se alla hans album måste man söka på var och en om det ser ut som ovan. Jag hade fått nervöst sammanbrott. Der blir etter värre om man inte har koll på andra taggar. Det blir också knepigare med länkar till t ex Allmusic (om man har Lumïn). Jag tycker det är kul att fippla med detta så att jag har ordning på mina bibliotek och har lätt att hitta de album man söker. Om man avskyr av hålla ordning på ett strukturerat sätt så är Roon ett utmärkt program. De gör allt detta till en plus lägger till andra sökbegrepp och information. Det handlar om vilka behov man känner.

 

När jag söker på Charlie Haden vill jag ha upp de album som JAG har taggat på honom som huvudartist; inga andra. Hos mig ser det då ut så här (ser att jag får byta bild på ”Always Say Goodbye” - ett löpande arbete pga gamla synder) i bokstavsordning på albumtitel. Det går också söka på senast inspelad (som jag använder som tag på år, inte utgivningsår).

 

CF0AAC65-4D02-4344-9647-AB0EAFB971E3.png

 

Med rätt taggning hamnar jag också rätt när jag ”klickar” på förstoringsglaset i Lumins app, dvs Allmusic för mer info.

 

605C3E10-5F8D-4261-9A6A-59FE191612D1.png
 

eller på artistsidan hos last.fm (också via Lumins app).

 

4C77370D-2D8C-47F4-9DF8-2D6A059BD50A.png
 

Både Allmusic och last.fm har ersatt albumtexterna för mig. Roon har koll på allt detta och mer därtill. Det är ett mycket mångsidigt med många finesser även på teknik-/formatsidan. Men ”mitt” sätt fungerar också - det vill säga för mig.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hemma igen efter 3 veckors semester… skönt!
 

En liten överraskning dök upp när jag startade upp anläggningen. Ny uppdatering av Lumïns firmware till 14.2 som medger Tidal Connect för den som så önskar. Jag vet inte ens vad det är men jag har förstått att det handlar om att streama från moln…

 

Mer intressant för egen del är att man nu släpper på radiostationer som i huvudsak sänder 16/44,1 eller 16/48. Kanalen ”Mother Earth” sänder t o m i 24/96.

A0378633-D4F5-4348-AE83-645947F09A6F.png

Där finns även betalkanaler som t ex Jazzgroove men där ser det ut att vara AAC 320

 

BC47E595-2519-43BF-9004-BB124C2673FB.png

 

Om alla har samma upplösning har jag inte kollat. Spelar just nu Naims jazzkanal. Där visar displayen 16/44.1 (som jag konverterar till 24/176,4 i Lumïn). Jag kan inte ”leda i bevis” att grundfilen som sänds ut håller samma upplösning men det låter hursomhelst utmärkt. En del spår låter å andra sidan förbannat illa. Om det är upplösningen eller inspelningen låter jag vara osagt.

 

D97C7363-DB45-49A3-BEDD-8813064C10A1.png
 

Jag är ingen frekvent radiolyssnare av musik men det finns tillfällen där det kan passa som lite bakgrundsmusik så klart. Det intressantaste med denna utveckling tycker jag är att det möjliggör live-konserter i högre upplösning och kvalitet. Något för P2 att fundera på. BBC har hakat på spåret men endast för bosatta i Storbritannien (filtreras via IP-adresser). Då kan det t o m bli intressant att banda konserter i realtid.

 

För att få tillgång till radiokanalerna krävs bara tre saker:

 

- Du måste ”signa upp” hos TuneIn. Där kan du också välja andra kanaler typ P1, P2 osv.

- Logga sedan in på TuneIn i Lumins app (”Internet radio settings”), se bild nedan.
- Säkerställ att du har firmware 14.2 och luminapp 7.07 (görs med automatik om du har ”Check for Firmware Updates” checkad (se nedan). Det tog 2 minuter och allt sköter sig utan handpåläggning.

 

706D2DA8-A9AC-459B-97FF-C53120B1B3A1.png

- När allt är gjort går man in på ”Internet Radio Settings” igen och uppdaterar radiokanalerna. Du hittar dem sedan under ”antenn-loggan” överst som framgår på bild 3 ovan.

Link to comment
Share on other sites

Schysst att de plockat in FLAC-kanaler. Hur "väl" integrerat är det i Lumin med t.ex. Radio Paradise?

I Roon finns FLAC-strömmen som val, men det är (har iaf varit) lite skakigt med metadata-presentationen ibland. Tyvärr har man inte gjort någon full integration som t.ex- Bluesound gjort, med fullt metadatastöd inkl omslag och artistfoton. 

 

Jo, just det.. Tidal Connect är en funktion som gör att Lumin själva inte behöver "bygga" ett gränssnitt för Tidals utbud, utan man kan göra sitt urval i Tidals egen app på tablet/pc och sedan skicka "lyssna till"-listan till själva grunkan som skall spela upp strömmen.

Alltså same, same som Spotify Connect...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Hur "väl" integrerat är det i Lumin med t.ex. Radio Paradise?

Jag har för lite erfarenhet än och inget att jämföra med men man för Radio Paradise ser man både albumbild, låt och upplösning och vid nästa låt växlar albumbild som om jag spelat från en spellista. För Naims radio får man ingen info om vad som spelas. Där ligger loggan kvar med endast info om upplösningen. Exempel:

6F77E33D-A546-4CC0-8CE2-CEC8D5158019.png

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Bebop said:

Jag har för lite erfarenhet än och inget att jämföra med men man för Radio Paradise ser man både albumbild, låt och upplösning och vid nästa låt växlar albumbild som om jag spelat från en spellista.

 

Jag har samma upplägg i min Innuos med de val du har av Radio Paradise sen har jag 4 underkategorier på varje del.

 

Screenshot_20210926-152825.thumb.png.0b4a9867025efab07b561a0f4844c6f9.png

 

Den interaktiva streamen kan jag själv hoppa framåt i det som spelas.

 

Innuos har en bättre implementering än Roon har på FLAC kanaler men LINN:s kanaler är helt utan info vad som spelas precis som Lumin. I Sense appen kan man när man spelar Radio Paradise klicka på förstoringsglaset och söka i Qobuz på låten som spelas och lätt lägga till albumet i sitt egna bibliotek riktigt smidigt.

@AlfaGTV

Link to comment
Share on other sites

  • Bebop changed the title to Från Bebops hifi-horisont

Äntligen har jag fått hem mina slutsteg igen efter ca 8 veckor varav 3 av dessa får skyllas på vår semesterresa. Det som hände var att ett rör kortslöt på ett elakt sätt som utöver brunna säkringar skapade ett överslag i autobiasfunktionen som slog ut en transistor. Det fixade Stylus VTL-reparatör på några timmar. Det är ovanligt att ett rör lämnar in på det här sättet med VTL.  Det är första gången under mina 15 VTL-år. Det normala är att steget "talar" om när det är dags att byta rör. Men här hände något mer drastiskt med röret.

 

DSC_0239~2.JPG

 

För säkerhets skull beslutade jag att byta alla rör i båda slutstegen. Matchade sådana (Tung-Sol) fanns i mitt "lager" inköpta för ett år sedan. Det var en helt ny version av Tung-Sols 6550-rör som introducerades under pandemin, sas det, som fått fina lovord.

 

Det som hände var att det blixtrade till i båda stegen och säkringar, både inre och yttre gick. Båda stegen åkte till verkstaden inklusive rören som var den misstänkta orsaken. Det var en lättnad att få beskedet att slutstegen var intakta. Däremot meddelades att rören inte levde !upp mot specarna.

 

Verkstan testade några av dem. Förstärkningsmässigt var de ok (vilket även jag kunde se med min rörprovare). Däremot klarade de inte de spänningar som krävs. De löste ut strax under 400 volt. Drivspänningen i mina steg är tydligen 590 volt.

 

VTL rekommenderar för närvarande Elektro Harmonix 6550 och nu sitter det sådana i och det är ett jäkla drag i rummet igen. Så kan det gå när man ger sig ut på egna resor som inte har fått tummen upp av tillverkaren. Nu har jag istället en liten process med den tyska leverantören av rören. Garantin har gått ut men jag räknar med någon form av goodwill-kompensation.

 

Idag har jag spelat musik som det var länge sedan jag hade på. Count Basies Big Band med Ella Fitzgerald från rippad remastrade cd via Lumïn på hög volym vilket är ett måste för den här typen av musik, tycker jag. Dynamik, klipp, "klarhet" och ljudbild "to die for". :winktongue:
 

1C857A76-612E-4E7B-B475-2FDF5C84CE0F.png

 

Nu är det gott att leva igen... :satisfied: Och det skall bli ännu bättre. En plats i hyllan är tom och väntar på leverans.:65:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

Äntligen har jag fått hem mina slutsteg igen efter ca 8 veckor varav 3 av dessa får skyllas på vår semesterresa. Det som hände var att ett rör kortslöt på ett elakt sätt som utöver brunna säkringar skapade ett överslag i autobiasfunktionen som slog ut en transistor. Det fixade Stylus VTL-reparatör på några timmar. Det är ovanligt att ett rör lämnar in på det här sättet med VTL.  Det är första gången under mina 15 VTL-år. Det normala är att steget "talar" om när det är dags att byta rör. Men här hände något mer drastiskt med röret.

 

DSC_0239~2.JPG

 

För säkerhets skull beslutade jag att byta alla rör i båda slutstegen. Matchade sådana (Tung-Sol) fanns i mitt "lager" inköpta för ett år sedan. Det var en helt ny version av Tung-Sols 6550-rör som introducerades under pandemin, sas det, som fått fina lovord.

 

Det som hände var att det blixtrade till i båda stegen och säkringar, både inre och yttre gick. Båda stegen åkte till verkstaden inklusive rören som var den misstänkta orsaken. Det var en lättnad att få beskedet att slutstegen var intakta. Däremot meddelades att rören inte levde !upp mot specarna.

 

Verkstan testade några av dem. Förstärkningsmässigt var de ok (vilket även jag kunde se med min rörprovare). Däremot klarade de inte de spänningar som krävs. De löste ut strax under 400 volt. Drivspänningen i mina steg är tydligen 590 volt.

 

VTL rekommenderar för närvarande Elektro Harmonix 6550 och nu sitter det sådana i och det är ett jäkla drag i rummet igen. Så kan det gå när man ger sig ut på egna resor som inte har fått tummen upp av tillverkaren. Nu har jag istället en liten process med den tyska leverantören av rören. Garantin har gått ut men jag räknar med någon form av goodwill-kompensation.

 

Idag har jag spelat musik som det var länge sedan jag hade på. Count Basies Big Band med Ella Fitzgerald från rippad remastrade cd via Lumïn på hög volym vilket är ett måste för den här typen av musik, tycker jag. Dynamik, klipp, "klarhet" och ljudbild "to die for". :winktongue:
 

1C857A76-612E-4E7B-B475-2FDF5C84CE0F.png

 

Nu är det gott att leva igen... :satisfied: Och det skall bli ännu bättre. En plats i hyllan är tom och väntar på leverans.:65:

Måste vara härligt o få live musik nivåer i hemmet. :monkey-hear-no-evil:

Undrar vad det är för pryl du siktat in dig på?

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, magnuskan said:

Måste vara härligt o få live musik nivåer i hemmet. :monkey-hear-no-evil:

Riktigt live-nivå är det inte men det ger ändå den känslan. Just nu spelar jag Al DiMeola från 1977. Det är musik som fortfarande håller i min värld.

 

23970453-24C3-4C33-A62E-E8CF9F70ECA9.jpeg
 

Jag mätte från lyssningsposition där mätaren visar följande på låt 2 sidan A.

 

DD2949A3-91AF-413C-AE50-C173B1C0049A.png

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Bebop said:

Jag mätte från lyssningsposition där mätaren visar följande på låt 2 sidan A.

Så högt spelar jag sällan numera eftersom hon är hemma nästan jämt, men det finns stunder nar jag rockar loss och tror att det då är ytterligare ett antal db upp, osäker där? Men ganska högt är det dock!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Bebop said:

Idag har jag spelat musik som det var länge sedan jag hade på. Count Basies Big Band med Ella Fitzgerald från rippad remastrade cd via Lumïn på hög volym vilket är ett måste för den här typen av musik, tycker jag. Dynamik, klipp, "klarhet" och ljudbild "to die for". :winktongue:

 

Japp! :thumbsup: Och med nästan all annan musik! :winking:

 

 

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Bebop said:

Riktigt live-nivå är det inte men det ger ändå den känslan. Just nu spelar jag Al DiMeola från 1977. Det är musik som fortfarande håller i min värld.

 

23970453-24C3-4C33-A62E-E8CF9F70ECA9.jpeg
 

Jag mätte från lyssningsposition där mätaren visar följande på låt 2 sidan A.

 

DD2949A3-91AF-413C-AE50-C173B1C0049A.png

93 Db är ganska högt om nu mätningen stämmer. Har du en telefonapp och mäter från där du sitter?

 

Jag som har tinnitus och ett väldigt känsligt vänsteröra kan inte spela alls på den nivån.  Blev förvärrat för ett par år

sedan på en Ulf Lundell konsert. Man drar sig ju gärna nära när det är bra och så får man tyvärr ibland betala ett högt

pris med ringande och sämre hörsel. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, magnuskan said:

93 Db är ganska högt om nu mätningen stämmer.

Det är ett peakvärde. Medel är 90 dB som framgår nedan på bilden, alltså halva ljudnivån mot 93 dB. 
 

Peppar, peppar men jag har fortfarande utmärkt hörsel men jag har alltid varit noga med att skydda min hörsel med kåpor vid gräsklippning, vid fabriksbesök, arbete med cirkelsågar osv. Jag använder inte heller öronbudds eller hörlurar. 90 dB musik tror jag inte är skadligt. 
 

Som jag skrev är det mätt från lyssningsposition med iPad Jag tror den stämmer rätt bra. Jag har en handmätare också som visar samma värden.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bebop said:

90 dB musik tror jag inte är skadligt. 

Forskning visar att musik/ljud som man upplever som behagligt eller njutningsfullt kan man spela väldigt högt utan att det medför skador, medan musik/ljud som man upplever som obehagligt och/eller stressande kan orsak skador vid relativt låga nivåer. 
 

så njuter du är det bara att brassa på

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Neve said:

så njuter du är det bara att brassa på

Jag brassar naturligtvis inte på alltid. Det handlar mycket om situationen, vilken musik, om jag är ensam i huset, aktiv eller strölyssning.

 

Men det finns musik som låter tafatt i låga till medelnivåer. Symfonisk musik, storbandsjazz och en del fusion är exempel på det. En stråkkvartett, pianotrio, sing&songwriter är exempel på musik som mår bättre i lite lägre nivåer, tycker jag.

11 hours ago, Neve said:

musik/ljud som man upplever som obehagligt

Jag har varit inne på detta i andra trådar. Att spela högt kräver att högtalarna klarar av det utan att lägga till en massa distorsion eller platta till dynamiken, att musiken släpper loss hela vägen. För det brukar även krävas kraftfulla förstärkare och inte minst ett bra rum så att inte rummet kommer i självsväng och att vissa frekvenser inte klingar ut vilket skapar en kakafoni av oljud. Man får s a s kisa med öronen för att stå ut. Innan jag fick mitt rum akustikfixat var det en plåga att spela musik med lite högre volym. En del album var näst intill ospelbara även i modesta volymer. Jag hade en peak på 18 dB vid 47 Hz. Provade ett par Harbeth HL5. Då var det rätt ok. De förmådde inte sätta igång rummets negativa sidor.
 

Jag har haft flera Dynaudiohögtalare i min ”karriär”; Contour 1.8 Mk II, Contour 3.3, Confidence C2 respektive C4 och nu Evidence Temptation. Alla har mer eller mindre samma ljudsignatur men det är först med C4 och Temptation jag kunde spela ut ordentligt som jag vill det skall låta utan att det känns ansträngt eller orent. Dessutom kastar de ut en helt annan ljudbild än vad mindre högtalare oftast mäktar med. De sätter också ett högre tryck i rummet så man får vara på sin vakt att fixa till akustiken om så är fallet. Annars är det att kasta pengarna i sjön. Det går inte fixa med tweaks, kablar eller annan förstärkare. I mitt fall var det omöjligt att spela ut innan jag fick mitt rum fixat vilket är en av de minst kostsamma investeringar jag har gjort.

 

Bor man i lägenhet och inte kan dra på eller fixa med rummen får man kompromissa. Jag har haft en sådan period också. Då är det svårt att få ut potentialen ur den typen av högtalare jag har. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det har kommit en välkommen nyhet till Lumïn. Nu kan man få ”inlay booklet” till sina album direkt i appen. Än så länge finns den inte upplagd på alla album, dessvärre. Exakt vem som styr detta vet jag inte. En del säger att det är skivbolagen. Det är ju de som gör filerna tillgängliga för bl a Qobuz. Andra menar att det är Qobuz som måste göra de tillgängliga efter lite handpåläggning. Det verkar som det är fler booklets upplagda för klassiskt och jazz(?) De brukar i och för sig ha mer genomarbetade booklets med mer information än t ex pop/rock, framför allt klassisk musik. Förhoppnings fylls de på efter hand. Så här går det till.

 

1. Markera det album du vill spela eller kolla och håll det intryckt med ett finger.

2. Nu kommer en meny upp som syns på bilden nedan.

 

96B9757E-4668-4131-974F-9190A036E215.png


3. Om man klickar på förstoringsglaset kommer man till Allmusic.com för albumet respektive artisten. Trycker man på ”i”-ringen kommer man på motsvarande sätt till ”Last.fm”

4. Nyheten är att om det finns en ”pdf-booklet” så ser man det längst ner i menyn. Om man trycker på den så kommer albumet upp och man kan läsa informationen. 


BAACA2F3-9CF6-435A-A8C9-F315D1118906.png

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Bebop said:

Exakt vem som styr detta vet jag inte. En del säger att det är skivbolagen.

Jag frågade Qobuz om booklets och vad/vem som ligger bakom avsaknaden av dessa på många titlar. Svaret kom snabbt och jag antar att detta är giltigt även för Tidal.

 

The booklet depends on the supplier. It's an ongoing war for us to get this booklet and I think it's going to get harder and harder. The CD market is down and this booklet comes with that product. I'm not sure the booklet will exist in a market without physical content. But this is not the end so let's keep getting it :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Jag har en liten nyhet som främst är riktade till Lumin-ägare men applicerbara hos alla som har Tune In.

 

Jag spelar radio via Tune-In som stöds av många streamers. Det jag lyssnar på där är främst P2. Jag tycker det låtit rätt dåligt för att inte säga illa. Jag kontaktade Sveriges Radio och ondgjorde mig över kvaliteten och frågor kring deras framtida kvalitetsambitioner. Jag fick snabbt svar och en länk som har högre kvalitet än basutbudet på Tune-In som oftast tycks vara MP3 128 eller lägre. I länken nedan sänder man AAC 320 kbps som är ungefär halva cd-upplösningen. Med tanke på frekvensomfånget på Sveriges Radios bästa sändningar ligger på ca 40-14,000 Hz (om inget ändrats sedan några år) kommer man rätt lång med AAC 320 kbps. I följande länk (URL) sker utsändningen med just AAC 320 kbps. 
 

https://http-live.sr.se/p2musik-aac-320

 

Så här svarare de:

Den riktiga länken till P2 i 320 kbps AAC hoppas jag fungerar bättre hos dig! Denna "finsmakar-ljudström" ingår inte i vårt ordinarie utbud, t ex i våra mobilappar, men om du söker på nätet efter exempelvis p2 320 kbps, direktlänkar sveriges radio, eller p2 hög bitrate så hitta du till den. Sprid gärna länken till andra intresserade!

 

Nästa problem var att få in den URL-adressen till Tune-In. Jag kontaktade Lumin i Hongkong via Audiophilestyle och skickade AAC-länken till dem. Inom 24 timmar fick jag följande svar plus ett meddelande med en länk.

 

I have made a custom firmware for you.  It will recognize the TuneIn link for Sveriges Radio P2 and use the AAC-320 link instead.

När jag bekräftade att det fungerade la Lumin ut ny information på sin tråd på Audiophilestyle.com

Now that ”Bebop” has verified it's working for him, this change will go into next public firmware release, so it is not introducing additional complexity to version control, he can enjoy future firmware upgrades, and other users who happen to listen to this particular radio station will get higher quality.

 

Fantastisk service. Det låter avgjort mycket bättre än tidigare. Det är en helt annan dynamik och glitter i återgivningen. Framför allt vid direktsändningar. Det innebär att alla som har Lumin kan avnjuta högre sändningskvalitet från P2 från nästa allmänna firmware-uppgradering. Jag är osäker på om en sådan redan gjorts. Man kan också gå in på Tune-In och lägga in länken som URL men risken är att man får göra om det efter varje firmware-uppgradering av streamern.

 

Så här ser det ut nu när jag spelar P2 med AAC som Lumin läser som 16/48 i fönstret ovan till vänster på skärmbilden. Danska radions P2 sänder MP3 320 kbps.

 

DFB79C02-2BB0-4AD9-ADB2-0486D18818EF.png

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...