Jump to content

Från Bebops hifi-horisont


Bebop

Recommended Posts

Äntligen en ny "burk" till stereo-racket. Det var ett tag sedan sist. Denna gång tänkte jag mig bli av med dator - laptop i den digitala ljudkedjan. Lättare sagt än gjort, skulle det visa sig.

 

Det blir en resa som startar med höga förväntningar och som övergår till frustration. Men vad händer sen då...:question: 

Den som läser får se :cool: 
 

Jag ger också lite inblickar hur jag hanterar min digitala musiksamling och hur jag använder JRiver och varför.

 

Digital burk.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har varit notorisk förespråkare för att använda en laptop (mac eller pc) tillsammans med JRiver, Audirvana eller Foobar2000 som musikprogram (lokala alternativ till Roon). Vilken av dessa är en smaksak och har inget med ljudkvalitet att göra vad jag har kunnat utröna - de gör i stort sett samma saker men har lite olika finesser som i sig kan påverka det du hör. Under senare år har jag dock märkt att det finns en gräns för vad mac/pc klarar när det gäller digital signalbehandling.

 

pc jriver.jpg

 

För några år sedan uppgraderade jag min cd-spelare/dac Aesthetix Romulus till "Signature edition". Det innebar bl a att den kunde ta pcm upp till 24/384 och DSD128 (= dubbla upplösningen mot i jämförelse med SACD eller 128 gånger mer än en CD). Parallellt med detta kom allt fler finesser i JRiver som bl a medgav upsampling  eller convertering "on the fly" av t ex 16/44,1 till dessa format, avspelning av HDCD-album och liknande. Alternativt kan man först upsampla eller konvertera till en fil och sedan spela från den.

 

Detta fungerar utmärkt upp till DSD64 och till pcm 24/192. Behöver man verkligen gå högre än så? Nej, förmodligen inte men om funktionen finns där så skall den ju fungera. Man kan ju också tänka sig att om det inte funkar fullt ut i de högre upplösningarna så kanske det finns "issues" även i de lägre(?)

 

Vad är det då som händer när jag spelar dsd128, pcm 24/352 eller 24/384 oavsett om jag omvandlar vid avspelning eller spelar köpta filer i dessa format?

 

I dessa höga upplösningar kan jag höra små "ploppljud" som dyker upp slumpmässigt under avspelning, kanske 10-20 under ett album. Det låter som en dov regndroppe som kommer då och då. Jag tycker det är ytterst irriterande. Istället för att fokusera på musiken sitter jag och väntar på nästa "plopp" och t o m undrar varför det inte kom någon "plopp" när jag hade förväntat en. Något måste alltså göras… Så vill jag inte ha det.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

I dessa höga upplösningar kan jag höra små "ploppljud" som dyker upp slumpmässigt under avspelning, kanske 10-20 under ett album.

 

Låter lika störande som skeva metallspolar till bandaren, där bandet går emot 1 gång varje varv. Tur man kan bota enkelt genom att byta metallspolar alternativt spela upp som pannkaka:thumbsup:

Ursäkta sidospåret.....

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, lindome said:

Låter lika störande som skeva metallspolar till bandaren

Ja, det är ett annat exempel på irriterande störningar. Mest störningar kommer väl främst på vinyl i form av imperfekta pressningar och en och annan knäpp. Av någon märklig anledning är jag något mer förlåtande där. :39:

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Bebop said:

 

I dessa höga upplösningar kan jag höra små "ploppljud" som dyker upp slumpmässigt under avspelning, kanske 10-20 under ett album. Det låter som en dov regndroppe som kommer då och då. Jag tycker det är ytterst irriterande. Istället för att fokusera på musiken sitter jag och väntar på nästa "plopp" och t o m undrar varför det inte kom någon "plopp" när jag hade förväntat en.

 

En ny, sofistikerad tortyrmetod, kanske... :santagrin:

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bebop said:

Under senare år har jag dock märkt att det finns en gräns för vad mac/pc klarar när det gäller digital signalbehandling.

Jag instämmer i ovan!

Jag bytte från en vass Laptop (Intel P7) då jag tyckte att, även med, Masterkvalité från Tidal lät begränsat i både dynamik och frekvensgång, lite "instängt", när jag jämförde med Tidal-appen i Yamaha CX-A5200 (hembioanläggningen i källaren). I Fjorgynanläggningen har jag (än så länge) en Yamaha CX-A5000 som även denna har Sabre 32-bitars DACar men saknar Tidal-app.

Jag bytte till en 500:- TV-box från Kina med Armlogic S912 processor och 32-bitars operativ som helt obekymrat kan spela Master-kvalité och strömma 4K film med senaste ljudformaten. Snacka om haksläpp, nu spelade även Fjorgynanläggningen med total upplösning och dynamik!

OBS! I båda fallen ovan så är det förstegets DACar som används. Därav det låga priset på "strömmaren" :thumbsup:.

ie1156zlzfvlr7gk7rcl6i

n8h4pioh4qycwx5gdtutjq8e

Jag ber om ursäkt om jag "smutsat ner" din tråd med mina billiga grejor, men att en 20 000 kronors dator blir totalt frånkörd av en 500 kronors plastlåda från Kina är tankeväckande!

 

Hehe, jag blev så exalterad så jag glömde: Ska bli spännande att följa denna tråd och se vad slutresultatet blev. :)

Edited by Amatören
Demens!
Link to comment
Share on other sites

Mitt första planlösa försök gjorde jag för ca ett år sedan genom att skaffa en färskare laptop med Windows 10 och dedikera den så långt jag kunde för användning enbart i min ljudanläggning. Jag uppgraderade också Jriver till 64-bitsversion. Det hjälpte betydligt men inte fullt ut. "Plopparna" blev färre och lite dovare.

 

Istället för en massa höftskott började jag leta efter kunskap och efter andras erfarenheter. Vad är det som händer och var händer det?

 

Ut på nätet med andra ord. Jag har också varit i kontakt med en del leverantörer som nästan urskiljningslöst säger att det har de aldrig hört eller sett något kring detta, om man ens får svar. De är inte trovärdiga. Det räcker med att googla på "pops and ticks digital audio" så får man upp sida upp och sida ner kring problemet. Det känns ganska otroligt att de inte skulle hört något om fenomenet, eller vad vi skall kalla det.

 

Sökning google.png

 

Det diskuteras på flera forum och har så gjorts i flera år, t ex Audiophilestyle, Whats Best forum, PS Audio, Roon och i PC- och i studiomagasin. Ändå hävdar flera leverantörer att det hade jag "ingen aaaaning om"... :ShameOnYou:

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Amatören said:

Jag ber om ursäkt om jag "smutsat ner" din tråd med mina billiga grejor,

Här gäller inte störst och vackrast. Jag är inte förvånad. Mycket handlar ju om anpassningar och hitta rätt. Den bedömningen ligger mellan våra öron. Det finns ju minidatorer idag typ Allo och Rasperry plus de som sitter i NASar som klarar uppgiften galant. De kostar heller inte så mycket.

Link to comment
Share on other sites

Ska bli intressant att följa denna tråd. Efter att min NAS blev för klen att uppdatera den då aktuella mjukvaran hamnade musikfilerna på en avdankad laptop från jobbet som nu innehåller musiken och Room. Har dock funderingar på något annat/bättre så den här tråden kom precis rätt i tid. 

Link to comment
Share on other sites

Första frågan är vad det är som händer? Tidningen Sound on Sound har illustrerat det grafiskt och med följande rubrik:

 

Few things are more frustrating than unwanted clicks and pops in your

recorded audio. But what are the main causes, and how can they be eliminated?

 

 Följande två grafer visar analoga sinuskurvor efter digital uppackning. Taggigheten är normal (den kan påverkas och bli mindre taggig genom upsampling t ex). I den övre grafen och dess sinuskurvor är helt intakta men den undre är det inte. Om ni följer den gröna lodräta linjen upp till grafen så ser ni att det saknas en "tagg". Någonstans i pc'n har en bit försvunnit och det hörs som en liten "plopp".

 

Ticks and pops graf.png

 

Varför det händer är en större fråga än att det händer och hur det syns/hörs. Man kan ju fråga sig om det inte är dacen som är boven. Det har jag också gjort men det tycks inte vara så att döma av de uppgifter jag kunnat läsa mig till. Det handlar om pc'n eller macen. Båda är representerade när man googlar runt lite och läser på. Samma sak med mjukvarorna typ Foobar2000, Audirvana, JRiver och Roon. Det är inte i de programmen huvudproblemet sitter.

 

Min tanke var att det är bara att läsa på och sedan fixa laptopens inställningar. Här är några klipp med förslag från en artikel i Sound On Sound.

 

Kolla pc'n.png

 

Jag hoppas ni ser ironin med att klistra in listan. Det här är bara några axplock från Sound On Sounds lista som avslutas med att det är inte säkert detta hjälper. Det var några år sedan det skevs och jag utgår ifrån att den har förändrats. Något har lagts till och annat har dragits ifrån. Om man lägger ihop det som skrivs även i andra magasin och på forum om hur man eventuellt löser detta så är kontentan att det finns inga säkra eller självklara svar. Jag förstod att jag nått min inkompetensnivå. Min slutsats av detta är att skaffa en "musikmaskin" som också bygger på dator med CPU o.s.v. men som är byggd för ett specifikt ändamål. Jag är helt enkelt inte kompetent för att få till en dedikerad pc på det sätt jag önskar när kravlistan stiger. Jag känner mig inte orolig för upplösningar upp till 24/96 men högre än så börjar det bli lite knepigare och mindre förutsägbart.

 

En studioräv skrev någonstans att när man skall upp till och över 24/192 och DSD128 så har vi lämnat konsumentdatorerna. Då gör man bäst i att kontakta proffs som levererar till studiorna. Det ställer helt andra krav och det är också andra pengar. Jag tror faktiskt att han har rätt.

 

Därmed har ni bakgrunden och jag går nu över till nutid...:)

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Bebop said:

Jag förstod att jag nått min inkompetensnivå.

Jag tycker att det visar på kompetens när man inser att det finns 1000 x 1000 kombinationsmöjligheter som påverkar och dessutom varierar över tid. En pc är inte reciprociv. Men min gissning skulle i första hand vara att det är usb-relaterat.

 

 

 

Nu vill man snart se en burk :)

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har köpt en s k nätverksbrygga (network bridge). Med det menas att det är en enhet som kopplas upp i ett nätverk där den hämtar begärda musikfiler från en server, där filerna finns på en hårddisk eller en NAS (Network Attached Storage) via ethernet och förbereder filerna, optimerar om du så vill, för dacen att hämta upp och spela i det format som nätverksbryggan har förberett dem via up-/downsampling eller konvertering mellan pcm -> dsd eller omvänt.

 

Det finns olika typer av nätverksbryggor, t ex med inbygd dac, med eller utan upsampling/konverteringsmöjligheter, förberedd för Roon, Tidal och liknande tjänster. Det finns också de som har inbyggda hårddiskar som även fungerar som server. Eftersom jag har "världens bästa dac" :cool: redan så nöjde jag mig med själva bryggan. Det blev till slut en Lumin U1 Mini

 

Lumin framifrån.jpg

 

Det är i princip denna alla övriga modeller utgår ifrån som de sedan lagt på funktioner, t ex en dac. Om nu någon till äventyrs tror att det bara är att koppla upp enligt principen "plug & play" så tror ni fel. Det finns säkert sådana miljöer där det funkar där det redan finns ett nätverk installerat med NAS och ett stabil signal. Glöm inte @ulfsan´s uppmaning i sin tråd:  "Det viktigaste för att man ska bli nöjd är nog att få till en verkligt STABIL lösning när det handlar om streaming".

 

Innan jag fick den hade jag lagt installerat 20 m nätverkskabel typ CAT6 från routern bort till stereoanläggningen då Lumin kräver trådanslutning. Jag kopplade in min HDD till USB-uttaget, kopplade in dacen och laddade Lumins app. Sen skulle det mesta lösa sig själv med ett par enkla inställningar i appen. Riktigt så blev det inte. Jag fick Network Error på displayen. Fel på kabeln kanske? Satte ut Lumin där jag har min alldeles nya router som jag fick nyligen efter att ha bytt internetleverantör; kopplade upp med Lumins medföljande ethernetkabel. Samma resultat. 

 

Trots detta gick det att spela men appen stängde tid efter annan och musikfilerna hamnade i en enda hög under en mapp utan möjlighet till sökfunktioner eller klassificering i genrer, albumtitlar osv. Till slut tröttnade jag och packade ner den och var beredd att avbryta köpet och skicka tillbaka den. Över natten lugnade jag ner mig lite och ringde till @AlfaGTV som bad mig bl a kolla IP-adressen när datorn är uppkopplad på nätet. Där funkar allt och rätt typ av IP-adress. När jag berättade om att jag precis fått ny router från min internetleverantör avbröt mig AlfaGTV och läste upp ett par grundregler för mig:

  1. Använd aldrig routrar som tillhandahålls av internetleverantörer
  2. Se 1.

Det blev måndag och jag kastade mig i bilen till Kjell & Co och köpte en sån här. Det tog 10 minuter att få igång den - kopplade in Lumin och nu funkar det. Det var alltså inget fel på Lumin. Nu lugnade även appen ner sig. Men det här med att koppla in en hårddisk direkt till Lumin var ingen bra idé. Det går och funkar om man har 40-50 album, men för att hantera 4,280 album funkar det helt enkelt inte. Jag måste få till ett nätverk. Nu hakade @octavia rs på via en annan tråd där han skrev att jag kan använda laptopen som nätverksserver och installera en NAS senare. Det hade jag ingen aaaaaning om. :unsure: Efter några pm-konversationer med både honom och AlfaGTV står nu min "avlagda laptop" med externa HDD tillsammans ihopkopplad med routern och allt fungerar klockrent. Jag återkommer senare om hur detta har åstadkommits. Laptopen är alltså inte synlig längre i mitt rack.

 

Server.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Samtidigt med detta inköp har jag rensat ut ett par burkar ur hyllorna som jag inte ser något behov av i huvudanläggningen. Tunern åkte ut då den internetradio jag använder låter otroligt bra på P2 som är den enda kanal jag spelar via anläggningen. Jag har dessutom bra radiodelar på ett par andra ställen. Jag har också plockat bort Entreq Tellus Silver jordbox.

 

Lumin från sidan.jpg

 

Som ni kan se står det FLAC  44,1 kHz 16 Bit i displayen. Det är filens originalformat. Det är dock inte det formatet som skickas till dacen. Filen är upsamplad till 24/176,4 vilket är ett fast val jag har gjort i appen för 16/44,1 - mer om det senare. Att det verkligen är en upsamplad signal som går ut ser jag i appen men också i displayen på min dac. Aesthetix omvandlar alltid bitdjupet till 24 bitar i sin dsp för att matcha dacen bäst men det gör jag redan i Lumin.

 

Romulus display.jpg

 

Om jag tar ett par steg tillbaka så ser ni att det är ingen stor apparat.

 

Översikt.jpg

 

Med full översikt ser det nu ut så här.

 

Full översikt.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vad bra att det blev bra och kul att se en Lumin:)

Nu har jag en annan typ av lösning i stugan och valde därför att skaffa en Lumin S1, ohörd och ångrar inte den chansningen.

 

Grattis och hoppas att tråden avslutas positivt även om ”dateri" kanske inte är vår bästa gren. Tur att vi har vänner på forumet som är så hjälpsamma och som uppskattas av oss okunniga.

Ingen nämnd ingen glömd:thumbsup:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Bebop said:

När jag berättade om att jag precis fått ny router från min internetleverantör avbröt mig AlfaGTV och läste upp ett par grundregler för mig:

  1. Använd aldrig routrar som tillhandahålls av internetleverantörer
  2. Se 1.

Emedan jag fortfarande kommer vidhålla detta, kan det vara på sin plats att förtydliga varför detta är en bra käpphäst:

1. Du har inte kontroll över hur ditt lokala nätverk konfigurerats, och det är ibland direkt felaktigt.

2. Du kan inte (alltid) modifiera beteendet utan att kontakta leverantörens support och det är sällan lätt att få gehör för sina behov.

3. Prestanda är generellt sett sämre än de generiska routers som säljs hos vitvaru-giganterna.

Det ska sägas att ISP (Internet Service Provider'n) intentioner är de allra bästa, att minska support och se till att kunder inte råkar ut för intrång. 

 

Den troliga orsaken till @Bebop initiala strul är förmodligen en specifik inställning som begränsar vissa typer av nätverkskommunikation. Detta kan bli ett bekymmer om apparaten använder ett protokoll för "upptäckt" och ett annat för kommunikation, vilket är en vanlig princip hos streamers.

 

Och en eloge för de fina bilderna, du har ett inbjudande lyssningsrum! :) 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, byZan said:

Tur att vi har vänner på forumet som är så hjälpsamma och som uppskattas av oss okunniga.

 

Ja, det är det är toppen. I denna resa har även @calle_jr bidragit med sina tvivel kring etablerade "sanningar" och kluriga problematiseringar som fått igång mig "in the first place".

 

33 minutes ago, AlfaGTV said:

Emedan jag fortfarande kommer vidhålla detta, 

Du sådde också ett frö kring "open home" för "gapless" playing. Nu har luskat även kring det och apparna som stödjer "open home" har tydligen tillägget AV. Det har t ex appen Linn Kazoo som jag laddade ner. Den funkar den också. Skall prova de senare att köra med JRiver och se om det blir "gapless". 

 

Om just "gapless", JRiver och Lumins app återommer jag till längre fram.

Link to comment
Share on other sites

Grattis till Lumin!  

Bra att du/ni vågar kratta manegen och delar med dig/er, så kanske jag vågar mig dit framöver även om jag för tillfället inte känner behov av att lyssna på musik via streaming eller rippa CD-skivor till hårddisk, så kanske det behovet kan komma framöver.

Tack för det.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, bigblue said:

Berätta gärna mer vilka kandidater du haft (och avfärdat) på vägen. 

Lyssnade du på "vanliga" Lumin U1?

Jag har inte lyssnat på olika kandidater. 

  1. Min övertygelse kring ljud i digitala domäner av det här slaget där det saknas analog bearbetning är att ljudskillnader är minimala även om sådana kan finnas. När det gäller dacar är det väldigt annorlunda. Där finns en analogdel efter d/a-uppackningen som har eller kan ha stor inverkan på det du hör. Det sker också filtrering i alla dacar som kan ge skillnader, en del dacar är symetriskt kopplade (balanserade) och en del (t ex den jag har) är galvaniskt separerad via optisk länk mellan dsp och dac för att hålla eventuella störningar från USB borta vilket också kan påverka det du hör. Dessutom blir nätdelen viktig på ett annat sätt då en dac också har en analog del. Lumin U1 Mini är en digital brygga vars "enda" uppgift är hämta digital information (det skickas inget, bryggan hämtar precis som dacen) från mitt bibliotek och sedan göra den tillgänglig för dacen att hämta upp asynkront. Detta skall ske med hög tillförlitlighet, stabilitet och bitperfekt. PC/Mac kan också låta annorlunda men där handlar det i huvudsak om hur du ställt in din programvara och hur hög upplösning den mäktar med.
  2. Mitt andra krav var att den skall kunna utföra up- och downsampling plus konvertering till och från dsd till pcm och omvänt för högsta flexibilitet. U1 Mini klarar upp till PCM 384 och upp till dsd128 men kan ta emot även färdiga filer upp till dsd256
  3. Den skall också ha en bra app med god funktionalitet plus att den har protokoll med stor frihet att använda DNLA/UPnP AV-stödjande filsystem och appar (typ JRiver, Foobar2000, Audirvana och Roon) där streamern agerar som s k endpoint, vilket innebär punkten inna dacen. (Utöver detta klarar den även Spotiffy, Tidal, Qobuz, MQA, radiokanaler)
  4. Fokus för min del är avspelning av egna rippade eller köpta filer. Jag streamar m a o enbart egen musik. Den enda streaming jag gör utifrån i "finsystemet"  är konserter från P2 som i sammanhanget har hyggligt bra upplösning (i jämförelse med andra kanaler). Det låter riktigt bra.
  5. Jag har heller inte behov av extravaganser typ inbygd dac, inbygda hårddiskar, försteg, hörlursuttag och liknande.
  6. Jag ville också ha en nätansluten produkt via ethernet.

Detta är saker som jag efterhand har kommit fram till genom att kolla olika apparaters specifikationer. Att det blev just Lumin som märke och U1 Mini är helt enkelt slutsatser jag har dragit genom att läsa tyska och engelska recensioner som genomgående placerar både Lumin, U1 Mini och övriga produkter i absoluta toppskiktet, t o m i referensklass. Samma sak när jag läser användares erfarenheter på diverse hemsidor. Det kändes helt riskfritt att göra det val jag gjorde.

 

Jag gillar dessutom Lumins konstruktionsfilosofi. Man utgår ifrån U1 eller U1 Mini som har basfunktionerna för den som vill använda en extern dac och externa bibliotek. Om man också vill ha en dac läggs en sådan till och då heter den D2, om man vill D2 i ett CNC-fräst skal finns en annan modell osv. Skillnaden mellan U1 och U1 Mini är att U1 har fullformat och är CNC-fräst ur ett aluminiumstycke och har placerat strömförsörjningen utanför. U1 Mini har en swichad nätdel som är placerad i lådan vilket Lumin menar är problemfritt med deras senaste landvinningar. Om jag vill kan jag koppla förbi den ock skaffa en extern. Jag ser inga behov av det. För övrigt är det samma enhet. Skillnaderna mellan de båda i pengar är 56,000 kronor och det enda skäl att spendera dessa extra får tillskrivas kontot för fåfänga, anser jag. Jag har inte läst någonstans att det skulle låta bättre eller annorlunda med samma brygga i ett annat skal. Och skulle det trots allt vara skillnader så tror jag det handlar om petitesser som är svåra att ens detektera.

 

Till sist vill jag hålla mig till ett märke som är etablerat och har goda referenser och bra support. Jag sätter Lumin högt i det avseendet.

 

Ungefär så har jag resonerat. Jag säger inte att det är en absolut sanning. Andra har ju kommit fram till lyckade lösningar med andra enheter. Jag redovisar bara hur jag har tänkt.

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, octavia rs said:

Nu har du ju möjlighet att köra med din Laptop och ta det därifrån utan att behöva stressa fram en annan lösning på servern.

Precis så tänker jag. Tack för din support i den lösningen. Det har betytt mycket för mig.

 

Jag vill gå till en NAS-lösning och tänker då på Synology som har bra support även från Lumin. Det stora orostecknet är hur stor uppgift det är att lägga över filerna i MinimSever, som Lumin använt för att bygga sin strukur. Det är ett jobb jag bävar lite inför. Men jag bygger det enbart på känslor. Jag får läsa på lite...

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

Skillnaden mellan U1 och U1 Mini är att U1 har fullformat och är CNC-fräst ur ett aluminiumstycke och har placerat strömförsörjningen utanför. U1 Mini har en swichad nätdel som är placerad i lådan vilket Lumin menar är problemfritt med deras senaste landvinningar. Om jag vill kan jag koppla förbi den ock skaffa en extern. Jag ser inga behov av det. För övrigt är det samma enhet. Skillnaderna mellan de båda i pengar är 56,000 kronor och det enda skäl att spendera dessa extra får tillskrivas kontot för fåfänga, anser jag. Jag har inte läst någonstans att det skulle låta bättre eller annorlunda med samma brygga i ett annat skal. Och skulle det trots allt vara skillnader så tror jag det handlar om petitesser som är svåra att ens detektera. 

 

 

Är det dock inte så att U1 klarar högre upplösning i både PCM och dsd? Så något mer än "finare" förpackning får man för sina dryga femtiotusen? Om det sedan har betydelse är kanske en annan sak. 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, bfjohansson said:

Är det dock inte så att U1 klarar högre upplösning i både PCM och dsd?

Jag har kollat. Du har rätt. När det gäller upsampling klarar båda upp till dsd128. Om man har köpta dsd-filer klarar U1 Mini dsd256 medan U1 klarar dsd512. 

För pcm klarar U1 även bitdjup upp till 32 bitar och upp till 32/768. Lite oklart om hur långt up den kan upsampla i pcm och i vilket bitdjup. De skriver: Using a new dedicated LUMIN U1 processor adds upsampling and downsampling for every supported format – all the way from 44.1kHz to DSD128 

 

Men å andra sidan har dessa astronomiska värden ingen betydelse för mig då min dac klarar max dsd128 respektive pcm 24/386. Man är också beroende av USB som jag har mindre förtroende för. Men om dessa format är viktiga så finns det ju då en lösning för det också. Jag maxar med upsampling 24/176,4 för 16/44,1 (multiple 3) och 24/192 för 24/48 (muliple 2) alternativt. Övriga grundformat format, 24/96, 24/176,4, 24/192, dsd64 och dsd128 kör jag native (som de är köpta).

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Bebop said:

Jag vill gå till en NAS-lösning och tänker då på Synology som har bra support även från Lumin. Det stora orostecknet är hur stor uppgift det är att lägga över filerna i MinimSever, som Lumin använt för att bygga sin strukur. Det är ett jobb jag bävar lite inför. Men jag bygger det enbart på känslor. Jag får läsa på lite...

 

Det här är väldigt intressant, och enligt min uppfattning skiljer det sig mellan olika leverantörer av streamingutrustning. Dessutom uppfattar jag t.ex. Auralics instruktioner och handböcker som väldigt dåliga att förklara konceptet man valt. 

 

Ett kortfattat exempel från egen erfarenhet är att Lightning DS appen i min iPad bygger ett lokalt bibliotek genom att läsa in hela utbudet från min Minim-server på NAS. Detta är alltså inte någon realtids-bläddring som t.ex. Lumin valt. Lightning DS är väldigt rapp och responsiv vid bläddring på min iPad, även den gamla paddan. Lumin och många andra läser in informationen i realtid från Minim, det går också snabbt men kräver mycket kort svarstider och bra LAN/WLAN. Båda dessa tolkar ut information från UPnP-servern och presenterar i ett, för mig, iTunes-likt format med tumnaglar för albumomslag och listor över artister och spår. Det representerar alltså inte hur Minim eller Twonky presenterar utbudet i "rå-format" utan i ett lättbläddrat och snyggt gränssnitt.

 

Om jag istället spelar direkt från Minim till min Embla och väljer filer med Bladelius-appen (som jag har kvar på min gamm-padda) så får jag den bläddring och struktur som jag konfigurerat Minim till... Den är inte lika kul och ganska klick-krävande, men helt okej om man vet vad man letar efter. Den vyn är givetvis i högsta grad anpassningsbar genom att konfigurera Minim annorlunda.

 

Ren UPnP fungerar sällan med "gapless" uppspelning, och det är för vissa användare ganska irriterande och kanske till och med diskvalificerande. Det är dock inget bekymmer med de OpenHome-kompatibla streamers jag provat. Embla fixar det inte, men å andra sidan är den över 10år gammal... 

 

Hursom, kul att det rullar på och att det verkar upplevas som väl fungerande! :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...