Jump to content

Från Bebops hifi-horisont


Bebop

Recommended Posts

On 2020-06-01 at 17:22, Bebop said:

Sorry, Qobuz is not available in your country.

Jag har haft kontakt med Quboz (David Craff) angående Norden. Quboz har en egen tråd på Audiophilestyle men jag kontaktade honom via meddelande med frågor. Han svarar bl a så här:

 

The launch in the Nordic countries is on the agenda so let's cross our fingers together to make it happen. Logically this should happen with the Studio Premier subscription at EUR 14.99.
 

Han skrev också att de håller på som bäst att få till lanseringen i USA och att det är lite knökigare att få till än vad folk i allmänhet tror. Om allt går som det är tänkt kommer Norden att kopplas upp under 2021. Dessutom skrev han att bästa sättet idag för oss är att anmäla sig via någon i godkänt land. Han nämnde då att tidigare gick det via VPN men det luckan har de täppt igen. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Vi har ett par medlemmar som är duktiga på få igång skallen med nya funderingar. I det längsta försöker jag stå emot eftersom jag är skeptisk till en hel del prylar. Exempel på det är switchar och ethernetkablar. @VoicesInMyHead provade satte in en switch och märkte i sammanhanget hörbara skillnader till det bästa. @octavia rs är också skriver också om positiva resultat men är kanske lite mer tveksam kring kablars påverkan. Men har utgår ju då inte från out of the-box sortimentet ändå. Sen har vi @AlfaGTV med sina breda tester och erfarenheter. Det är min skäl inte lätt att sitta oberörd.Jag läste vad Archimago hade att säga i ämnet och en del tester. Kan alla dessa ha fel och bara jag har rätt...:1916597504_lyingface:

 

Herrarna ovan har haft så pass stort inflytande på mig att jag drog till min hifi-handlare utanför Karlshamn och pratade i ämnet med dem och lånade hem lite grejor. Jag fick med mig en switch som jag läst en hel del om. Säljarna tyckte jag skulle prova 3 olika kablar till vilket jag försökte motsätta mig. "Det är ju bara ettor och nollor" ungefär. Jag tog dock med mig en bukett och jämförde. Testet slutade med att jag köpte följande askar med innehåll.

 

Förpackningarna.jpg

 

I den svarta boxen låg en English Electric Switch8. Företaget ägs av kabeltillverkaren Chord. 

 

English Electric Switch8.jpg

 

Chord gör ingen hemlighet av att switchen bygger på en OEM-switch som de sedan byggt en proffsig låda till och lagt till en högkvalitativ nätdel till (switchad högfrekvent nätdel). Enligt besked kan man inte ha en linjär nätdel till den här typen av konstruktion. Konkurrenten Nuprime har också en switch som till synes är samma konstruktion (Nuprime Omnia SW-8). Så här ser innanmätet ut (googlat på nätet).

 

Innanmäte.jpeg

 

Den har en ingång plus 8 utgångar.

 

Ingångar.jpg

 

Framtill finns små ledlampor, ungefär som knapphållshuvud, som indikerar var som är igång och inkopplat.

 

Dioder.jpg

 

En liten söt apparat som får plats bakom Lumins nätverksbrygga.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Bebop said:

Chord gör ingen hemlighet av att switchen bygger på en OEM-switch som de sedan byggt en proffsig låda till och lagt till en högkvalitativ nätdel till (switchad högfrekvent nätdel). Enligt besked kan man inte ha en linjär nätdel till den här typen av konstruktion.

 

Sa man varför man inte skulle kunna ha linjär nätdel?

 

Hitta svaret. Kan du lägga upp ett foto på vilken PSU de skickar med?

 

Switches require high speed power supplies so we could not opt for a linear power source due to their speed limitations. We set about improving the power signal by using an extremely high-quality wall supply. This clean supply permits an optimum quality network signal, driven by high-accuracy TCXO clock technology.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kan detta verkligen göra skillnad. Efter att ha läst en artikel på Hifi News om switchars roll hade jag inte jättehöga förväntningar. De menar att om man har sätter in en switch till en streamer/brygga och en dsp/dac som genererar mycket skräp och jitter så kan man inte räkna med några stora effekter. Det låter ju logiskt. Samtidigt skrev de om man har en bra nätverksbrygga som klockar signalen och en dsp/dac som har galvanisk avkoppling av restströmsprodukter, så är det heller inte säkert att man upplever några större skillnader. Har man dessutom en ren signal in så är den ju redan ren och kanske heller inte gör så mycket nytta.

 

Så var finns min anläggning i detta?

 

För det första så kopplade jag in den i witchen i nätverkets slut, dvs alldeles intill nätverksbryggan. Från switchen in till Lumin. Jag valde att börja med den dyraste eller finaste kabeln och körde en spellista med utvald med musik som jag känner väl och sedan fram och tillbaka. Det är bara att sträcka vapen. Det var skillnad. Inte gigantisk för fullt ut hörbart. Det blir fastare på något sätt och mindre ringningar runt cymbaler, renare sibilanter. 

 

Frågan var bara om även kablarna kunde göra skillnader. Jag provade även de andra två som var rätt lika och skulle det stå mellan de hade jag köpt den billigare. Men jag fastnade för den finare kabeln. Det lät faktiskt bättre. Jag begriper inte varför. Chord försöker beskriva det på sin hemsida men jag vet inte... kanske de har rätt. Hur som helst tyckte jag att den gjorde skillnad.

 

Chord Epic.jpg

 

Kabeln kommer också från Chord och heter Epic. 

 

Jag är mycket nöjd. Min digitala lyssning har lyfts ett snäpp till. Ett stort tack till @VoicesInMyHead, @AlfaGTV och @octavia rs. Ert intresse och engagemang smittade av sig (denna gång).

 

En fråga är om det hade räckt med en enklare och billigare switch typ Netgear eller en dyrare. Jag vet inte. Om man läser Archimago så säger han ungefär så här:

 

En digital signal består av ettor och nollor som skickas paketvis i ett nät. För detta krävs spänning och en ström. Vad switchen gör är att ta bort dessa restprodukter och skicka in bitperfekta digitala paket till mottagaren utan att tillföra något skräp. Det finns enklare switchar gjorda för IT-industrin som inte klarar detta fullt ut och det är heller inte det viktiga. Sedan finns det switchar som är framtagna mer för audio och bild. Där ställs det lite högra krav. Detta har sedan hifi-industrin hakat på och skapat en massa kvasiargument för att få oss att lägga ännu mer pengar på switchar. När den digitala signalen är ren så är uppgiften klar och det behövs inget extra lull-lull. '

 

Om och hur mycket lull-lull det finns i denna switch vet jag inte. Den känns rätt och jag har fått valuta för inköpet tycker jag.

 

För den som vill läsa mer om just denna switch hänvisar jag till följande länkar:

https://englishelectric.uk/

https://chord.co.uk/wp-content/uploads/2020/08/HIFI185-EnglishElectric_HR.pdf

https://www.the-ear.net/review-hardware/english-electric-8switch-network-switch

Link to comment
Share on other sites

Kul! Grattis @Bebop

 

Ibland (oftast) är det roligare att bara lyssna än att gå efter mätningar och de vetenskapliga "bevisen". Sen så får man väl ta allt lite för vad det är och lägga sig på en vettig nivå med saker och ting, men så länge man hör skillnad och tycker att det blir till det bättre så känns det ju rätt att investera.

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, octavia rs said:

Kan du lägga upp ett foto på vilken PSU de skickar med?

Voilà!

De skriver också följande:

External Power: 5VDC at 1A Max. 5W. The power adaptor meets 2 X MOPP isolation regulation, which is highest level in medical grade, and has ultra low leakage current (<100μA)

 

Nätbula.jpg

 

Switchad nätdel.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Kul @Bebop!

 

1 hour ago, Bebop said:

Kan detta verkligen göra skillnad.

 

Det blir fastare på något sätt och mindre ringningar runt cymbaler, renare sibilanter. 

 

 

Detta är ju viktiga egenskaper som jag tycker är bland det sämsta med det digitala mediet. Att det går att putsa på och putta åt rätt håll är bra.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag bytte min switchade nätdel på min switch (melco s100) mot en LPS  (SBooster) och det gjorde stor skillnad på ljudet, större ljudbild, tystare bakgrund.

Jag tror inte på att man måste ha en switchad nätdel till en nätverksswitch lika lite som jag tror att poströstning i USA inbjuder till valfusk

 

tommy 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, VoicesInMyHead said:

Ibland (oftast) är det roligare att bara lyssna än att gå efter mätningar och de vetenskapliga "bevisen".

Där skiljer vi oss lite. Jag är tveksam tillverkare som använder vanligt ”marketing bullshit”. Jag vill ändå ha något logik att hänga upp det på utan överdrifter. Varför menar t ex en kabeltillverkare att deras produkter sticker ut? Transparent har en story, likaså Cardas, Nordost och Siltech men alltför många tycker jag bara svamlar. De försöker få oss åt lägga ut stora pengar med bara ett argument ”lyssna” och använder design för att få oss att smälta. Det är lite konspirationsteori men jag är yrkesskadad väl medveten och skyldig över hur det byggs upp stories på marknads- och kommunikationsavdelningar. Många gånger i konflikt med utvecklingsingenjörer som inte köper alla argument pga överdrifter.

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Bebop said:

De försöker få oss åt lägga ut stora pengar med bara ett argument ”lyssna” och använder design för att få oss att smälta

 

Fast nu förstår jag inte riktigt vad du lägger för värdering i ordet "lyssna", det betyder ju "lyssna och gör din egen bedömning". Jag tror aldrig jag läst en teknisk specifikation på en kabel och förstått vad som menas, det tycker jag känns sjukt ointressant och med marknadsföring så får man ju såklart läsa mellan raderna, det gäller väl det mesta, även utanför hifi världen?

 

Själv sitter jag här och är fortsatt sjukt förvånad över dessa (ändå relativt billiga) Vertere Redline kablar som jag köpte för ett tag sedan, allt jag kopplar in dem till låter annorlunda och "roligare" i brist på bättre ord. Det kanske inte är för alla, men de passar mig som handen i handsken. Jag är väldigt glad att jag lyssnade.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Hans-Tommy said:

Jag tror inte på att man måste ha en switchad nätdel till en nätverksswitch

Har även Melco omklockning typ high-accuracy TCXO clock technology. Om nu English Electricity påstår att det har betydelse räcker det inte med att tro att de har fel i min värld. Generellt sett är jag tveksam till forumspecialister world wide med alla deras tips. Jag kontaktar hellre tillverkarna som jag tror besitter större kunskaper. Jag skall fråga Chord och be dem utveckla sina argument. Jag tror att det är en myt att linjära nätdelar alltid är bättre än switchade. Jag hör aldrig någon som på allvar vill byta de switchade nätdelarna i Chords förstärkare. 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Bebop said:

Jag tror att det är en myt att linjära nätdelar alltid är bättre än switchade.

Som jag skrev i någon annan tråd finns det för och nackdelar med de flesta teknologier. Resultatet beror på applikationsområdet och hur väl utförd konstruktion och implementation är gjord. En bra nätdel är en bra nätdel oavsett om den är linjär eller switchad.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, VoicesInMyHead said:

Fast nu förstår jag inte riktigt vad du lägger för värdering i ordet "lyssna", det betyder ju "lyssna och gör din egen bedömning"

Grejen är att våra omdömen påverkas av det vi ser (design), vad som skrivs, vad som sägs och av varumärken. Det gäller mig också. 
 

Idealt skulle jag be grannen att koppla in och att jag sedan ger omdömen utan att veta vad det är jag lyssnar på. Om du provar, säg 3 apparater, har det påverkas många gånger omdömena i vilken ordning de görs. Rimligtvis borde ju det neutrala resultatet bli detsamma men så är det inte. Det beror också lite på hur stora skillnaderna är plus våra förväntningar. Vi kan bygga upp omedvetna spärrar likväl som omedvetna öppningar eftersom vi önskar en förändring. Vi är rätt så kluriga skapelser som inte alltid är så funktionella och rationella som vi inbillar oss. En del är bättre än andra dock.

 

I Fråga Lund talades det om smak, om t ex vinprovare har bättre smak än andra. I själva verket har tester visar att de inte är några supersmakare. Däremot har de i allmänhet bättre smakminne. Så kan det vara med lyssning också inbillar jag mig. Vissa kommer ihåg lyssningsintryck böttre än andra så det finns inte bara en sanning.

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Bebop said:

Den känns rätt och jag har fått valuta för inköpet tycker jag.

Grattis @Bebop till att ha hittat en detalj som tillför än mer välljud i vad som verkar vara en helt fantastisk anläggning!

 

För en evighet sen (den 15 januari i år) var jag på en demo hos @Akkelis Audio, där instereo först visade en kommande strömlist från Chord. Därefter demonstrerades lite Chord-strömkablar och avslutande byttes Netgear-switchen ut mot EE 8Switch. Det fanns som jag upplevde det noterbara men ibland små skillnader (de flesta positiva) vid byte av strömprodukterna, men det stora välljuds-lyftet kom vid byte till 8Switch. Det var synd att det bytet gjordes så sent under de två timmarna och att nästa grupp stod och väntade för den gav mersmak. Hur den står sig i konkurrensen mot andra audiofilswitchar vet jag inte, men det verkar vara ett område som inte ska lämnas åt slumpen.

Edited by Ivery
Stavfel
Link to comment
Share on other sites

On 2020-10-14 at 20:05, Bebop said:

Har även Melco omklockning typ high-accuracy TCXO clock technology. Om nu English Electricity påstår att det har betydelse räcker det inte med att tro att de har fel i min värld. Generellt sett är jag tveksam till forumspecialister world wide med alla deras tips. Jag kontaktar hellre tillverkarna som jag tror besitter större kunskaper. Jag skall fråga Chord och be dem utveckla sina argument. Jag tror att det är en myt att linjära nätdelar alltid är bättre än switchade. Jag hör aldrig någon som på allvar vill byta de switchade nätdelarna i Chords förstärkare. 

Jag provade ju S-Booster till min Chord Qutest och upptäckte så småningom att transienterna tappade. Allt blev mjukt och runt. Tillbaka till original nätdel således.

Link to comment
Share on other sites

Hej

när det gäller om LPS är bättre än switchade nätdelar tror jag att det beror på vem som konstruerat nätdelarna, Emmlabs tex kör ju med switchade nätdelar. Melco S100 har ju blivit testat och där använde de LPS från Paul Hynes se länk https://audiophilestyle.com/ca/reviews/uptone-audio-etherregen-review-and-comparison-r887/

/ Tommy 

Link to comment
Share on other sites

On 2020-10-14 at 18:06, octavia rs said:

 

Sa man varför man inte skulle kunna ha linjär nätdel?

 

Hitta svaret. Kan du lägga upp ett foto på vilken PSU de skickar med?

 

Switches require high speed power supplies so we could not opt for a linear power source due to their speed limitations. We set about improving the power signal by using an extremely high-quality wall supply. This clean supply permits an optimum quality network signal, driven by high-accuracy TCXO clock technology.

Förstår inte logiken i detta, skulle "hastigheten" på strömförsörjningen påverka switchen?

Visst om det är en switchad strömförsörjning, men vad har en rejält glättad och stabbad linjär strömförsörjning för "hastighet"?

Finns det bättre strömförsörjning än ett rejält batteri? Vad har då ett batteri för "hastighet"?

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, LPL said:

Förstår inte logiken i detta, skulle "hastigheten" på strömförsörjningen påverka switchen?

Jag kan inget om det, men det de hävdar är att den temperature-compensated “crystal” oscillators - TXCO de använder funkar inte så bra med linjära nätdelar. Det är den lilla tingesten som sitter under switchens huvudkort på bilden i tidigare inlägg. Jag har skickat frågan till Chord men har inte fått svar ännu.

 

Det är den här typen av oscillator som beskrivs här: https://www.electronicproducts.com/the-rise-of-the-super-tcxos/#

Link to comment
Share on other sites

Kan det vara så enkelt att deras TCXO är överkänslig för eventuellt 50Hz rippel som kan komma från linjära nätdelar? 

Switchade nätdelar arbetar som bekant med högre frekvenser. Det är kanske just detta de menar med "high speed"

Link to comment
Share on other sites

Jo de menar förmodligen frequency men skriver speed, säkert marknadsavdelningen som har finslipat texten:1454358488_beamingfacewithsmilingeyes:

 

Om det är så att klockan är överkänslig mot 50 Hz och den linjära strömförsörjningen är undermålig så blir det säkerligen bättre med en switchad nätdel av god kvalitet.

 

Men detta låter bara för dumt...

"Switches require high speed power supplies so we could not opt for a linear power source due to their speed limitations."

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, LPL said:

Men detta låter bara för dumt...

"Switches require high speed power supplies so we could not opt for a linear power source due to their speed limitations."

 

Jag är rätt säker på att de menar "speed" för de har inget med att det behövs en nätdel med hög switch frekvens. Digitala produkter med processorer, minnen m.m. ändrar sin strömförbrukningen väldigt hastigt vilket kräver en nätdel som snabbt kan lämna mer ström och även stabilisera sig på rätt volt snabbt.

 

Digitala burkar brukar prestera bäst med nätdelar som har lågt ripple, hög PSRR och hög bandbredd som Paul Haynes tex.

Noise voltage < 0.5 nanovolts root Hz

Operating Bandwidth > 300 Mhz

Supply line rejection > 80 dB DC to 100 KHz

Output impedance < 3 milliohms DC to 100 KHz

Transient response and settling time < 100 nanoseconds

 

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, AlfaGTV said:

Det är väl i första hand impedansen som skiljer batterier, linjära och switchade? (och att switchade kan lämna mycket mera ström trots små, lätta och enkla konstruktioner)

 

43 minutes ago, octavia rs said:

 

Jag är rätt säker på att de menar "speed" för de har inget med att det behövs en nätdel med hög switch frekvens. Digitala produkter med processorer, minnen m.m. ändrar sin strömförbrukningen väldigt hastigt vilket kräver en nätdel som snabbt kan lämna mer ström och även stabilisera sig på rätt volt snabbt.

Visst, men hur strömkrävande är en klocka som TCXO? Den lär ju knappast sluka i sig massor under ytterst snabba förlopp.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Digitala burkar brukar prestera bäst med nätdelar som har lågt ripple, hög PSRR och hög bandbredd som Paul Haynes tex.

Noise voltage < 0.5 nanovolts root Hz

Operating Bandwidth > 300 Mhz

Supply line rejection > 80 dB DC to 100 KHz

Output impedance < 3 milliohms DC to 100 KHz

Transient response and settling time < 100 nanoseconds

Håller i stort med, som jag ser det har en optimal strömförsörjning så låg utimpedans som möjligt, hög PSSR, lågt rippel, inga transiter/spikar och håller konstant spänning oavsett belastning.

 

56 minutes ago, AlfaGTV said:

switchade kan lämna mycket mera ström trots små, lätta och enkla konstruktioner

Helt klart men jag vet inte om jag skulle säga att switchade konstruktioner är enklare än linjära

 

40 minutes ago, triomio said:

Visst, men hur strömkrävande är en klocka som TCXO? Den lär ju knappast sluka i sig massor under ytterst snabba förlopp.

Instämmer, tycker det låter som något konstigt i konstruktionen om strömförbrukningen ska pulsera i hög frekvens från en klocka eller hel switch för den delen till och från en extern strömförsörjning. En vettig konstruktion buffrar spänningen/energin så nära förbrukaren som möjligt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...